ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Syncbnb κάνει όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων χαρούμενους

Μια ελληνική startup φιλοδοξεί να γίνει το κορυφαίο εργαλείο του κόσμου για την βραχυπρόθεσμη μίσθωση.

Μία από τις μεγαλύτερες τάσεις της εποχής, είναι η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικίας. Είτε μέσω Airbnb, είτε μέσω κάποιας αντίστοιχης πλατφόρμας, όποιος διαθέτει ακίνητη περιουσία κοιτάει να την εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο κι όσο καλύτερα μπορεί, νοικιάζοντάς την αρκετές φορές μέσα στο χρόνο σε μια αγορά με εντυπωσιακά μεγέθη προσφοράς και ζήτησης.

Το ίδιο σπίτι άλλωστε, μπορεί να είναι διαθέσιμο σε περισσότερες από μία πλατφόρμες, για την ευκολότερη εύρεση πελατών από ολόκληρο τον κόσμο. Όσο για τον συγχρονισμό των ημερολογίων αλλά και των πληροφοριών που καταχωρείς σε αυτές τις υπηρεσίες; Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να ανησυχείς καθόλου, αφού πλέον μπορεί να το αναλάβει για σένα μια ελληνική startup με παγκόσμια εμβέλεια και δυναμική, η Syncbnb, η οποία μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας, έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών, να βρει μια θέση ανάμεσα στις 15 καλύτερες startups της Ευρώπης και να επιδεικνύει μια σταθερή πορεία ανάπτυξης.

Εμείς, βρεθήκαμε στα γραφεία της Syncbnb στο Μαρούσι, για να αφήσουμε τους δημιουργούς της υπηρεσίας, Αλέξανδρο Καραβίτη και Πέτρο Ζιώγα, να μας εξηγήσουν το μυστικό της επιτυχίας μιας startup που ήδη απασχολεί 8 εργαζομένους ακόμα και βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση νέων ταλέντων για να μεγαλώσει κι άλλο την ομάδα της.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

‘Πατέρας’ της ιδέας και ιθύνων νους της Syncbnb, ήταν ο Αλέξανδρος Καραβίτης, ο οποίος θέλησε απλά να λύσει ένα δικό του, πρακτικό πρόβλημα, το οποίο όπως φαίνεται το μοιραζόταν με πολλούς ακόμη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν και έβαλα για πρώτη φορά το εξοχικό μου στο Airbnb. Το σπίτι είχε έναν κυρίως χώρο κι ένα στούντιο και ξεκίνησα βάζοντας το στούντιο, το οποίο κάθε χρόνο είχε και περισσότερες κρατήσεις. Βλέποντας λοιπόν ότι πήγαινε καλά, αποφάσισα να βάλω και το μεγάλο σπίτι, το οποίο όμως δεν είχε τις ανάλογες κρατήσεις. Το έψαξα και βρήκα ότι υπάρχουν άλλες ιστοσελίδες για αυτόν τον σκοπό, δηλαδή για οικογένειες ή μεγάλες παρέες που αναζητούν μεγαλύτερα σπίτια, όπως το HomeAway”.

Έβαλα το μεγάλο σπίτι στο HomeAway και πράγματι, άρχισαν να έρχονται κρατήσεις. Στη συνέχεια έβαλα και το μεγάλο σπίτι και το στούντιο στο booking.com και έγινε χαμός από κρατήσεις, οπότε πήρα φόρα και το έβαλα σε πολλά sites

Κάθε φορά που είχα μία κράτηση, έπρεπε να μπαίνω σε όλες τις υπόλοιπες σελίδες για να κλείσω τις αντίστοιχες ημερομηνίες, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος διπλοκράτησης, μια δουλειά η οποία αποδείχθηκε εξοντωτική. Έψαξα λοιπόν να βρω τι υπάρχει που μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά αυτόματα και ανακάλυψα ότι υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες από υπηρεσίες, channel managers όπως λέγονται, που το κάνουν”.

