Kate Patterson/Getty Images/Ideal Image
ΠΟΤΟ

3 cocktail menus που επιβάλλεται να δοκιμάσεις στην πόλη

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για cocktails που θα σου μείνουν αξέχαστα από την πρώτη γουλιά.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μπαρ σκηνή της Αθήνας τα τελευταία χρόνια θεωρείται μια από τις πιο δυνατές όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Εκτός από όμορφα μαγαζιά, διαθέτουμε και μοναδικούς ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την μπάρα και κάνουν θαύματα.

Αυτά τα μικρά θαύματα που βρίσκονται μέσα σε γυάλινα ποτήρια θα επεξεργαστούμε σήμερα, μέσα από τρία από τα αγαπημένα μας μπαρ της πόλης. Τρία μπαρ τα οποία έβγαλαν νέους καταλόγους και μας προσφέρουν μοναδικές δημιουργίες που επιβάλλεται να δοκιμάσετε. Μπαρ τα οποία χρησιμοποιούν τις τελευταίες τάσεις στις τεχνικές και δημιουργούν μικρά έργα τέχνης. Μαγαζιά το οποία δε μένουν απλά στον ωραίο χώρο, στη μαγευτική ατμόσφαιρα, αλλά θέλουν να σε κάνουν να έχεις μια drinking εμπειρία που θα τη θυμάσαι για καιρό.

Baba au rum

Το Baba au rum, όταν άνοιξε το μακρινό 2009 είχε ένα όραμα. Να αλλάξει τον τρόπο που πίνουμε ποτά και cocktails στην πόλη. Και το κατάφερε με τον πιο εμφατικό τρόπο. Έγινε το ίδιο ορόσημο αυτής της αλλαγής που έκανε την Αθήνα μια drinking μητρόπολη. To Baba au Rum και ο Θάνος Προυναρούς μελέτησαν από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν το μαγαζί τα κλασικά cocktails, δηλαδή όσα βγήκαν μέχρι και το 1920 με αφετηρία τη Νέα Ορλεάνη. Και αφού τα μελέτησαν, τα προσάρμοσαν στο χωροχρόνο που έπρεπε και τα προσέφεραν με αγάπη και στοργή στον κόσμο.

Από την πρώτη στιγμή έβγαλε τόσο μεράκι και τόση αφοσίωση που την ανταπέδωσε ο κόσμος απλόχερα, γεμίζοντας την Κλειτίου για πιει ωραία ποτά και να περάσει ακόμα πιο ωραίες στιγμές. Πριν από λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε ο νέος 10ος κατάλογος για το Baba au Rum, το μαγαζί που έχει καταφέρει να έχει από τις πιο μακρινές πορείες στα 50s best bar awards αφού βρίσκεται τα τελευταία 10 χρόνια, 8 φορές μέσα στη λίστα.

Τον φετινό κατάλογο έχουν επιμεληθεί, πέρα από τον Θάνο Προυναρούς, οι Νίκος Γαρτζολάκης, Πάνος Φατούρος, Ταζούλ Ισλάμ, Νικηφόρος Γεροπάνος και Νίκος Ψαριανός και έρχεται μπροστά σου σε ένα δίγλωσσο βιβλιαράκι το οποίο από τη μια πλευρά είναι ελληνικά και από την άλλη και ανάποδα αγγλικά.

Εκεί θα βρεις 25 cocktails από τα οποία τα 8 είναι καινούργια ενώ τα υπόλοιπα είναι κάποια baba au rum classics με ένα από αυτά να έχει βελτιωθεί (το fleur du mal). Η όλη παρουσίαση είναι άκρως μαγευτική και καλλιτεχνική αφού σε κάθε cocktail εκτός από την ιδιαίτερη γραμματοσειρά υπάρχει και ένα κειμενάκι που περιγράφει την έμπνευση του cocktail αλλά και μια γευστική προσέγγιση.

Στον κατάλογο δεν αναφέρονται καθαρά τα συστατικά αλλά προσεγγίζουν το ποτό με μια έννοια γευσιγνωστικής προσέλευσης, ώστε να αποκτήσει κίνητρο ο φιλοξενούμενος στο μπαρ και να μην επιλέξει με βάση τα στεγανά που έχει στο μυαλό του αλλά με βάση τη γευστική περιγραφή που έχει στο μυαλό του.

