PUBLI

Το Ποδόσφαιρο στον Κόσμο

Η μηνιαία σειρά συναντήσεων Διάλογοι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εκπέμπει στον παλμό του Μουντιάλ.

Την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 στις 19:30, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) διοργανώνει την ένατη εκδήλωση της μηνιαίας σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ, με τίτλο «Το Ποδόσφαιρο στον Κόσμο». Στο πνεύμα του 21ου Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ βγαίνουν για πρώτη φορά στο ”χορτάρι”, στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και ρίχνουν τους προβολείς τους στον βασιλιά των σπορ. Μεταξύ άλλων, στο πάνελ των ομιλητών θα βρίσκεται ο θρύλος της Μπαρτσελόνα, Edmilson!

Για ποιους λόγους και με ποιο τρόπο μπορεί το ποδόσφαιρο να μας ενώσει ή να μας διχάσει, να μας ενθουσιάσει και να μας συναρπάσει ή να οδηγήσει κάποιους από εμάς στα άκρα; Επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και παλαίμαχοι του αθλήματος μαζί με προπονητές, αθλητικογράφους και ειδικούς του χώρου θα εξετάσουν τις διαφορετικές πτυχές και διαστάσεις του ποδοσφαίρου, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τη μαγεία του αθλήματος, όπως τη βιώνουν οι φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο.

Είναι τελικά το ποδόσφαιρο ένα παγκόσμιο παιχνίδι που μπορεί να λειτουργήσει ως διέξοδος από την καθημερινότητα, ενωτικό στοιχείο για διαφορετικές κοινωνίες και πολιτισμούς, καθώς και εφαλτήριο για ιστορικές αλλαγές, ή μήπως εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, εξωθώντας ορισμένες φορές ακόμη και στην πόλωση της κοινωνίας; Ποιες είναι οι προοπτικές αξιοποίησης του αθλητικού πνεύματος ως αρωγού στη συσπείρωση των ανθρώπων υπέρ ενός ανώτερου σκοπού;

Ομιλητές στην εκδήλωση είναι οι:

Edmilson, Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Εθνική Ομάδα της Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 2002 και Πρωταθλητής Ευρώπης με την FC Barcelona το 2006

Jordi Cardoner, Πρώτος Αντιπρόεδρος, FC Barcelona

Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Αντώνης Αντωνιάδης, Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής

Χρύσα Κουρομπύλια, Διαιτητής

Αντώνης Καρπετόπουλος, Αθλητικογράφος

Αλέξανδρος Κιτροέφ, Ιστορικός

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το Ίδρυμα της Μπαρτσελόνα.

>Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή στο www. SNF.org

>Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω livestream στο www.SNF.org/live

Αθλητικό πρόγραμμα FutbolNet για παιδιά πρόσφυγες

Λίγη ώρα πριν την έναρξη των ΔΙΑΛΟΓΩΝ, από τις 18:00 ως τις 19:30, το ΙΣΝ και το Barca Foundation διοργανώνουν από κοινού στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ ένα ακόμα αθλητικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή παιδιών προσφύγων, στο πλαίσιο του προγράμματος μεθοδολογίας FutbolNet, το οποίο υλοποιείται με δωρεά του ΙΣΝ.

Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιεί τον αθλητισμό ως όχημα για την προαγωγή της άμιλλας, της κατανόησης και της ανεκτικότητας, με στόχο την ενθάρρυνση της κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης στις τοπικές κοινότητες υποδοχής, μέσα από την προσωπική ενδυνάμωση των παιδιών και νέων. Το FutbolNet είναι ένα αναγνωρισμένο πρόγραμμα, με αποδεδειγμένο τον θετικό κοινωνικό του αντίκτυπο και τις αλλαγές που έχει επιφέρει σε πολλές χώρες, υπό διαφορετικές συνθήκες. Περισσότερα από 3.000 παιδιά είναι οι άμεσα επωφελούμενοι του προγράμματος που υλοποιείται σε Ελλάδα, Ιταλία και Λίβανο. Μέσα από το ποδοσφαιρικό παιχνίδι και τις προπονήσεις, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να συνεργάζονται αρμονικά με τους συνομήλικούς τους, να σέβονται τους κανόνες, καθώς και να προλαμβάνουν και να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις, χρησιμοποιώντας ως κύριο μέσο τον διάλογο.

Λίγα λόγια για τους ‘Διαλόγους’ του ΙΣΝ

Μέσα από τη μηνιαία σειρά εκδηλώσεων ΔΙΑΛΟΓΟΙ, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιδιώκει να παρουσιάζει ανθρώπους που με το έργο, τη δράση, το λόγο τους εμπνέουν, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικό χώρο, ενδεχομένως και χώρα, ο καθένας.

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ φωτίζουν πτυχές των κύριων θεματικών στις οποίες δραστηριοποιείται το ΙΣΝ: Τέχνες και Πολιτισμός, Παιδεία, Υγεία και Αθλητισμός, και Κοινωνική Πρόνοια. Μέσω των δωρεάν και ανοιχτών για το κοινό εκδηλώσεων, το ΙΣΝ ευελπιστεί να ενθαρρύνει συζητήσεις γύρω από καίρια ζητήματα, να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή ιδεών, να παρουσιάσει ανθρώπους που εμπνέουν ένα νέο τρόπο σκέψης και να χτίσει γέφυρες συνεργασίας μεταξύ προσώπων και ομάδων, σε όλο τον κόσμο.

Οι εκδηλώσεις παρουσιάζονται με μια ευέλικτη, ακόμη και διαφορετική κάθε φορά μορφή, βάσει της εκάστοτε θεματικής και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, πάνελ, συζητήσεις και παρουσιάσεις.

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ είναι ελεύθεροι για το κοινό και η συμμετοχή εξασφαλίζεται με ηλεκτρονική εγγραφή και με σειρά προτεραιότητας.

Η εκδήλωση μεταδίδεται ζωντανά μέσα από τον ιστότοπο του ΙΣΝ, στο www.SNF.org/live και το οπτικοακουστικό και ηχητικό αρχείο είναι, στη συνέχεια, διαθέσιμο στον ιστότοπο του ΙΣΝ.