ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ταξίδι στο μέλλον: Είδαμε πως θα είναι το σπίτι μας σε λίγα χρόνια

Σίγουρα δεν μπορείς να φανταστείς το μέλλον και γι' αυτό πρέπει να πας στην έκθεση Thanks to Tech.

To 1982 o Ρίντλει Σκοτ φαντάστηκε το μέλλον και έφτιαξε το Blade Runner απεικονίζοντας το Λος Άντζελες του 21ου αιώνα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έπεσε πολύ μέσα όσο και αν έφτιαξε μια επική ταινία που έμεινε στην ιστορία. Άλλωστε είναι δύσκολο να φανταστείς το πως θα είναι η καθημερινότητα μας σε λίγα χρόνια ειδικά με τους ρυθμούς που εξελίσσεται η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια. Κι όμως ο Κωτσόβολος και η έκθεση Thanks to Tech ήρθε για να μας φέρει πιο κοντά στο μέλλον και να μας κάνει να φανταστούμε την μορφή που θα έχουν τα σπίτια μας σε λίγα χρόνια.

Μπορώ να πω ότι ήμουν λίγο καχύποπτος στην αρχή. Όχι απέναντι στην έκθεση αλλά ως προς τα innovations και τις καινοτομίες που θα δω μιας και παρακολουθώ στενά την τεχνολογία. Μπορώ να πω χωρίς να ντρέπομαι ότι όταν βγήκα από την έκθεση εκτός από ένα κόκκινο μπαλόνι και μια σακούλα στο χέρι είχα και άπειρο ενθουσιασμό για όλες αυτές τις πρωτοποριακές συσκευές που είδα και για το πως θα είναι το σπίτι και η ζωή μας στο μέλλον. Ούτε ο Ρίντλει Σκοτ δεν το φανταζόταν.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Η έκθεση λαμβάνει χώρα στον τέταρτο όροφο του The Mall Athens σε έναν τεράστιο χώρο 1.200 τ.μ. ο οποίος είναι ειδικά διαμορφωμένος για να σε βάλει από την πρώτη στιγμή στο πνεύμα του μέλλοντος και της τεχνολογίας. Μόλις μπήκα μέσα είδα μια συσκευή που σίγουρα ανήκει στο μέλλον. Ένα scanner υφασμάτων, λεκέδων, τροφίμων το οποίο σου δίνει feedback για το πως πρέπει να το πλύνεις ή για το αν κάνει να το φας και σε τι κατάσταση είναι το τρόφιμο που μόλις σκάναρες. Δεν το περίμενες να μπει τόσο δυναμικά η έκθεση ε; Στην συνέχεια είδα ψυγεία με κάμερες για να βλέπεις από το κινητό τι σου λείπει ενώ είσαι στο σούπερ μάρκετ, ψυγεία με οθόνες αφής που μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα, κουζίνες που προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες ψησίματος και πλυντήρια που έχουν πρόγραμμα για κάθε πιθανό λεκέ και κάθε πιθανό ύφασμα. Μάλιστα ένα πλυντήριο είχε και επιλογή φρεσκαρίσματος, όπου έβαζες το ρούχο σου το οποίο ισως μυρίζει τσιγαρίλα από το μπαρ αλλά δεν είναι βρώμικο και στο βγάζει φρέσκο και μυρωδάτο, σαν να το έπλυνες μόλις.

Αυτό όμως που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση από τις οικιακές συσκευές ήταν ένας προτζέκτορας που μετέτρεπε τον πάγκο της κουζίνας σε οθόνη αφής ενός πανίσχυρου tablet. Δεν ξέρω αν κατάλαβες καλά αλλά δεν πατάς καμία οθόνη, μόνο τον πάγκο της κουζίνας σου (ακόμα και με λερωμένα χέρια) όπου προβάλλεται η οθόνη του tablet. Το άλλο ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι οι απορροφητήρες οι οποίοι βρήκαν νέα θέση στην κουζίνα. Δεν είναι πια πάνω από την κουζίνα αλλά στο πλάι και απορροφούν τον αέρα το ίδιο αποτελεσματικά χωρίς να πιάνουν ιδιαίτερο χώρο.

