© 2021, John Minchillo/Associated Press
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

GameStop: Πώς οι χρήστες του Reddit κοντράρουν τα μεγάλα hedge funds

Μία ιστορία επενδυτικής τρέλας και παράνοιας με πρωταγωνιστές τα trolls του διαδικτύου.

Cartridges και digital discs. Κάποτε ήταν το Άγιο Δισκοπότηρο των gamers, τα μαγικά αντικείμενα που έκαναν μοναχικούς εφήβους να πετούν από τη χαρά τους. Παλιότερα το gaming ήταν μία πολύ μικρή αγορά. Από τα μέσα των 90s μέχρι σήμερα, όμως, μεταμορφώθηκε σε κανονική βιομηχανία πολλών δισ. δολαρίων. Δυστυχώς, επειδή οι εποχές που ζούμε τρέχουν με διαστημικές ταχύτητες, κάποιες επιχειρήσεις όπως η αμερικανική GameStop, έχασαν το τρένο. Για να το βρουν ξανά με τον πλέον παράδοξο τρόπο.

 

Αυτήν τη στιγμή η μετοχή του retailer ηλεκτρονικών παιχνιδιών (σ.σ: η εταιρεία διαθέτει περισσότερα από 5 χιλιάδες παραρτήματα λιανικού εμπορίου στα Malls των ΗΠΑ) έχει εκτοξευτεί στη στρατόσφαιρα. Χθες μόνο, ανέβηκε κατά 135% ενώ τις τελευταίες μέρες η αύξηση της έχει αγγίζει το 1700%. Σε πιο απλά λόγια: Η μετοχή της GameStop ξεκίνησε τη χρονιά με αξία 19 δολαρίων και τώρα έχει ξεπεράσει τα 300 (!) δολάρια με ευκολία.

Τι ακριβώς συνέβη και αυτή τη στιγμή βιώνει ένα πρωτόγνωρο οικονομικό redemption story που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί; Οι λέξεις κλειδιά είναι δύο: “Reddit” και «νοσταλγία». Η GameStop εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Λογικό, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε πια περάσει στη νέα γενιά gaming, όπου οι χρήστες κάνουν download τα games, ενώ η συγκεκριμένη εταιρεία πουλά κατά κύριο λόγο cartrigdes και digital discs.

Βρέθηκαν όμως κάποιοι μανιακοί χρήστες του ίντερνετ, παιδιά λογικά της πρώτης φουρνιάς του gaming, άνθρωποι που αγάπησαν την εταιρεία σε νεαρή ηλικία με πάθος, για να τη σώσουν τρολάροντας άγρια στην πορεία μεγάλα αμερικανικά hedge funds.

Το μεγάλο τρολάρισμα

GameSpot © 2020 / Ycharts

Αυτή τη στιγμή, εκατομμύρια ερασιτέχνες παίκτες του χρηματιστηρίου βάζουν τα λεφτά τους ποντάροντας ενάντια σε πεπειραμένους brokers της Wall Street. Μάλιστα, δεν είναι μόνο η μετοχή της GameSpot εκείνη που τραβά τα βλέμματά τους. Υπάρχουν και άλλες «ξεχασμένες» μετοχές που σέρνουν τον χορό: Ανάμεσά τους η AMC Entertainment (σ.σ: αλυσίδα κινηματογράφων) και η Blackberry.

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα αυτά; Το κανάλι του Reddit με τον χαρακτηριστικό τίτλο #wallstreetbets ξεκίνησε μία πλάκα που, τελικά, εξελίχθηκε σε μανία. Γιατί να μην υποστηρίξουμε μαζικά μία αλυσίδα μαγαζιών που στην εφηβεία μας αποτελούσαν το λίκνο του gaming;

Αντί για κουστουμαρισμένους γιάπηδες που ξελαρυγγιάζονται στα τηλέφωνα, όλο το επενδυτικό ενδιαφέρον μεταφέρθηκε, μέσα σε λίγες μέρες, στους διαδρόμους της γνωστής διαδικτυακής πλατφόρμας και σε ανθρώπους μέχρι πρότινος υπεράνω υποψίας. Η εκδίκηση των nerds δεν ήταν ποτέ πιο γλυκιά.

