ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

20 πρόσωπα του Θεού

If God had a face, what would it be like?

Λένε ότι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση. Αν αυτό ήταν αλήθεια τότε θα έπρεπε για αιώνες όλο το φλοκ να ήταν γέροι λευκοί άντρες μ’ άσπρα μούσια.

Η τέχνη ευτυχώς μας άλλαξε τα μυαλά και τους ορίζοντες και τώρα μπορούμε να φανταστούμε τον θεό όπως θέλουμε. Ή σχεδόν όπως θέλουμε, γιατί οι περισσότεροι που θα αναφέρουμε στη λίστα μας τον έχουν ήδη αναπαραστήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Morgan Freeman

Φυσικά και στο Νο1 είναι ο Morgan Freeman. Όχι ότι η λίστα είναι με κατάταξη, αλλά αν δεν πούμε πρώτο τον άνθρωπο που σκεφτόμαστε πρώτο για τον ρόλο του Θεού, τότε ποιον; Όχι, ποιον;

Bill Murray

O Bill Murray είναι από τους πιο συμπαθείς ηθοποιούς που υπάρχουν και υπάρχουν διάφοροι αστικοί μύθοι για τις κατά καιρούς τρέλες που κάνει σε τυχαίο κόσμο, καταλήγοντας με τη φράση “No one will ever believe you”. Μια από τις κλασικές ιστορίες είναι ότι πήρε μια τηγανιτή πατάτα από το πιάτο ενός τυχερού.

Κάτι σαν τα θαύματα σα να λέμε.

John Malkovich

Η αλήθεια είναι ότι πρώτοι μας έρχονται οι ηθοποιοί για τους οποίους κανείς δεν γράφει κακό λόγο. Ο Malkovich είναι επίσης από τους πιο universally acclaimed ηθοποιούς και έχει τη φιγούρα που θα φανταζόσουν για θεό και τα άσπρα κοστούμια που φορά κατά καιρούς βοηθούν.

Whoopi Goldberg

Η Whoopi δεν έχει παίξει μία, αλλά δύο φορές τον Θεό. Η μία ήταν το 2002 στη χριστουγεννιάτικη ταινία των muppets και η άλλη στο πιο πρόσφατο ‘A Little Bit of Heaven’. Όχι ότι ήταν δύσκολο να την φανταστούμε από μόνοι μας.

Tom Hanks

Συνεχίζοντας με τους ηθοποιούς που αρέσουν σχεδόν αντικειμενικά σε όλους περνάμε στον Tom Hanks.

And that’s all we have to say about that.

Beyoncé

Αν μία τραγουδίστρια μας έρχεται στο μυαλό ως θεά ή βασίλισσα τα τελευταία χρόνια είναι η Beyoncé. Μετά την αξεπέραστη φωτογραφία με την οποίο ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της, η θεϊκή της υπόσταση ανέβηκε λέβελ.

Russell Brand

Αλλάζουμε ρότα τώρα και πάμε στις πιο ρεαλιστικές απεικονίσεις του Θεού. O Russell Brand είναι πολύ πιθανότερο να ήταν ο Θεός, αν υπήρχε ο Θεός, από όλες τις κυρίες και τους κυρίους που αναφέραμε προηγουμένως.

Τον έχει παίξει κιόλας μάλιστα (τι να κάνουμε, είναι δύσκολο να σκέφτεσαι τελείως έξω από το κουτί) στο ‘Army of One’, την βασισμένη σε αληθινά γεγονότα ταινία για έναν τρελάρα πατριώτη καλοκάγαθο Αμερικάνο, που πιστεύει ότι ο Θεός τον έστειλε να πιάσει τον Μπιν Λάντεν.

Ο Russell μπαίνει επίσης στην κατηγορία Ιησούς-Θεός, αφού στερεοτυπικά εμφανισιακά κάνει και για Χριστός.

Nicolas Cage

Στην ταινία που μόλις αναφέραμε πρωταγωνιστεί ως τρελάρας καλοκάγαθος πατριώτης ο Nicolas Cage. Φυσικά βέβαια δεν τον σκεφτήκαμε από την ταινία.

Ο Nicolas Cage, για τον οποίο υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι είναι και βαμπίρ, είναι ήδη Θεός του ίντερνετ, επομένως δεν είναι δύσκολο να προαχθεί και σε Θεός των πάντων.

Αλέξανδρος Μυλωνάς

Μετά από αυτό το ξέφρενο διάλειμμα ας επιστρέψουμε στον παραδοσιακό Θεό. Ό,τι είναι ο Morgan Freeman για την Αμερική είναι ο Αλέξανδρος Μυλωνάς για την Ελλάδα.

