ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

H άμμος θέλει το κακό σου

Οι ταινίες τρόμου που ΔΕΝ πρέπει να δεις με τίποτα όσο είσαι ξαπλωμένος στην παραλία των ονείρων σου.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, η ‘σιμιγδαλένια’ άμμος (σε αντίθεση με το user friendly ψιλό βοτσαλάκι) είναι σούπερ ενοχλητική από μόνη της. Μπαίνει παντού (με προτίμηση στα μάτια, όταν έχει αέρα) και καίει τα ευαίσθητα πατουσάκια σου/μας.

Σκέψου, λοιπόν, πόσο χειρότερα είναι τα πράγματα όταν η άμμος είναι και σαρκοφάγος, όπως στο ‘Τhe Sand’ του 2015, όπου εγκλωβίζονται πάνω της (χωρίς να ξέρουν τι μοχθηρό πλάσμα κρύβεται από πίσω) ένα μάτσο έφηβοι, μετά από ένα ολονύκτιο πάρτι, με τα κινητά τους παρατημένα στο πορτ μπαγκάζ (για να μην μπορεί να ποστάρει κάποιος κάτι ‘ενοχοποιητικό’).

Άξια διάδοχος (όχι στην πραγματικότητα, μόνο στο concept) με την σούπερ καλτ ‘Blood Beach’ του 1980, που προσπάθησε μάταια να καρπωθεί κάτι από την επιτυχία του Jaws βάζοντας ως slogan το ‘Πάνω που νόμιζες ότι ήταν ασφαλές να μπεις και πάλι στο νερό, συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς καν να φτάσεις σε αυτό’.

Ενώ ιδανικό combo των δυο πιο επικίνδυνων κινηματογραφικών κινδύνων στην παραλία, δηλαδή της άμμου και του καρχαρία, είναι το ‘Sand Sharks’ του 2011, με πρωταγωνιστές μια ορδή καρχαριών που προχωράνε κανονικά και μέσα στην άμμο.

Δεν καταλαβαίνω γιατί γελάς. Προφανώς και ο σεναριογράφος επέλεξε συνειδητά να αψηφήσει τους νόμους της φυσικής. Στην τελική όμως, τουλάχιστον οι καρχαρίες δεν είναι ιπτάμενοι, όπως στο πιο cult franchise της γενιάς μας, το ‘Sharknado’, αυτό που βοήθησε, μεταξύ άλλων, τον πρωταγωνιστή Ιan Ζiering να κάνει ανακαίνιση στην κουζίνα του με το μεροκάματο που έβγαλε.

Ούτε στο -αδίκως υποτιμημένο- ‘Piranha ΙΙ: The spawning’ του 1981 που έρχεται και ταιριάζει ταμάμ με το θέμα μας μιας και εδώ τα ‘αχόρταγα’ ψαράκια είναι ιπτάμενα και τους αρέσει να κάνουν βόλτα στην παραλία.

Μοναδική μας ένσταση ότι κανείς, μα κανείς, δεν φιλοτιμήθηκε να φτιάξει ένα Tremors on the beach. Μιλάμε για το πιο δημοφιλές horror franchise σε σχέση με άμμο (ειδικά το πρώτο, αυτό με τον Kevin Bacon, το μόνο που βγήκε στις αίθουσες).

Στην τελική τη διαφορά έχουν τα θανατηφόρα σκουλήκια της άμμου της ερήμου (στην Αμερική ή στην έρημο του Αφγανιστάν, όπως στο ‘Sand Serpents’) με εκείνα της άμμου της παραλίας. Και τα δυο, πάντως, δεν θέλεις με τίποτα να τα συναντήσεις μπροστά σου.

Ναι, το ξέρω ότι καμία από τις παραπάνω ταινιές δεν βλέπονται στα σοβαρά. Αλλά το να επαναλάβουμε άλλη μια φορά εκείνες τις ταινίες που σε κρατάνε εκτός του νερού είναι λίγο κοινότυπο, δεν νομίζεις;

KI ΑΛΛΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΙ ΤΡΟΜΟΙ

Οι 4 καλύτερες ταινίες με καρχαρίες που αυτή η συντάκτρια δεν μπορεί να δει
Οι ταινίες που σε προετοιμάζουν για το Survivor
Πως να στήσεις το τέλειο beach party (σύμφωνα με το Χόλιγουντ)
Ουρλιάξτε ελεύθερα με τις καλύτερες ταινίες τρόμου του 2016
Blake Lively εναντίον καρχαρία: To ‘Shallows’ είναι η b-movie ταινιάρα επιβίωσης της εβδομάδας
Sharknado: Η πιο εξωφρενική ταινία της χρονιάς