Ρακουμέλ / Facebook
ΓΕΥΣΗ

Πού να φας αυθεντική κρητική κουζίνα στην Αθήνα

Χοχλιοί μπουρμπουριστοί, πατάτες με στάκα, απάκι και κατσίκι τσιγαριαστό είναι μερικά από τα παραδοσιακά κρητικά πιάτα που βρίσκεις στις παρακάτω διευθύνσεις.

Η κρητική διατροφή είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο και η Κρήτη φημισμένη για τα προϊόντα της. Λάδι, κρασί, κηπευτικά και τυριά αποτελούν βασικές πρώτες ύλες του νησιού, μαζί με τα ντόπια κρέατα. Όποιος έχει επισκεφτεί τη μεγαλόνησο, θα έχει φύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις από την κρητική κουζίνα.

Εκλεκτά χόρτα όπως το σταμναγκάθι, φαγητά που απαιτούν τέχνη, όπως τα ντολμαδάκια, οι μαραθόπιτες και οι κολοκυθοανθοί, γεύσεις στιβαρές (βλέπε αυγά με στάκα και γαμοπίλαφο με ζυγούρι) και πολλά ακόμα φαγητά συνθέτουν μια κουζίνα που δεν τη βαριέσαι ποτέ.

Αν θέλεις να πάρεις μία γεύση από την Κρήτη, τα παρακάτω μαγαζιά εκπροσωπούν την κουζίνα της με τον καλύτερο τρόπο, είτε εμμένοντας στην παράδοση είτε εξελίσσοντάς τη.

Ρακάκι

Κλασικό στέκι στην Καισαριανή για νόστιμη κρητική κουζίνα. Τα καλοκαίρια, τα τραπεζάκια βγαίνουν στο πεζοδρόμιο για να ξεκινήσεις με ρακή και κρασί, επιλεγμένα από μικρές μονάδες της Κρήτης. Τα υλικά έρχονται από το νησί και έτσι απολαμβάνεις παραδοσιακές συνταγές, όπως μακαρούνες κρητικές, αρνί «αντικριστό», αυγά με στάκα, χοχλιούς μπουμπουριστούς και μυζηθρόπιτα.

 

Ρέθεμνος

Εδώ, απολαμβάνεις αγαπημένα και νόστιμα πιάτα της κρητικής κουζίνας, από λουκάνικο και αντικριστό μέχρι χοχλιούς και μακαρούνες. Ντολμαδάκια, κατσικάκι τσιγαριαστό, αυγά με στάκα και πατάτα οφτή με γραβιέρα τριμμένη έρχονται να συμπληρώσουν την εμπειρία για να νιώσεις σαν να βρίσκεσαι στην Κρήτη. Για το τέλος, κράτα χώρο για καλτσούνια με μέλι.

Ρακουμέλ

Αλατσολιές Ηρακλείου, ξύγαλο Σητείας, τοματοκεφτέδες Λασιθιώτικοι, μυζήθρα από τα Χανιά και γραβιέρα Σφακίων είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα και τα φαγητά με ονομασία προέλευσης από τη μεγαλόνησο. Το Ρακουμέλ κλείνει στο μενού του όλη την κρητική κουζίνα με τον πιο νόστιμο τρόπο – από τους φοβερούς κολοκυθοανθούς και τις φρέσκες τηγανητές πατάτες (συνδυάζονται με σπέσιαλ χειροποίητη τυροκαυτερή) μέχρι τη φάβα και τον καγιανά.

Λουκάνικο ξιδάτο Κρήτης, χοιρινή τηγανιά με μαρουβά και πετιμέζι και απάκι ολοκληρώνουν την αυθεντική εμπειρία. Θα πιεις εμφιαλωμένη, βιολογική ρακή από τη Μονή Τοπλού και ρεθυμνιώτικη μπύρα.

Η Κρήτη

Η μεγαλόνησος έρχεται στο κέντρο της Αθήνας, αφού η Κρήτη αποτελεί σταθερή αξία για κρητικό φαγητό. Η διακόσμηση με τα ρετρό αντικείμενα συμβάλλει στο να μπεις στο κλίμα και να αισθανθείς σαν να βρίσκεσαι σε ένα παραδοσιακό κουτούκι. Απάκι καπνιστό, πίτες σφακιανές, πατάτα οφτή, λουκάνικο κρητικό, μαραθόπιτα, κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και πολλά ακόμα καλούδια της κρητικής κουζίνας έρχονται στο τραπέζι σου, συνοδεία ρακής ή τσικουδιάς.

