© Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
ΔΡΟΜΟΙ

5 καλοί λόγοι για να γνωρίσεις την πλατεία Βραζιλίας

Τρομεροί φούρνοι, speciality coffees, μπαρ που ξεχωρίζουν: Μία πλατεία που μέχρι πρόσφατα δεν ξέραμε τον όνομα της μεταμορφώθηκε στην πιο χαλαρή πιάτσα της πόλης.

Με την αύξηση των ενοικίων από τη μία και τις δυσκολίες του να κινείσαι καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας, η αποκέντρωση έχει ήδη ξεκινήσει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν λίγο πιο μακριά από το Κέντρο, σε περιοχές που δε βρίσκονται μακριά από την καρδιά της πόλης αλλά διατηρούν τη χαλαρή αίσθηση της συνοικίας.

Δύο χρόνια πανδημίας ήταν αρκετά για να επανεκτιμήσουμε τις γειτονιές μας και να εξελιχθεί τελικά σε ανάγκη, η τάση που ήθελε να ανοίγουν κέντρ -απόκεντρο, εστιατόρια, cafe και μπαρ.

Η πλατεία Βραζιλίας είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις, που ένα μαγαζί έκανε την αρχή (πάντα έτσι δε συμβαίνει άλλωστε;) για να ακολουθήσουν και άλλα και να δημιουργηθεί τελικά ένα μικρό hype.

Κάπως έτσι, όλοι έμαθαν το όνομα της εν λόγω πλατείας, η οποία βρίσκεται στο τρίγωνο που σχηματίζει η Μιχαλακοπούλου με την Ιλισίων. Οι οδοί Παπαδιαμαντοπούλου, Λαοδικείας, Νυμφαίου και Βακχυλίδου αποτελούν τα όρια της περιοχής, η οποία προσφέρει έναν συγκερασμό κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων εστίασης.

Μέχρι στιγμής, η πλατεία Βραζιλίας μοιάζει να διατηρεί την ισορροπία που χρειάζεται για την ευχάριστη καθημερινότητα των κατοίκων. Έχουμε δει περιοχές να καίγονται στον βωμό της πιάτσας, μην αντέχοντας να σηκώσουν τελικά το βάρος των αφίξεων και και κατ’ επέκταση του κόσμου που αυτές συγκεντρώνουν.

«Όλοι μαζί συμπορευόμαστε για το καλό της πλατείας» λέει ο Κώστας Σπηλιόπουλος, ένας εκ των δημιουργών του Lot 51.

Lot 51

«Hot dog και calzone αποτελούν νέες επιλογές στον κατάλογο και αναδεικνύονται στο ιδανικό bar food» / © Ανδρέας Παπακωνσταντίνου (Tourette Photography)
«Hot dog και calzone αποτελούν νέες επιλογές στον κατάλογο και αναδεικνύονται στο ιδανικό bar food»

Το Lot 51 έκανε την αρχή στην πλατεία Βραζιλίας, δίνοντας το δικό του στίγμα στην περιοχή όταν άνοιξε πίσω στο 2018. Ο Κώστας, ο Πάνος και ο Σπύρος, με εμπειρία στην εστίαση, πραγματοποίησαν το όνειρό τους να στήσουν τη δική τους επιχείρηση. Έτσι, έδωσαν έμφαση στο να προσφέρουν τον καλύτερο καφέ, να φτιάχνουν εξαιρετικά κοκτέιλ και ποτά πίσω από την μπάρα και να προσφέρουν comfort επιλογές για φαγητό.

Μπορείς να απολαύσεις από νωρίς το πρωί speciality coffee και brunch, με επιλογές όπως french toast και βάσκικο cheesecake και από το απόγευμα να παραγγείλεις το κοκτέιλ σου από την ενημερωμένη λίστα ή να ζητήσεις από τον barman να σου φτιάξει το αγαπημένο σου ποτό.

Hot dog και calzone αποτελούν νέες επιλογές στον κατάλογο και αναδεικνύονται στο ιδανικό bar food. Στην ομάδα του Lot 51 ανήκει από τον χειμώνα ο Φαίδωνας Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συνέβαλε με τη σειρά του στην ανοδική πορεία του μπαρ.

Cyrano en ville

Cyrano «To Cyrano En Ville κατάφερε πολύ γρήγορα να γίνει ένα στέκι για την καλλιτεχνική Αθήνα» / © Άκης Κατσούδας
«To Cyrano En Ville κατάφερε πολύ γρήγορα να γίνει ένα στέκι για την καλλιτεχνική Αθήνα»

Μια σειρά από διαφορετικά γεγονότα την περίοδο του lockdown εξαιτίας της πανδημίας, οδήγησαν τον Λιβανέζο Fadi να παραμείνει στην Αθήνα και τελικά να ανοίξει ένα μαγαζί. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος μένει στη Νέα Ιωνία, επέλεξε την πλατεία Βραζιλίας για την επιχείρησή του. «Ήθελα ένα μαγαζί που να έχει περισσότερο εξωτερικό χώρο από ό,τι εσωτερικό» λέει ο ίδιος.

