ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το νέο iPhone 7 επιτέλους παρουσιάστηκε. Αξίζει τον κόπο;

Πρώτες εκτιμήσεις για τα νέα προϊόντα της Apple μετά το χθεσινό μεγάλο event.

Ε, ναι, αυτό είναι το iPhone 7, μας αρέσει δεν μας αρέσει. Και η αλήθεια είναι πως εκ πρώτης όψεως μας αρέσει. Είναι όμορφο και δείχνει δυνατό. Πάντως, αυτή δεν είναι παρά η αρχική εντύπωση, τα υπόλοιπα (και πιο σημαντικά) θα κριθούν στον αγωνιστικό χώρο, στη χρήση δηλαδή. Αλλά τι θα έλεγες να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, χρονολογικά, και να αφήσουμε το highlight για το τέλος; Ό,τι ακριβώς έκανε και η Apple στη χθεσινοβραδινή της εκδήλωση, δηλαδή. Κι όπως πάντα, τα χοντρά διαρρέουν στην εποχή του Internet, εκκούσια ή ακούσια, αλλά υπάρχουν και οι εκπληξούλες.

It’s a me

Μετά από μουσικές, τραγούδια, και την παράθεση ορισμένων απαραίτητων(;) αριθμών, η διασκέδαση συνεχίστηκε με έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της, το gaming.

 

Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς τον Mario σε κάτι μη Nintendo, αλλά έγινε κι αυτό. Κι αφού το επέτρεψε ο δημιουργός του, ο Miyamoto, σε μας λόγος δεν πέφτει. ‘Super Mario Run’, λοιπόν, το νέο παιχνίδι του υδραυλικού το οποίο έρχεται σε iOS. Ο στόχος είναι να φτάσεις μέχρι το τέρμα ξεπερνώντας τις κακοτοπιές, παίζεται με το ένα χεράκι (με το άλλο πλάθεις κουλουράκια) και αναμένεται έως το τέλος της χρονιάς. Δεν θα είναι δωρεάν μεν, δεν θα έχει μικροσυναλλαγές δε.

Ακολούθησαν προσπάθειες να βελτιωθεί το κοινωνικό πρόσωπο της Apple μετά από το φορολογικό χουνέρι από Ιρλανδία μεριά και γρήγορα πήρε σειρά το Watch. Πριν όμως πάμε στα (πιο) φρέσκα κουλούρια, ανακοινώθηκε η Pokemon GO έκδοση στο έξυπνο ρολόι της εταιρείας, χάρη στην οποία το κυνήγι θα είναι πιο εύκολο από ποτέ.

 

Αναμένεται κι αυτό έως το τέλος του έτους. Κι αμέσως μετά, Apple Watch Series 2. Δεν θέλω να σε μπλέξω με αριθμούς κι επιδόσεις (ίιιιιισως να το κάνω αυτό στο iPhone 7, αλλά απέξω απ’ έξω κι εκεί), το μόνο σίγουρο είναι πως αποκλείεται να έχει λιγότερες δυνατότητες από τον προκάτοχό του, προφανώς. Είναι όντως πιο ισχυρό, νέες CPU και GPU, ενσωματωμένο GPS, ενώ φαίνεται να λατρεύει τον αθλητισμό, είτε πρόκειται για τρέξιμο, είτε για hiking, είτε ακόμη και για κολύμβηση (θα βοηθούν και τα κατάλληλα apps). Όχι, δεν παίρνει νερό, είναι αδιάβροχο.

Μάλιστα, για να επισημοποιηθεί ο έρωτας με τον αθλητισμό θα υπάρξει και ειδικό μοντέλο, το Watch Series 2 Nike+. Η τιμή σε δολάρια, ισχύει και για την ‘απλή’ version, είναι 369. Αναμένεται να κυκλοφορήσει – στις ΗΠΑ τουλάχιστον – στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ 3 μέρες νωρίτερα, στις 13 δηλαδή, θα βγει το WatchOS 3 (για να λειτουργεί ωραιότατα όλο αυτό)

 

Δώσε iPhone 7 στον λαό

Αν είναι στο χέρι μου, το δίνω αμέσως.

