ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς είναι να φτιάχνεις ρολόγια των 600.000 ευρώ

Ο Γιώργος Καλαποθαράκος είναι ωρολογοποιός σε μια μικρή πόλη της Ελβετίας, που θεωρείται τόπος γέννησης για τα ελβετικά ρολόγια.

Ο Γιώργος Καλαποθαράκος τους τελευταίους έξι μήνες ζει μόνιμα στη Vallée de Joux της Ελβετίας. Η πόλη έχει παράδοση στην ωρολογοποιία από το 1700 και είναι ένα από τα τρία κέντρα βασικότερα κέντρα, που κατασκευάζονται ρολόγια στη χώρα. Μιλήσαμε μαζί του και μας εξήγησε πώς είναι η δουλειά του που ούτε είναι ούτε φαίνεται απλή.

Τι ήθελες να γίνεις όταν ήσουν μικρός 

Κάθε μήνα άλλαζα, κάτι όμως που ήθελα να σταθερά να κάνω ήταν να ασχοληθώ με το μπαρ. Ως έφηβος βέβαια, δεν ήμουν κανένα αλκοολικό τρίχρονο! Και πράγματι δούλεψα για οχτώ χρόνια σε μπαρ μέχρι να γίνω ωρολογοποιός. Για τρία χρόνια έκανα και τα δύο παράλληλα.

Τι χρειάστηκε για να γίνεις ωρολογοποιός

Σπούδασα ωρολογοποιία στο Νέο Ηράκλειο στη σχολή του ΟΑΕΔ. Την έμαθα μέσω ενός φίλου, που ήταν ήδη ρολογάς, σε μια περίοδο που ήθελα να δοκιμάσω κάτι καινούριο. Είπα “πάμε να δούμε, τι έχω να χάσω;” και μετά ερωτεύτηκα. Συνέχισα σπουδάζοντας για δύο χρόνια στη σχολή Wostep στην Ελβετία. Μετά δούλεψα για έναν χρόνο σε ένα απομονωμένο χωριό της Ιρλανδίας, που κατασκεύαζα χειροποίητα ρολόγια. Ήταν πολύ σημαντική εμπειρία, αλλά η χειρότερη συνθήκη που έχω ζήσει στη δουλειά εξαιτίας της απομόνωσης. Μετά επέστρεψα στην Ελλάδα, που δούλεψα ρολογάς για ενάμισι χρόνο και στη συνέχεια στο Ντουμπάι για τρία χρόνια. Τους τελευταίους έξι μήνες έχω έρθει εδώ, στη Vallée de Joux της Ελβετίας. Μέχρι το Ντουμπάι η δουλειά μου ήταν στο after sale service. Τώρα είμαι στο εργαστάσιο που κάνουμε την κατασκευή και εκπροσωπώ το εργοστάσιο σε όλη την αγορά. Δύο με τρεις μήνες το χρόνο ταξιδεύω στο εξωτερικό για εκπαιδεύσεις.

Πώς είναι ένα οκτάωρο σου στη δουλειά

Αυτή την περίοδο εκπαιδεύομαι για να γίνω εκπαιδευτής ωρολογοποιών. Σήμερα πήγα στη δουλεια 8 το πρωί. Απάντησα στα e-mail μου, μετά εκπαιδεύτηκα πάνω σε κάποιους μηχανισμούς και στην πορεία συνέχισα τη δουλειά μου στον υπολογιστή. Συγκεκριμένα, είχαμε ένα πρόβλημα με ένα ρολόι στην Κίνα και έπρεπε να πάρω μία σημαντική απόφαση. Είχαμε επίσης να οργανώσουμε δύο training για εκπαιδευόμενους που θα έρθουν σε εμάς.

Γιώργος Καλαποθαράκος ωρολογοποιός Ελβετία "Δηλαδή τι ακριβώς κάνεις";
“Δηλαδή τι ακριβώς κάνεις”;

Τι λένε οι άλλοι όταν τους λες το επάγγελμα σου

Δηλαδή τι ακριβώς κάνεις; Τους απαντώ ότι αυτό που φοράς στο χέρι σου κάποιος πρέπει να το κατασκευάσει και να το επισκευάσει.

