Πόσο απέχει ο Mr. Robot από την πραγματικότητα;

Ζούμε ήδη την εποχή που η γνώση του κώδικα μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου και τη ζωή γενικά; Ο New Business Development Manager του Athens Tech College αναλύει.
SHARES

Στην τηλεοπτική σειρά Mr. Robot, ο Έλιοτ (Rami Malek) είναι ένας νέος, ταλαντούχος και αρκετά ιδιόρρυθμος προγραμματιστής. Το πρωί εργάζεται ως υπάλληλος σε εταιρεία cyber-security και το βράδυ ως εκδικητής χάκερ. Έχοντας ως όπλο έναν υπολογιστή και παίζοντας στα δάχτυλα αμέτρητες γραμμές κώδικα προγραμματισμού, αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, φέρνοντας τα πάνω-κάτω σε παγκόσμια κλίμακα.

Πόσο, όμως, απέχει η χολιγουντιανή μυθοπλασία από την πραγματικότητα; Πόσο εύκολο είναι για κάποιον σήμερα να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων, ακόμα και σε τομείς που φαινομενικά δεν έχουν άμεση σχέση με την τεχνολογία;

“Υπάρχουν και είναι εδώ γύρω μας άνθρωποι που δικαιολογούν τον τίτλο του game changer. Αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα πράγματα, το πώς παίζεται το παιχνίδι για παράδειγμα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Βελτιώνουν υπάρχουσες διαδικασίες και συστήματα, καταργώντας ενδιάμεσα στάδια. Μας εξοικονομούν χρόνο και πόρους. Τα εργαλεία παραγωγής, όπως αναφέρονται με την κλασική ορολογία, σήμερα μπορεί να είναι ένας φορητός υπολογιστής και κάμποσες γραμμές κώδικα. Ο καθένας μπορεί να έχει κέρδος φτιάχνοντας κάτι μόνος του, ειδικά από τη στιγμή που θα αναγνωριστεί σε ευρεία κλίματα ότι αυτό είναι κάτι χρήσιμο. Μιλάμε για τεχνολογικά προϊόντα που φτάνουν να έχουν απήχηση σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους”, λέει ο Αριστοτέλης Μιχαηλίδης, New Business Development Manager στο τεχνολογικό κολλέγιο Athens Tech College.

Έχοντας ως αποστολή τη χαρτογράφηση πιθανόν συνεργειών και συνεργασιών με στόχο τη γεφύρωση της ακαδημαϊκής έρευνας και γνώσης με την επιχειρηματικότητα και δίνοντας έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, πιστεύει ότι αρχίζει να γίνεται όλο και πιο έντονα αντιληπτό ότι, το να μην γνωρίζει κάποιος να γράφει κώδικα, είναι μια σύγχρονη μορφή αναλφαβητισμού. “Ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι σε χώρες όπως η Φινλανδία ο προγραμματισμός και η εκμάθηση κώδικα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διδασκαλίας ξένων γλωσσών. Ο κώδικας είναι μια διεθνής γλώσσα. Είναι ένας τρόπος άμεσης επικοινωνίας. Δύο προγραμματιστές μιλάνε μεταξύ τους γράφοντας κώδικα, ανεξάρτητα με το που πραγματικά βρίσκονται. Μπορούν να διαβάζουν ο ένας τον κώδικα του άλλου, να καταλαβαίνουν τι γίνεται και να συνεργαστούν”, εξηγεί.

Τονίζει ότι η γνώση γύρω από το πώς δομείται ένα ψηφιακό περιβάλλον, το πώς χτίζεται ένα προϊόν λογισμικού, είναι σήμερα απαραίτητη σε πολλούς τομείς. Ειδικά όταν μιλάμε για εφαρμογές και ψηφιοποίηση. Σε βοηθάει να κατανοήσεις τη λογική και τα βήματα που χρειάζονται για να αξιοποιήσεις τα ψηφιακά δεδομένα. “Έχουμε πολλά παραδείγματα εταιρειών που στρέφονται προς την τεχνολογία, οπότε και τα στελέχη τους αρχίζουν να εξειδικεύονται στην χρήση τεχνολογικών εργαλείων. Έτσι, πρέπει να μάθεις πως σε ένα νέο περιβάλλον, περισσότερο τεχνολογικό, θα πρέπει να διαχειριστείς μια σειρά από πράγματα, σε επίπεδο project management, ανάλυσης κ.α. Εκεί οδεύουμε και το πιστεύουμε στο Athens Tech College, γι’ αυτό καταρτήσαμε σχετικά προγράμματα σπουδών”, διευκρινίζει ο ίδιος. Αυτά τα προσαρμοσμένα στη σημερινή πραγματικότητα προγράμματα καλύπτουν όλο το φάσμα Computer Science / Business Informatics και Internet Computing σε τριτοβάθμιο επίπεδο και σε επίπεδο MSc όλους τους τομείς του Software Engineering.

