PUBLI

Πρόσεξε μην πέσεις στην παγίδα!

Η υπερβολή δεν είναι ο τρόπος για να Δείξεις Ποιος Είσαι

Του Κώστα Γκελαούζου*

Αντίθετα με αυτό που ίσως νομίζεις, ο Πρωταθλητής του Μαραθωνίου Αθήνας Κώστας Γκελαούζος, σου λέει πως δεν πρέπει να πέφτεις με τα μούτρα στο τρέξιμο, και ότι η υπερβολή δεν είναι ο τρόπος για να Δείξεις Ποιος Είσαι.

Το δρομικό κίνημα είναι σήμερα στο αποκορύφωμα του. Στο δρόμο, στα γήπεδα και στα πάρκα πλέον βλέπεις καθημερινά ανθρώπους όλων των ηλικιών που τρέχουν, περπατούν ή κάνουν γυμναστική, ενώ σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο υπάρχουν αγώνες όλων των αποστάσεων.

 

Όλο αυτό είναι πολύ ωραίο – είναι μια μόδα που κάνει σε όλους καλό – όμως υπάρχει μια παγίδα: Η υπερβολή. Είναι ΟΚ να επιδιώκουμε να ξεπερνούμε τα όρια μας;

Για αυτούς που κάνουν πρωταθλητισμό, ναι. Αυτή είναι και η δουλειά τους.

Όμως η εικόνα ενός ερασιτέχνη ή απλού αθλούμενου που αγκομαχεί στο γήπεδο ή στον αγώνα, προσωπικά με τρομάζει. Ειδικά εάν είναι μεγάλος σε ηλικία. Όποιος προσπαθεί να ξεπεράσει τα όρια του, πρέπει πρώτα να γνωρίζει ποια είναι αυτά και πως μπορεί να το κάνει. Αλλιώς δεν είναι λογικό.

Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι προκαλεί αυτή την υπερβολή;

Και στην τελική τι σημαίνει άθληση; Και ποια είναι τα οφέλη της;

Το τρέξιμο είναι υγεία και ευεξία. Είναι λάθος να περνάμε στο άλλο άκρο, γιατί πολύ απλά ακυρώνουμε ότι θετικό μπορεί να μας προσφέρει. Οπότε πριν προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τα όρια μας, ας κάνουμε τουλάχιστον ένα τσεκ απ. Μπορεί να μας σώσει από πολλούς μπελάδες.

Το στοίχημα είναι να μάθουμε να κερδίζουμε από αυτό που αγαπάμε και όχι να χάνουμε. Το τρέξιμο είναι όμορφο όταν το κάνουμε με το σωστό τρόπο.

O Κώστας Γκελαούζος είναι Πρωταθλητής Δρομέας μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου. Την τελευταία διετία έχει αποδείξει πως είναι ο κορυφαίος δρομέας των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων αφού τερμάτισε πρώτος στον Μαραθώνιο της Αθήνας 42χλμ το 2017, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου 10χλμ. τον Φεβρουάριο και στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας 21χλμ. πριν λίγες μέρες. Ανήκει στη γενιά του ‘90 και μεγάλωσε στην Άμφισσα. Από το 2016 εκπροσωπεί την WIND στις αθλητικές και όχι μόνο δράσεις της, συμβάλλοντας με την WIND Running Team στην ανάπτυξη του δρομικού φαινομένου στην Ελλάδα.