Melina Mara/Getty Images/Ideal Image
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας τις πιο νόστιμες μακαρονάδες στην Αθήνα

Λινγκουίνι με μοσχαρίσιο κιμά, θεϊκό σπαγγέτι αυγοτάραχο, αυθεντική καρμπονάρα, ταλιατέλες ραγού, Cacio e pepe: Συγκεντρώσαμε τα καλύτερα πιάτα ζυμαρικών στην πόλη.

Για τους λάτρεις των ζυμαρικών, υπάρχει η «Βίβλος» της pasta από τους Lucio Galletto και David Dale. Έχοντας διανύσει μια επαγγελματική πορεία 38 χρόνων με το βραβευμένο εστιατόριό του στο Σίδνεϊ, ο Lucio κλείνει όλη τη γνώση αυτής της πολυετούς πορείας στο βιβλίο The Art of Pasta.

Στις σελίδες του θα ανακαλύψεις πώς να φτιάξεις τα δικά σου πιάτα ζυμαρικών, από τη ζύμη μέχρι τη γέμιση και θα περιηγηθείς στην ιστορία και τις περιοχές της Ιταλίας με περισσότερες από 160 αυθεντικές συνταγές.

Μάλιστα, η ενημερωμένη έκδοση του 2018 περιλαμβάνει πάνω από 50 συνταγές για χορτοφάγους, προτάσεις για ζυμαρικά που σερβίρονται καλύτερα το καλοκαίρι και το χειμώνα, τοπικές παραλλαγές του pesto, το αυθεντικό bolognese ragù, ένα επιδόρπιο ζυμαρικών από το 160 π.Χ., με μέλι και φύλλα δάφνης και το tortegli που ζήτησε ο Michelangelo, πίσω στο 1500.

«Προτιμώ να τρώω μακαρόνια και να πίνω κρασί» έχει δηλώσει η Σοφία Λόρεν και είναι ό,τι πιο σοφό έχει ειπωθεί. Τα ζυμαρικά έχουν αυτή την απίστευτη ιδιότητα να μεταμορφώνονται από το comfort κυριακάτικο φαγητό σε fine dining πιάτα, να δίνουν την απάντηση όταν δεν έχεις τίποτα στο ψυγείο και να μας φέρνουν πιο κοντά. Σκέψου το spaghetti and meatballs – ένα από τα πιο ρομαντικά πιάτα ζυμαρικών που πρωταγωνίστησε στη μεγάλη οθόνη.

Για όλα τα παραπάνω, συγκεντρώσαμε τις διευθύνσεις με τις καλύτερες μακαρονάδες στην Αθήνα: Από τα λινγκουίνι με μοσχαρίσιο κιμά που τρως στη Μασσαλίας, στο εστιατόριο της Άλεξ Βασιλάτου, μέχρι το θεϊκό σπαγγέτι αυγοτάραχο που συναντάς συχνά πυκνά στον κατάλογο του ΦΙΤΑ.

Λινγκουίνι με κιμά στο Αλex The Fresh Pasta Bar

Προσηλωμένη σε ένα και μόνο είδος, τη φρέσκια πάστα, η Άλεξ Βασιλάτου κέρδισε αρχικά τους Αθηναίους με το μικροσκοπικό της μαγαζί κάτω από τη Δεξαμενή και πλέον συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της σε νέο χώρο στη Μασσαλίας. Από τα είδη των ζυμαρικών που παράγονται στο μαγαζί, βρίσκεις μια μεγάλη γκάμα: παπαρδέλες, τετράγωνο σπαγγέτι, μπίγκολι, λιγκουίνι (και ολικής) λεπτό σπαγγετίνι, ριγκατόνι, σκιουφικτά, κοχυλάκι και κοφτό μακαρονάκι. Για την chef, το καθένα έχει τη λογική του και αντίστοιχα τις δυσκολίες του στην παρασκευή του, ιδιαίτερα όμως η παπαρδέλα, θέλει τον περισσότερο χρόνο παρασκευής και ξεκούρασης.

Γιατί φρέσκα ζυμαρικά; Γιατί έχουν περισσότερη γεύση και δένουν πιο σωστά οι σάλτσες. Κλασικό και αγαπημένο, το λινγκουίνι με χειροποίητο μοσχαρίσιο κιμά και το κοχυλάκι με μανιτάρια και λευκή σάλτσα με μαύρη τρούφα όταν αναζητάς πιο έντονες γεύσεις.

ALEX THE FRESH PASTA BAR

Σπαγγέτι αυγοτάραχο στο ΦΙΤΑ

Είναι το χειροποίητο σπαγγέτι που κάνει τη διαφορά στο εν λόγω πιάτο αλλά και η «μαστοριά» της chef στην εκτέλεση του. Το σπαγγέτι αυγοτάραχο του ΦΙΤΑ είναι (άλλη μία) απόδειξη ότι δε χρειάζονται ταμπέλες σε μία κουζίνα. Αρκεί να υπάρχει γνώση, αγάπη και αυθεντικότητα στη μαγειρική κι ένα εστιατόριο μπορεί να αποκτήσει signature πιάτα ακόμα και μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας του.