Ένα ζήτημα που αναπόφευκτα απασχολεί τον Αριστοτέλη Μιχαηλίδη είναι το εντεινόμενο φαινόμενο της απώλειας πνευματικού κεφαλαίου. Έχοντας και ο ίδιος ζήσει, σπουδάσει και εργαστεί σε διάφορες χώρες, πιστεύει ότι πολλοί φεύγουν αναζητώντας επαγγελματικές ευκαιρίες όχι άδικα, αφού σε κάποιες άλλες χώρες βρίσκουν ένα πιο δομημένο πλαίσιο, παρά το γεγονός ότι και στη χώρα μας η ζήτηση σε συγκεκριμένες τεχνολογικές κατευθύνσεις είναι μεγάλη.

“Υπάρχει ζήτηση για επαγγελματίες στην αγορά της τεχνολογίας. Και η αλήθεια είναι ότι γίνονται πράγματα από ελληνικές εταιρείες μέχρι και στο κομμάτι της διαστημικής τεχνολογίας. Οι καλές ειδήσεις της ημέρας είναι εκεί”, επισημαίνει ο Αριστοτέλης Μιχαηλίδης και συνεχίζει: “Ως χώρα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει σε παγκόσμιο κλίμακα και ποιος είναι ο δικό μας ρόλος. Κάποιες επίσης μικρές χώρες, όπως η Φινλανδία και η Εσθονία, το έχουν καταλάβει ήδη. Πήραν στρατηγικές αποφάσεις και επένδυσαν στην ψηφιοποίηση, γιατί εκεί είδαν το μέλλον τους. Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι πλέον η παγκόσμια οικονομία λειτουργεί διαφορετικά. Ειδικότερα στον ψηφιακό κόσμο δεν υπάρχουν δομημένα σύνορα και περιορισμοί. Ειδικότερα στο κομμάτι της ανάπτυξης λογισμικού μπορείς σήμερα να δουλεύεις για ένα διαστημικό πρόγραμμα, αύριο για ένα παιχνίδι και μεθαύριο για αυτοδηγούμενα οχήματα. Το ζητούμενο είναι να είσαι σε θέση να κατανοήσεις τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Και γιατί όχι να γίνεις εσύ αυτός που θα αλλάξεις τους κανόνες του παιχνιδιού”.

Share
 

24Media Network

Ο κρυφός ΜVP

Ο Αταμάν τον χαρακτήρισε κλειδί. Ο Ιτούδης το παραδέχθηκε, η ΤΣΣΚΑ τον απόλαυσε και η Εφές τον ένιωσε στο πετσί της. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον κρυφό MVP του τελικού και του θριάμβου των Ρώσων στο φετινό Final Four.

Ο Λέοναρντ νίκησε Γιάννη και τραυματισμό

Ο Νικ Νερς δεν μπορούσε να αλλάξει πολλά στον τρίτο τελικό. Έστειλε τον Καγουάι πάνω στον Γιάννη. Ο Greek Freak δεν έβαλε πόντο από τα 6.54'' της Β' περιόδου έως τα 8.52'' πριν το τέλος της τέταρτης.

Ο Ιτούδης μίλησε ρωσικά και θυμήθηκε τον Τόμας Έντισον

Η εξομολόγηση του Δημήτρη Ιτούδη στη συνέντευξη Τύπου μετά από τον τελικό της Euroleague ήταν συναρπαστική κι ο Γιάννης Φιλέρης την παρακολούθησε ολόκληρη, ακούγοντας τον θριαμβευτή του Final Four να μιλάει ρώσικα, να συγκρίνει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με παγόβουνο και να μνημονεύει τον Τόμας Εντισον!

Λεβερκούζεν για Σισέ

Ο Σενεγαλέζος κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού, Παπ Αμπού Σισέ, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδων του εξωτερικού κι αυτό της Λεβερκούζεν είναι αρκετά έντονο τις τελευταίες ημέρες.

 
POP για τις δύσκολες ώρες

Το τέλος της εποχής των torrents

Η πειρατική σημαία στο διαδίκτυο κυματίζει μεσίστια. Θα ζήσουμε τη στιγμή που θα αποσυρθεί για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας;

Social Man
PROMO