ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τι βλέπουν τέλος πάντων οι σημερινοί 15χρονοι στο YouTube

Ουρλιαχτά, games και παράνοια στην εφηβική καθημερινότητα του διαδικτύου.

Ομολογώ ότι στα 29 και έχοντας μπει στο ίντερνετ κατά τη στιγμή που αυτό ξεκίναγε να συγκροτείται με δικές του νόρμες και δικά του διακριτά χαρακτηριστικά θεωρούσα ότι μπορώ να καταλάβω σχεδόν τα πάντα από τους κώδικές του. Είτε απολάμβανα αυτό που έβλεπα είτε όχι, μπορούσα να καταλάβω τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει και κυρίως τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να θέλουν και άλλο από αυτό.

Τα τελευταία χρόνια όμως αρχίζω να νιώθω ότι χάνω την εποπτεία πάνω στο τι συμβαίνει στο ελληνικό ίντερνετ και αυτό συμβαίνει όχι τόσο λόγω του όγκου των πληροφοριών που πλέον είναι αδύνατο και να τον σχηματοποιήσεις αλλά κυρίως γιατί έχει ανέλθει μια νέα γενιά χρηστών του ίντερνετ που χρησιμοποιούν παντελώς καινούργιες φόρμες, νέο ύφος, νέες θεματολογίες.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως πολλές φορές και βλέποντας αυτά που βλέπουν οι σημερινοί έφηβοι σχεδόν αδυνατείς να καταλάβεις τι συμβαίνει. Από τον τρόπο που γίνεται το μοντάζ, από το πώς χρησιμοποιούν τη γλώσσα, τα μοτίβα του σχολιασμού, τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν. Αυτό που βλέπεις είναι, λοιπόν, κάτι που δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί το βλέπεις, γιατί παράγεται και κυρίως γιατί τον βλέπουν χιλιάδες άνθρωποι. Γιατί πραγματικά μου είναι αδύνατο ακόμα να καταλάβω γιατί 150.000 μπορεί να βλέπουν κάποιον να παίζει σε live stream ένα game.

Εδώ, λοιπόν, μαζέψαμε 6 από τα πιο δημοφιλή κανάλια του youtube με μια πολύ συνοπτική παρουσίαση του τι αφορούν και πόσους ακολούθους έχουν. Έτσι, σαν έναν μικρό οδηγό. Ευχαριστώ και τον youtubολόγο Δημοσθένη Γαβαλά για τη βοήθειά του.

2J/2J games: Μάλλον ο βασιλιάς του ελληνόφωνου youtube. Ο 2J είναι από την Κύπρο και έχει παραπάνω από 1 εκατομμύριο subs. Κατά βάση κάνει vlogs, χιουμοριστικά καισχολιαστικά βίντεο και κάνει και αυτό που θα δούμε πολλές φορές ως μοτίβο: παίζει games. Προγραμματίζει, λοιπόν, live streams όπου χιλιάδες άτομα τον παρακολουθούν απλά να παίζει Fortnite ή Super Mario Maker 2 στα οποία φωνάζει ενδεχομένως και επί 3 και 4 ώρες.

 

Αγαπημένο μου κομμάτι το σχόλιο ενός subscriber που άργησε 2 λεπτά να μπει στο live stream και ρώτησε ‘τι έχασε’. Α και παίζουν donations.

Στα δύο του κανάλια έχει και 1,131,430 και 812,456

Panosdentvlogs/panosdentgames: Eδώ έχουμε τα κανάλια ενός φοιτητή οδοντιατρικής που στα 27 του παίζει ηλεκτρονικά (fortnite), γυμνάζεται, κάνει vlogs (video blogs). Ο Panosdentvlogs έχει σχέση με την επίσης youtuber Konstantina Am που έχει αντίστοιχο ‘γυναικείο’ περιεχόμενο.

 

Υπάρχουν βίντεο του Panosdentvlogs όπου τον παρακολουθούμε απλά να ταξιδεύει για τις διακοπές του Πάσχα, το πρώτο του μπάνιο για το 2019, την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και φυσικά το να παίζει fortnite.

Στα δύο του κανάλια έχει 259.000 και 369.000 subs.

 I Mikri Ollandeza: Κάπως πιο παραδοσιακό περιεχόμενο. Πρόκειται για ένα κανάλι ‘lifestyle’ περιεχομένου κατά βάση, how to, vlogs αλλά και κάποιο πιο (μετα)μοντέρνα πράγματα όπως το βίντεο με τον τίτλο ‘Γνωρίστε τις Ολλανδέζες ξαδέρφες μου’ που παρακολούθησαν 107.000 άνθρωποι.

 

Η Μικρή Ολλανδέζα έχει 275,486 subscribers

Fraoules22: Γυναικείο περιεχόμενο περισσότερο για μικρότερα κορίτσια, περίπου στην εφηβεία. Στο κανάλι οι δύο πρωταγωνίστριες  δοκιμάζουν snacks τα οποία βαθμολογούν, τεστάρουν γνώσεις τους αλλά και τη φιλία τους (aka πόσο ξέρει η μία την άλλη). Συχνά κάνουν και τα κλασικά βίντεο με θεματολογία ‘Οι 10 τύποι ανθρώπων που…’.

Έχουν 349,370 subs

 

Μanos: O Manos είναι ένας 21χρονος θεσσαλονικιός με ένα πολύ πετυχημένο κανάλι στο youtube. Εδώ κατά βάση θα βρείτε χιουμοριστικό και συνήθως αυτοσαρκαστικό περιεχόμενο. Θα βρείτε εδώ κάποια ψήγματα από το καφροχιούμορ των ΑΜΑΝ. Αρκετά παραδοσιακό χιούμορ αλλά με πολύ μοντέρνα φόρμα κυρίως όσον αφορά το μοντάζ. Γενικά έχει λίγο μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό.

 

Έχει 801,397 subscribers

PerfectBalance: O επονομαζόμενος και αρχηγός. Κατά βάση gaming κανάλι που μπορεί να κάνει live stream επί 5 ή και 6 ώρες. Η επιρροή του είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που δείχνει ο αριθμός των subs, καθώς πέφτει συνεχώς λόγω τοξικού περιεχομένου.

 

Ο Αρχηγός έχει αυτή τη στιγμή 116,209 subs και είναι μάλλον ο πιο ενεργός από κάθε άλλο από τα παραπάνω κανάλια .