24MEDIA
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Επόμενη στάση: Άγιος Αντώνιος

Αν και στην αρχή κάναμε το σταυρό μας για το τι θα συναντήσουμε, μείναμε κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι.

Μέχρι και το 2013 ο σταθμός του Αγίου Αντωνίου αποτελούσε το τέρμα της κόκκινης γραμμής του μετρό. Αν, λοιπόν, το συγκεκριμένο θέμα το κάναμε μερικά χρονάκια πριν, τότε σήμερα θα τελειώναμε την δουλίτσα μας εδώ. Φευ! Το Περιστέρι μπορεί να υπερηφανεύεται πως διαθέτει πλέον τρεις σταθμούς μετρό, καθώς μετά τον Άγιο Αντώνιο, άνοιξαν σταθμοί στο Περιστέρι και την Ανθούπολη. Έχουμε καιρό, όμως, να τους δούμε αυτούς στα επόμενα κείμενα.

Βγαίνοντας από την έξοδο της πλατείας, το πρώτο πράγμα που συναντά κανείς είναι φυσικά η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, η οποία είναι και ο λόγος που ο συγκεκριμένος σταθμός πήρε αυτό το όνομα.

24MEDIA

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Εκτός από την εκκλησία, αν στρίψεις λίγο το βλέμμα σου προς τα δεξιά, θα δεις και ένα σπιτάκι του ‘Χαμόγελου του Παιδιού’, όπου μπορείς να κάνεις κάποια προσφορά (όταν υπάρχει άνθρωπος εκεί), αλλά και δύο (σχεδόν) εγκαταλελειμμένα σταθμαρχεία, τα οποία κάποτε πωλούσαν εισιτήρια και έβγαζαν κάρτες. Τώρα χρησιμεύουν για αφίσες και γκράφιτι.

24MEDIA

Δεν περιοριστήκαμε, όμως, στην μία έξοδο μετρό. Ξανακατεβήκαμε και βγήκαμε από την απέναντι, η οποία είναι λίγο πιο busy. Εκεί θα δεις αυτό το παρκάκι, όπου μπορείς να πάρεις μια ανάσα και να συνεχίσεις την διαδρομή σου. Όπως κάναμε κι εμείς.

24MEDIA

Το να βρούμε ποια μέρη θα επισκεφτούμε γύρω από το σταθμό του Αγίου Αντωνίου μαζί με τη Φραντζέσκα (τη φωτογράφο μας) δεν ήταν δύσκολη υπόθεση. Έχοντας μεγαλώσει και οι δύο στο Περιστέρι γνωρίζαμε τα σημεία-κλειδιά και πίστεψέ μας, δεν θα μπορούσες να έχεις καλύτερη ξενάγηση. Ακολούθησέ μας, λοιπόν, για να ξέρεις τι ‘παίζει’ εκεί γύρω.

Προβολή Μετρό Σταθμού Αγίου Αντωνίου σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους.

Το περίπτερο

Κανονικά: Περίπτερο, σούπερ-μάρκετ, ακόμη και info point.

24MEDIA

Πάνω στον κεντρικό δρόμο που περνάει δίπλα από το μετρό (Εθνάρχου Μακαρίου) θα συναντήσεις αυτό εδώ το περίπτερο-πολυκατάστημα. Έχει κυριολεκτικά τα πάντα, από αναψυκτικά, σνακς, περιοδικά, εφημερίδες, εισιτήρια, μέχρι ό,τι μπορεί να χρειάζεσαι πριν ή μετά την έξοδο/δουλειά σου. Στα συν ότι συναντήσαμε μια γλυκύτατη περιπτερού, η οποία ωστόσο ντρεπόταν ένα τσακ παραπάνω για φωτογραφίες. Την συγχωρούμε.

Το στέκι των business meetings

Κανονικά: Καφετέρια ‘Prego’

24MEDIA

24MEDIA

24MEDIA

Από την άλλη πλευρά, ακριβώς στην έξοδο του μετρό υπάρχει μια καφετέρια-meeting point για πολλά καθημερινά ραντεβού, είτε επαγγελματικά, είτε φιλικά. Το ‘Prego’ (σημαίνει παρακαλώ στα ιταλικά) θα σου σερβίρει ποιοτικό καφέ, ενώ θα μπορέσεις με ησυχία να καθίσεις σε κάποιο καναπέ και να στείλεις τα e-mails σου, χωρίς να σε αποσπά κανείς.

