ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Είσαι πιο έξυπνος από τον Ivan Drago; Και όμως, όχι.

Ο Dolph Lundgren διαθέτει ένα μυστικό όπλο ισχυρότερο από τους μυς του. Το μυαλό του. Με IQ 160, ντοκτορά από το MIT και συμβολή στην κατασκευή του συστήματος ύδρευσης στα διαστημικά λεωφορεία της NASA, είναι με διαφορά ο πιο έξυπνος κινηματογραφικός σταρ. Τώρα, αυτό, το περίμενες;

‘Είναι ίσως ο πιο μορφωμένος ηθοποιός στην ιστορία του Χόλιγουντ, αλλά δεν του φαίνεται εξαιτίας της εμφάνισής του. Η ζωντανή απόδειξη ότι δεν πρέπει να κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του’. Τάδε έφη Sylvester Stallone για τον ύψους 1,96 εκατοστών, 55χρονο πλέον, συμπρωταγωνιστή του στο Rocky IV, το Expendables και το Expendables 2 που έρχεται (και στο οποίο παίζει και ο Chuck Norris).

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν του φαίνεται. Και, όσο περισσότερο ‘σκαλίσεις’ την περίπτωσή του, τόσο περισσότερα διαμάντια θα βρεις. Όπως ότι, μεγαλώνοντας στην Στοκχόλμη, δεν ήταν παρά ένα αδύνατο, ασθματικό παιδί που τον πλάκωνε καθημερινά στο ξύλο ο μηχανολόγος πατέρας του.

Η βασική δηλαδή αιτία που τον έκανε να στραφεί στο καράτε, κερδίζοντας στην πορεία τρία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και κατακτώντας μαύρη ζώνη τρίτου βαθμού.

Ενώ παράλληλα έπαιρνε master από το Royal Institute of Technology, κομπλέ με φουλ υποτροφία από πανεπιστήμια στην Αμερική (μεταξύ άλλων το ΜΙΤ) και την Αυστραλία.

Ακόμη πιο ‘κουλός’ είναι ο τρόπος που πρωτοασχολήθηκε με τον κινηματογράφο. Το γεγονός δηλαδή ότι τον στάμπαρε η Grace Jones ως security σε μια συναυλία που έδινε στο Σίδνευ (το εξτραδάκι του για να βγάζει τα προς το ζην ενώ σπούδαζε εκεί), τον πήδηξε το ίδιο βράδυ και τον πήρε μαζί της στα γυρίσματα του τζειμσμποντικού A View to Kill στο Παρίσι. Εκεί τον είδε ο σκηνοθέτης και του έδωσε cameo ως μπράβος της KGB. 

Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά. Πήρε τον ρόλο του Ivan Drago στο Rocky IV, ενώ παραλίγο να σκοτώσει σε μια σκηνή τον Sylvester Stallone, δινοντάς του μια τόσο δυνατή γροθιά που του τραυμάτισε τον μυ της καρδιάς και τον ανάγκασε να περάσει τις επόμενες τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο.

Ο Van Damme, από την άλλη, την γλίτωσε πιο φτηνά. Όταν, απειλούμενος επειδή ο Dolph ήταν πιο ψηλός, του έχωσε μια δυνατή κλωτσιά στα γυρίσματα του πρώτου Universal Soldier, εκείνος απλά του είπε ‘Αν το ξανακάνεις, θα φύγεις από εδώ λιπόθυμος’. Εννοείται ότι ο Βέλγος συμμορφώθηκε.

 

Δεν έχει κανένα νόημα να μιλήσουμε για την -μετά το Rοcky- πορεία του. Ακόμη και αν, μεγαλώνοντας, όλοι μας όλο και κάπου τον πετύχαμε (Masters of the Universe, Red Scorpion, Showdown in Little Tokyo, Universal Soldier).

Αυτό που έχει σημασία, ο πραγματικός λόγος που γράφουμε τώρα για αυτόν, είναι το τι έκανε όταν οι προβολείς –κάπου στα μέσα των 90ς- στράφηκαν μακριά του.

Αντί να επιστρέψει πίσω στην ακαδημαϊκή καριέρα που τον περίμενε, προτίμησε να συνεχίσει να βγάζει λεφτά. Πως; Γράφοντας, σκηνοθετώντας, πρωταγωνιστώντας και βρίσκοντας χρηματοδότες για μια σειρά από cult ταινίες που γύριζε στις χώρες του Ανατολικού μπλοκ και οι οποίες, προφανές, βγαίνουν κατευθείαν σε DVD.

 Ο ίδιος αναλύει την business φιλοσοφία του ως εξής ‘Πάρε για παράδειγμα μια ταινία όπως το Command Performance.Το γυρίσαμε έναντι μόλις $3.000.000 και είχαμε σκηνές με 800 extras, ελικόπτερα και τανκς. Οι πιστοί φαν σε μέρη όπως Ιαπωνία, Γερμανία και Λατινική Αμερική  αγοράζουν το DVD. Και επειδή είναι τόσο φτηνή, μου αφήνει ένα πολύ καλό περιθώριο κέρδους’.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι καταφέρνει, μέσα σε όλη την καλτιά του, να γυρίζει ταινίες από διαφορετικά είδη. Ένα sci fi εδώ, ένα western παραπέρα. Ακολουθώντας πιστά την πορεία του μεγάλου του ειδώλου, του Clint Eastwood.

 Όπως έχει πει ‘ Και αυτός όταν ξεκίνησε τον θεωρούσαν ελαφρών βαρών. Και τώρα έχει φτάσει εκεί που έχει φτάσει με πολύ σκληρή δουλειά. Εκείνος έχει σκηνοθετήσει 30 ταινίες. Εγώ είμαι ακόμη στις πέντε’.