Καρμπονάρα στο Rica Riccardi

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rica Riccardi (@ricariccardi)

Το σπιτικό ιταλικό φαγητό συναντά το κλασικό aperitivo σε αυτό το μικρό μαγαζί στο Χαλάνδρι. Η Κάτια Λοχαϊτη εμπνέεται από τις οικογενειακές συνταγές και το μενού αλλάζει τακτικά, καθώς εμπλουτίζεται με πιάτα ημέρας. Cacio e pepe, καρμπονάρα και λαζάνια είναι μερικές από τις προτάσεις που εναλλάσσονται και είναι εξαιρετικές.

Σπαγγέτι aglio e olio στο Aglio, Olio & Peperoncino

«Η ζωή είναι ένας συνδυασμός μαγείας και pasta» έχει πει ο Federico Fellini και αυτή είναι η φιλοσοφία του Aglio, Olio & Peperoncino. Σε κερδίζει από την τοποθεσία του – σε ένα στενό στην Ακρόπολη – και στη συνέχεια με το εσωτερικό του, που μοιάζει βγαλμένο από ταινία όπως είναι στο ημίφως. Από τα πληθωρικά πιάτα που θα δοκιμάσεις, δε λείπουν φυσικά τα ζυμαρικά, αρχής γενομένης με το κλασικό πιάτο aglio olio e peperoncino.

AGLIO, OLIO & PEPERONCINO

Amatriciana στο 1One

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 1one (@1one_italianfood)

Ιδιαίτερη βάση έχει δοθεί στα πιάτα ζυμαρικών, με τον chef και ιδιοκτήτη του 1One να στηρίζεται στην αγάπη του για την ιταλική κουζίνα. Καρμπονάρα με καπνιστή πανσέτα, κρόκο αυγού και τριμμένη παρμεζάνα, ραγού, Bolognese, amatriciana για τους λάτρεις των καυτερών και σπαγγέτι με γαρίδες, σάλτσα ντομάτας και φρέσκο βασιλικό είναι ανάμεσα στις επιλογές που ξεχωρίζουν. Μη μείνεις μόνο στην pasta, αξίζει και μία pizza στη μέση.

Σπαγγέτι Napolitana στο Salumaio

Η τοποθεσία είναι από μόνη της ένα δέλεαρ για χαλαρές βραδιές και το φαγητό έρχεται να συμπληρώσει την ήδη ωραία ατμόσφαιρα. Ντελικατέσεν και εστιατόριο, το Salumaio προσφέρει ιταλικές γεύσεις από το 1998 αποτελώντας πλέον σταθερή αξία στο κέντρο της Κηφισιάς. Βρίσκεις πολλά ενδιαφέροντα πιάτα στον κατάλογό του, αλλά τα σπαγγέτι Napolitana με το σκόρδο είναι η επιτομή της νοστιμιάς και της απλότητας.

Ταλιατέλες ραγού στο Cupola

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cupola (@cupola_trattoria)

Αυτή η μοντέρνα τρατορία εμπνέεται από διάφορες γωνιές της Ιταλίας. Εκτός από την πίτσα και την εκτενή λίστα κρασιών, η pasta είναι ένα ακόμα δυνατό σημείο του Cupola. Το μενού έχει ξεχωριστεί θέση για τα φρέσκα ζυμαρικά, όπως ταλιατέλες ραγού, χειροποίητα ραβιόλι με φρέσκα μανιτάρια, μασκαρπόνε και κρέμα τρούφας και strozapretti με σπιτικό πέστο από φιστίκια Αιγίνης και βασιλικό.

Μπολονέζ στη Normandia

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Normandia Pizza (@normandiapizza)

Στη Normandia πας για πίτσα ταψιού αλλά και μακαρονάδα στον φούρνο. Η Μπολονέζ φτιάχνεται εδώ και χρόνια με τη συνταγή του κυρίου Γιάννη, ο οποίος μαγειρεύει με μεράκι αυτό το πιάτο. Φρέσκος κιμάς από επιλεγμένο κομμάτι κρέατος και ντομάτες είναι τα βασικά υλικά.

Εξίσου, αγαπητή είναι και η Caruso, μία εναλλακτική εκδοχή της Καρμπονάρα, με κιμά, μπέικον, μανιτάρια και κρέμα γάλακτος. Αν πάλι δε θέλεις κρέας και σου αρέσουν τα καυτερά, η Arrabiata είναι η δική μου εμμονή. Στο σερβίρισμα έρχεται πάντα επιπλέον τυρί τριμμένο για το πλάι, αφού όταν θα φας την πρώτη στρώση, θα θέλεις πάντα λίγο ακόμα.