Υπήρχαν οι channel managers που απευθύνονταν σε ξενοδοχεία, που ήταν πολύ ακριβοί και δύσκολο να σεταριστούν και να χρησιμοποιηθούν. Η δεύτερη κατηγορία ήταν αυτή που απευθυνόταν στους διαχειριστές και τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, η οποία είχε αντίστοιχα προβλήματα. Στην τρίτη κατηγορία, κάτι που να είναι απλό και φθηνό, βρήκα τρεις υπηρεσίες. Και οι τρεις, είχαν το ίδιο πρόβλημα, έχαναν συγχρονισμούς, με αποτέλεσμα εγώ να συνεχίσω να ‘τρώω’ διπλοκρατήσεις. Η διπλοκράτηση είναι πολύ κακό πράγμα γιατί αν ακυρώσει ο ιδιοκτήτης μια κράτηση τρώει penalty από τα κανάλια και πέφτει χαμηλά στις αναζητήσεις”.

Οι μικρές σελίδες δεν λειτουργούσαν σωστά γιατί πολύ απλά θέλανε να τα κάνουν όλα, δηλαδή και Property Management System και διαχείριση επικοινωνίας και εξόδων με αποτέλεσμα ο συγχρονισμός των ημερολογίων να είναι απλά μια παροχή και όχι το βασικό ζητούμενο. Εκεί, μου ήρθε για πρώτη φορά η ιδέα για το Syncbnb”.

Η δημιουργία της Syncbnb

Αλέξανδρος Καραβίτης και Πέτρος Ζιώγας

Προφανώς, απ’ την γέννηση μιας ιδέας μέχρι και την μετατροπή της σε πετυχημένη startup, μεσολαβούν πολλά και δύσκολα βήματα. Ο Αλέξανδρος θυμάται αυτή τη διαδρομή, απ’ το πρώτο βήμα της οποίας είχε μαζί του και τον Πέτρο.

Όταν σκέφτηκα την ιδέα, έπρεπε οπωσδήποτε να βρω έναν συνέταιρο για να αναλάβει το τεχνικό κομμάτι. Είχα μια πρώτη επαφή με τον Πέτρο, ο οποίος ήταν τότε lead developer σε μια online τράπεζα στην Ολλανδία, με σκοπό να του ζητήσω να μου συστήσει κάποιον στην Ελλάδα. Το συζητήσαμε και αφού του εξήγησα πώς θα λειτουργεί το προϊόν αποφάσισε να έρθει εκείνος να το φτιάξουμε μαζί”.

Κι όμως, υπάρχει κόσμος που αφήνει καλές δουλειές στο εξωτερικό για να γυρίσει στην Ελλάδα. Ζητήσαμε από τον Πέτρο να μας εξηγήσει πώς πείστηκε να κάνει την αντίθετη από τους περισσότερους διαδρομή, μπαίνοντας στο άδειο αεροπλάνο (όπως μας είπε γελώντας) με προορισμό την χώρα μας.

Στην Ολλανδία πήγα για να δουλέψω σε κάτι που ήταν πολύ σημαντικό για μένα. Κάποια στιγμή αποφάσισα ότι πρέπει να προχωρήσω κι είχα μπροστά μου δύο ορίζοντες, να ασχοληθώ με τον τομέα της υγείας και να βοηθάω ανθρώπους να ζήσουν καλύτερα ή να εμπλακώ στη δημιουργία κάτι καινούριου που θα αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων με πλάγιο τρόπο

Όταν ξεκίνησα να μιλάω με τον Αλέξανδρο, τον οποίο ξέρω και εμπιστεύομαι απόλυτα, είδα μπροστά μου ένα μέλλον στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε μια εταιρεία η οποία θα επηρεάσει θετικά την κοινωνία μέσα στην οποία λειτουργεί. Ο στόχος μας δεν είναι να βγάλουμε πέντε δραχμές και να γίνουμε λίγο πιο πλούσιοι, αλλά να φτιάξουμε κάτι σημαντικό και να γίνουμε μια θετική δύναμη”.

