ΤΑΞΙΔΙ

Tα 10 must visit σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Δρομάκια, μπαρ, στέκια, το επικότερο σουβλατζίδικο και τα hot spots μιας άλλης πόλης, όπως τα είδε και τα έζησε ένας αιώνιος Αθηναίος.

Ήταν η τρίτη φορά στη ζωή μου που ανέβηκα Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά, ήταν η πρώτη σοβαρή. Τις προηγούμενες δύο, είχα πάει αυθημερόν, ήπια έναν καφέ στην παραλία με τις 20 ίδιες (στα μάτια μου) καφετέριες, πήρα κι ένα τσουρέκι από τον Τερκενλή και έφυγα. Τώρα, έμεινα μια βδομάδα, δεν πήγα ποτέ στον Τερκενλή και πέρασα μια φορά από την παραλία. Είχα φοβερό, ντόπιο “ξεναγό” που έχει μεγαλώσει και ζει στο (πιο) κέντρο (δεν γίνεται) της πόλης.

Τα παρακάτω σημεία -και το άρθρο ολόκληρο δηλαδή- δεν απευθύνεται στους Θεσσαλονικιούς. Αυτοί προφανώς και τα ξέρουν καλύτερα. Το άρθρο απευθύνεται σε όσους θα πάνε σύντομα Θεσσαλονίκη και δεν έχουν το προνόμιο-βύσμα να κυκλοφορούν για ώρες στο κέντρο με έναν πολύ διαβασμένο “οδηγό” της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη είναι όντως πιο όμορφη πόλη από την Αθήνα. Αν το “πιο όμορφη” μπορεί να σηκώσει ολόκληρο debate στα σχόλια, ας μείνουμε στο “τελείως διαφορετική”. Ο αέρας είναι αλλιώς, ο κόσμος περπατάει στους δρόμους και στις πλατείες μιας πιο ευρωπαϊκής πόλης, πιο χαλαρός, πιο χαμογελαστός, λιγότερο σφιγμένος στη μούρη.

Δεν ξέρω πώς θα μου φαίνονταν οι ίδιες εικόνες αν είχα μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω πώς θα μου φαίνονταν αν είχα ανέβει για σπουδές. Μπορεί να μην ενθουσιαζόμουν. Μπορεί να ένιωθα ότι τα έχω γυρίσει όλα. Μπορεί και όχι. Το σίγουρο είναι ότι την επόμενη φορά που θα ανέβω, θα κατευθυνθώ με την ακρίβεια υπνοβάτη στα περισσότερα από τα παρακάτω. Είναι κι αυτό ένα είδος δεσμού με την πόλη. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι που κουβαλάει αυτό το “ερωτική” στην υστεροφημία της;

Οι παρακάτω επιλογές δεν είναι ακριβώς υποκειμενικές. Αν σκεφτείς πόσο δημοφιλή είναι τα παρακάτω σημεία, ε, δεν είμαι και μόνος μου εκεί έξω.

Ντερλικατέσεν

 

Ο ήρωας των Α.Μ.Α.Ν., Δημήτρης Εικοσιδυός, άνοιξε το 2003 το πρώτο φαστ φουντάδικο με τον “αμανίσιο” είναι αλήθεια τίτλο “Ντερλικατέσεν” και σήμερα απολαμβάνει μια ολόκληρη αλυσίδα. Εσύ απολαμβάνεις επικά “δικάβαλα”, κολασμένες βραστές ή τηγανητές πατάτες με κεφαλοτύρι και σουβλάκια με ψημένα μανιτάρια. Ντέρλα. Έεε, τρέλα ήθελα να πω.

Κούσκουρα 7, τηλ..: 2310-226367

Fragile Bar

 

Ποιος είπε ότι λείπουν οι ταράτσες απ’ τη Θεσσαλονίκη; Στο 29 της Βαλαωρίτου, το “χαλαρά” παίρνει άλλη διάσταση στο Fragile, αν και θα πρέπει να ‘σαι λίγο παραπάνω τυχερός απ’ το κανονικό για να βρεις τραπέζι.

Το μπαρ βρίσκεται στην ταράτσα ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου, ο προβολέας είναι σε σινεφίλ ρυθμούς και η μουσική αλτερνατιβίζει. Μια χαρά.

Βαλαωρίτου 29, τηλ.: 2310-547443

Καντίνα Tropicana

 

Κοντινή ιδέα της αθηναϊκής Cantina Social, η Tropicana κρύβεται στη στοά Αγοράς Κολόμβου στην Εγνατία. Λευκή αυλή, υπόγειο φτιαγμένο για πάρτι και παρεμπιπτόντως, η Καντίνα γιορτάζει τον πρώτο της χρόνο με τον Cayetano στα decks την Πέμπτη 23 Αυγούστου.