Και αν η κουζίνα δεν είναι το αγαπημένο σου μέρος για να θαυμάσεις την τεχνολογία του μέλλοντος τότε για σένα είναι η αίθουσα με τους προτζέκτορες και τις τηλεοράσεις 8Κ. Ναι καλά διάβασες. Στο Thanks to Tech θα δεις από κοντά, από πολύ κοντά τηλεοράσεις ανάλυσης 8Κ οι οποίες προσφέρουν ασύλληπτη αίσθηση προβολής με το άσπρο και το μαύρο να μην ξεχωρίζουν από το απόλυτο του χρώματος σε σημείο όπου δεν καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για τηλεόραση και όχι για πραγματικότητα. Λίγο παραδίπλα ήταν και η LG CLOi CleanBot την οποία σε λίγα χρόνια θα την δεις να καθαρίζει αεροδρόμια ενώ και άλλα ρομπότ παρουσιάστηκαν στην έκθεση με σκοπό να μας μας εντυπωσιάσουν. Και το πέτυχαν.

Φωτογραφικές μηχανές, κλιματιστικά, φορητοί υπολογιστές, scanner και εκτυπωτές, mini projectors, πλυντήρια που τους μιλάς, 3D εκτυπωτές, ηχεία που αιωρούνται και ηχεία που βυθίζονται στο νερό, VR που σε κάνουν τζεντάι, ποδήλατα που αναδιπλώνουν και κηπάκια εσωτερικού χώρου. Όλα τους μαζί και κάθε ένα ξεχωριστά με έκαναν να μείνω με ανοιχτό το στόμα και να θέλω να τα πάρω όλα σπίτι μου. Τα περισσότερο από αυτά όμως δεν θα τα βρεις πουθενά, ούτε καν στον Κωτσόβολο, ο οποίος φέρνει πάντα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Ο λόγος είναι ότι δεν κυκλοφορούν καν στην αγορά, αλλά εσύ έχεις την ευκαιρία να ζήσεις την εμπειρία που προσφέρουν από κοντά.

Και αν μας ξέρεις καλά εδώ στο ΟΝΕΜΑΝ εκτός από την τεχνολογία αγαπάμε δύο πράγματα πάρα πολύ. Το BBQ και τα ρολόγια. Και για τα δύο είδα εκθέματα που με άφησαν άναυδο. Όσον αφορά τα ρολόγια, στο Thanks to Tech μπορείς να δεις ρολόγια που αλλάζουν μορφή, λουράκι και καντράν με το πάτημα ενός κουμπιού αλλά και μπρασελέ που μπορούν να κάνουν το αγαπημένο σου vintage ρολόι smart. Αυτό όμως που με γονάτισε και έκανε το μέλλον μου εκτός από πιο συναρπαστικό και πιο όμορφο, είναι το BBQ με σύνδεση bluetooth το οποίο σε ειδοποιεί πότε το κρέας είναι έτοιμο για να το βγάλεις. Δεν χρειάζεται πια να στέκεσαι υπομονετικά πάνω από την σχάρα, εκείνη θα σε ειδοποιήσει όταν είναι έτοιμο.

Η έκθεση είναι συγκλονιστική, συναρπαστική και αποσβολωτική. Εγώ μόλις έφυγα στοιχημάτιζα σε πόσα χρόνια θα έχουν όλα τα σπίτια την κάθε συσκευή και στο παιχνίδι αυτό σίγουρα θα βγω χαμένος αφού θα μπουν με πολύ γρήγορο ρυθμό. Το Thanks to Tech θα βρίσκεται στον τέταρτο όροφο του The Mall μέχρι την Κυριακή 18/11 και είναι μια μοναδική εμπειρία για όλα τα μέλη της οικογένειας. Σκέψου ότι τα μικρά παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να δουν την ζωγραφιά τους που μόλις έφτιαξαν να κουνιέται στην οθόνη. Ότι όμως και να πούμε, είναι λίγο μπροστά σε αυτό που θα ζήσεις στην έκθεση με 200 εκθέματα από τα οποία 50 έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είναι σίγουρα μια πρόγευση για το μέλλον και μάλιστα στην πιο smart εκδοχή του.

Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή – Κυριακή 11:00-22:00

Δευτέρα – Πέμπτη 18:00 – 21:00

#ThanksToTech

#Kotsovolos