Το πιο δύσκολο πράγμα στη δουλειά σου 

Έχεις να κάνεις με πολύ μικρά εξαρτήματα. Το πιο ακριβό ρολόι πάνω στο οποίο έχω δουλέψει ήταν, όταν δούλευα σε ένα χωριό στην Ιρλανδία. Κόστιζε 600.000 ευρώ όχι τόσο εξαιτίας του χρυσού από τον οποίο ήταν φτιαγμένο, αλλά λόγω του πολύπλοκου μηχανισμού του. Χρειάστηκε μία ομάδα 7 ατόμων να δουλεύει για πέντε χρόνια πάνω στον μηχανισμό, για να κατασκευαστούν 150 ρολόγια. Σε αυτά τα πέντε χρόνια αυτοί οι άνθρωποι δεν φέρνουνε λεφτά στην εταιρεία. Αν το προϊόν μόλις ετοιμαστεί δεν πουλήσει, η χρεωκοπία είναι σίγουρη. Το πιο ακριβό που έχω αντικρίσει είναι ένα των 2 εκατομμυρίων, που κατασκευάστηκε για ένα μονάρχη της περιοχής του Ομάν. Μου αρέσει να λέω ότι η δουλειά μας είναι σαν του χειρουργού. Εμείς ενδεχομένως να παίζουμε με πιο μεγάλη ακρίβεια, το ρίσκο μας όμως είναι μηδενικό. Οι χειρουργοί δεν έχουν αναλώσιμα εξαρτήματα! 

Κάτι πολύ τεχνικό που δεν θα καταλάβουμε καθόλου

Η ορολογία είναι στα Αγγλικά κυρίως και εξ ορισμού δεν θα καταλάβει κανείς τίποτα.

Γιώργος Καλαποθαράκος ωρολογοποιός Ελβετία "H δουλειά μας είναι σαν του χειρουργού".
“H δουλειά μας είναι σαν του χειρουργού”.

Ποια είναι η πιο χαζή ερώτηση που σου έχουν κάνει

Γιατί χάλασε το ρολόι μου; Όταν απλά δεν το έχουν κουρδίσει. Υπάρχουν τα ρολόγια με μπαταρία και τα μηχανικά. Το μηχανικό πρέπει ή να το φορέσεις ή να το κουρδίσεις. Αν όχι, σταματάει να δουλεύει. Πολλοί λοιπόν που έχουν μηχανικά, σταματάει το ρολόι τους και νομίζουν ότι έχει χαλάσει, ενώ απλά πρέπει να το κουρδίσουν. Και είναι χαζό, επειδή είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες του ρολογιού και όχι κάποιος άσχετος.

Ποσό μακριά είναι ο μισθός σου από το βασικό μισθό 

Από τον ελληνικό μισθό είναι πολύ μακριά. Από τον βασικό μισθό στην Ελβετία είναι και πάλι υψηλότερα, αλλά δεν αποδίδει τόσα όσο ο μισθός ενός μάνατζερ. Αφενός η Ελβετία έχει παράδοση, η ωρολογοποιία όμως αλλάζει. Άμα σου κόβει λίγο και σου αρέσει το επάγγελμα, δεν θα πεινάσεις. Ο κλάδος είναι σε μεταβατική φάση. Οι ρολογάδες επισκευάζουμε ρολόγια, που κάποιος έχει ήδη αγοράσει. Στην κατασκευή εργάζονται μόνο το 1% των ρολογάδων. Οι εταιρείες έχουν κέντρα επισκευής σε όλο τον κόσμο και θέλουν να γλιτώνουν όλο και περισσότερο χρόνο. Έτσι δεν ψάχνουν ρολογάδες (watch makers) που να κατέχουν την παραδοσιακή τέχνη, αλλά watch technicians.