Charles Sykes/Invision/AP, File
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι φωτογραφίες με τα περισσότερα likes στο Instagram φέτος

Αβγό(!), Kylie Jenner και -προφανώς- The Rock.

Θα πάρω ως default ότι έχεις λογαριασμό στο Instagram. Δηλαδή, πως ανήκεις στο +1.000.000.000 κατοίκων του πλανήτη που χρησιμοποιούν κάθε μήνα το συγκεκριμένο social network, σύμφωνα με το Omnicore. Παρεμπιπτόντως, σε καθημερινή βάση ασχολούνται +500 εκατομμύρια, με τις φωτογραφίες που ‘χουν αναρτηθεί από τον Οκτώβρη του 2010 όταν εμφανίστηκε στον κυβερνοχώρο το μέσο, να έχουν ξεπεράσει τις 50 δισεκατομμύρια. Θα έλεγες πως γίνεται δουλίτσα.

Στο έκτο πιο δημοφιλές social network του πλανήτη (μετά το Facebook, YouTube, WhatsApp, Facebook Mesenger και WeChat) οι καρδούλες πάνε σύννεφο, με 4.2 δισεκατομμύρια να ‘πατιούνται’ καθημερινά. Να δούμε λοιπόν, τα posts που συγκέντρωσαν τις περισσότερες, μέσα στο 2019.

Στις 4 του Γενάρη εμφανίστηκε στο Instagram ο λογαριασμός @world_record_egg (των 7.5 εκατομμυρίων followers, τη σήμερον ημέρα). Το πρώτο post ήταν ένα αβγό -ή αν προτιμάς, αυγό. Δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο. Το comment που το συνόδευε ήταν ‘ας κάνουμε παγκόσμιο ρεκόρ μαζί και ας κερδίσουμε τα περισσότερα likes σε post του Instagram. Το τρέχον ρεκόρ είναι τα 18.000.000 likes σε post της Κάιλι Τζένερ. Το ‘χουμε’. Σήμερα το αβγό (ή αυγό) έχει 53.981.002 likes.

H φωτογραφία ανήκει στον Σεργκέι Πλατάνοφ, ο οποίος είναι φωτογράφος και ‘ανεβάζει’ δουλειές του στο Shutterstock από το 2009. Μια από τις λήψεις του ήταν αυτή του ρεκόρ. Είχε αναρτηθεί στις 23/6 του 2015 με ‘λεζάντα’ ‘αβγά απομονωμένα σε λευκό φόντο’. Στις αρχές του 2019 την πήρε κάποιος και την έβαλε στο Instagram. “Ο στόχος μου ήταν να βγάλω μια απλή φωτογραφία ενός αβγού. Για πλάκα. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ την εντύπωση που θα προκαλέσει” είχε γράψει o καλλιτέχνης, σε email στο Insider: ‘δεν χρησιμοποιώ social networks και ήταν απρόσμενα τα όσα έζησα. Η φωτογραφία δεν έχει κάποιο βαθύτερο νόημα. Είναι ένα απλό αβγό -ή αυγό. Δεν αναζητά την προσοχή κάποιου”. Ένας από τους οπαδούς αυτού του αβγού -ή αυγού. είναι ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, ο οποίος είχε εξηγήσει στη συνέντευξη του στο Contra.gr γιατί λάτρεψε αυτό το τίποτα.

“Δεν έχω Instagram, Facebook, δεν με ενδιαφέρει τίποτα από όλα αυτά. Είμαι πολύ ευτυχισμένος με τη φωτογραφία του Instagram με το αυγό. Δικαιώνει τη στάση μου. Η πιο διάσημη εικόνα στο Instagram είναι ένα απλό αυγό. Και όλη η κοινωνία είναι στο κυνήγι των like και των views. Άρα, το νούμερο ένα σε αυτό που θες να κάνεις, τι είναι; Ένα αυγό. Άρα τι κυνηγάς; Ένα αυγό. Ε, δεν θα μπω στη διαδικασία να ανταγωνιστώ το αυγό”.

