123RF
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το νου σου, το αφεντικό σου μπορεί να διαβάσει τα μέιλ σου

Ο εφιάλτης κάθε εργαζόμενου έγινε πραγματικότητα.

Αν εργάζεσαι σε εταιρεία που χρησιμοποιεί την πληρωμένη έκδοση του G Suite της Google και τα προϊόντα που αυτή παρέχει, όπως το Gmail, τα Docs, το Drive, το Calendar κλπ, καλό θα είναι να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Κι αυτό γιατί η εταιρεία έχει πλήρη πρόσβαση σε όλα όσα κάνεις σε αυτές τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και των draft email σου(!). Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζεται ο πρώην εργαζόμενος στην Google, Martin Shelton, σε μακροσκελές blog post του, στο οποίο αναλύει όλους τους τρόπους που η εταιρεία μπορεί να διαχειριστεί τα δεδομένα σου. Σύμφωνα με τον Martin λοιπόν, η ίδια η Google μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα σου τα αρχεία και να τα παραδώσει στην κυβέρνηση εφόσον αυτά ζητηθούν, ενώ, ανάλογα με την έκδοση του G Suite που χρησιμοποιηθεί η κάθε εταιρεία, οι προϊστάμενοί σου μπορούν να παρακολουθούν τις ενέργειές σου μέσα στο εργαλείο.

Σύμφωνα με με τους όρους χρήσης του G Suite (που σιγά μην τους έχεις διαβάσει βέβαια) άλλωστε: “ο διαχειριστής έχει πρόσβαση σε όλα τα αρχεία που αποθηκεύεις στον λογαριασμό, του mail σου συμπεριλαμβανόμενου”, ενώ μπορεί να γνωρίζει και όλα τα αρχεία που έχεις ανοίξει, όμως η πληροφορία του Martin Shelton σχετικά με τα draft σου είναι κάτι μέχρι στιγμής άγνωστο και κάτι που πρέπει να σε κάνει έξτρα προσεκτικό στο πώς χρησιμοποιείς μια εταιρική πλατφόρμα.

Μας παρακολουθούν.