AP Images
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Εις το όνομα του Ντιέγκο

Το απαραίτητο κειμενικό VAR για τα ματς της χθεσινής ημέρας.

H 13η συνεχόμενη μέρα δράσης στα γήπεδα της Ρωσίας δεν στάθηκε γρουσούζικη για την Αργεντινή, η οποία στον πρώτο αυθεντικό τελικό της διοργάνωσης λύγισε την αντίσταση της Νιγηρίας στο 86ο λεπτό με γκολ του Ρόχο από την καρδιά της περιοχής. Το ματς είχε τον απόλυτο παλμό, το τέλειο σασπένς και τη σκληρή ντέκα του Ντιέγκο Μαραντόνα. Αλλά ας ξετυλίξουμε το κουβάρι από το δεύτερο συνεχόμενο βαρύ απόγευμα. Από τα διπλά ματς των 5.

Η Αυστραλία ήθελε νίκη απέναντι στο Περού, ελπίζοντας σε ήττα της Δανίας από τη Γαλλία και ξέρετε τι συμβαίνει όταν μπλέκουν πολλά διπλά σενάρια. Κανένα από τα δύο δεν γίνεται πραγματικότητα. Οι Αυστραλοί είναι μαχητικοί, οι πιο μαχητικοί απ’ όλους, κι αυτό το υπογράφει ένας τύπος που έχει δει περισσότερο κρίκετ απ’ όσο ενδεχομένως θα του άξιζε. Τα καγκουρό δεν ξέρουν να τα παρατάνε. Αυτή η συνθήκη βέβαια είναι ελλιπής, καθώς εκτός από μαχητικότητα, χρειάζεται και ένα στοιχειώδες ταλέντο για να βάλεις γκολ, για να νικήσεις, για να διακριθείς. Το ταλέντο φερ’ ειπείν που έχει το Περού.

Χωρίς να ζοριστεί ιδιαίτερα, η αδιάφορη ομάδα του Ρικάρντο Γκαρέκαπαλιού μέλους των Rolling Stones, επικράτησε με 2-0 χάρη στο γεμάτο γκολ του Καρίγιο και το παλικαρίσιο του Γκερέρο. Αυτά ήταν τα πρώτα γκολ του Περού στο τουρνουά, το οποίο εγκατέλειψε με ψηλά το κεφάλι. Οι Περουβιανοί ήταν άτυχοι (και άστοχοι) στο ματς με τη Δανία και υπνωτίστηκαν από τη μετρ του είδους, Γαλλία. Κρίμα, κρίμα, κρίμα. Θα μπορούσαν να δώσουν τίμια λατινοαμερικάνικη τρέλα στο νοκ-άουτ τους. Θα τους θυμόμαστε με έκδηλη συμπάθεια και ένα μικρό παράπονο.

Στο έτερο ματς του τρίτου ομίλου, η Δανία, ιδιαζόντως αποτελεσματική στο να παίρνει ισοπαλίες από ομάδες με τις οποίες περνάει αγκαζέ στην επόμενη φάση, έμεινε στο 0-0 με τη Γαλλία. Ο Ντεσάμπ κατέβασε μια ποικιλία βασικών-αναπληρωματικών στον αγωνιστικό χώρο, την οποία εμπλούτισε κατά τη διάρκεια του ματς, βγάζοντας βασικούς από το ματς (Γκριεζμάν) και βάζοντας άλλους βασικούς ως αλλαγή (Εμπαπέ).

Η Γαλλία δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στο τουρνουά, αλλά η ομάδα που παίζει στη θέση της έχει υπνωτίσει εκατομμύρια θεατές. Με ήττα στο νοκ-άουτ με την Αργεντινή, οι χειριστές της Wikipedia θα μπορούσαν κάλλιστα να σβήσουν τη συμμετοχή των τρικολόρ από το Μουντιάλ της Ρωσίας.

Δεν ξέρω κάποιον που θα διαμαρτυρόταν γι’ αυτό.

