ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι είδα από το (κοντινό) μέλλον

Εντυπώσεις από την IFA 2016, τη διεθνή έκθεση τεχνολογίας του Βερολίνου.

Είναι οι πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Το ηλιόλουστο Βερολίνο θυμίζει Αθήνα. Ο κόσμος κυκλοφορεί με κοντομάνικα και βερμούδες, καπνίζει σαν να μην υπάρχει αύριο και πίνει καφεδάκια έξω. Στους δρόμους γίνονται έργα, τα έργα προκαλούν μποτιλιάρισμα. Όπως μας ενημερώνει ο κύριος Θανάσης, ο καταπληκτικός οδηγός και ξεναγός μας, ο Δήμος του Βερολίνου χρωστάει στο γερμανικό Δημόσιο για αυτά τα έργα – αναλογικά – όσα περίπου χρωστάει η Ελλάδα στους Ευρωπαίους δανειστές.

Στο Messe Berlin, το εκθεσιακό κέντρο που φιλοξενεί τη φετινή IFA, η ατμόσφαιρα θυμίζει τις περιγραφές του Τζόναθαν Κόου στο ‘Expo 88′ και τις ανταποκρίσεις των περιηγητών από τη διεθνή έκθεση του Παρισιού του 1889. Το πλήθος που έχει συρρεύσει για την πρώτη μέρα της έκθεσης είναι ενθουσιασμένο σε βαθμό παροξυσμού. Χιλιάδες άνθρωποι, χιλιάδες πρόσωπα κολλημένα σ’ αυτό το χαμόγελο / screensaver που αποτελεί τη διαχρονική σταθερά της σωματικής έκφρασης του συναισθηματικού τσουνάμι που προκαλεί η βεβαιότητα ενός επικείμενου θαύματος. Αυτό, άλλωστε, ήταν πάντα το θυμικό αντίκρισμα της τεχνολογίας: η βεβαιότητα ότι η ουτοπία θα υλοποιηθεί. Το θαύμα θα συμβεί και θα ξανασυμβεί γιατί εμείς θα βρούμε το τρόπο να το κατασκευάσουμε.

Το περίπτερο της Samsung θυμίζει διαστημικό σταθμό. Το ‘City Cube’ καλύπτει μόνο του μια ολόκληρη πτέρυγα της IFA και φιλοξενεί στην αχανή κοιλιά του τις προτάσεις, τις ιδέες και τα προϊόντα του κολοσσού από την Κορέα που -πρακτικά- συνοψίζουν όλες τις τάσεις της high end τεχνολογίας σήμερα. Περίπου σήμερα… Αυτό που παρουσίασε με συνέπεια η Samsung και στη φετινή IFA, ήταν η ικανότητά της να προσαρμόζει στο ‘σήμερα’ κομματάκια του ‘αύριο’. Να ενσωματώνει στο παρόν την τεχνολογία του άμεσου μέλλοντος και να ξεκλειδώνει ταυτόχρονα το παραθυράκι που έχει την καλή θέα στο μακρινό μέλλον.

Στη φετινή IFA ξεκλείδωσαν πολλά τέτοια παραθυράκια. Και οι εικόνες ήταν εντυπωσιακές (και οι εντυπώσεις εικονικές – χορτάσαμε VR).

Μια άλλη τηλεόραση

Η δημοσιογραφική παρουσίαση της Samsung διήρκεσε 45 λεπτά που κύλησαν σαν σεκάνς του Ιναρίτου. Όπως όλοι περίμεναν, η εισαγωγή στο σημερινό σύμπαν της εταιρείας έγινε από τις οθόνες. Η τελευταία καινοτομία στην τηλεοπτική (και όχι μόνο) εικόνα ονομάζεται ‘Quantum Dot’ κι επιτρέπει στις SUHD τηλεροράσεις να αποδίδουν ως και ένα δισεκατομμύριο χρώματα και να συνθέτουν μια πιο φυσική εμπειρία θέασης.

Τα Quantum Dots είναι μικροκρύσταλλοι που απορροφούν και αντανακλούν το φως καλύτερα από οποιουσδήποτε άλλους κρυστάλλους και αποτελούν ήδη τη ραχοκοκκαλιά του συνολικού display range της Samsung, η οποία τους έχει ήδη εντάξει στα νέα curved monitors, αλλά και στην συγκλονιστική KS9800, που έχει το προνόμιο να είναι η πρώτη Quandum Dot οθόνη 88 ιντσών. Η σχετική εγκατάσταση στον εκθεσιακό χώρο ήταν ένα έργο τέχνης και οι προβολές ένα long play οπτικό ποίημα:

 