Το Καπλάνι

Ο ιδιοκτήτης και μάγειρας Μανώλης Ρωμανάκης, που ασχολείται με την εστίαση για περισσότερο από μία εικοσαετία, τιμά την κρητική κουζίνα και την παντρεύει νόστιμα και με σεβασμό με τη Μεσόγειο. Φέρνει από το νησί ό,τι είναι απαραίτητο και αξίζει – από το δικής του παραγωγής ελαιόλαδο, τα κρασιά, τη ρακή, τα τοπικά αναψυκτικά, μέχρι τις ελιές, τη στάκα, τον ντάκο, τα τυριά, ολόκληρη κηρήθρα με το μέλι της και κάποιες λιχουδιές όπως η σφακιανόπιτα της κυρίας Ρένας από το Ρέθυμνο.

Γαμοπίλαφο, αρνί οφτό (δεν θα το βρεις τόσο αλατισμένο όσο στην Κρήτη), απάκι, στάκα σκέτη, με πατάτες ή αυγά, μαραθόπιτα, καλιτσούνια και χοχλιοί είναι μερικά από τα πιάτα που διαμορφώνουν την ταυτότητα της Κρήτης και τα οποία βρίσκεις σταθερά στον κατάλογο.

Κατσούρμπος

Αν βρεθείς στο Παγκράτι κι έχεις όρεξη για κρητικό φαγητό, ο Κατσούρμπος προσφέρει κάποια κλασικά πιάτα από το νησί. Ντολμαδάκια, χορτοπιτάκια, πατάτες με στάκα, αρνί τσιγαριαστό και γαμοπίλαφο με ζυγούρι είναι μερικές από τις επιλογές. Αυτή την εποχή, θα πιάσεις τραπεζάκι στην πλατεία Προσκόπων και θα ξεκινήσεις με ρακή και μεζεδάκια.

Κρήσσα Γη

Με ένα όνομα που σημαίνει η γη του Κρητικού, η Κρήσσα Γη βασίζεται στα τοπικά καλούδια του νησιού και προσφέρει παραδοσιακές αλλά και πιο σύγχρονες κρητικές γεύσεις. Το κρητικό στοιχείο είναι έντονο στο μαγαζί, από τις αρχέτυπες προσωπογραφίες Κρητικών μέχρι τις παραστάσεις από την καθημερινότητα μιας άλλης εποχής.

Στην κουζίνα τώρα, η παράδοση παντρεύεται με το μοντέρνο, με την κρητική διατροφή να αποτελεί τη βάση. Μαραθόπιτα στο τηγάνι, καλτσούνια, πατάτες οφτές με στάκα, απάκι, τυριά από το νησί και παραδοσιακά μαγειρευτά όπως σφακιανό τσιγαριαστό, αρνί με σταμναγκάθι και σκιουφιχτά είναι μερικά από όσα θα δοκιμάσεις.

Τα Ρωμανάκια

Γεννημένα στο Ηράκλειο Κρήτης και μεγαλωμένα με τις αξίες της κρητικής κουζίνας, τα παιδιά του Γιώργη Ρωμανάκη, ο οποίος διατηρούσε εστιατόριο στο νησί, αποφάσισαν να στήσουν το δικό τους εστιατόριο στην Αθήνα.

Εκεί, φτιάχνουν πιάτα με γνήσια κρητικά υλικά, μαγειρεμένα με μεράκι και με τον παραδοσιακό τρόπο. Βρίσκεις παραδοσιακές συνταγές, σπιτική ρακή και κρητικό κρασί σε έναν χώρο φιλόξενο και ζεστό. Από τον κλασικό ντάκο – με ελαιόλαδο παραγωγής τους – και τους χοχλιούς μέχρι το γνωστό γαμοπίλαφο της Κρήτης με ζυγούρι, στο μενού φιγουράρουν κλασικά πιάτα από τη μεγαλόνησο.