PUBLI

Ο Hayden Cox και η IWC Schaffhausen παρουσιάζουν την καινοτόμο πρόταση της haydenshapes

H IWC Schaffhausen και ο πρεσβευτής της Hayden Cox, δημιούργησαν ένα φιλμ το οποίο δείχνει τον κατασκευαστή ιστιοσανίδων εν ώρα εργασίας.

Εστιάζοντας στην καινοτόμο προσέγγιση που χρησιμοποιεί η εταιρεία του Hayden Cox, Haydenshapes Surfboards για την αξιοποίηση υπολειμμάτων, η ταινία σηματοδοτεί την επόμενη φάση του ταξιδιού του Αυστραλού σχεδιαστή και της IWC Schaffhausen προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στο πλωτό στούντιο της Haydenshapes, το οποίο κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την IWC Schaffhausen, και παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία προσπαθεί να περιορίσει το αντίκτυπο της στο περιβάλλον. Ο Cox εξηγεί πως χρησιμοποιεί κατασκευαστικά υπολείμματα, για να φτιάξει εξαρτήματα ιστιοσανίδων καθώς και ένα καινοτόμο νέο ύφασμα.

«Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε τα υπολείμματα που μας περισσεύουν για να φτιάξουμε κάτι καινούργιο», αναφέρει ο Cox. «Συνήθως πετάμε περίπου το 30% με 40% των πρώτων υλών μας κατά τη κατασκευαστική διαδικασία. Θέλαμε λοιπόν να ανακαλύψουμε έναν καινούργιο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα υπολείμματα για την κατασκευή τμημάτων των ιστιοσανίδων τα οποία θα μας ήταν με κάποιον τρόπο χρήσιμα.»

Ο Cox ανακάλυψε έναν τρόπο για να αξιοποιήσει τα υπολείμματα των ανθρακονημάτων και των υαλονημάτων που περίσσευαν από τις επιστρώσεις των ιστιοσανίδων. Αφού κοπούν και αεριστούν, τα υπολείμματα των υλικών αυτών ανακατεύονται και επανατροφοδοτούνται σε υφαντικές μηχανές για την δημιουργία ενός νέου υφάσματος. Τα  υπολείμματα αφρού και βιο-εποξικής ρητίνης επίσης μετατρέπονται σε μικρού βάρους αξεσουάρ, όπως επιστρώματα (tail pads) και πτερύγια (fins) για τις ιστιοσανίδες.

«Υπάρχουν εταιρείες που κατασκευάζουν ιστιοσανίδες υψηλής αειφορίας, αλλά εγώ θέλω να σκέφτομαι διαφορετικά και να κάνω τα πράγματα με τον δικό μου τρόπο.» εξηγεί ο Αυστραλός σχεδιαστής. «Ήθελα να δημιουργήσω μια σανίδα που δεν παράγει υπολείμματα ή που αν δημιουργηθούν κάποια, αυτά να είναι εφικτό να χρησιμοποιηθούν κάπου αλλού.»

Ο Cox συνέλαβε την επαναστατική του ιδέα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο εργοστάσιο της IWC Schaffhausen, όπου είδε τους ωρολογοποιούς να χρησιμοποιούν τα άχρηστα υλικά και άρχισε να αναζητά τρόπους για να χρησιμοποιήσει την ίδια μεθοδολογία στην εταιρεία του.

«Κατά την περιήγηση μου παρατήρησα ότι όλα τα μέταλλα και οι πρώτες ύλες που αποτελούν υπολείμματα της κατασκευαστικής διαδικασίας δεν πετιούνται» εξηγεί ο Cox. «Αντίθετα, συλλέγονται με προσοχή, λειώνονται και επαναχρησιμοποιούνται στα καινούργια ρολόγια. Μετά την επίσκεψη μου στο εργοστάσιο της IWC, γεννήθηκε η ιδέα του καινοτόμου τρόπου ανακύκλωσης που εφαρμόζω στο εργοστάσιο ιστιοσανίδων.»

H IWC Schaffhausen είναι εδώ και πολλά χρόνια ένας από τους σημαντικούς υποστηρικτές της ανάπτυξης της αειφορίας στην βιομηχανία. Η εταιρεία υπέγραψε πρόσφατα τη συμφωνία για τον περιορισμό των πλαστικών «New Plastics Economy Global Commitment» του  Ellen MacArthur Foundation, ενώ το καινούργιο της εργοστάσιο και τα κεντρικά της γραφεία τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η αειφορία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την μελλοντική μας ανάπτυξη και βρίσκεται στην καρδιά όλων των δραστηριοτήτων μας. Από την τροφοδοσία της κατασκευαστικής διαδικασίας με πράσινη ενέργεια, έως την ανάπτυξη νέων συσκευασιών για τα ρολόγια μας, χρησιμοποιώντας 90% λιγότερο πλαστικό, βασικός μας στόχος είναι ο περιορισμός του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των εργασιών μας.» αναφέρει η Franziska Gsell, CMO IWC Schaffhausen

Στο τέλος της ταινίας, ο Cox παίρνει την πρωτότυπη ιστιοσανίδα που κατασκεύασε για να την δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες στη θάλασσα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε  ολόκληρο το βίντεο στην παρακάτω διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=dlhK6vcTH2Α