(Παύλου Μελά 45-47, τηλ. 211 406 8931)

Το πρώτο X-File

Κανονικά: Μας προειδοποιούν άραγε για κάτι εδώ πέρα;

24MEDIA

Το μέρος που αράζει η νεολαία (και όχι μόνο)

Κανονικά: Καφέ-κρεπερί ‘Monza’

24MEDIA

Παίζει να έχει περισσότερο κόσμο από την κανονική Monza της Ιταλίας. Είναι πάντα γεμάτη από νεαρόκοσμο, οι οποίοι και θα πιουν ένα φθηνό καφέ, αλλά και θα φάνε μια κρέπα στην καλύτερη τιμή της Αθήνας. Γι’ αυτό άλλωστε και το προτιμούν οι ντόπιοι. Όταν μάλιστα μπορούν όλα αυτά να τα κάνουν καθιστοί και όχι όρθιοι, τότε μάλλον αξίζει τον κόπο. Α και για να μην ξεχάσω, δεν κλείνει ποτέ, επομένως θα σε στηρίξει και μετά από σκληρές εξόδους μέχρι το πρωί.

(Παύλου Μελά 49, τηλ. 210 576 6610)

Ήρωας #1: Πατέρας Ισίδωρος

Εφόσον ήμασταν στο σταθμό του Αγίου Αντωνίου, δεν γινόταν να μην βρούμε και κάποιον άνθρωπο από την εκκλησία για να μιλήσουμε μαζί του. Και ήμασταν τυχεροί, καθώς πετύχαμε έναν πραγματικό ήρωα, τον πατέρα Ισίδωρο, τον πιο νέο ιερέα στην ενορία. Είναι μόλις 32 ετών και οι αντιλήψεις του δεν μπορείς να πεις ότι είναι και οι συνηθισμένες που έχουμε στο μυαλό μας. “Η εκκλησία πρέπει να εκσυγχρονίζεται”, υποστηρίζει και δεν έχει άδικο. Παράλληλα, μας είπε πως κάθε μέρα έχουν συσσίτια στην εκκλησία για περίπου 50 άτομα, ενώ υπάρχουν κατηχητικά τις Κυριακές και σχολή Βυζαντινής Μουσικής κάθε Τρίτη. Το παράπονό του, πάντως, είναι πως οι νέοι δεν καταλαβαίνουν την εκκλησία πλέον και το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν οι ίδιοι οι άνθρωποί της.

Το δεύτερο X-File

Κανονικά: Ό,τι κατάλαβες, κατάλαβα.

24MEDIA

Το κεμπάπ έχει τη δική του ιστορία

Κανονικά: Κεμπαπτζίδικο ‘Παναγιώτης’

24MEDIA

24MEDIA

24MEDIA

Κάνει πείνα ή εμείς πεινάσαμε με τόσο περπάτημα; Μάλλον το δεύτερο έγινε, γι’ αυτό είχε έρθει η ώρα να πάμε στα κυρίως ‘πιάτα’ της περιοχής. Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα κεμπαπτζίδικο που στέκει αγέροχο στη θέση του πάνω από 20 χρόνια; Η συνταγή πάει από πατέρα σε γιο κι έτσι ο ‘Παναγιώτης’ το κρατάει αληθινό σε μια εποχή που το γευστικό κεμπάπ είναι είδος προς εξαφάνιση. Όπως θα βλέπεις και στο λάβαρο που έχει κρεμασμένο στο μαγαζί, ο Ατρόμητος αποτελεί ‘θρησκεία’ στο συγκεκριμένο μαγαζί.

(Κύπρου 8, 210 5745701)

Για ψάρι θα ανέβεις στη βάρκα του ‘Τραβόλτα’

Κανονικά: Εστιατόριο ‘Τραβόλτα’

24MEDIA

24MEDIA

24MEDIA

24MEDIA

Πρόκειται για ένα ιστορικό μέρος στο Περιστέρι, το οποίο το γνωρίζουν όχι μόνο οι ντόπιοι, αλλά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Η ψαροταβέρνα των αδερφών Λιάκου (Base Grill, Cookoovaya) σε συνεργασία με τον Ανέστη Λαμπρόπουλο, γιο του Περιστεριώτη χορευτή Λάκη Λαμπρόπουλου, γνωστού και ως ‘Τραβόλτα’ είναι μια εμπειρία γεύσης όσον αφορά το ψάρι. Εκεί συναντήσαμε και τον Βαγγέλη Λιάκο, ο οποίος μας τόνισε πως ο σκοπός τους εξαρχής ήταν να δείξουν πού μπορεί να φτάσει το ψάρι και όλα τα πιάτα να έχουν κάτι να πουν. Κι αυτό το έχουν πετύχει. Και για να ξέρεις, το καλοκαίρι η καλύτερη επιλογή είναι οι μπάμιες με ροφό, ενώ αν το επισκεφτείς χειμώνα είναι must η σφυρίδα φρικασέ.

(Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, τηλ. 210 5719222)

Ήρωας #2: Ανέστης

24MEDIA

Ο Ανέστης είναι η ζωντανή ιστορία του ‘Τραβόλτα’. Είναι γιος του θρυλικού Λάκη Λαμπρόπουλου, ο οποίος έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο για τις χορευτικές του ικανότητες και κάπως έτσι του ‘κόλλησαν’ και το παρατσούκλι ‘Τραβόλτα’,. Βρίσκεται στο συγκεκριμένο μαγαζί από παιδάκι και το αγαπάει περισσότερο κι από το σπίτι του, αφού περνάει εκεί ΚΑΙ τα ρεπό του. Πλέον είναι ο υπεύθυνος των πάντων εκεί μέσα και θα σε υποδεχθεί με το μεγαλύτερο χαμόγελο. Βέβαια, μια χορευτική φιγούρα δεν μας έκανε.

Το τρίτο X-File

Κανονικά: Γκράφιτι και σε πλακάκια στο Περιστέρι.

24MEDIA

Ο Ήλιος δεν θα δύσει ποτέ

Κανονικά: Βιβλιοπωλείο ‘Ήλιος’

24MEDIA

24MEDIA

Δεν είναι ένα ακόμη βιβλιοπωλείο. Είναι το μέρος που αγόραζαν τα βιβλία τους οι παππούδες, οι μπαμπάδες, αλλά τα αγοράζουν και τα σημερινά παιδιά της περιοχής. Βρίσκεται εκεί πάρα πολλά χρόνια και οι ιδιοκτήτες του είναι ευγενέστατοι και φιλικοί με τον κόσμο. Τους περισσότερους τους γνωρίζουν μάλιστα, αφού είναι χρόνια πελάτες. Αν μπεις μέσα θα σου έρθει αυτή η ωραία μυρωδιά του παλιού κλασσικού βιβλίου. Αξία ανεκτίμητη.

(Αγίου Αντωνίου 18, τηλ. 2105760455)

Κάτι για επιδόρπιο

Κανονικά: Ζαχαροπλαστείο ‘Μέλισσα’

24MEDIA

Αν ρωτήσεις κάποιον κάτοικο της περιοχής ‘από πού αγοράζει γλυκά για γιορτές, γενέθλια ή για δική του απόλαυση’, θα σου απαντήσει σε δευτερόλεπτα, χωρίς καν να το σκεφτεί, πως πηγαίνει στη ‘Μέλισσα’. Η αλήθεια είναι ότι στο σημείο που βρίσκεται το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο, λίγα μόλις βήματα από το μετρό, σε οδηγεί από μόνο του να το επισκεφτείς. Εκεί πρέπει να μείναμε την περισσότερη ώρα, απλά κοιτάζοντας τα αμέτρητα γλυκά, παγωτά και τούρτες, μη μπορώντας να αποφασίσουμε τι να πρωτοδοκιμάσουμε. Θα το νιώσεις και εσύ αν αποφασίσεις να περάσεις. Μην μας πεις ότι δεν σε προειδοποιήσαμε.

(Εθνάρχου Μακαρίου 43, τηλ. 210 571 1055)

Τα 10 σημεία βαθμολόγησης της στάσης:

Φαγητό: 8/10

Καφές: 7/10

Ποτό: 6/10

Πρώτη εικόνα έξω απ’ το σταθμό: 7/10

Χ-Files: 6/10

Το Περίπτερο: 8/10

Male Fun: 6/10

Κόσμος που κάθεται:  7/10

Περαστικοί (ποσοτικά-ποιοτικά): 8/10

Ψώνια: 5/10

Σύνολο: 68/100

Ο Eπίλογος: Αν και ουσιαστικά αποτελεί σταθμό στον οποίο θα κατέβεις για κάποια δουλειά ή για να πας κάπου αλλού με άλλο μέσο (π.χ. λεωφορείο), ο Άγιος Αντώνιος δεν θα σε κάνει να βαρεθείς και αξίζεις να τον τσεκάρεις. Έχει σημεία που μπορείς να πιεις καλό καφέ, αλλά αυτό που αξίζει είναι το φαγητό που θα βρεις εδώ. Και φυσικά το γλυκό. Άσε που απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο. Η συνολική του βαθμολογία είναι αξιοπρεπέστατη.

Προηγούμενα Σκορ:

Μετρό Σεπόλια 55/100

Μετρό Αττική 43/100

Μετρό Σταθμός Λαρίσης 45/100

Μετρό Μεταξουργείο 71/100

Μετρό Ομόνοια 42/100

Μετρό Πανεπιστήμιο 74/100

Μετρό Σύνταγμα 81/100

Μετρό Ακρόπολη 73/100

Μετρό Συγγρού -Φιξ 63/100

Μετρό Ελληνικό 57/100

Μετρό Αργυρούπολη 36/100

Μετρό Άλιμος 48/100

Μετρο Ηλιούπολη 45/100

Μετρό Άγιος Δημήτριος 73/100

Μετρό Δάφνη 76/100

Μετρό Άγιος Ιωάννης 52/100

Μετρό Νέος Κόσμος 67/100