Ο καθένας έχει τις δικές του δυνάμεις και τις δικές του αποφάσεις να πάρει. Σαν προγραμματιστές, πρέπει να δούμε ότι αν είμαστε καλοί, το πού είμαστε δεν είναι πρόβλημα. Αν θέλεις να γυρίσεις στην Ελλάδα, είναι προσωπικό σου θέμα, κι εγώ αν δεν είχα δει το όραμα που βρήκα στην Syncbnb, ίσως να μην είχα γυρίσει. Ο τρόπος για να γυρίσει ο κόσμος, είναι να φτιάξουμε δυνατές εταιρείες, είναι η καλύτερη εποχή για να φτιάξεις startup, με τόσα funds να περιμένουν να μοιραστούν. Όταν έχεις μια εταιρεία που τρέχει καλά, μπορείς να πείσεις κόσμο να μείνει εδώ και να δουλέψει ή ακόμα και να ταξιδέψει για να δουλέψει σε σένα”.

Από τον κώδικα στις επενδύσεις

Οι δύο φίλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και είδαν το όραμα που περιέγραψε ο Αλέξανδρος στον Πέτρο, πείθοντάς τον να επιστρέψει στην Ελλάδα, να παίρνει γρήγορα σάρκα και οστά. 

Για να καταφέρουμε να ξεκινήσουμε και να μπορέσει κι ο Πέτρος να φύγει από την Ολλανδία, έπρεπε να έχουμε εξασφαλισμένο το funding τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο. Πήραμε μια πρώτη χρηματοδότηση 210.000 δολάρια από έξι Έλληνες angel investors, με όπλο μας την ομάδα, το προϊόν και την αξία της αγοράς”.

“Η υπηρεσία μας από την πρώτη ημέρα απευθυνόταν στην παγκόσμια αγορά, δεν φτιάξαμε κάτι μόνο για την Ελλάδα. Με αυτή τη λογική, ιδρύσαμε μέσα σε μια εβδομάδα την εταιρεία στην Αμερική, στο Ντέλαγουερ κάτι που ουσιαστικά ήταν και μονόδρομος, αφού η Stripe, η υπηρεσία που σου επιτρέπει να χρεώνεις επαναλαμβανόμενα τις κάρτες των συνδρομητών, δεν συνεργάζεται με ελληνικό Α.Φ.Μ. Όταν αρχίσαμε να αποκτάμε υπαλλήλους, φτιάξαμε ελληνικό υποκατάστημα και τους προσλάβαμε σε αυτό”. 

Ξεκινήσαμε να γράφουμε τον κώδικα για την υπηρεσία τον Ιούνιο του 2017, τον Αύγουστο βγήκε η πρώτη closed beta έκδοση, όπου απλά εξηγούσαμε τι θα προσφέρουμε και όποιος ενδιαφερόταν μας έδινε το μέιλ του. Μαζέψαμε 400 διευθύνσεις απ’ όλο τον κόσμο και όταν πια ήμασταν έτοιμοι, στέλναμε σταδιακά invitations σε αυτούς τους 400 για να δούμε ότι τρέχουν όλα σωστά”.

Τον περασμένο Οκτώβρη ανοίξαμε την beta υπηρεσία σε όλους και τον Ιανουάριο ξεκινήσαμε τα πληρωμένα πακέτα, δηλαδή με 15 δολάρια το μήνα ανά ακίνητο σου συγχρονίζουμε τα ημερολόγια. Έχουμε και μια δεύτερη υπηρεσία σαν added value, το listing migration, όπου για 50 δολάρια το κομμάτι, σου παίρνουμε το περιεχόμενο από το ένα κανάλι και στο πάμε όπως είναι στα υπόλοιπα. Έχουμε καθημερινή επαφή και με το support και με εμπορικά τμήματα όλων των καναλιών”.

Το καλοκαίρι του 2018 λάβαμε και τη δεύτερη χρηματοδότηση από την Velocity Partners, ένα από τα funds που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του EquiFund”.

