unsplash
LIFE

Τι μπορείς να κάνεις αν νιώθεις συνέχεια κουρασμένος

Αν νιώθεις πως σέρνεσαι, πως δεν έχεις διάθεση να κάνεις τίποτα και το μυαλό σου δε λειτουργεί, κάνε τώρα μια από αυτές τις 6 απλές κινήσεις.

Είσαι στον δεύτερο καφέ από τις 10 το πρωί. Είσαι στο σπίτι ή στο γραφείο και το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι το πότε θα γυρίσεις και πάλι στο κρεβάτι σου. Το μυαλό σου έχει ‘θολώσει’ και κάνεις εύκολα, αβίαστα λάθη. Μην ανησυχείς, είναι η ψυχολογική και σωματική κούραση που σου έχει χτυπήσει καμπανάκι και καλείσαι να βρεις τη διέξοδο. Παρακάτω, βάλαμε στη σειρά έξι απλές κινήσεις που μπορείς να κάνεις άμεσα για να πάρεις επιτέλους τα πάνω σου.

Μίλησε στον γιατρό σου

Αν η υπνηλία και η κούραση επιμένουν και σκεπάζουν όλη την καθημερινότητά σου, πρέπει να αποκλείσεις το ενδεχόμενο πως δεν συνδέονται με αναιμία, υποθυροειδισμό, διαβήτη, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, καρδιακές παθήσεις ή πως δεν οφείλονται σε παρενέργειες από κάποιο φάρμακο που λαμβάνεις.

Βρες χρονο για τον εαυτό σου

Μπορείς να κάνεις μια απλή γυμναστική για 20-30 λεπτά, να μαγειρέψεις, να περπατήσεις, να διαβάσεις ένα βιβλίο, αφήνοντας για λίγο το σκρολάρισμα στο κινητό σου. Κάθε μέρα, μια ώρα (ή και 20-30 λεπτά έστω) μόνο για τον εαυτό σου. Θα νιώσεις άμεση πνευματική και σωματική ανακούφιση, ένα γενικευμένο αίσθημα πως η μέρα σου ‘ρολάρει’, χωρίς να σέρνεται.

Σκέψου για λίγο

Υπάρχει ένα τραγούδι του Νίκου Καρβέλα με τον παραπάνω μεσότιτλο, που το άκουγα κάθε μέρα, σε μια εποχή που είχα τρομακτικό άγχος. Η ‘σκέψη’ του Καρβέλα, όσο αστείο κι αν σου φαίνεται, με ωθούσε καθημερινά στο να σκέφτομαι τα όμορφα πράγματα που είχα καταφέρει να πετύχω: ένα κοπλιμέντο από μια γυναίκα που μου άρεσε πολύ, μια επιβράβευση για τη δουλειά μου, μια κουβέντα στο τηλέφωνο με τους γονείς μου που γελάσαμε πολύ, μια συμβουλή σε έναν φίλο που τελικά έπιασε τόπο. Αυτά τα μικροπράγματα τα αγνοούμε πολλές φορές, όμως αυτά είναι το ‘καύσιμο’ που ντοπάρει τον εγκέφαλο μας ώστε να νιώθουμε εν τέλει, καλά.

Βάλε φως

Ένα σπίτι στην καραντίνα που είναι μονίμως κλειστό, σου δίνει την αίσθηση πως ζεις μέσα σε ένα κλουβί. Κοιμάσαι, τρως, σκρολάρεις, στέλνεις μηνύματα, βγαίνεις για λίγο, φτου κι απ’ την αρχή. Δοκίμασε ν’ ανοίξεις τα παράθυρα, τις μπαλκονόπορτές σου, για μισή – μια ώρα. Βγες στο μπαλκόνι και άσε την χειμωνιάτικη παγωμάρα να σε δροσίσει για λίγο. Το ‘κλουβί’ σιγά – σιγά θα πάρει περισσότερο φως και ζωή, θα σου ανοίξει τα μάτια και τη διάθεση.

Κάνε λιγότερα

Το γκολ στην καθημερινότητά μας το βάζουμε συχνά οι ίδιοι στον εαυτό μας. Το αυτογκόλ της εξόντωσης είναι οι ίδιες οι προσδοκίες που έχουμε κάθε μέρα από τη δουλειά, από τους φίλους, από τις σχέσεις, από τον εαυτό μας. Μην εξουθενώνεις τον εαυτό σου, απλά κάνε λιγότερα. Οι μοναχοί Ζεν κάτι ξέρουν.

Συμβουλέψου έναν ψυχολόγο

Αν νιώθεις ότι δεν θέλεις για κανένα λόγο να σηκωθείς από το κρεβάτι, αν η κοινωνική επαφή σαν ιδέα και μόνο μοιάζει εξοντωτική, σαν να συμμετέχεις στο Ράλι Ακρόπολις με ποδήλατο, αν είσαι κομμάτια στην κούραση διαρκώς, ίσως πρέπει να μιλήσεις με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Αυτό που κάποτε ήταν ταμπού σήμερα είναι μια ικανότατη λύση στην φανέρωση των εσωτερικών αδιεξόδων που μας εξουθενώνουν ψυχικά και σωματικά. Κάνε το πρώτο βήμα και αμέσως θα ‘ανέβεις’ πιο ψηλά.