ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

To deepfake είναι πιο εύκολο και πιο τρομακτικό από ποτέ

Μια λάθος επεξεργασία σε ένα video αρκεί για να καταστρέψει τη ζωή κάποιου.

Ο πρώτος μήνας του 2020 ακόμη δεν έχει καν συμπληρωθεί κι όμως η πρώτη μεγάλη τεχνολογική απειλή είναι προ των πυλών. Το deepfake που άρχισε να κάνει την εμφάνισή του πριν από κάποιους μήνες, φαίνεται πως θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον.

Αν και στο ξεκίνημά του έδειχνε κάτι αστείο και χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε χιουμοριστικά videos, όπου οι δημιουργοί τους άλλαζαν το πρόσωπο κάποιου με το δικό τους και έλεγαν πράγματα που ασφαλώς δεν είχε πει το συγκεκριμένο πρόσωπο. Αυτά μπορεί να ήταν από επικριτικά σχόλια για κάποιον ή ακόμα και βρισιές, παρουσιάζοντας μια εντελώς διαφορετική περσόνα.

Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησε και μια εφαρμογή για smartphones, το Doublicat, στο οποίο οι χρήστες μπορούν να φτιάξουν απλά και γρήγορα deepfakes βάζοντας το πρόσωπό τους στη θέση διάσημων gifs. Καλό έ; Υπάρχει, όμως και η άλλη ερμηνεία.

Αυτή που μας κάνει να τρομάζουμε για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει το deepfake, αλλά και τη χρήση που μπορεί να του κάνει κάποιος. Σε ένα video που δημοσίευσε ο λογαριασμός του Buzzfeed στο Youtube,προκειμένου να ενημερώσει τον κόσμο, βλέπουμε τον Ομπάμα να έχει υποστεί deepfake και να μιλάει κάποιος άλλος στη θέση του. Και η αλήθεια είναι πως είναι από δύσκολο έως αδύνατο να καταλάβεις ότι είναι ψεύτικο.

Μέχρι πρόσφατα η δημιουργία ενός deepfake απαιτούσε κόπο, χρόνο, αλλά και χρήματα για να βγει σωστό. Τώρα όλα έχουν απλουστευτεί και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Γι’ αυτό το λόγο και το Facebook ανακοίνωσε ένα deepfake ban σε όποιον ανεβάσει κάποιο τέτοιο ψεύτικο video στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, λάνσαρε και το Deepfake Detection Challenge, όπου ερευνητές προσπαθούν να ξεχωρίσουν τα αληθινά από τα ψεύτικα videos.

Ένα deepfake μπορεί να καταστρέψει τη φήμη και την καριέρα κάποιου σε δευτερόλεπτα αν χρησιμοποιηθεί λάθος. Σκέψου απλά να προσπαθήσει κάποιος να δημιουργήσει πορνό video με χρήση deepfake και στη θέση των πρωταγωνιστών να βάλει πρόσωπα, τα οποία δεν θα έκαναν ποτέ κάτι τέτοιο.

Η τεχνολογία είναι σύμμαχός μας, αλλά αν χρησιμοποιηθεί εναντίον μας, μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να βάλουμε πολύ καλά στο μυαλό μας το προσεχές διάστημα.

 

(Κεντρική φωτογραφία: Shutterstock)