Ο ανταγωνισμός και ο κίνδυνος της στασιμότητας

Προφανώς, το Syncbnb δεν παίζει μόνο του στην αγορά, ούτε έχει εξασφαλισμένη την αιώνια επιτυχία, κάτι που ο Αλέξανδρος γνωρίζει καλά.

Το 2015 που έψαχνα την αγορά για δική μου εξυπηρέτηση, υπήρχαν τρεις ξένες σελίδες στο δικό μας segment, οι οποίες είχαν τα προβλήματα που αναφέραμε. Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν μεγαλώσει κι αυτές μαζί με εμάς, έχουν βελτιωθεί ενώ έχουν μπει και κάποιες καινούριες. Υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός, ο καθένας έχει κάτι για όλους, υπάρχουν πάνω από δέκα εκατομμύρια διαχειριστές βραχυχρόνιας μίσθωσης παγκοσμίως κι απ’ αυτούς, μόλις ο ένας στους δέκα χρησιμοποιεί μια υπηρεσία για να τον βοηθήσει να διαχειριστεί τις κρατήσεις του. Υπάρχει τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης”.

Το να βαλτώσεις μπορεί να συμβεί σε όλα τα startups, μπορεί να συμβεί και σε μας κι είναι μια από τις καθημερινές μας μάχες το να μην συμβεί, να κρατήσουμε ένα σταθερά δυνατό growth rate και να φτάσουμε τα νούμερα που στοχεύουμε

Ο στόχος της Syncbnb είναι να γίνει ο μεγαλύτερος παίκτης σε αυτή την αγορά, η νούμερο ένα υπηρεσία διαχείρισης κρατήσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης στον κόσμο. Από την πρώτη μέρα σε αυτό στοχεύαμε και θα είναι για πάντα ο στόχος μας. Για να το πετύχουμε, κινούμαστε σε δύο άξονες: την επέκταση του πελατολογίου και των υπηρεσιών μας”.

Έχουμε πελάτες που πληρώνουν από 76 χώρες και πελάτες που γράφτηκαν στο σύστημα και δεν προχώρησαν από 102 χώρες. Από τις μισές βέβαια, έχουμε έναν πελάτη από κάθε χώρα. Μέσα στην πρώτη δεκάδα, στην έκτη θέση, βρίσκεται η Κολομβία, δεν έχουμε καταλάβει γιατί. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται κατά τα άλλα αγγλόφωνες χώρες και αμέσως μετά χώρες με τουρισμό, όπως η Ινδονησία, το Περού και η Βραζιλία”.

Ακριβώς επειδή είμαστε διεθνής υπηρεσία, έχουμε 24ωρο support. Ένα από τα Unique Selling Propositions που έχουμε, είναι ότι από την ώρα που θα έρθει πάνω ο πελάτης, τον παίρνουμε από το χεράκι και τον βοηθάμε βήμα-βήμα να στήσει τον λογαριασμό του”.

“Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ακόμα, είναι να βρούμε καλούς προγραμματιστές. Δεν βρίσκουμε προγραμματιστές, είναι μεγάλη η έλλειψη, για δύο λόγους. Πρώτον, λόγω της κρίσης, οι περισσότεροι έφυγαν στο εξωτερικό και δεύτερον οι λίγοι που έμειναν, έπιασαν πολύ καλές θέσεις σε μεγάλες εταιρείες και δεν τις αφήνουν εύκολα για να πάνε σε ένα startup. Ένας λόγος λοιπόν που θέλουμε να ακουστούμε, είναι για να προσεγγίσουμε προγραμματιστές. Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση, υπάρχει μόνιμη ανάγκη για προγραμματιστές”.

Στην Ελλάδα ισχύει αυτό που ίσχυε μέχρι πριν από μερικά χρόνια στην Αμερική. Είναι πιο εύκολο από ποτέ να φτιάξεις ένα startup κι είναι πιο δύσκολο από ποτέ να πετύχει. Υπάρχει πληθώρα χρημάτων που επενδύονται, αλλά έχει μεγαλώσει πολύ ο ανταγωνισμός, είναι δύσκολο να βρεις στελέχη για να βάλεις σε θέσεις-κλειδιά”.

