ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η σκούπα είναι η πεμπτουσία της τεχνολογικής εξέλιξης

Ποιο κινητό και ποια τηλεόραση; Το μεγαλύτερο επίτευγμα της τεχνολογίας για φέτος λέγεται σκούπα stick.

Εν αρχή ην το μικρό σκουπάκι και το φαράσι της γιαγιάς. Τουλάχιστον όσον αφορά τη δική μου γιαγιά και τη φοβερή (και πρωτοφανή για τα δεδομένα ενός αθηναϊκού δήμου) αυλή της, το σκουπάκι και το φαράσι ήταν μέρος του παιχνιδιού μας. Δηλαδή όταν βαριόμασταν το μπάσκετ στην αυλή, παίρναμε το φαράσι και κάναμε μεταφορές φύλλων από την κληματαριά στη συκιά και τούμπαλιν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εξαφανίζουμε το φαράσι και να μας κυνηγάει η γιαγιά με την παντόφλα στο χέρι. Αλλά εντάξει, η πρώτη μας επαφή με την καθαριότητα είχε πλάκα. (Αλλά καθόλου καθαριότητα).

Η δεύτερη επαφή μας βρήκε πολύ παρατηρητές και καθόλου συμμετέχοντες. Ήταν η επαφή με το σκουπόξυλο της μαμάς, το παραδοσιακό, άκαμπτο, συνήθως κόκκινο σκουπόξυλο με τη χοντρή συνήθως κίτρινη βούρτσα στην άκρη. Το μυστικό και οι εντολές των μανάδων μας σχετικά με αυτή τη σκούπα ήταν σαφέστατα και ο ρόλος μας τρομερά απλός. Δεν έπρεπε να είμαστε εκεί που είναι η σκούπα. Σκούπιζε η μαμά στην κουζίνα; Έπρεπε να μείνουμε ακίνητοι στο σαλόνι. Σκούπιζε στο σαλόνι; Έπρεπε να βγούμε στην αυλή (και να ψάξουμε το φαράσι της γιαγιάς). Οι όροι ήταν ρητοί και ξεκάθαροι. Ενδεχόμενη παραβίασή τους είχε ως αποτέλεσμα ουρλιαχτά που ακούγονταν σε όλο το λεκανοπέδιο. “Δε σου είπα να κάτσεις εκεί που κάθεσαι; ΤΩΡΑ ΠΗΓΕΣ ΤΗ ΣΚΟΝΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ!”.

Μέχρι τις stick σκούπες που είναι μάλλον το σπουδαιότερο τεχνολογικό επίτευγμα της Ιστορίας (ειδικά για έναν άντρα), στη ζωή κάθε σωστού εργένη εμφανίζεται το κόνσεπτ ‘ηλεκτρική σκούπα-άδειασμα σακούλας’ σταθερά κάθε εβδομάδα. Και ομολογώ ότι από όλες τις δουλειές του σπιτιού, το σκούπισμα είναι η αγαπημένη μου. Είναι μια δομική δουλειά. Δεν έχει το γυάλισμα του σφουγγαρίσματος, δεν έχει την άμεση καθαριότητα του πλυμένου πιάτου, αλλά αποτελεί το Α και το Ω της υπόθεσης ‘φασίνα’. Είναι η βάση. Κι έτσι, ιδεολογικά σχεδόν, αναγνωρίζω στο σκούπισμα την έμφυτη ανωτερότητά του έναντι των άλλων δουλειών του σπιτιού.

Τι συμβαίνει όμως όταν έρχεται μια καινοτόμα σκούπα που αλλάζει για πάντα το παιχνίδι του σκουπίσματος όπως το μάθαμε από παιδάκια μέχρι μαντράχαλοι; Συμβαίνει επανάσταση, αυτό συμβαίνει. Κατ’ αρχάς, η μέση σου θα δακρύσει από συγκίνηση. Όχι άλλο σκύψιμο, όχι άλλες επικύψεις. Η Rowenta Air Force Extreme Power Pro καθαρίζει όλο το σπίτι χωρίς να χρειάζεται να σκύψεις δευτερόλεπτο, με εξαίρεση τις φορές που πρέπει να φτάσεις κάτω από τα μεγάλα έπιπλα όπως το κρεβάτι. Επιπλέον, στέκεται όρθια στη θέση της, δεν χρειάζεται να βρεις τοίχο για να την ακουμπήσεις.

(καμία σχέση με το πατροπαράδοτο σκουπόξυλο)

Οι stick σκούπες ζυγίζουν λιγότερο από μια συμβατική σκούπα, άρα μεταφέρονται πανεύκολα, ενώ το ίδιο εύκολα αποθηκεύονται, καθώς το ότι στέκονται σε όρθια στάση σημαίνει ότι μπορείς κάλλιστα να τις ‘παρκάρεις’ πίσω από μια πόρτα. Δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και κάδοι για να αδειάσεις. Η τεχνολογία είναι εντελώς μαζί σου. Ένα απλό άνοιγμα του κάδου, ένα σωστό άδειασμα και πάλι στη θέση του. Επίσης, δεν υπάρχουν καλώδια για να μπλεχτούν τα πόδια σου. Οι σκούπες stick χρειάζονται μόλις 3 ώρες στην πρίζα για να επαναφορτιστούν έως και κατά 80%.

Και τι θα γίνει με τις γωνίες; Υπάρχει λύση και για αυτό το προαιώνιο ερώτημα; Φυσικά και υπάρχει, καθώς οι σκούπες stick της Rowenta έρχονται με επέκταση σωλήνα, με ρύγχος για τις γωνίες και με ειδικά συστήματα που παγιδεύουν όλη τη σκόνη, ναι όλη, στον κάδο απορριμάτων, αφήνοντας τελείως καθαρή την ατμόσφαιρα.

Και να φανταστεί κανείς ότι κάποιοι εν έτει 2018 πανηγυρίζουν για τις τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο των κινητών και των τάμπλετ. Όταν από τη μία μέρα στην άλλη, το σκούπισμα γίνεται το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Έ όχι κύριοι, έχουμε χάσει επαφή με το τι είναι πραγματικά σημαντικό. Οι σκούπες stick είναι το μέλλον. Άλλαξαν για πάντα το παιχνίδι. Θα λέμε κάποτε στα παιδιά μας ότι μας έπιανε η μέση μας μέχρι να σκουπίσουμε όλο το σπίτι και θα κλαίνε από τα γέλια. Πού να τους πεις και για το φαράσι της γιαγιάς…

Μέχρι τότε, έχεις όλο το χρόνο του κόσμου για να διαλέξεις τη stick σκούπα που σου αρέσει περισσότερο στα καταστήματα Κωτσόβολος και στο kotsovolos.gr