Ξεκίνησε την καριέρα τους ως Θεός απολαμβάνοντας γνωστή μάρκα κρεμώδους τυριού, ενώ πλέον προχώρησε στην απόλαυση γνωστής μάρκας συνδρομητικής τηλεόρασης.

Oprah Winfrey

Είναι αλήθεια περίεργο πώς δεν έχει ήδη παίξει τον Θεό σε μια ταινία.

Zach Galifianakis

Ξανααλλάζουμε ρότα για έναν Θεό ταυτόχρονα τόσο awkward όσο και κουλ. Μπορείτε να τον φανταστείτε ως Σολομώντα (ή ως Καλίσι) να ρχεται ο χωρικός να του λέει τα προβλήματά του και εκείνος να απαντάει με αστεία ή με ακανανόητες λύσεις ή να αγχώνεται, να μην μπορεί να απαντήσει και να ζητάει από τους φρουρούς να τον πάρουν από μπροστά του.

Paris Hilton

Ίσως η πιο ρεαλιστική απεικόνιση του Θεού έβερ. Άνετα θα μπορούσε ο Θεός να είναι ένα κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο, που όμως έχει τον τρόπο του και λέει τις σωστές ατάκες, για να σε κερδίσει.

Macaulay Culkin

Κάτι μεταξύ Ιησού και Θεού ο Macaulay είναι ιδανικός για τη θέση. Τα πήγε πολύ καλά στην αρχή, μετά απουσίασε για καιρό και τώρα έχει γίνει καλτ σύμβολο.

Snoop Dogg

Μπορεί να φταίει ο αναγραμματισμός στο όνομά του, πάντως μας κάνει πολύ για Θεός ο Snoop Dogg. Και όχι μόνο σε εμάς.

Alanis Morissette

Η Alanis είναι αγαπημένη indie ποπ σταρ, αλλά έχει κάνει επιτυχημένα περάσματα και από το σινεμά και από την τηλεόραση. Ένα iconic πέρασμά της ήταν στην ταινία ‘Dogma’ που έκανε τον Θεό στην πιο χίπι-ντίσκο έκδοσή του ως τώρα. Ο σκηνοθέτης Kevin Smith την χρησιμοποίησε και στην επόμενη ταινία του ‘Jay and Silent Bob Strike Back’ σε μία σκηνή μετά τα credits της ταινίας.

Μάνος Πίντζης

Η εμφάνιση του Μάνου Πίντζη κέντρισε τα βλέμματα στο Nomads, αλλά και αυτής της λίστας αφού με τη μία μας ήρθε το όνομά του κατά την κατασκευή της. Προσπαθούμε, αλλά δύσκολο να ξεφύγει κανείς τελείως από το στερεότυπο άσπρα μούσια-μαλλιά.

Ο Πίντζης είναι η πιο 2017 έκδοση του θεού, αν και θα θέλαμε ένα μικρό διακριτικό κόσμημα για το μούσι -ίσως στο σχήμα ενός λευκού περιστεριού- για να ολοκληρωθεί το στυλ.

Kate McKinnon

Ένας αυστηρός Θεός με το crazy eye που τόσο καλά ξέρει να κάνει η Kate. Θα περνούσε την περισσότερη ώρα της ημέρας στο γραφείο της και θα φοβόντουσαν όλοι να της χτυπήσουν την πόρτα.

Jennifer Lawrence

Η JLaw γελοιοποιεί συνέχεια επίτηδες τον εαυτό της, αλλά έχει μεγάλο σεβασμό από όλους. Επίσης πρόσφατα αδικήθηκε από τον θεό Javier Bardem στην αριστουργηματική ταινία ‘Mother!’.

Η ίδια θα ήταν ιδανική Θεός.

Neil Patrick Harris

Εκτός από ηθοποιός είναι και μάγος. Τι να λέμε τώρα. Και εννοείται θα φοράει κοστούμι.

Ο Manny του Black Books

O Bill Bailey ως Manny στο Black Books είναι μια καταπληκτική απεικόνιση του θεανθρώπου στο πρώτο επεισόδιο της σειράς. Είναι ίσως ο αγαπημένος μας Θεός της λίστας, αν και το να διαλέξεις έναν είναι ποπ βλασφημία.

BONUS

Tim and Eric

O Tim και ο Eric το επιτυχημένο κωμικό δίδυμο θα ήταν καταπληκτικοί Αρχάγγελοι Γαβριήλ και Μιχαήλ.

Και με το holy spirit που διακατέχει το άρθρο, ας είμαστε οι πρώτοι που θα σας ευχηθούμε Καλές Γιορτές!

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πότε έγινε ο Bill Murray ιερό εικόνισμα;
Ποιους δεν έχει αναστήσει ακόμη το Epsilon
Οι μεγαλύτεροι ποπ εχθροί της εκκλησίας
13 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν το τέλος του κόσμου