123RF
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Καλός γονιός είναι ο ενημερωμένος γονιός

Δεν γίνεται να μην ξέρεις τι κάνει το παιδί σου στο Ίντερνετ ανά πάσα στιγμή.

Τι είναι αυτό το Fortnite, τι βλέπει στο κινητό του, τι εννοεί ότι «τον σπαμάρω»; Γιατί να αναρωτιόμαστε για το τι κάνουν τα παιδιά μας στο Διαδίκτυο ενώ μπορούμε εύκολα και απλά να ενημερωθούμε;

Στέλνουμε τα παιδιά στο σχολείο και απαιτούμε τουλάχιστον μια φορά στο τρίμηνο να λαμβάνουμε κάποια ενημέρωση για την πρόοδό τους.

Βγαίνουν τα παιδιά βόλτα και θέλουμε να ξέρουμε πού πήγαν, με ποιους ήταν, τι έκαναν.

Μπαίνουν τα παιδιά στο Διαδίκτυο και… δεν έχουμε ιδέα για το τι κάνουν. Δεν είναι το Διαδίκτυο ένα μέρος της ζωής των παιδιών μας το οποίο πρέπει εξίσου να γνωρίζουμε όπως οι σχολικές επιδόσεις, τα αθλήματα, οι παρέες τους;

Όταν κι εμείς, οι σημερινοί γονείς, δεκαετίες πριν πήραμε τον πρώτο μας υπολογιστή ή το πρώτο μας κινητό, η μητέρα και ο πατέρας μας απορούσαν τι κάνουμε με αυτά τα «μαραφέτια». Μπορεί και να μην το κατάλαβαν ποτέ.

Οι εποχές όμως αλλάζουν, οι ρυθμοί εξέλιξης είναι ραγδαίοι, η τεχνολογία δεν είναι μόνο προνόμιο των λίγων αλλά μέρος της καθημερινότητάς όλων μας. Και εμείς δεν έχουμε το περιθώριο να φτάσουμε στο σημείο να μην καταλάβουμε ποτέ.

123RF

Οφείλουμε να γνωρίζουμε, να ενημερωνόμαστε, να γινόμαστε γνώστες των εξελίξεων, να μαθαίνουμε τι μπορούν και τι κάνουν τα παιδιά μας στο Διαδίκτυο, να τους προσφέρουμε ασφάλεια.

Πολλοί γονείς μού λένε: «Πώς μπορώ να ενημερωθώ σωστά όταν υπάρχει τόση πολλή πληροφορία στο Διαδίκτυο; Πού να πρωτοψάξω; Χάνομαι και τελικά τα παρατάω».

Κι έχουν δίκιο. Η πληροφορία είναι αχανής, και πολλές φορές λανθασμένη ή δυσκολονόητη.

Ένα site που καλύπτει το θέμα ολοκληρωμένα, αλλά με τρόπο απλό και κατανοητό, είναι το www.e-parenting.gr.

Στο νέο site που δημιούργησε η Cosmote, οι γονείς μπορούν να βρουν ό,τι χρειάζονται για τον ψηφιακό κόσμο των παιδιών.

Να διαβάσουν άρθρα και να μάθουν ποια είναι τα video games που κάνουν τα παιδιά να κολλάνε, πώς αναγνωρίζουμε τα σημάδια εθισμού, τι πρέπει να πω στο παιδί μου για το sexting, τι κάνω όταν παρακολουθεί ακατάλληλο περιεχόμενο, γιατί βγάζει συνέχεια σέλφι, και πόσα άλλα.

Να παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη και να πάρουν χρήσιμα tips από ψυχολόγους, ψυχιάτρους, ερευνητές, συγγραφείς. School-of-cool

Να μπουν στο School of Cool και να μάθουν τι είναι τέλος πάντων αυτά τα ακρωνύμια, τα emojis και τα stories.

Να ενημερωθούν για εκδηλώσεις, δράσεις και events που μπορούν να παρακολουθήσουν με τα παιδιά τους.

Καμιά φορά τα πράγματα δεν είναι τόσο περίπλοκα όσο νομίζουμε. Μπορεί να γίνουν πολύ απλά. Αρκεί να καταλάβουμε ότι καλός γονιός είναι ο ενημερωμένος γονιός, αυτός που είναι δίπλα στο παιδί του δημιουργώντας του ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης.