Αυτή είναι, ίσως, η πιο σημαντική φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ

Για πρώτη φορά ο γαλαξίας μας απεικονίστηκε όπως είναι στην πραγματικότητα.
SHARES

Ο Milky Way είναι το σπίτι μας. Είναι ο γαλαξίας που φιλοξενεί τη Γη και το ηλιακό μας σύστημα. Ό,τι συμβαίνει στην απέραντη επικράτειά του σε μεγάλη κλίμακα, αργά ή γρήγορα αποδεικνύεται καθοριστικό για τον μικρό μας πλανήτη και -κατά συνέπεια- για την ίδια μας τη ζωή.

Ίσως γι' αυτό θεωρείται τόσο σημαντική η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία: Αυτή η τρισδιάστατη εικόνα αποτελεί τον πιο λεπτομερή χάρτη του γαλαξία μας. Απεικονίζει με ακρίβεια τη θέση, το χρώμα και τη φωτεινότητα 1.7 δισεκατομμυρίων αστέρων και παρέχει στους επιστήμονες επιπλέον πληροφορίες για τουλάχιστον 1.3 δις από αυτά τα αστέρια.

(Πόσα δισεκατομμύρια σώματα μπορείς να εντοπίσεις σ' αυτήν την εικόνα; Credit: E.S.A)

Την εικόνα τη χρωστάμε στη 'Γαία', στο διαστημικό παρατηρητήριο που έθεσε σε τροχιά γύρω απ' τον ήλιο η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία πριν από τέσσερα χρόνια. Η αποστολή της 'Γαίας' είναι ακριβώς αυτή: Η τρισδιάστατη καταγραφή και χαρτογράφηση των σωμάτων του Διαστήματος. Η συγκεκριμένη εικόνα αποδεικνύει την επιτυχία του προγράμματος, αλλά αποτελεί ένα απειροελάχιστο δείγμα της συνολικής καταγραφής. Στην πραγματικότητα, απεικονίζει κι ένα πολύ μικρό κομμάτι του γαλαξία, αφού οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ο Milky Way συμπεριλαμβάνει συνολικά περίπου 100 δισεκατομμύρια αστέρια.

(Ο ασπρόμαυρος χάρτης δείχνει την πυκνότητα των άστρων που παρακολουθεί η 'Γαία'. Credit: E.S.A)

Η τεχνολογία μας δεν είναι ακόμα σε θέση να χαρτογραφήσει ολόκληρο το σύμπαν (ούτε καν ολόκληρο τον Milky Way), αλλά οι συγκεκριμένες πληροφορίες που συνέλεξε η 'Γαία' για την τρέχουσα τοποθεσία των αστεροειδών, την πορεία και τις ταχύτητές τους θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για τους επιστήμονες που μελετούν το διάστημα.

Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι το υλικό που έχει συλλέξει η 'Γαία' μπορεί να μας οδηγήσει κι ένα - δυο βήματα μπροστά στην κατανόηση της Σκοτεινής Ύλης, για την οποία δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα. Η μυστηριώδης Σκοτεινή Ύλη αποτελεί μεγάλο ποσοστό της μάζας του σύμπαντος, δεν εκπέμπει ούτε απορροφά φως και επηρεάζει τις βαρυτικές δυνάμεις και τις κινήσεις της Ορατής Ύλης. Απέχουμε πολύ από το να κατανοήσουμε πλήρως τις ιδιότητές της, αλλά κάθε νέα σχετική γνώση μας φέρνει λίγο πιο κοντά στην αλήθεια για τη δημιουργία και τα όρια του Σύμπαντος.

Ειδικά αυτές τις μέρες, με τον Thanos να ξεσαλώνει εκεί έξω, καλύτερα να ξέρουμε τι μας γίνεται.

Share
 

24Media Network

Οι 21 "εντολές" για Κίεβο

Ματς υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζεται από την UEFA το Ολυμπιακός - Ντινάμο και η πειραϊκή ΠΑΕ προειδοποιεί τους 450 ταξιδιώτες στο Κίεβο για όσα πρέπει να αποφύγουν.

Έρμαια του απαγορευμένου ορθογωνίου

Οι δεύτερες κατοχές της Λίβερπουλ έβρισκαν κάθε φορά μία καλά προετοιμασμένη διάταξη, με τους παίκτες της Μπάγερν σε καίριες θέσεις. Η παρτίδα σκάκι του 'Άνφιλντ' ήταν σαν... αληθινή παρτίδα σκάκι. Ουδείς νίκησε, ουδείς έχασε.

Η συμβουλή του 'Ελέ' στην ερωτευμένη κόρη του

Η τελευταία του συνέντευξη χάνεται στο βάθος των χρόνων. Από τη μία, αμφιβάλλει αν αυτά που σκέφτεται έχουν ενδιαφέρον για τον αναγνώστη. Από την άλλη, αμφιβάλλει για το αν υπάρχει λόγος να μοιραστεί αυτά που έχει στο μυαλό. Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, απελευθερωμένος από οπαδικές ταμπέλες και με θαυμαστή εσωτερική ισορροπία, μιλάει στο Contra.gr για ιστορίες, ποδοσφαιρικές και μη, που γνωρίζουν πολύ λίγοι.

Χτυπήθηκε αθλητικογράφος

Επίθεση εναντίον 26χρονου δημοσιογράφου σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (19/2) κοντά στο γήπεδο της Τούμπας. Ο αθλητικογράφος διεκομίσθη στο Ιπποκράτειο με κακώσεις.

 
PROMO
Social Man