Τα cocktails είναι εμπνευσμένα από το avant garde κίνημα, το οποίο ήταν και κοινωνικό αλλά και καλλιτεχνικό. Θα ξεκινήσουμε με το Glass Tears, το οποίο φέρνει όλη τη μυρωδιά από τις νεραντζιές της πόλης σε ένα ποτήρι martini και είναι τόσο έντονο σε μυρωδιές και γεύσεις.

Το δεύτερο είναι από την ίδια σελίδα του καταλόγου και είναι το Basquiat’s Daisy. Ένα διαφορετικό daisy που όπως λέει και η περιγραφή του είναι έντονο, ζωντανό και τολμηρό όπως ακριβώς και ένας πίνακας του Jean Michel Basquiat. Περιέχει κρασί από berries που το φτιάχνουν στο δικό τους εργαστήριο και αυτός είναι ο λόγος για αυτό το ιδιαίτερο σε γεύση, αρώματα και χρώμα cocktails.

Τέλος, επιβάλλεται να δοκιμάσεις το Optophone το οποίο έρχεται με μια βρώσιμη ομπρελίτσα και εκεί αμέσως καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα άκρως εξωτικό cocktail. Έχει παλαιωμένο και φρέσκο ρούμι, καρύδα, ανανά, φρέσκο λάιμ, λικέρ κινότο και νότες από γλυκά μπαχαρικά και έχει υποστεί την επεξεργασία milk wash που του δίνει ιδιαίτερη διαύγεια αλλά και γεύση. Φυσικά, στον κατάλογο θα βρεις και τα classic πια Spicy Baba και Baba’s Zombie ενώ φέτος για πρώτη φορά στο Baba υπάρχει και bar food από το απέναντι αδερφάκι, το In Love Again. Αξίζει να δοκιμάσεις το ceviche γαρίδας, τα χειροποίητα νιόκι με γκοργκοντζόλα και παντζάρι αλλά και το μοσχαρίσιο καρπάτσιο.

Bar in front of the bar – Rumble in the Jungle

Ένα μπαρ που από την πρώτη στιγμή που άνοιξε έκανε θόρυβο. Θόρυβο ωραίο, σαν αυτούς που ακούς στους δρόμους της πόλης. Άλλωστε όταν άνοιξε το Bar in front of the bar, γέμισε τον πεζόδρομο της Πετράκη με κόσμο που έπινε κάθε μέρα και διαφορετικό κατάλογο cocktails. Και μετά άνοιξε το Rumble in the Jungle και εκεί η Αθήνα απέκτησε ένα μπαρ που δεν είχε ξαναδεί. Σχεδόν κρυφό, ανεβαστικό, με τρομερή ατμόσφαιρα και ακόμα πιο υπέροχα ποτά.

Στον περσινό πρώτο κατάλογο που επιμελήθηκαν οι Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, ο Αλέξανδρος Τσελεπής, ο Πάνος Μαρκοζάνης και ο Νίκος Θεοδωρακόπουλος, ξεχώρισαν αρκετά cocktails και ένα έμεινε στις μνήμες όλων όσων το δοκίμασαν.

Το Her Scent, ένα cocktail τόσο ντελικάτο και νόστιμο, τόσο ιδιαίτερο και ερωτικό. Χρησιμοποιεί τεχνικές αρωματοποιίας για να καταλήξει να είναι ένα βρώσιμο άρωμα που σε συνεπαίρνει. Φέτος στον δεύτερό τους κατάλογο (όπου προστέθηκε στην ομάδα ο Δημήτρης Ρούσσος) βρίσκουμε πάλι ενδιαφέροντα ποτά, δημιουργίες outside of the box, οι οποίες μας ξυπνούν αναμνήσεις και παίζουν με τις αισθήσεις μας.

Όπως η Tacos margarita. Από τη μυρωδιά όταν πλησιάζεις το ποτήρι στο στόμα σου δίνει την αίσθηση ότι θα δοκιμάσεις tacos αλλά μόλις δοκιμάζεις έρχεται και η εσάνς της μαργαρίτα. Είναι ένα από τα best seller του φετινού καταλόγου και περιέχει τεκίλα με κόλιανδρο και jalapeños, νερό ντομάτας με μόριτα πιπεριά για να δώσει μια αίσθηση κρέατος και αλάτι από καλαμπόκι που θυμίζει το taco shell.

