ΦΑΓΗΤΟ

5 μαγαζιά για να βρεις τα gadgets που θα σε κάνουν καλύτερο μάγειρα

Από μαχαίρι του chef μέχρι επιφάνεια κοπής, σε αυτές τις διευθύνσεις θα βρεις τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να απογειώσεις τη μαγειρική σου.

Η τελειοποίηση της μαγειρικής τέχνης περιλαμβάνει συνήθως πολλές δοκιμές και λάθη – από το να προσαρμόσεις μία συνταγή για να πετύχεις την τέλεια γεύση μέχρι να βρεις το ιδανικό σκεύος για ψήσιμο. Κι ενώ σίγουρα είναι η εξάσκηση που επιφέρει την τελειότητα, είναι συχνά και τα εργαλεία που έχεις στην κουζίνα σου που συμβάλλουν στην επιτυχία.

Για παράδειγμα, ένας τρίφτης zester θα σου εξασφαλίσει το ξύσμα που θέλεις χωρίς το λευκό κομμάτι ενός λεμονιού, το οποίο αφήσει μία πικρή γεύση στο τελικό αποτέλεσμα. Μία καλή ίνοξ κατσαρόλα, χωρίς πλαστικό, μπορεί να κοστίζει κάτι παραπάνω αλλά μακροπρόθεσμα κάνεις απόσβεση των χρημάτων σου αφού έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τέλος, μία επιφάνεια κοπής που έχει φτιαχτεί από ξύλα φιλικά προς την τροφή, είναι σίγουρα μια πιο σοφή επιλογή για την κουζίνα σου. Και η λίστα δεν έχει τέλος.

Η μαγειρική απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι ακόμα και σε ερασιτεχνικό βαθμό, πειραματίζονται με νέες συνταγές και τεχνικές. Κι ενώ η πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιήσεις παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, η διαχείρισή της είναι εξίσου σημαντική. Σκέψου ότι με το σωστό μαχαίρι θα κόψεις σωστά ένα κομμάτι κρέας, διατηρώντας το ζουμερό.

Η αγορά βρίθει μαγαζιών με είδη εστίασης και εξοπλισμού κι αυτό μπορεί να είναι χαοτικό. Ξεχωρίζουμε, λοιπόν, πέντε διευθύνσεις που θα σε βοήθησουν να γίνεις καλύτερος μάγειρας.

Στο Επί παντός για εξοπλισμό κουζίνας που αντέχει στον χρόνο

κουζίνα Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

«Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ προσπαθούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες σε μία επίσκεψη και στην ουσία να πάρεις, με ένα μεγάλο καρότσι, πράγματα που σου μοιάζουν ό,τι δουλεύουν, αλλά στην ουσία μετά από λίγο δεν είναι λειτουργικά. Εννοείται ότι είναι πιο φτηνά, αλλά είναι διαφορετικό να πάρεις μία καλή ίνοξ κατσαρόλα, χωρίς πλαστικό, που δε θα πάθει τίποτα και θα την έχεις για χρόνια» λέει ο Κλεομένης Ζουρνατζής, chef και επιχειρηματίας.

Το Επί Παντός συνδυάζει οικιακές και επαγγελματικές ανάγκες, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία σε εξοπλισμό.  Εδώ, βρίσκεις οτιδήποτε ψάχνεις κι έχεις διαβάσει σε μία συνταγή. Το κατάστημα χωρίζεται σε δύο ορόφους, με τον δεύτερο να απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία αφού βρίσκεις κατσαρόλες, τηγάνια, μαντεμάκια, σαγανάκια, ιδιαίτερα πιάτα, ποτήρια μπαρ για κοκτέιλ, shaker, μεζούρες και γενικά οτιδήποτε έχεις δει σε ένα βίντεο ή εκπομπή μαγειρικής.

ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ

Στο MaanMade για χειροποίητες επιφάνειες κοπής

Οι επιφάνειες κοπής του Maan Halaoui δεν είναι μόνο λειτουργικές αλλά και κομψές. Φτιαγμένες στο χέρι από ρετάλια ποιοτικών ξύλων, κλείνουν μέσα τους όλη τη zero waste φιλοσοφία που θέλουμε στην κουζίνα.  Το πρότζεκτ ξεκίνησε το 2018 και ενσωματώνει μία πιο ηθική προσέγγιση του δημιουργού γύρω από το υλικό. Οι επιφάνειες κοπής αποτελούν μόνο ένα μικρό κομμάτι των όσων φτιάχνει με τα χέρια του ο Maan, με τις δημιουργίες του (έπιπλα και αντικείμενα) να κοσμούν ξενοδοχεία και ντιζαϊνάτους χώρους.

