ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ξεκίνησε: Το Facebook έκρυψε δοκιμαστικά τα likes

Μας είχαν προειδοποιήσει αλλά δεν λέγαμε να το πιστέψουμε.

Μας είχαν προειδοποιήσει αλλά μπορεί να μην το πολυπιστεύαμε. Εδώ που τα λέμε δεν είναι και πολύ εύκολο να πιστέψεις ότι αυτό που μέχρι τώρα θεωρούσαμε κινητήρια δύναμη όλη της λειτουργίας των social media από εδώ και πέρα θα εκλείψει. Ναι, το facebook και το instagram μπαίνουν σε μια περίοδο όπου δεν θα μπορείς να δεις τον αριθμό των likes των άλλων.

Από την Παρασκευή κάποιοι χρήστες του facebook στην Αυστραλία δεν μπορούν να δουν τον αριθμό των likes ή των reactions που έχουν άλλοι χρήστες. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτός είναι ένας τρόπος να μειωθεί η πίεση προς τους χρήστες και να προωθηθεί η κοινοποίηση ποιοτικότερης ύλης. Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με την εταιρεία, για την αλλαγή αυτή εμπιστεύτηκαν πολλούς ειδικούς ψυχικής υγείας.

Αν όλα πάνε καλά, οι χρήστες θα συνεχίζουν φυσικά να μπορούν να βλέπουν τα likes που παίρνουν οι ίδιοι χωρίς όμως αυτό να μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε άλλον. Όπως δηλώνει η εκπρόσωπος του facebook Mia Garlick:

“Έχει να κάνει με το να βγάλουμε τον αριθμό των likes έξω από την εξίσωση, ώστε οι άνθρωποι να επικεντρώνονται στην ποιότητα του περιοχομένου περισσότερο από νούμερα και αντιδράσεις”.

Αυτό βέβαια δεν βοηθήσει καθόλου αλλά πολύ πιο βασικά προβλήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας που έχει το facebook, όπως αυτά αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ίσως όμως να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.