 

Καταρχάς, να πούμε ότι στις 13 Σεπτεμβρίου έρχεται το νέο λειτουργικό iOS 10. Και σύμφωνα με την Apple, το νέο σύστημα απαιτεί κι ένα κορυφαίο smartphone, συνεπώς κάπως έτσι έχουμε το iPhone 7 στις 4,7 ίντσες και το Plus στις 5,5. Από που ν’ αρχίσεις και που να τελειώσεις; Σε πρώτο επίπεδο, οι φήμες είχαν τα δίκια τους. Αδιάβροχο, ως ενός σημείου μην το πετάξεις στον ωκεανό, η κλασική 3,5mm θύρα μας άφησε, το home button δεν κάνει κλικ, διπλή κάμερα 12 megapixel στην πλάτη του Plus, μπαταρία που θα διαρκεί ένα κλικ περισσότερο από του 6S (περίπου 2 ώρες παραπάνω, η πιο ανθεκτική μπαταρία στην ιστορία του iPhone).

Να σημειωθεί εδώ ότι στη συσκευασία θα περιλαμβάνονται Lightning EarPods ενσύρματα ακουστικά, αλλά και ειδικός αντάπτορας (μιας και την έκανε ‘ο Jack’) σε περίπτωση που θέλεις να χρησιμοποιείς τα παλιά. Σχεδιαστικά έχουμε νέες πινελιές, 5 συνολικά χρώματα (Rose Gold, Gold, Silver, Black και Jet Black, για το οποίο η Apple είναι πάρα πολύ περήφανη), και πιο διακριτική ενσωμάτωση της κεραίας.

 

Εσωτερικά, είναι πιο δυνατό (παρεμπιπτόντως ελάχιστα ελαφρύτερο του 6S), πιο γρήγορο, δίνει έμφαση στο gaming, η οθόνη Retina HD πιο όμορφη και λαμπερή παρά ποτέ, ενώ επιστρατεύτηκαν και φωτογραφοί για να μας πουν ότι με το iPhone 7 θα βγάλουμε τις καλύτερες photos ever με smartphone. Θα τους πιστέψω ελλείψει γνώσεων πάνω στην τέχνη αυτή, αλλά κρατάω και μια πισινή.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες εκδόσεις, τιμές, και πότε έρχεται στην Ελλάδα, ε; 32GB, 128GB, 256GB, με τη βασική έκδοση να ξεκινά από τα 649 δολάρια, 749 η δεύτερη, 849 η τρίτη και τελευταία (το Jet Black είναι διαθέσιμο μόνο στα 128 και 256GB). Οι ίδιες τρεις εκδόσεις ισχύουν και για το Plus, αλλά η τιμή αρχίζει από τα 769 US dollars, για το πόσο θα καταλήξουν να κοστίζουν όλα αυτά στην Ελλάδα, το χέρι στο μαγκάλι δεν το βάζουμε αυτή τη στιγμή.

 

Πάντως, αν πιστέψουμε εδώ τους φίλους μας, έρχεται στη χώρα μας στις 23 Σεπτεμβρίου και οι προπαραγγελίες ξεκινούν από τις 9 Σεπτεμβρίου, αύριο κοντή γιορτή. Όσο για τα ασύρματα ακουστικά AirPods, μοιάζουν (ή ακούγονται;) εξαιρετικά (αν και οι κακές γλώσσες είπαν ότι θυμίζουν ταμπόν χωρίς το κορδονάκι), αλλά θα είναι αλμυρούτσικα (αναμένονται περί τα τέλη Οκτωβρίου), 159 δολάρια.

 

Θα μου πεις εσύ, και σωστά ενδεχομένως, δεν είναι γενικά αλμυρά όλα αυτά (και σε σχέση με αυτά που προσφέρουν); Και τελικά, πόσο διαφέρει από τον προκάτοχό του; Αυτά είναι ζητήματα που θα τα κρίνει ο καθένας, ανάλογα με το πορτοφόλι του και τη λόξα του για τα προϊόντα της Apple και το iPhone συγκεκριμένα, την καλώς ή και κακώς ορισμένες φορές εννοούμενη. Δόξασε ή θάψε, δικό σου το καρπούζι στα σχόλια.