iStock
ΓΕΥΣΗ

12 μαγαζιά στην Αθήνα για γιορτινά γλυκά (που δεν είναι μελομακάρονα και κουραμπιέδες)

Δίπλες, ξεροτήγανα, χριστουγεννιάτικοι κορμοί και επιδόρπια με κάστανο μπαίνουν στη λίστα με τα γλυκά που θέλουμε να φάμε (και) αυτές τις γιορτές.

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και panettone – με το τελευταίο να έχει κάνει δυναμική εμφάνιση τα τελευταία χρόνια και στην Αθήνα – αποτελούν τα κλασικά πλέον γλυκά των Χριστουγέννων. Τα δύο πρώτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελληνική παράδοση, ενώ το αφράτο σαν σύννεφο κέικ έχει βρει τον δρόμο του από τη γειτονική Ιταλία προς τα αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία. Παρόλα αυτά, οι γιορτινές ημέρες χωράνε λίγη ακόμα γλυκιά εξτραβαγκάντσα. Από το εορταστικό τραπέζι μέχρι τα καλέσματα σε φίλους, αξίζει να αναζητήσουμε και πιο ιδιαίτερα καλούδια, τόσο από την τοπική γαστρονομία όσο και από τις κουζίνες του κόσμου.

Το bûche de Noël για παράδειγμα, που παραπέμπει σε κορμό, δεν έχει μόνο υπέροχη γεύση αλλά μοιάζει με ένα μικρό έργο τέχνης. Πρόκειται για ένα χριστουγεννιάτικο sponge cake, το οποίο έχει τις ρίζες του στη γαλλική παράδοση και στολίζεται με ζάχαρη άχνη, frosting, κόκκινα φρούτα, γκι και ό,τι άλλο έχει στο μυαλό του ο εκάστοτε ζαχαροπλάστης. Μπορείς να παραγγείλεις και φέτος από την Amandine (Νίκης 13) στο Σύνταγμα, καθώς η γαλλίδα ζαχαροπλάστρια το φτιάχνει κάθε Χριστούγεννα. Χριστουγεννιάτικους κορμούς βρίσκεις και στο Rio (Πρωτέως 4-8) στο Παλαιό Φάληρο. Δεδομένου ότι το ζαχαροπλαστείο φημίζεται για τα πολίτικα και σιροπιαστά γλυκά του, μη φύγεις χωρίς να πάρεις κι ένα κουτί «μπαμπαδάκια με ρούμι».

Γιορτινά γλυκά που δεν είναι μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Από τις 20 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι παραγγελίες στο Ourse (Μυστρά 39, Γλυφάδα) για τον χριστουγεννιάτικο κορμό με βανίλια Μαδαγασκάρης και καραμελωμένα φουντούκια. Το Vanilla hazelnut bûche de Noël του pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη θα είναι διαθέσιμο για παραλαβή έως και την Πρωτοχρονιά, για τα γιορτινά τραπέζια. 

Γιορτινούς κορμούς σε δύο μεγέθη (μικρό για 5-6 άτομα και μεγάλο για 10-12 άτομα) ετοιμάζει το Choc O’ Rock. Ξεχωρίζει η εκδοχή Κάστανο – Σοκολάτα με βάση σοκολατένιο biscuit, φουντούκια, πατέ κάστανο ρούμι, mousse κάστανο, κάστανα και σοκολάτα και το Αρμενοβίλ με βάση παντεσπάνι Madeleine, mousse λευκής σοκολάτας, μαρέγκες, καραμελωμένα αμύγδαλα και κομμάτια σοκολάτας. Από το εορταστικό μενού δεν λείπουν τα Triffle, όπως το Tiramisu Lemon Lime και το Broken Pavlova, καθώς επίσης και οι τούρτες, με την X-MAS CHOC O’ ROCK (σοκολατένια βάση με μπισκότα ΟREO, φουντούκια, κρέμα πατισερί, mousse σοκολάτα με ρούμι και ανάμεικτη κρέμα) να απευθύνεται σε όσους αγαπούν τη σοκολάτα.

