NETFLIX

Netflix & chill: Όσα πρέπει να ξέρεις για την νέα υπηρεσία

Το Oneman κάνει ένα test drive στον ελληνικό κατάλογο του Netflix και προτείνει.

Είναι λίγες οι πραγματικές “ειδήσεις” στον κόσμο της ψυχαγωγίας. Από το να αποφασίσει ο Σταλόνε να γυρίσει άλλη μια ταινία στο franchise που τον ανέδειξε όσο κανένα άλλο μέχρι να αποφασίσουν να κόψουν το Game of Thrones, αν και λογικά δεν θα το ζήσει αυτό η γενιά μας. Το να έρχεται όμως το Netflix και στην Ελλάδα είναι μια αγνή, ατόφια είδηση.

Θα έπρεπε να αισθανόμαστε μοναδικοί που η υπηρεσία ξεκίνησε να λειτουργεί και στη χώρα μας; Πιθανότατα όχι αν σκεφτείς ότι το Netflix πλέον παρέχεται σε ό,τι βλέπεις κόκκινο στο χάρτη. Σχεδόν σε ολόκληρη την υφήλιο δηλαδή εκτός από την Κίνα, την Συρία, τη Βόρειο Κορέα και την περιοχή της Κριμαίας.

Από την άλλη ας μην αισθανόμαστε και φτωχός συγγενής γιατί είναι μια υπηρεσία που περιμέναμε καιρό στην Ελλάδα. Και πολλοί συμπολίτες μας απολάμβαναν μέσω VPN. Κάτι που οι ειδικοί (κάτι φίλοι μου στο Twitter) λένε ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει μιας και η κάθε χώρα έχει φυσικά τη δική της κατηγορία ελεύθερων σειρών και ταινιών. Οπότε κάποιοι θα εξακολουθήσουν να προτιμούν να βλέπουν Netflix μέσω Αμερικής.

Πάμε όμως, κυρίως για εκείνους που δεν είναι γνώστες της υπηρεσίας, να δούμε τι προσφέρει και πώς μπορείς κι εσύ να εκμεταλλευτείς τα καλούδια. Μαζί με τα θετικά βέβαια θα πούμε και τα πλείστα αρνητικά. Γιατί με το που θα γίνεις συνδρομητής, η πρώτη ερώτηση που θα σου έρθει στο μυαλό θα είναι το “άξιζε πραγματικά να δώσω τα χρήματά μου;”.

Πάμε όμως βήμα – βήμα.

Τι είναι το Netflix

Μιλάμε για μία Αμερικάνικη εταιρεία, η οποία παρέχει διεθνώς περιεχόμενο μέσω του διαδικτύου με τη λογική του stream. Πρόκειται λοιπόν για μία υπηρεσία η οποία σου προσφέρει κατόπιν συνδρομής συγκεκριμένες σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ για να παρακολουθήσεις από όποια συσκευή επιθυμείς αρκεί να είναι συνδεδεμένη στο ίντερνετ. Τον Οκτώβριο του 2015, το Netflix έκανε λόγο για 69,17 εκατομμύρια χρήστες διεθνώς, ένα νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τους επόμενους μήνες μιας και χθες η υπηρεσία ξεκίνησε να στριμάρει σε 130 νέες χώρες. Μεταξύ τους, η χώρα μας.

Πώς μπορώ να το αποκτήσω;

Αυτό είναι το πιο εύκολο μέρος της διαδικασίας. Και προς τιμήν τους, το έχουν κάνει εξευτελιστικά εύκολο καθότι πρέπει να μου πήρε 4 λεπτά και μόλις 3 κλικ στο ποντίκι για να γίνω συνδρομητής. Ο πρώτος μήνας είναι δωρεάν. Αλλά από κει και πέρα έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε τρία πακέτα με αρκετά κοντινές τιμές. Η φθηνότερη συνδρομή είναι στα 7,99 ευρώ το μήνα και η ακριβότερη στα 11,99 ευρώ μηνιαίως.

Πού μπορώ να δω Netflix;

Θεωρητικά σε πολλές συσκευές. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι το ίδιο εύκολο και εύχρηστο σε κάθε μία από τις συσκευές. Είτε λοιπόν θα κατεβάσεις το app του Netflix στο κινητό, το tablet, την Smart TV, το XBOX, το Playstation, το Apple TV ή απλούστατα θα βλέπεις στον υπολογιστή σου μέσω οιουδήποτε browser. Έτσι, υπάρχει τρόπος να δεις στην τηλεόραση, το tablet, το κινητό, τον υπολογιστή σου. Σε κάθε οθόνη δηλαδή που υπάρχει. Αρκεί φυσικά να έχεις συνδρομή και μία σύνδεση στο internet.

Το ωραίο είναι ότι ανάλογα την συνδρομή, μπορείς να βλέπεις ταυτόχρονα σε διαφορετικές οθόνες (μέχρι και 4), οπότε περισσότερες συσκευές. Και περισσότερα άτομα να βλέπουν στην ουσία. Υπάρχει μάλιστα επιλογή στο ποιος από εσένα και την οικογένειά σου βλέπει εκείνη την ώρα Netflix ανάλογα το προφίλ και τις προτιμήσεις του καθενός. Αν και το γαμάτο είναι – όπως το είδα στο How to use Netflix like a boss βίντεο του Complex – να φτιάξεις διαφορετικές περσόνες για τον εαυτό σου ανάλογα το mood με το οποίο βλέπεις συνήθως. Ώστε οι λίστες επιλογής, οι προτιμήσεις και τα αγαπημένα σου να ανταποκρίνονται ακόμα και στο τι ορεξούλες έχεις εκείνη την ώρα.

Γιατί να το αποκτήσω, η Oneman άποψη.

