OPINIONS

Μήπως η προπαγάνδα για τις δουλειές του σπιτιού έχει τελικά περάσει;

Μια δημοσιογράφος του ONEMAN παραδέχεται ότι η προπαγάνδα των γυναικών για υποχρεωτικό μοίρασμα στις δουλειές του σπιτιού, έχει τελικά περάσει.

Αφορμή για να ασχοληθώ με αυτό το θέμα είναι τα σχόλια που διάβασα σε ένα τελευταίο κείμενο μου, ελαφρώς χιουμοριστικό για τα σπιτικά φαγητά που αν σου μαγειρεύει η κοπέλα σου θα πρέπει να την παντρευτείς.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση και το σχολιάζουν μόνοι μερικοί φίλοι από κάτω, είναι ότι ενώ θα μπορούσαν οι απόψεις μου περί γυναίκας μαγείρισσας να θεωρηθούν αναχρονιστικές, συντηρητικές, παραδοσιακές και φαλλοκρατικές από γυναίκες αναγνώστριες, τελικά ήταν οι ίδιοι οι άντρες που «έσκισαν» τα ιμάτια τους για την ισότητα στην κουζίνα, για την ανοχή στις περιπτώσεις που μια γυναίκα δεν ξέρει να μαγειρέψει απλά πράγματα, γιατί απλώς, θα μπορούσαν να τα κάνουν εκείνοι για να τις ξεκουράσουν και να τις βγάλουν από τη δύσκολη θέση.

Η αλήθεια είναι ότι προβληματίστηκα πολύ με τα σχόλια και τελικά εμπνεύστηκα το σημερινό θέμα. Και ερωτώ; Τι σας έχουμε κάνει;

 

Από το ακραίο πρότυπο του άντρα που δεν κουνάει το δαχτυλάκι του, που του φέρνει η γυναίκα τις παντόφλες μόλις μπει στο σπίτι και το φαγητό πρέπει να είναι έτοιμο και ζεστό, έχουμε περάσει σε ένα περίεργο άκρο, του «έλα μωρέ, ας μαγειρέψω κι εγώ, δεν θα πάθω κάτι, μην είμαι γάιδαρος.» Φυσικά υπάρχει και χειρότερο σενάριο. Ζευγάρι που η γυναίκα δεν δουλεύει, περιμένει τον σύντροφό της να σχολάσει, δεν έχει μαγειρέψει, δεν έχει πλύνει τα πιάτα, γυρνάει ο καημένος, τα πλένει αυτός και στην ερώτηση τι θα φάμε, εκείνη απαντά «ας παραγγείλουμε». Στο ίδιο ζευγάρι, όταν εκείνος ξαφνικά έχει πονόλαιμο, εκείνη προσφέρεται με χαρά να παραγγείλει ένα τσάι από τα Mikel. Η ιστορία είναι πραγματική, συμβαίνει γύρω μας, και ο συγκεκριμένος φίλος μας, αντί να πατήσει πόδι και να απαιτήσει έστω κάποια βασικά από την κοπέλα του που δεν δουλεύει, έβρισκε δικαιολογίες του στυλ, «ε, δεν το ΄χει και πολύ με την κουζίνα».

Θέλω να πω, ότι το να αποδεχτείς σιγά σιγά ότι μια γυναίκα δεν είναι υποχρεωμένη να ξέρει να μαγειρεύει, ότι είναι κάτι σαν ταλέντο, που άλλες το έχουν και άλλες, τι να κάνουμε, δεν το έχουν, σύντομα θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον σου, και δεν θα καταλάβεις πότε θα βάλεις την ποδιά και εκείνη θα βλέπει τηλεόραση ενώ εσύ θα καθαρίζεις φασολάκια. Άλλο να βοηθάς και να ελαφρύνεις το βεβαρυμένο πρόγραμμα της κοπέλας σου που εργάζεται παράλληλα και άλλο να την δικαιολογείς που κάθεται όλη μέρα, γιατί απλώς δεν της πάει η μαγειρική.

 

Και ας αποδεχτούμε την πραγματικότητα, κανένα κανονικό ζευγάρι, που ζει φυσιολογική ζωή, με τα ζόρια, την οικονομική κρίση,  πλέον δεν έχει την δυνατότητα να πληρώνει καθαρίστρια και μαγείρισσα σε καθημερινή βάση. Γιατί δεν αναφέρομαι σε αυτές τις γυναίκες που έχουν τα χρήματα και θέλουν να τα έχουν όλα έτοιμα. Δεν με νοιάζει για αυτές. Μιλάω για τις άλλες, που είναι στην πίεση και στην αγωνία της καθημερινότητας, που μπορεί για ένα διάστημα να είναι άνεργες και παρόλα αυτά, δεν τους πειράζει που ο άντρας τους κουρασμένος από τη δουλειά θα πιάσει να μαγειρέψει γιατί, εκείνες έπιναν καφέ με τις φίλες τους, και δεν θα πειράξει τους άντρες που όχι μόνο θα το ανεχτούν, αλλά θα το θεωρήσουν και φυσιολογικό.

 

Ακούγομαι και πάλι ανατολίτισσα, βγαλμένη από άλλη εποχή, αλλά πραγματικά από τη μία χαίρομαι πονηρά που οι γυναίκες σας κάναμε τόση μεγάλη πλύση εγκεφάλου και μας ανέχεστε έτσι, αλλά από την άλλη λυπάμαι πάρα πολύ που έχει γίνει αυτό. Γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει γυναίκα που το ευχαριστιέται κατά βάθος όλο αυτό και εκτιμά τον άντρα και τις παραχωρήσεις του. Και μαθηματικά το να σταματήσει να τον εκτιμά και να θεωρεί ότι τον έχει του χεριού της, θα την οδηγήσει να τον κερατώσει ή απλώς να φύγει από τη σχέση και να ψάξει για κάποιον που θα τις επιβάλλεται γιατί, κακά τα ψέμματα αυτό είναι το ερεθιστικό.

 

Και έρχεται λοιπόν μες την εβδομάδα αυτό το αγόρι από την Κρήτη, ο Στάθης, ο αγρότης από τον νομό Λασιθίου, με τα μούσια, τα όπλα ανά χείρας, την βαρβατίλα να στάζει από χιλιόμετρα και τρελαίνονται όλες, σκίζουν τα ρούχα τους για το Στάθη, ονειρεύονται μια ζωή μαζί του στη φύση, στις μέλισσες, στα ζώα. Πιστέψτε με, τέτοιο αγόρι είναι ο Στάθης, ούτε πλένει, ούτε καθαρίζει, ούτε μαγειρεύει, κι αν το κάνει θα ‘ναι μόνο κάνα κρητικό ρύζι με ζωμό από γίδα και δεν θέλει κοντά του μια γυναίκα που δεν θα τα κάνει όλα αυτά. Παρόλα αυτά ο Στάθης είναι σέξι και όλες έχουν πάθει την πλάκα τους μαζί του. Γιατί; Γιατί στην Κρήτη, η προπαγάνδα για ισότητα στις δουλειές του σπιτιού δεν περνάει, και όλες οι γκόμενες το ξέρουν αυτό και είναι το απόλυτο αφροδισιακό.