Του αρχικού post ακολούθησαν άλλα, με ρήγμα να έχει δημιουργηθεί στο τσόφλι, το οποίο από λήψη σε λήψη, μεγάλωνε. Αποκαλύφθηκε πως όλα αυτά άνηκαν σε διαφήμιση της ΜΚΟ Mental Health America, για την ψυχική υγεία που εστιάζει στους κινδύνους των social media από την υπερβολική πίεση των χρηστών. Ο διαχειριστής του λογαριασμού λέγεται Κρις Γκάντφρι, είναι 29 χρόνων και εργάζεται ως διαφημιστής στην & Partnership του Λονδίνου, ενώ το αυγό έχει και όνομα: λέγεται Γιουτζίν.

Η προκάτοχος του ρεκόρ, Κάιλι Τζένερ είχε κάνει θραύση με την πρώτη φωτογραφία της κόρης της. Το post αυτό εμφανίστηκε στις 6/2 του 2018 και σήμερα έχει 18.658.017 likes. Είναι τα δεύτερα περισσότερα της ιστορίας.

View this post on Instagram

stormi webster

A post shared by Kylie (@kyliejenner) on

 

Πίσω στο 2019, περί τα 15.701.723 likes συγκέντρωσε ένα post του @tentree, των 2.6 εκατομμυρίων followers. Η εκ Καναδά εταιρία ρουχισμού (που δημιουργούνται από βιώσιμα υλικά, κατά το 95%) Τentree φυτεύει δέκα δέντρα, για κάθε προϊόν που πουλάει. Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της (2012) έχει φυτέψει περισσότερα από 30.000.000 δέντρα, παγκοσμίως, έχει ‘χτίσει’ κοινότητες σε δυο ηπείρους και της ανήκει η φωτογραφία με τα τρίτα περισσότερα likes στην ιστορία του Instagram -δεύτερα για φέτος. Στο post ενημέρωνε ότι αν πιάσει τα 5 εκατομμύρια likes, θα φυτέψει 500.000 δέντρα.

Στην τρίτη θέση του σωτήριου έτους 2019, σε ό,τι αφορά τις ‘καρδούλες’ που συγκέντρωσε η φωτογραφία, βρέθηκε η συνάντηση των Friends, την οποία πόσταρε η Τζένιφερ Άνιστον (των 21.600.000 followers), στις 15/10. Χρόνια μετά τη δήλωση της ‘δεν έχω λογαριασμό στο Instagram, γιατί δεν μπορώ να καταλάβω πώς λειτουργεί’ έγινε το πρόσωπο που συγκέντρωσε πιο γρήγορα από όλα τα άλλα ένα εκατομμύριο ‘ακόλουθους’: χρειάστηκε πέντε ώρες και 16 λεπτά.

View this post on Instagram

And now we’re Instagram FRIENDS too. HI INSTAGRAM

A post shared by Jennifer Aniston (@jenniferaniston) on

Στο Νο4 των πιο δημοφιλών posts ήταν δυο φωτογραφίες του The Rock (των 164 εκατομμυρίων followers), με τη σύζυγο του, την επομένη του γάμου τους στις 19/8, στη Χαβάη.  Περί τους 14.690.448 χρήστες του ευχήθηκαν βίο ανθόσπαρτο, με το πάτημα της ‘καρδούλας’.

 

H πεντάδα ‘έκλεισε’ με την τύπισσα που ‘χει 163.000.000 followers, τους πέμπτους περισσότερους -παγκοσμίως-, μετά τους Κριστιάνο Ρονάλντο (192.000.000), Αριάνα Γκράντε (168.000.000) και Ντουέιν Τζόνσον (ο The Rock που λέγαμε).Τι ‘έβαλε’ η Σελίνα Γκόμεζ και αποθεώθηκε; Στις 12/2 ανάρτησε σειρά φωτογραφιών με φίλες της, εκ των οποίων η μία επρόκειτο να παντρευτεί εκείνες της ημέρες, στην παραλία. Συγκέντρωσε 14.546.732 likes.