Ο αυτόματος συνειρμός μετά από κάθε αντίστοιχη παρουσίαση (ειδικά στις οθόνες, τα τελευταία μόλις χρόνια έχουμε δει το 3D, την κύρτωση, το 4K και δεκάδες άλλες ‘εκ των ων ουκ άνευ’ καινοτομίες), έχει να κάνει με το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες στο Home Entertainment. Η απάντηση είναι πλέον ξεκάθαρη: θα τις αξιοποιήσουμε. Γιατί δεν γίνεται αλλιώς, γιατί δεν υπάρχει επιστροφή. Σε μία από τις ουσιαστικές στιγμές της παρουσίασης ακούστηκε η ατάκα “Η σπουδαία τηλεόραση δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την ποιότητα της εικόνας. Προϋποθέτει και σπουδαίο περιεχόμένο”. Ειπώθηκε από τον Won-Jin Lee, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Samsung Electronics, λίγο πριν ανακοινώσει τη διεύρυνση της συνεργασίας της Samsung με εταίρους όπως η Netflix και η Amazon για τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας HDR σειρών, ταινιών και εκπομπών.

Ένα monitor για όλους τους gamers

Η επιτραπέζια φαντασίωση κάθε gamer ονομάζεται CFG70, απλώνεται σε 24 ή 27 κυρτές ίντσες που ακολουθούν τη σάρωση του ανθρώπινου ματιού και προσφέρουν την εμπειρία ενός πιο φυσικού οπτικού πεδίου. Η Samsung έχει αξιοποιήσει στο νέο της υπερ-monitor την τεχνολογία Quandum dot που διασφαλίζει περισσότερα και πιο ζωντανά χρώματα, βαθύτερα μαύρα, φωτεινότερα λευκά και τη μεγαλύτερη δυνατή ευκρίνεια με τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον, για τους gamers και μόνο, η νέα οθόνη διαθέτει Eye Saver Mode και Flicker Free λειτουργία που ελαχιστοποιεί την καταπόνηση των ματιών και επιτρέπει άνετα και μεγαλύτερη διάρκειας gameplay sessions.

Και ναι, εντάξει, είναι και όμορφο.

Ένα ψυγείο που θα σε ‘ψήσει’

Σε γενικές γραμμές, η τάση στις οικιακές συσκευές είναι βγαλμένη από το ‘Minority Report’. Αυτά που κάποτε ονομάζαμε ‘λευκές συσκευές’ κι ενδιέφεραν μόνο τις καλές νοικοκυρές και τις στριφνές θείες έχουν μετεξελιχθεί σε πανέξυπνα gadgets που τα βλέπεις και σου τρέχουν τα σάλια και σε κάνουν να θέλεις να τα παρατήσεις όλα και να ασχοληθείς με το μαγείρεμα ή το σκούπισμα της φλοκάτης. Αυτό με το σκούπισμα είναι κυριολεκτικό, όχι μεταφορικό παράδειγμα. Οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες έχουν κάτι παράδοξα γοητευτικό. Κυρίως γιατί τις χειρίζεσαι από οπουδήποτε. Είσαι πχ στο γραφείο και έχεις ραντεβού αμέσως μετά και δεν είσαι και τόσο σίγουρος σε τι κατάσταση είναι το εργένικο σαλονάκι σου, σε περίπτωση που το ραντεβού πάει καλά και συνεχιστεί στο σπίτι σου; Ανοίγεις το αντίστοιχο app από το κινητό σου και και βάζεις τη σκούπα να καθαρίσει όσο εσύ λείπεις για να τα βρεις / βρείτε όλα έτοιμα. Τραβηγμένο; Σκέψου ότι ήδη κάποιες ρομποτικές σκουπίτσες έχουν σένσορες που εντοπίζουν τα χνούδια στο πάτωμα και παίρνουν μπρος μόνες τους.

Για το ψυγείο, που έτσι κι αλλιώς είναι το Enterprise του οικιακού σύμπαντος, η πρόταση της Samsung ονομάζεται Family Hub και γίνεται πράξη χάρη στην 21.5 ιντσών touchscreen που έχει ενσωματωθεί στην πόρτα του τεράστιου Twin Cooling Plus θηρίου. Εκεί, στην οθόνη, μπορείς να δεις το περιεχόμενο του ψυγείου χωρίς να το ανοίξεις, να πληροφορηθείς για το πότε λήγουν τα αυγά, η φέτα ή κάθε τι που υπάρχει στο ψυγείο, να δεις συνταγές για το τι θα μαγειρέψεις – ιδανικά για το πώς θα μαγειρέψεις αυτά που υπάρχουν – ή απλά να βλέπεις το ματς την ώρα που μαγειρεύεις.