Κατ’ αρχάς υποστηρίζουμε έμπρακτα τις συνδρομητικές υπηρεσίες. Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή με τον οποίο γίνεσαι συνδρομητής σε μία από τις κλασικές αγαπημένες πλατφόρμες στην Ελλάδα, έτσι μπορείς να γίνεις συνδρομητής και εδώ. Το αν θα φτάσουμε ποτέ σε έναν κόσμο με ελεύθερη και δωρεάν διανομή πληροφορίας, δεν θα το συζητήσουμε σήμερα. Προς το παρόν, το να κατεβάζεις είναι παράνομο και μένουμε σε αυτό. Από την άλλη, το να δίνεις λίγα χρήματα για αρκετό περιεχόμενο, μοιάζει αρκετά ελκυστικό.

Οι επιλογές σειρών και ταινιών στην Ελλάδα δεν είναι άπειρες. Σίγουρα είναι λιγότερες από εκείνες που απολαμβάνουν στην Αμερική. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικές. Έτσι έχεις μερικές δεκάδες σειρών και μερικές χιλιάδες ταινιών για να δεις από την άνεση του καναπέ και του κρεβατιού σου όποτε και όπως θες. Και επειδή μας αρέσει αυτή η λογική του κουβά που έχει διάφορα εκλεκτά γλυκά μέσα για να επιλέξεις εσύ το δικό σου αγαπημένο, θα σου λέγαμε να το δοκιμάσεις. Στην τελική, αν δεν σου κάνει, σταματάς την συνδρομή όποτε εσύ θες.

Οι συνδρομητικές, και σε αυτή τη γενίκευση βάζω και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, το έχουν κάνει πολύ εύκολο για εμάς. Δίνοντας συνεχώς κίνητρα για να προτιμήσεις τη νόμιμη και ασφαλή οδό. Με πληθώρα σειρών και ταινιών, με προβολές ταυτόχρονα ή κοντά στις αμερικανικές πρεμιέρες. Οπότε μπορούν και να αισιοδοξούν ότι ο κόσμος θα εκτιμήσει την προσπάθεια και την υπηρεσία που προσφέρουν.

Κι αν μην παραβλέπουμε την τρομερή δουλειά που κάνει το Netflix με τις δικές του παραγωγές. Από το House of Cards που ξεκίνησε το χορό και το φανταστικό Narcos πριν λίγους μήνες μέχρι το Making a Murderer από το οποίο ακόμα να συνέλθω.

Ποια είναι τα εμφανή μειονεκτήματα;

Δεν είναι συνδρομητική σαν αυτές που έχουμε συνηθίσει και σου τα έχουν όλα στο πιάτο. Γιατί κακά τα ψέμματα, οι υπηρεσίες των συνδρομητικών μας έχουν βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό που έχουμε γίνει απαιτητική όσον αφορά την ποιότητα της εικόνας και την ευκολία. Το Netflix είναι λιγάκι πιο δύσκολο. Και είναι μερικά δεδομένα που το κάνουν λιγότερο ελκυστικό απ’ ό,τι ακούγεται με την πρώτη.

Προς το παρόν ας πούμε δεν υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι. Και δεν είμαι σίγουρος πότε θα προστεθούν στην υπηρεσία. Όχι ότι αυτό είναι πρόβλημα για όλους αλλά είναι πάντα ωραία η δυνατότητα για υπότιτλους. Ένα δεύτερο δεδομένο είναι η εξάρτηση του stream από την ταχύτητα της σύνδεσής σου στο internet. Ένας γενικευμένος πίνακας του Netflix αναφέρει ότι τα 0.5Mbit/s είναι το minimum που απαιτείται για να τρέξει η υπηρεσία αλλά για να δεις εικόνα HD μιλάμε για 5.0Μbit/s ταχύτητα download και για Ultra HD για 25Mbit/s. Αναμφισβήτητα οι εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας προσφέρουν τέτοιες ταχύτητες αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε αυτό δεν γίνεται ούτε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ούτε καν σε κάθε γωνιά της Αθήνας.

Άλλο μειονέκτημα δεν νομίζω ότι αναγνωρίζω. Πολλοί διαμαρτύρονται για τον περιορισμένο αριθμό νέων σειρών και ταινιών. Αλλά είναι οι ίδιοι που μπερδεύουν το Netflix με ένα πειρατικό site και θεωρούν ότι η κάθε υπηρεσία οφείλει να έχει όλες τις σειρές και τις ταινίες. Ιδανικά πριν καν κάνουν πρεμιέρα οπουδήποτε στον κόσμο ει δυνατόν.

Αντί επιλόγου: Netflix & chill

Η ατάκα αυτή που χρησιμοποίησα και στον τίτλο του άρθρου είναι απλά ένας τρόπος να περιγράψεις την διαδικασία κατά την οποία καλείς μια κοπέλα στο σπίτι να δείτε ταινία αλλά στην πραγματικότητα εννοείς ότι θέλεις να κάνετε sex. Και μόλις βρήκα τον πιο πολιτικάντικο τρόπο να περιγράψω το Netflix & chill.

Πέρα όμως από αυτό που εννοεί κάποιος όταν λέει Netflix & chill, η ατάκα από μόνη της περιγράφει μια μεγάλη αλήθεια. Ότι το Netflix είναι ιδανικό για να αράζεις στο σπίτι σου (με την κοπέλα σου ή χωρίς) και απλά να τσιλάρεις παρακολουθώντας μία από τις πολλές επιλογές που έχεις.

Μια ωραία ημέρα ξημέρωσε για το home entertainment μας. Ας καλωσορίσουμε το Netflix στην Ελλάδα. Αν έφερνε μαζί και τα Wendy’s θα ήταν ακόμα καλύτερα.