Το Mont Blanc είναι πιθανότατα το πιο δημοφιλές επιδόρπιο με κάστανο και σίγουρα απόλυτα ταιριαστό στη γιορτινή περίοδο. Το ζαχαροπλαστείο Desire (Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι) φημίζεται για το φίνο αυτό γλυκό, καθώς επίσης και για την πλούσια γκάμα σε βουτήματα, πτι-φουρ και σοκολάτες σε γιορτινά σχέδια. Cookies για σένα και τον Άγιο Βασίλη θα βρεις στο εργαστήριο του Cookie Dude στο Μαρούσι – φρεσκοψημένα καθημερινά σε διαφορετικές γεύσεις.

Οι δίπλες, τα ξεροτήγανα, τα κρητικά πατούδα (αχνισμένα πιτάκια) είναι επίσης μερικά από τα εορταστικά γλυκά που συναντάς ανά την Ελλάδα και που αναδεικνύουν το μεράκι των δημιουργών τους. Στο α λα γκρεκ, ο ιδιοκτήτης Κωστής Κωτσάκης τιμά την κρητική του καταγωγή και φτιάχνει όλα τα παραδοσιακά γλυκίσματα της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Γιορτινά γλυκά που δεν είναι μελομακάρονα και κουραμπιέδες Τραγανές δίπλες, ένα γιορτινό γλυκό της ελληνικής παράδοσης / iStock
Τραγανές δίπλες, ένα γιορτινό γλυκό της ελληνικής παράδοσης

Γιορτινές, χειροποίητες δίπλες βρίσκεις στο Πετέκ (3ης Σεπτεμβρίου 81). Το σχήμα τους δεν είναι κυλινδρικό καθώς δεν χρησιμοποιείται κάποιο μηχάνημα, αλλά κόβονται σε τετράγωνα κομμάτια με το χέρι και στη συνέχεια τηγανίζονται. Τα αυγά, που είναι και βασικό συστατικό τους, έρχονται από έναν παραγωγό στα Μέγαρα με τον οποίο το ζαχαροπλαστείο συνεργάζεται εδώ και τριάντα χρόνια. Τα καρύδια είναι από το Καρπενήσι, το μέλι θυμαρίσιο από τις Κυκλάδες και ο χυμός πορτοκαλιού από φρέσκα, ελληνικά φρούτα.

Αποστόλου Μελαχρινή Γιορτινά γλυκά που δεν είναι μελομακάρονα και κουραμπιέδες ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Στο ζαχαροπλαστείο Αποστόλου στα Άνω Πατήσια, η σπεσιαλιτέ τους είναι η Μελαχρινή, μια σιροπιαστή καρυδόπιτα με φρέσκια σαντιγί που απολαμβάνει κανείς εδώ και 60 χρόνια πρόκειται για δική τους συνταγή. Το μιλφέιγ αποτελεί επίσης μία κλασική πρόταση για το γιορτινό τραπέζι. Στο Πέλιτ (Σπάρτης & Λευκωσίας 1) στήνεται τη στιγμή της παραγγελίας όπως και στη Despina (Νέο Ψυχικό), όπου το γλυκό ξεχωρίζει για την τραγανότητα των φύλλων.

iStock

Ένα γλυκό ωδή στις γιορτές είναι και το Baked Alaska. Η ιστορία του αποτελεί ένα μικρό μυστήριο. Ο γάλλος chef Charles Ranhofer από το θρυλικό Delmonico’s Restaurant στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε ότι δημιούργησε το εν λόγω γλυκό για να γιορτάσει το γεγονός ότι οι Ρώσοι πούλησαν την Αλάσκα στους Αμερικανούς το 1867, όμως πρώιμες μορφές του Baked Alaska είχαν παρουσιαστεί ήδη από το 1802.

Μπορείς να παραγγείλεις το κομψό αυτό επιδόρπιο σε όλα τα καταστήματα Le Greche (Σύνταγμα, Ακρόπολη, Ψυχικό, Αγία Παρασκευή). Λεπτότατες στρώσεις υγρού κέικ σοκολάτας, πλούσιο gelato σκούρας σοκολάτας, απαλή κρέμα με βανίλια Μαδαγασκάρης και εσάνς εσπεριδοειδών και σορμπέ από φρούτα του δάσους στο κέντρο, κλείνονται σε ένα σύννεφο λευκής μαρέγκας με τόνους καραμέλας. Το φλαμπάρισμα την κάνει λίγο πιο boosy και μαλακώνει ελαφρώς το παγωτό.