«Το MaanMade ξεκίνησε το 2018 και είναι ένα project που εκφράζει την πιο ηθική μου προσέγγιση στο έπιπλο και κυρίως στο υλικό» λέει ο Λιβανέζικης καταγωγής Maan Halaoui. Ακολουθώντας τα επαγγελματικά χνάρια του πατέρα και του θείου του στην ξυλουργική και την επιπλοποιία, ο Maan πήρε την απόφαση να κόψει ταχύτητα και να ασχοληθεί αποκλειστικά με το μασίφ έπιπλο κατά παραγγελία.

Οι επιφάνειες κοπής κατασκευάζονται κατόπιν παραγγελίας και προορίζονται τόσο για οικιακή όσο και για επαγγελματική χρήση, καθώς ο δημιουργός τους έχει τεστάρει τις αντοχές των υλικών του με chefs. Τα διάφορα χρώματα και patters που χρησιμοποιεί είναι και τα στοιχεία που κάνουν τις δημιουργίες του τόσο ξεχωριστές. Επιλέγει food safe ξύλα τα οποία φινιρίζονται με tung oil, ένα βρώσιμο έλαιο, και στο τέλος αδιαβροχοποιούνται με κερί μέλισσας που είναι φυσικό.

MAANMADE

Στο The Makers για ποδιές

Μια ποδιά δεν προστατεύει τα ρούχα σου από τυχόν λεκέδες την ώρα του μαγειρεύεις στην κουζίνα σου αλλά και το ίδιο το φαγητό από διάφορα μικρόβια. Αυτό ισχύει βέβαια όταν η ποδιά σου είναι καθαρή.

Στο concept store The Makers, η σχεδιάστρια μόδας Τέτη Χαρίτου και ο Γιώργος Μπάρλας βρήκαν το κατάλληλο σπίτι για την ιδέα τους να ασχοληθούν με την επαγγελματική ένδυση εστιατορίων, ξενοδοχείων και άλλων επαγγελματιών. Ένα χρόνο αφού βγήκε το brand στην αγορά άνοιξαν μαζί με τον σεφ Ηλία Σταυρόπουλο το ομώνυμο concept store στην Πραξιτέλους, συνδυάζοντας το στιλ και τη λειτουργικότητα.

Εδώ, θα βρεις, μεταξύ άλλων, τις ομώνυμες σειρές ποδιών του brand, ελληνικής ραφής και από οικολογικά και ανακυκλώσιμα υλικά όπου αυτό είναι δυνατό. Σύμφωνα, μάλιστα με το πολυπρόσωπο λογότυπο του brand, όλοι μπορούν να γίνουν δημιουργοί (makers) σε κάτι, και να είναι απλά ο εαυτός τους.

Στο ikigai για σκεύη ιαπωνικού στυλ

Για σένα που θέλεις να πειραματιστείς με την ασιατική κουζίνα, αξίζει μία επίσκεψη στο ikigai market. Χειροποίητα κεραμικά είδη αλλά και εξειδικευμένα μαγειρικά σκεύη ιαπωνικής φιλοσοφίας φιγουράρουν στα ράφια του μαζί με συσκευασμένα προϊόντα και spirits. Αν θέλεις να μυηθείς στην τέχνη του ιαπωνικού grill, εδώ θα βρεις παραδοσιακούς φορητούς φούρνους, όπως ένα Shichirin Hida Konro.

Στο Rockwell για το μαχαίρι του chef

Πρόκειται για το σημαντικό εργαλείο στην κουζίνα σου και το πρώτο που πρέπει να έχεις στη συλλογή σου. Με το μαχαίρι του chef θα φέρεις εις πέρας το 90% των καθημερινών εργασιών στην κουζίνα, και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται κοψίματα φρούτων, λαχανικών, κρεάτων και ψαριών.

Η εταιρία Rockwell, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1872, προτείνει δύο επιλογές για να κάνεις την αρχή με το μαχαίρι του σεφ. Η σειρά Wasabi Black έχει τις ρίζες της στις καθημερινές ιαπωνικές κουζίνες. Χάρη σε ένα επιτυχημένο συνδυασμό μακροχρόνιας λειτουργικότητας και αιχμηρότητας, στιβαρής ποιότητας υλικού και μίνιμαλ σχεδιασμού, τα μαχαίρια αυτής της σειράς προορίζονται για απλή και συνεχόμενη χρήση. Η Seki Magoroku Redwood είναι μία σειρά μαχαιριών σεφ με στιβαρή ποιότητα ανοξείδωτου ατσαλιού και κλασικά ιαπωνικά στοιχεία. Κοινή παρονομαστές των μαχαιριών είναι η σταθερότητας, η ισορροπημένη λειτουργικότητα καθώς και η αιχμηρότητα.