Φυσικά, όταν ένα φαινόμενο γίνεται τόσο μαζικό παύει να αποτελεί τρολάρισμα και γίνεται απτή πραγματικότητα. Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι το tweet του δισεκατομμυριούχου tech επενδυτή Chamath Palihapitiya που καλούσε τους followers του να αγοράσουν μετοχές της GameStop. Ή ακόμη περισσότερο, οι Twitter κραυγές ενθουσιασμού του Elon Musk.

 

Κανείς, λογικά, δεν περίμενε ποτέ στην GameStop μία τέτοια εξέλιξη. Στην περίοδο της ακμής της, εκεί γύρω στο 2007, η μετοχή της ήταν ιδιαίτερα δυνατή αγγίζοντας τα 62 δολάρια. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, και ενώ όλοι περίμεναν την ιλιγγιώδη πτώση της, αξίζει σχεδόν τα πενταπλάσια. Ίσως, όλο αυτό είναι μία φούσκα που μπορεί να σκάσει σύντομα. Στο ενδιάμεσο, όμως, θα έχει δημιουργήσει κοσμοϊστορικές αλλαγές στον κόσμο των χρηματιστηριακών επενδύσεων. Ή τουλάχιστον αυτό βλέπουν αρκετοί ειδικοί.

H εκδίκηση των nerds

Οι επενδυτικές τακτικές των χρηματιστηρίων, τα tricks του επαγγέλματος, τα κόλπα και οι παγίδες είναι πολύ δύσκολο να τα παρακολουθήσει κανείς αν δεν είναι γνώστης του αντικειμένου. Ακόμα και παρακολουθώντας το τρομερά επεξηγηματικό Big Short (2015) δυσκολεύεται κανείς να αντιληφθεί πώς ακριβώς παίζεται το παιχνίδι – σίγουρα, βέβαια, δεν βοηθά και το γεγονός ότι πολλές από τις εξηγήσεις τις δίνει η Margot Robbie, γυμνή στην μπανιέρα.

Στην περίπτωση, πάντως, της GameStop, εκείνοι που αρχικά ενδιαφέρθηκαν ήταν δύο πολύ γνωστοί επενδυτές: Ο Ryan Cohen και ο Michael Burry, τον οποίο υποδύθηκε ο Christian Bale στην ταινία που προαναφέραμε.

Η πραγματική όμως εκτόξευση της αξίας της GameSpot προήλθε από χρήστες του ίντερνετ, νεαρής σχετικά ηλικίας, οι οποίοι θεώρησαν πως η εταιρεία άξιζε καλύτερη τύχη. Όσο, δηλαδή, τα μεγάλα hedge funds υπολόγιζαν να σορτάρουν τη μετοχή της, κάποιοι είχαν τελείως διαφορετική άποψη. Στην εποχή, λοιπόν, των social media, τίποτα δε φαίνεται να είναι αδύνατο, αρκεί να γίνει viral.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το πώς ακριβώς θα τελειώσει η Υπόθεση GameSpot. Μέχρι πριν λίγο καιρό, κανείς δεν πίστευε ότι αρκετές χιλιάδες ενθουσιώδεις nerds (αλλά και νέοι άνθρωποι που είδαν «φως και μπήκαν») θα μπορούσαν να κοντράρουν παντοδύναμα hedge funds.

Τώρα, που οι αλγόριθμοι είναι ικανοί να σφυρίξουν χρηματιστηριακές πληροφορίες (μέσω Reddit και όχι μόνο) σε οποιονδήποτε έχει ένα smartphone, και καθώς η πανδημία έσπρωξε πολλούς ανθρώπους να ανακαλύψουν και το χρηματιστήριο εκτός από τον ιντερνετικό στοιχηματισμό, όλα είναι δυνατά.

To 1351, οι κυβερνήτες της Βενετίας απαγόρευσαν τη διασπορά από φήμες αναφορικά με ομόλογα της Γαληνότητας Δημοκρατίας. Ήταν μία από τις πρώτες φορές που η χρηματιστηριακή αγορά χρειάστηκε ρυθμίσεις και πλαίσια. Θα λειτουργήσει, λοιπόν, η  περίπτωση της GameStop ως αφορμή για κάποιους νέου τύπου περιορισμούς; Ή μήπως από εδώ και πέρα τα ιντερνετικά forums θα συναγωνίζονται επί ίσοις όροις τα μέχρι πρότινος ανίκητα hedge funds;