AP Images

(Φωτογραφία: AP Photo/Ricardo Mazalan)

Αργεντινή λοιπόν. Γράφτηκε η λέξη ‘Αργεντινή’ και οι εικόνες που στριμώχνονται έτοιμες να οργιάσουν σε αυτό το recap είναι οι εξής: ‘Μέσι’, ‘Μέσι’, ‘Ρόχο’, ‘Ράμπο Μαστσεράνο‘ και ‘καραγκιοζιλίκια Μαραντόνα’. Σβήνω τις δύο τελευταίες, γιατί δεν είναι πρέπον να χρεώνουμε τη λέξη ‘καραγκιοζιλίκα’ σε έναν άνθρωπο που προφανώς είναι υπό την επήρεια. Είναι περισσότερο κρίμα, παρά ροκσταριλίκι. Είναι περισσότερο για κλάματα, παρά για γέλια.

Ο άνθρωπος που έχει σημειώσει δύο από τα πέντε πιο κλασικά γκολ όλων των εποχών, ο άνθρωπος που έβαλε με το χέρι το ένα από τα δύο και αντί να λοιδωρείται εις τους αιώνας, κατάφερε να λατρεύεται λόγω εξωγήινου ταλέντου, ο ίδιος άνθρωπος παλεύει να μείνει στην ιστορία ως καρικατούρα, δείχνοντας τα μεσαία δάχτυλα (πιθανότατα όχι προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση) μετά το νικητήριο γκολ του Ρόχο.

Την ώρα που η Κροατία συνέχισε να μας εκπλήσσει με την ακεραιότητα και το μεστό της λόγο κερδίζοντας με τα δεύτερα τους Ισλανδούς που τελικά θα περνούσαν ακόμα και με μισό-μηδέν, στο Νιγηρία-Αργεντινή βλέπαμε τον πιο απολαυστικό τελικό μέχρι σήμερα. Από τη μία η Νιγηρία με το ταλέντο, τα τρεξίματα και την ‘όσα πάνε κι όσα ‘ρθούνε’ τακτική της. Από την άλλη, η Αργεντινή με βασικό τον Ιγκουαΐν και τον παγκόσμιο πληθυσμό στο πλευρό της, στην τρίτη της ευκαιρία για το τρίποντο που θα την έστελνε στην επόμενη φάση, εφόσον δεν έχαναν οι Κροάτες.

Νομίζω πως στο γκολ του Μέσι, ο οποίος σβήνει την μπάλα με τον μηρό και εκτελεί με το δεξί, παράγεται μια 100% μουντιαλική στιγμή που θυμίζει πολύ πεταχτά σαν εκτέλεση το γκολ του Όουεν το ‘98, και ούτως ή άλλως θα μνημονεύεται για πάντα, ειδικά αν η Αργεντινή προχωρήσει σε αυτό το Μουντιάλ. Οι Νιγηριανοί ισοφάρισαν με πέναλτι στο ξεκίνημα της επανάληψης και το δεύτερο ημίχρονο θα βγει σε βιντεοκασέτα με τίτλο ‘Αίμα και Άμμος’. Η ταινία είχε happy end για τους Αργεντίνους με τον αμυντικό Ρόχο να πιάνει τον ορισμό του βολέ αμυντικού (το πόδι δεν κουνιέται μετά την εκτέλεση, κοκαλώνει, δείτε το) και να προκαλεί ντελίριο σε εκατομμύρια γωνιές του κόσμου.

Παρά την αντίδραση με τα μεσαία δάχτυλα, είναι θετικό, αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι ο Ντιέγκο Μαραντόνα κατάλαβε αυτό που έγινε μπροστά στα μάτια του. Δεν παίρνω όρκο ότι θα ισχύσει το ίδιο και την επόμενη φορά.

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Petr David Josek)

~ ~ ~

> Από τις 14 Ιουνίου και ως τις 15 Ιουλίου, το Oneman ζει, αναπνέει και γράφει για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Και τρώει μουντιαλικά και πλουσιοπάροχα γεύματα με αυθεντικό γύρο Nostimost, ιδανικά για να συνοδεύουν μεγάλα ποδοσφαιρικά ματς και μεγάλες συζητήσεις για μπάλα.

> Σήμερα, απόλαυσε τους αγώνες σου με λαχταριστή μερίδα γύρο χοιρινό ή γύρο κοτόπουλο, λεπτοκομμένο και ξεροψημένο, έτοιμο σε μόλις 2 λεπτά σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε 6 λεπτά στον φούρνο της κουζίνας. Έτοιμος για το Σερβία-Βραζιλία;