Ένα επίσης ιδιαίτερο cocktail είναι το kafeneio το οποίο είναι ακριβώς αυτό που λέει. Μία παραλλαγή μαρτίνι που αν κλείσεις τα μάτια σου θυμίζει τις μυρωδιές και τις γεύσεις που είχες όταν καθόσουν σε ένα καφενείο. Άλλωστε το καφενείο πάντα ήταν το κλασικό μέρος που έβγαιναν οι Έλληνες και διασκέδαζαν πριν ανοίξουν τα μπαρ.

Αυτό το χάσμα προσπαθεί να γεφυρώσει το Kafeneio το οποίο στην ουσία είναι μια παραλλαγή μαρτίνι που αποτελεί ένα κλασικό ποτό σε μπαρ, με στοιχεία από καφενείο, όπως η βότκα από ελιές, σαλάμι, ελάχιστη μαστίχα και λίγο αλάτι.

Δύο ακόμα cocktails που πρέπει να δοκιμάσεις είναι το Petrichor το οποίο σου βγάζει τη μυρωδιά του εδάφους αφού βρέξει. Σε αυτό το cocktail ο γήινος χαρακτήρας της τεκίλα και του μεζκάλ συνδυάζεται τέλεια με νερό από βλίτα, πράσινη πιπεριά, πιπέρι και μυρωδικά, ενώ οι μπουρμπουλήθρες έρχονται να τα ενώσουν όλα ιδανικά. Το τελευταίο cocktail που μας απασχολεί είναι το Polao pata, μια ωδή στους αφανείς ήρωες του μαγαζιού. Ένα γλυκό από το Μπαγκλαντές εκπροσωπεί όλους τους συναδέλφους από τη χώρα που βοηθούν από κάθε πόστο για να βγαίνει αυτό το αποτέλεσμα. Είναι με βάση το ουίσκι και έχει βούτυρο κακάο, μπανάνα, παντάν και μοιάζει πολύ με το ουίσκι σόδα.

BAR IN FRONT OF THE BAR

34 Athens

Κλείνουμε με την πιο πρόσφατη προσθήκη στην αθηναϊκή σκηνή των bars. Ένα κρυφό bar restaurant στο οποίο για να φτάσεις πρέπει αφού περάσεις την πόρτα να κάνεις 34 βήματα. Στο 32ο θα αντικρίσεις μπροστά σου έναν μαγικό κήπο γεμάτο χρώματα και τραπέζια αλλά και ένα μπαρ που γίνονται ωραία πράγματα. Πίσω από την μπάρα βρίσκουμε τον Άγγελο Ζεϊμπέκη, τον Πάνο Κανατσούλη και τον Χρήστο Πίσκοπο οι οποίοι εκτελούν έναν φρέσκο και καλοκαιρινό κατάλογο.

Η προσέγγιση πίσω από τη λίστα cocktails έχει να κάνει πολύ με φρέσκες γεύσεις στα πιο καλοκαιρινά πρότυπα. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται cocktails που είναι κυρίως χαμηλά όσον αφορά τις θερμίδες για να μπορούν να καταναλωθούν και να ταιριάξουν ευχάριστα με το φαγητό. Κυριαρχούν τα ανθρακωμένα cocktails, cocktails τα οποία είναι δροσερά και ευκολόπιοτα. Πολλά φρούτα με πολύ ιδιαίτερη μεταχείριση τους και προσοχή στην εποχικότητα της πρώτης ύλης. Άλλωστε ο κατάλογος είναι εποχικός και θα αλλάζει συχνά αναλόγως τη διαθεσιμότητα και την εποχή.

Ένα άλλο στοιχείο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν υπάρχουν ονόματα στα cocktails, και αναγράφονται μόνο τα συστατικά, ενώ υπάρχουν και δύο επιλογές χωρίς αλκοόλ. Ένα cocktail που μας έκανε εντύπωση είναι ένα highball με gin Bombay Sapphire, καρπούζι και Verbena, το οποίο έχει ένα άκρως καλοκαιρινό χρώμα και μια ακόμα πιο δροσερή γεύση.

Ένα ακόμα εξίσου καλοκαιρινό ποτό με gin Bombay Sapphire, μαστίχα Axia, πράσινο μήλο και Yuzu. Σερβίρεται με μια φέτα αγγούρι και θα το θυμάσαι όλο το καλοκαίρι. Αν πάλι σου αρέσουν τα cocktails σε coupe ποτήρια τότε αξίζει να δοκιμάσεις εκείνο με τεκίλα Cazadores Reposado, μάνγκο, ροδάκινο και piment.