Το μέλλον της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών αποτελεί μια τεράστια παγκόσμια τάση. Μια τάση η οποία ωστόσο έχει ξεσηκώσει κατά καιρούς αντιδράσεις, τόσο στο πεδίο των ξενοδόχων, όσο και στις ίδιες τις κυβερνήσεις, οι οποίες αναζητούν την θέσπιση των κατάλληλων νόμων για να ελέγξουν και να περιορίσουν το φαινόμενο.

Οι πελάτες των bnb’s δεν είναι πελάτες των ξενοδοχείων. Μια οικογένεια με δύο παιδιά δεν μπορεί να χωρέσει μια εβδομάδα σε ένα ξενοδοχείο, εκτός κι αν νοικιάσει σουίτα που είναι πολύ πιο ακριβή. Μπορεί να βρει αυτό που ψάχνει σε μια ενοικιαζόμενη κατοικία στο ένα τρίτο της τιμής, δεν την νοιάζουν οι παροχές των ξενοδοχείων. Υπάρχει πελατολόγιο και για τα δύο, το πρόβλημα είναι ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε το προϊόν για την εναλλακτική του ξενοδοχείου ή αυτά δεν ήταν τόσο γνωστά. Υπήρχαν site 10 χρόνια πριν το Airbnb, όμως το Airbnb βοήθησε να γίνουν όλα πιο γνωστά”.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η έκρηξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι πως σε κάποιες πόλεις όπως η Αθήνα, η Βαρκελώνη, το Σαν Φρανσίσκο, πολύς κόσμος που νοίκιαζε το σπίτι του μακροπρόθεσμα, κατάλαβε ότι μπορεί να βγάζει τα τριπλάσια με την βραχυχρόνια μίσθωση. Υπάρχει κόσμος που δεν το κάνει από απληστία, αλλά από ανάγκη, για να καλύψει τα έξοδά του. Έτσι, έχουν μειωθεί τα σπίτια που είναι διαθέσιμα για μακρόχρονη ενοικίαση και έχουν ανέβει πολύ οι τιμές τους. Είναι όντως πρόβλημα αυτό, αλλά δεν μπορεί να το λύσει ο ιδιοκτήτης, δεν μπορείς να τον υποχρεώσεις να μην νοικιάζει το σπίτι του όπως θέλει. Η λύση είναι συμβιβαστική, πρέπει όλοι να κάνουν ένα βήμα πίσω. Ο ιδιοκτήτης για παράδειγμα, προκειμένου να του επιτρέπεται να νοικιάζει το σπίτι του βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να καλύπτει κάποιες βασικές προδιαγραφές ποιότητας”.

Ένα σπίτι κακοδιατηρημένο, σε κακό σημείο, δεν έχει νόημα να μπει στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αφού και δεν θα κάνει τις πωλήσεις που περιμένει ο ιδιοκτήτης και θα λείψει από αυτήν της μακροχρόνιας

Σε κάποιο από τα νομοσχέδια που είχαν κυκλοφορήσει αλλά μετά τα άλλαξαν, υπήρχαν δύο περιορισμοί: ότι θα μπορείς να τα νοικιάζεις μέχρι 90 μέρες το χρόνο και ότι θα μπορεί το κάθε Α.Φ.Μ να έχει μέχρι δύο ακίνητα. Αυτό δεν έχει μπει σε εφαρμογή ακόμα, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι η σωστή λύση, γιατί έτσι ένα ακίνητο που είναι ιδανικό για βραχυπρόθεσμη μίσθωση δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, τι θα κάνει τον υπόλοιπο χρόνο; Ένα σπίτι είναι ιδανικό είτε για βραχυπρόθεσμη μίσθωση, είτε για μακροπρόθεσμη, δεν μπορεί να λειτουργήσει και για τα δύο”.