ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Honor 8X είναι το smartphone που θα τιμήσει τα λεφτά του

Βρήκαμε το καινούριο μας κινητό σε ένα βασιλικό κάστρο της Πράγας.

Ένα δροσερό ανοιξιάτικο απόγευμα πριν 10 χρόνια, μια κολλητή μου φίλη ετοιμαζόταν για το πρώτο ραντεβού της με ένα αγόρι. Την είχε προσεγγίσει τότε μέσω κοινού γνωστού και, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, αισθανόταν λίγη παραπάνω ασφάλεια. Αν δεν άξιζε καθόλου τον κόπο, δεν θα την είχε προειδοποιήσει ο γνωστός της; My sweet summer child, θα της έλεγε η Old Nan του Bran Stark αν την γνώριζε. H αθωότητά σου είναι αξιολάτρευτη.

Τη φίλη μου τελικά θα την προειδοποιούσε η κόρνα που ούρλιαζε επιτακτικά κάτω από το σπίτι της για να κατέβει κάτω, αλλά πια ήταν αργά. Με την άγνοια κινδύνου της πλέον εξανεμισμένη αλλά και την ελπίδα της αποφασισμένη να πεθάνει τελευταία, κατέβηκε και μπήκε στο αυτοκίνητο. «Συγνώμη που δεν ήρθα να σε πάρω με την ML», της είπε ο οδηγός. «Την έχει ο πατέρας μου και έτσι αναγκάστηκα να έρθω με την άλλη Mercedes μας».

Και ένα θλιμμένο τρομπόνι ακούστηκε στο background.

«Για έναν καφέ πάμε, ένα αμάξι να τσουλάει χρειαζόμαστε», του απάντησε και παραδόθηκε στην αντίστροφη μέτρηση μέχρι την επιστροφή της σπίτι. Τα λεπτά κύλησαν, τα χρόνια πέρασαν και το σκηνικό έγινε διαχρονικό inside joke της παρέας. Όλες μας πού και πού χρειαζόμαστε κάτι απλά να τσουλάει – για μένα αυτό ήταν σχεδόν πάντα το κινητό.

Ήμουν η τελευταία που πέρασε σε smartphone και οι απαιτήσεις μου έχουν υπάρξει γενικώς περιορισμένες. Αυτό μέχρι να πέσει το πρώτο Honor πέρσι στα χέρια μου.

Ήταν μίας συναδέλφου και δεν γνώριζα καν ακόμα τη διαφοροποίηση της εταιρείας από τη Huawei. Με τον καιρό θα διαπίστωνα ότι η Honor αποφεύγει την επιθετική διαφήμιση και προτιμά την από στόμα σε στόμα εξάπλωση του καλού της ονόματος, μέσα από κοινότητες των φαν της σε κάθε χώρα. Ο κεραυνοβόλος έρωτας με το Honor 8 μου βασίστηκε αρχικά στην ποιότητα της φωτογραφίας του, αλλά γιγαντώθηκε με την αντοχή της μπαταρίας του, το κομψό design του και την value for money τιμή του.

Όταν όμως μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ στην παρουσίαση του Honor 8X που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Πράγα, ένιωσα αμέσως ότι μπορεί και να το άλλαζα για τον απόγονό του.

Με το εντυπωσιακό 91% screen-to-body ratio, το διπλής υφής design του με το κλασικό, ρομαντικό αποτέλεσμα, dualSIM και microSD, μπαταρία 3750mAH με ταχύτατο φορτιστή, RAM 4GB, storage στα 64GB (δυστυχώς η βερσιόν των 128GB δεν θα είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα – το ίδιο και η υπέροχη κόκκινη συσκευή), τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, GPS/GLONASS, NFC, 4G LTE (VoLTE), το λειτουργικό σύστημα Android 8.1 Oreo με EMUI 8.2 (θα λάβει αναβάθμιση σε Android 9.0 Pie με το νέο EMUI 9.0), το οκταπύρηνο HiSilicon Kirin 710 SoC με τη Mali G52 GPU που ενισχύεται με το GPU Turbo, ένα software update για τους gamers, την κάμερα τεχνητής νοημοσύνης που αναγνωρίζει πάνω από 500 σενάρια και ξεχωρίζει σε νυχτερινές λήψεις (και night selfies), sports shots για τους αθλητικούς τύπους, στο slow motion και στις λήψεις πορτραίτων με backlight, και την αυτόματη αναγνώριση του αδύναμου σήματος και ενδυνάμωση της φωνής, το Honor 8X είναι απόλυτα ανταγωνιστικό στα 299€ του (COSMOTE + ΓΕΡΜΑΝΟΣ).

Να εστιάσω εδώ και ένα ακόμη χαρακτηριστικό που μου τράβηξε την προσοχή – μιλάμε για το πρώτο smartphone παγκοσμίως με την πιστοποίηση TÜV Rheinland Low-Blue Light. Εάν μόλις διάβασες αραμαϊκά όπως κι εγώ σε πρώτη φάση, εννοούμε ότι μειώνει πρακτικά τις μπλε ακτίνες που βλάπτουν τα μάτια μετά τη μεγάλη έκθεσή τους στην οθόνη.

Η λογική της εταιρείας είναι να κυκλοφορεί 7 με 8 συσκευές υψηλών προδιαγραφών ανά έτος, αλλά συγκεκριμένα για την Ελλάδα η έμφαση θα δοθεί στα μεσαίας τιμής smartphones, δηλαδή μιλάμε για το τίμιο range 200€-350€. Η επένδυσή τους στην ελληνική αγορά είναι δεδομένη και, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Honor στην Ελλάδα Shen Wang, το μερίδιο του 1.1% που έχουν αποκτήσει μέσα σε 5 μόλις μήνες επίσημης κυκλοφορίας στη χώρα μας είναι πολλά υποσχόμενο. Μπορεί να σου φαίνεται χαμηλό, αλλά όταν αναλογιστείς τον τρομακτικό ανταγωνισμό θα αντιληφθείς πόσο ισχυρό είναι ως πρώτο βήμα. Θα αναφέρω ενδεικτικά ότι για τους Ιταλούς γείτονές μας, τα smartphones της Honor είναι πια στο Top5 της αγοράς τους.

Όσο για τη διαφοροποίηση της εταιρείας από τη μαμά Huawei, η Honor είναι σαφής. Τα smartphones τους απευθύνονται στους υπέρμαχους του design και των επιδόσεων, σε σχέση πάντα με την αξία. «Για το νεανικό κοινό και για τις νεανικές καρδιές», όπως τόνιζαν ξανά και ξανά. Η ηχηρή κερκίδα των φαν που έφτασαν από όλη τη γη για να γιορτάσουν το launch του Honor 8X, τους επιβεβαίωσε.

Εσύ σε ποιους ανήκεις;