© Φραντσέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας το καλύτερο μεξικάνικο στην Αθήνα

Tacos al pastor, quesadillas και άφθονη μαργαρίτα σε μαγαζιά που εμπνέονται από τις γεύσεις και τα αρώματα της εξωτικής χώρας.

Κουζίνα με έντονες γεύσεις και αρώματα, η μεξικάνικη, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς στον πλανήτη. Στα παραδοσιακά πιάτα χρησιμοποιούνται υλικά εγγενή στη γη του Μεξικού – όπως καλαμπόκι, φασόλια, αβοκάντο, ντομάτες, γλυκοπατάτες, κακάο και τσίλι.

Σίγουρα έχεις ακούσει για φαγητά όπως τα tacos al pastor, οι enchiladas και το γουακαμόλε, καθώς η φήμη τους έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Στην Αθήνα, η κουζίνα του Μεξικού έχει εμπνεύσει ιδέες για street food αλλά και εστιατόρια, που συνδυάζουν φαγητό, κοκτέιλ (ας μην ξεχνάμε τη margarita) και μουσική.

Το μεξικάνικο φαγητό αποτελεί την τέλεια ιδέα για μια βραδινή, καλοκαιρινή έξοδο. Είναι οι δροσιστικές γεύσεις, το μπόλικο lime, τα χρώματα και τα αρώματα που κάνουν την εν λόγω κουζίνα ιδανική για την εποχή. Αρκεί, βέβαια, να αποφύγεις τις κακοτοπιές.

Ancho Mexican Grill

Μετά από μια επιτυχημένη πορεία που μετρά 10 ολόκληρα χρόνια και τρία καταστήματα σε Χαλάνδρι, Κηφισιά και Γλυφάδα, ένα νέο κατάστημα Ancho άνοιξε τις πόρτες του στην οδό Αιόλου 25. Κι εδώ ισχύει η Do It Yourself φιλοσοφία των Ancho μέσα από ένα μενού απλό, πιστό στον street χαρακτήρα τους και στην αυθεντική μεξικάνικη κουζίνα που αποτελεί και την απόλυτη πηγή έμπνευσής τους.

Αρχικά, διαλέγεις τη βάση που επιθυμείς μέσα από διάφορες επιλογές όπως nachos, chivichangas και burrito bowls και φυσικά την αγαπημένη τριάδα της Tex-Mex κουζίνας: tacos, burritos και quesadillas. Στη συνέχεια, επιλέγεις τη γέμισή σου ανάλογα με τη διάθεση και τις προτιμήσεις σου.

Θα βρεις σιγομαγειρεμένο για ώρες μοσχάρι barbacoa, χοιρινό carnitas με chipotle paste, χειροποίητο χοιρινό γύρο Al Pastor, chicken asada αλλά και spicy shrimps. Σειρά έχουν τα extras και οι salsas, φτιαγμένες με μεξικάνικες πιπεριές όπως jalapeno, serrano, habanero και chipotle, από την ήπια έντασης ranchera μέχρι την ghost pepper sauce – επιλογή για τους πολύ τολμηρούς.

Όλα φτιάχνονται στην κουζίνα καθημερινά, όπως το ολόφρεσκο γουακαμόλε από ώριμα, γεμάτα γεύση αβοκάντο, που ανανεώνεται κάθε 2 με 3 ώρες και τα λαχταριστά nachos που κόβονται καθημερινά στο χέρι.

Frozen margaritas και μεξικάνικες -μεταξύ άλλων- μπύρες συνοδεύουν ιδανικά το φαγητό.

Chilangos

chilangos Το μενού είναι αρκετά πληθωρικό, όπως άλλωστε και η μεξικάνικη κουζίνα / © Φραντσέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
Το μενού είναι αρκετά πληθωρικό, όπως άλλωστε και η μεξικάνικη κουζίνα

Στη μεξικάνικη αργκό, το όνομά του χρησιμοποιείται για τους κατοίκους του Νέου Μεξικού. Με urban αισθητική και πολλά χρώματα, το Chilangos σού φτιάχνει τη διάθεση πριν καν καταφτάσουν στο τραπέζι σου δροσιστικές μαργαρίτες και piña colada σε παραλλαγές του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου.

Μία εντυπωσιακή street art τοιχογραφία, κάκτοι γύρω από την μπάρα και μουσική που ταιριάζει στην ατμόσφαιρα, συνθέτουν το τέλειο σκηνικό για τα καλοκαιρινά βράδια. Μετά την πιάτσα του Χολραγού, το Chilangos άνοιξε το δεύτερο κατάστημά του στα Μελίσσια, στήνοντας κι εκεί μια πολύχρωμη γωνιά.

Το μενού είναι αρκετά πληθωρικό, όπως άλλωστε και η μεξικάνικη κουζίνα. Nachos, σαλάτες, quesadillas, fajitas, tacos και burritos φιγουράρουν σε διαφορετικές εκδοχές και όσο spicy θέλεις. Υπάρχουν επίσης αρκετά special πιάτα, όπως Carne Asada και Mole di Pollo, μια σειρά από Salsas για να βουτάς τα nachos σου και φυσικά τα δημοφιλή πλέον Churros.

Poncho Tacos

Σε αυτή τη μικρή τακερία όλα φτιάχνονται στο χέρι – από τις τορτίγιες που θα τυλίξουν τα νόστιμα tacos μέχρι τις γεμίσεις, όπως το χοιρινό κρέας που μαρινάρεται σε παραδοσιακά μπαχαρικά.  Χειροποίητα tacos και quesadillas, λοιπόν, αποτελούν τα δύο βασικά πιάτα του Poncho Tacos.

Εδώ, κάνεις στάση για τα κλασικά tacos al pastor με χοιρινό, ανανά, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και φρέσκο κόλιανδρο αλλά και χορτοφαγικές επιλογές σε quesadillas, πίνεις παγωμένη μπύρα για να δροσιστείς ένα ζεστό αυγουστιάτικο μεσημέρι και χαίρεσαι γι αυτό το τέλειο, μικρό γεύμα.

El Catrin

Χαραγμένη σε ψευδάργυρο (1910-1913) από τον διάσημο μεξικανό τυπογράφο, εικονογράφο και λιθογράφο José Guadalupe Posada, η La Calavera Catrina απεικονίζει έναν θηλυκό σκελετό ντυμένο μόνο με ένα καπέλο. Η La Catrina αποτελεί βασικό σύμβολο για τους εορτασμούς της Ημέρας των Νεκρών σε όλη τη χώρα.

Το El Catrin, λοιπόν, εμπνέεται από τη λατινοαμερικάνικη κουζίνα και δημιουργεί ένα μενού που συνδυάζει πολλά, διαφορετικά πιάτα.

Σε ένα σκηνικό που θυμίζει υπαίθρια καντίνα, συνδυάζει τις παραπάνω γεύσεις με cocktails και μουσική. Δε λείπουν φυσικά τα tacos, με sour cream, pico de gallo, guacamole, κόλιανδρο και κρέας, το elote (μεξικάνικο καλαμπόκι με διαφορετικά toppings) και μια μεξικάνικη εκδοχή της σαλάτας ceasar.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!