ΤΑΞΙΔΙ

Το νησί που δεν θα καταφέρεις να πας ποτέ

Ένα μέρος με ανθρώπους που δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα τη φωτιά.

Δεν θα καταφέρεις να πας ποτέ στο συγκεκριμένοι νησί όχι γιατί δεν είναι προσβάσιμο, αλλά γιατί δεν θα σε αφήσει η κυβέρνηση της χώρας στην οποία ανήκει να το επισκεφτείς.

Βέβαια, αν διαβάσεις το κείμενο που ακολουθεί δεν θα θες να πας από μόνος σου.

Πρόκειται για το North Sentinel Island, το οποίο βρίσκεται στον Κόλπο της Βεγγάλης, ανάμεσα στην Βιρμανία και στην Ινδία και ανήκει διοικητικά στην δεύτερη. Οι κάτοικοι του θεωρούνται ως οι μόνοι άνθρωποι στον πλανήτη που δεν έχουν έρθει ακόμα σε επαφή με τον σύγχρονο πολιτισμό.

Η πρώτη καταγεγραμμένη επαφή με το συγκεκριμένο νησί έγινε το 1867. Τότε, ένα ινδικό εμπορικό πλοίο προσέκρουσε σ’ έναν ύφαλο κοντά στο North Sentinel Island και το καράβι προσάραξε στην ακτή του συγκεκριμένου νησιού για να σωθεί. Οι Sentinelese, οι κάτοικοι του νησιού, είχαν αντίθετη όμως άποψη κι άρχισαν να επιτίθενται στους επιβαίνοντες, αφού μάλλον επρόκειτο για τους πρώτους ανθρώπους εκτός νησιού που συνάντησαν στα μέρη τους.

Τα επόμενα 20 χρόνια οι Βρετανοί μετέβησαν κάμποσες φορές στο νησί, αλλά από το 1887 μέχρι το 1970 δεν υπάρχει καμία επαφή του έξω κόσμου με το North Sentinel Island.

Από τότε κάθε προσπάθεια προσέγγισης του νησιού είτε από τη θάλασσα είτε από τον αέρα δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το 1974 μια ομάδα ανθρώπων που εργάζονταν για το National Geographic δέχτηκε επίθεση με ακόντια και βέλη, ενώ το 2006 δύο Ινδοί ψαράδες σκοτώθηκαν από τους ιθαγενείς, όταν τους πήρε ο ύπνος μέσα στην βάρκα τους.

Η μοναδική ειρηνική επαφή με τους ντόπιους ιθαγενείς, οι οποίοι δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα τη φωτιά και την γεωργία, έγινε το 1991 από ανθρωπολόγους. Για την προστασία, όμως, των ιθαγενών από ασθένειες του έξω κόσμου, αλλά και την προστασία των επισκεπτών από τον έξω κόσμο από ακόντια και βέλη των ιθαγενών, η Ινδία έχει απαγορέψει την πρόσβαση στο συγκεκριμένο νησί.

Κι όσους εμείς προσπαθούμε να προσεγγίσουμε/κατανοήσουμε το μοναδικό νησί στον πλανήτη το οποίο δεν έχει επηρεαστεί στο ελάχιστο από τον σύγχρονο πολιτισμό, οι ντόπιοι θεωρούν πως ο υπόλοιπος πλανήτης -το μέγεθος του οποίου δεν γνωρίζουν- είναι γεμάτος από εξωγήινους που προσπαθούν να τους εξολοθρεύσουν.

Τους αδικείς;

(Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Gautam Singh)