Εγνατία 31, Στοά Αγοράς Κολόμβου, τηλ.: 2310-539727

Mon Frére

 

Επειδή το καλοκαίρι μας αφήνει σιγά σιγά, το μπιστρό που θαρρείς ότι προσγειώθηκε στο κέντρο κατευθείαν απ’ το Παρίσι, ετοιμάζει ήδη το τσάι, τις ζεστές σοκολάτες και τα κέικ ενόψει φθινοπώρου.

Καρόλου Ντηλ 6 και Προξένου Κορομηλά, τηλ.: 2310-240058

Θερμαϊκός

 

Αν θέλεις οπωσδήποτε να πιεις καφέ στην παραλία και δεν μπορείς να συγκρατήσεις τα τουριστικά σου γονίδια, δύσκολα θα βρεις κάτι καλύτερο (και πιο ιστορικό).

Λεωφόρος Νίκης 21, τηλ.: 2310-239842

Πεζόδρομος Ικτίνου-Ζεύξιδος

 

Αν σε ψάχνει οποιοσδήποτε από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα κι έχεις ξεχάσει το κινητό στο σπίτι, ο συγκεκριμένος πεζόδρομος είναι μια εξαιρετική αρχή για να ξεκινήσει το quest για να σε βρει.

Με την “Πάστα Φλώρα” και το “Urban” σε πρώτους ρόλους, το “πού να πρωτοπιείς καφέ στο κέντρο” έχει πια ξεκάθαρο φαβορί.

Το Έργον

 

Ναι, ήρθε αυτή η προβλεπέ στιγμή που θα δικαιώναμε το κλισέ για το Φαγητό στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνοι, άλλη κλάση, αλλά αν δεν φας στο μεζεδοπαντοπωλείο(!) “Το Έργον” σίγουρα γυρνάς στην Αθήνα με χρεωμένο το απουσιολόγιο. Μιλάμε για ένα από τα πιο φορμαρισμένα φαγάδικα του κέντρου με την “μπροστά” ιδιαιτερότητα να σου πουλά (αν θες) τις πρώτες ύλες από τους μεζέδες που έφαγες. Θα θες, είναι βέβαιο.

Ντεσού: Τα αδέρφια, Θωμάς και Γιώργος Δούζης, που άνοιξαν “Το Έργον”, έχουν και μια εμφάνιση στη Μενεγάκη που επίσης τρελάθηκε με τις γεύσεις τους. Αν σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο.

Κούσκουρα 5, τηλ.: 2310-284224

Το Κρεοπωλείον

 

Καλοί οι μεζέδες, σημαντικό το παράλληλο κουβεντολόι, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να φάμε και κρέας. Καινούργιο, σύγχρονη διακόσμηση, αλλά οι αρχές, αρχές. Μοντερνιές θα βρεις στις σαλάτες και στα ορεκτικά. Με το κρέας δεν παίζουμε.

Το “Κρεοπωλείον” ίσως βρίσκεται λιγάκι πάνω από το μπάτζετ σου, αλλά του αξίζει μια επίσκεψη. Ε, δεν θα πηγαίνεις και κάθε μέρα.

Καλαποθάκη και Βενιζέλου 8, τηλ.: 2310-252011

Πλατεία Ναυαρίνου

 

Αυτό το “Εξάρχεια της Θεσσαλονίκης” που συνοδεύει τη Ναυαρίνου δεν είναι και τελείως άστοχο. Σαφώς πιο diy αέρας από τις άλλες πλατείες του κέντρου, 3-4 από τα καλύτερα tattoo shops της πόλης, η εκλεκτή πλατεία του φοιτητόκοσμου, χώρος εναλλακτικής έκφρασης και “ζήτω η πολυσυλλεκτικότητα”. Αυτά τα ολίγα στο δρόμο απ’ την Καμάρα προς την Τσιμισκή.

Ζαχαροπλαστείο Ελενίδη

 

Όλοι αγαπήσαμε και θα αγαπάμε τον Τερκενλή και τις εξωγήινες γεύσεις του. Αλλά γυρνώντας από Θεσσαλονίκη, αν δεν φέρεις πίσω τρίγωνα Πανοράματος απ’ τον Ελενίδη, προδίδεις τον εαυτό σου και όλες τις μέρες που πέρασες εκεί. Δεν είναι απλά μια επιλογή τίμιου ζαχαροπλαστείου. Κάνει τα καλύτερα τρίγωνα. Το λένε τα καρντάσια, δεν το λέμε εμείς οι περαστικοί.

Δ. Γούναρη 13, Τσιμισκή, τηλ.: 2310-257510

Special thanx στη Λίζα και την Αμαλία για τη βοήθεια (και την ξενάγηση).