Για τους πολύ κιμπάρηδες, το Family Hub παρέχει τη δυνατότητα online αγορών από επιλεγμένους συνεργαζόμενους προμηθευτές, για τους πολύ ξεχασιάρηδες υπάρχει και το app που επιτρέπει όλα αυτά να γίνονται εκ του μακρόθεν. Για να συνεχίσω με το ταπεινό και κάπως lame προηγούμενο παράδειγμα: Είσαι στο γραφείο, περιμένεις καινούρια γνωριμία στο σπίτι, δεν θυμάσαι αν έχεις σπαράγγια, μπαίνεις στο app, βλέπεις τι γίνεται στο ψυγείο και πράττεις αναλόγως. You get the point.

Πέρα από τον ενθουσιασμό του εντελώς καινούριου και τον σχετικό προβληματισμό για το κατά πόσο μια μέση οικογένεια μπορεί να αξιοποιήσει τόσα παρεχόμενα features, εδώ διαφαίνεται μια ξεκάθαρη και μη αναστρέψιμη τάση. Το περιβόητο Internet of Things έρχεται και – σταδιακά – θα κάνει τα σπίτια μας πιο έξυπνα. Οι διασυνδεδεμένες και οι έξυπνες οικιακές συσκευές είναι οι προπομποί του. Και για πρώτη φορά δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε καλές νοικοκυρές και στριφνές θείες. Ίσα – ίσα, κλείνουν το μάτι περισσότερο στους άντρες. Όχι μόνο γιατί μοιάζουν και λειτουργούν σαν γκατζετάκια, αλλά γιατί δίνουν λύσεις σε κάποια εντελώς αντρικά προβλήματα. Ποιος πχ, ξέρει ή έχει το χρόνο να σιδερώσει πουκάμισα; Σήμερα, εκεί έξω υπάρχει μια συσκευή που καθαρίζει, σιδερώνει και διπλώνει πουκάμισα με το πάτημα ενός κουμπιού. Ή και χωρίς αυτό (mobile app, φωνητικές εντολές και λοιπά). Το Samsung AddWash είναι ένα πλυντήριο που υπάρχει ήδη σε πάρα πολλά ελληνικά σπίτια και επιτρέπει κατά τη διάρκεια της πλύσης να προσθέτεις ρούχα που ξέχασες ή μαλακτικό, ή ρούχα που θέλουν ελαφρύτερο πρόγραμμα. Πατάς απλώς ένα pause, ανοίγεις το πορτάκι, ρίχνεις μέσα τις κάλτσες που μόλις θυμήθηκες ότι φοράς, κλείνεις το πορτάκι, πατάς ‘επανεκκίνηση’ και όλα καλά.

Ένα smartwatch που λέει την ώρα

Το ολοκαίνουριο Gear S3 είναι το νέο πουλέν της Samsung. Είχε το δικό του, ξεχωριστό event και μια από τις πιο φουτουριστικές παρουσιάσεις της φετινής IFA. Την ενορχήστρωσε ο διάσημος Watch Blogger (εννοείται ότι υπάρχουν διάσημοι Watch Bloggers) Ariel Adams, που υποδέχτηκε τους καλεσμένους του στο κέντρο ενός φαντασμαγορικού ολογραφικού κυλίνδρου πάνω στον οποίο προβάλλονταν οι αρετές, οι δυνατότητες και τα εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου smartwatch.

Το βασικό του χαρακτηριστικό, πάντως, είναι ότι όντως μοιάζει με ρολόι. Είναι σχεδιασμένο σαν ρολόι (από τον πολύπειρο Ελβετό Yvan Arpa), είναι κατασκευασμένο με τα ποιοτικά υλικά και την τεχνογνωσία ενός ρολογιού και χάρη στο Always On Display της Samsung, η οθόνη του μπορεί – αν το θέλεις – να είναι η οθόνη ενός ρολογιού. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι η οθόνη εκατό ή διακοσίων διαφορετικών ρολογιών. Την καστομάρεις όποτε εσύ θέλεις, ανάλογα με τη διάθεση, την περίσταση ή τις ανάγκες.

 

Εννοείται ότι το Gear S3 έχει εκατοντάδες apps και χρηστικές λειτουργίες κι εξυπακούεται ότι είναι οργανικά ενταγμένο στο ψηφιακό οικοσύστημα της Samsung – συνδέεται με το Smartphone και με οτιδήποτε άλλο smart διαθέτεις. Βασικά, όμως, θεμελιώνει τη νέα τάση στα smartwatches. Είναι ρολόι. Απευθύνεται σ’ αυτούς που αγαπούν, φοράνε ή συλλέγουν ρολόγια. Κι έρχεται σε δύο εκδοχές: τη λεπταίσθητη Classic και την πιο δυναμική Frontier. Και συνοδεύεται από μια σειρά λουράκια που θα τα ζήλευαν όλα τα premium ρολόγια της αγοράς. Και μπορεί να είναι το επόμενο δώρο που θα ζητήσεις ή θα κάνεις στον εαυτό σου τα Χριστούγεννα.