Με πρότερη εμπειρία στην εστίαση, ο Fadi εστιάζει στη φιλοσοφία του aperitivo bar και την άριστη ποιότητα. «Απλότητα και πολύ καλά υλικά» τονίζει, κλείνοντας όλη τη σκέψη που έχει στο μυαλό του για το Cyrano en ville.

Τρομερό Παιδί

Τρομερό Παιδί Φούρνος «Το Τρομερό Παιδί έχει αναδειχθεί σε έναν από τους καλύτερους φούρνους της Αθήνας» / © Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
«Το Τρομερό Παιδί έχει αναδειχθεί σε έναν από τους καλύτερους φούρνους της Αθήνας»

Το enfant terrible της αρτοποιίας άνοιξε το 2020 στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου κι έκτοτε σχηματίζεται καθημερινά ουρά για τα προζυμένια ψωμιά, τις σφολιάτες και τα κρουασάν που φτιάχνονται από το μηδέν στο εργαστήριο αποκλειστικά με γαλλικό βούτυρο, τα γλυκά φούρνου, τα κέικ και τα σάντουιτς.

Στον φούρνο του Χρήστου Παππά και του Στέφανου Λιβάνιου όλα ξεκινούν από την πρώτη ύλη και την πραγματική τους αγάπη για τις ζύμες. Μία μαγιά εκατό χρόνων, που έφτασε τυχαία στα χέρια του Χρήστου στην Κωνσταντινούπολη, έγινε η αιτία για να βάλουν μπρος το όνειρό τους και να αφήσουν τις δουλειές που έκαναν μέχρι πρότινος.

Ο Χρήστος είχε ήδη κάνει σπουδές μαγειρικής στη Cordon Bleu και ο Στέφανος είχε αρχίσει να ασχολείται με ζυμάρια και προζύμι όσο ήταν ακόμα πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού.

Δύο χρόνια μετά, το Τρομερό Παιδί έχει αναδειχθεί σε έναν από τους καλύτερους φούρνους της Αθήνας, εμμένοντας στην ποιότητα και τη νοστιμιά του. Πραγματικά, τυχεροί όσοι μένουν στη γειτονιά!

Etien Pizza Bar

«Στον νέο του χώρο, το pizza bar συστεγάζεται με το cafe Passaggio» / © Etien Pizza Bar
«Στον νέο του χώρο, το pizza bar συστεγάζεται με το cafe Passaggio»

Διατηρώντας την ίδια φιλοσοφία με το πρώτο κατάστημα που άνοιξε στο Ψυχικό το 2019, το Etien Pizza Bar έκανε την εμφάνισή του στη Μιχαλακοπούλου, στα πέριξ της πλατείας Βραζιλίας. Στον νέο του χώρο, το pizza bar συστεγάζεται με το cafe Passaggio, με ένα μπαρ να αποτελεί το διαχωριστικό μεταξύ τους.

Η μεγάλη εμπειρία του ιδιοκτήτη και ιδρυτή Ετίεν Τοπαλιάν, στον χώρο της εστίασης, παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του, όπως επίσης και η εμμονή του ιδρυτή στην ποιότητα των υλικών.

Το αλεύρι Molino Paolo Mariani από την κεντρική Ιταλία, αλεσμένο σε κυλινδρόμυλο τιτανίου, είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, και ταυτόχρονα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη.

Το ζυμάρι της πίτσας του Ετιέν ωριμάζει με αργούς ρυθμούς, τουλάχιστον για 24 ώρες, με προζύμι ηλικίας 52 ετών. Οι ντομάτες San Marzano, είναι εκείνες που κάνουν τη σάλτσα πεντανόστιμη και φυσικά τα υλικά επιλέγονται με προσοχή.

Junior Does Wine

Junior «Η κάβα περιλαμβάνει 60 ετικέτες κρασιών σε φιάλη και γύρω στις 15 σε ποτήρι» / © Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson
«Η κάβα περιλαμβάνει 60 ετικέτες κρασιών σε φιάλη και γύρω στις 15 σε ποτήρι»

Το wine bar που άνοιξε τις πόρτες του τον Μάιο του 2021, ήρθε να δώσει στην περιοχή των Ιλισίων αυτό που της έλειπε. Ένα χαλαρό στέκι για κρασί, με προσιτές τιμές και καθόλου επιτηδευμένο ύφος. Η κάβα περιλαμβάνει 60 ετικέτες κρασιών σε φιάλη και γύρω στις 15 σε ποτήρι.

Οι ετικέτες εναλλάσσονται, δίνεται έμφαση στους μικρούς και πιο εναλλακτικούς παραγωγούς χωρίς να υπάρχουν γεωγραφικά σύνορα και το μενού ολοκληρώνεται με έναν μικρό κατάλογο κρύων πιάτων που τρώγονται στη μέση και με το χέρι.

«Σκεφτήκαμε μία περιοχή που να μην είναι πιάτσα–πιάτσα αλλά να είναι στο κέντρο, να έχουμε την άνεσή μας. Έτσι προέκυψαν τα Ιλίσια» έχει πει ο Γιώργος Κατσαρός, ένας εκ των τριών ιδιοκτητών. Και κάπως έτσι, το Junior Does Wine έρχεται να δώσει έναν ακόμα καλό λόγο για να μάθεις την ευρύτερη περιοχή των Ιλισίων γύρω από την πλατεία Βραζιλίας.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!