ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αυτές οι ταινίες κουβαλούν πάνω τους μεγάλη κατάρα

Το 3D remake του Poltergeist, που μόλις έσκασε μύτη, μας έφερε στο νου 11 ακόμη ταινίες οι οποίες μόνο 'γουρλίδικες' δεν αποδείχθηκαν.

Το συγκεκριμένο club είναι ‘εκλεκτό’ και ‘κλειστό’. Για να μπεις χρειάζεται να σου πεθάνει π.χ. το μισό cast, να επιλέξεις να έχεις αληθινούς σκελετούς στα γυρίσματα ή απλά να γκρεμίζονται καθεδρικοί και ξωκλήσια όπου προβάλλεται η ταινία σου.

Η αφορμή

Όχι, στα γυρίσματα του νέου Poltergeist δεν πέθανε κανείς. Και όλο το καινούργιο cast, μέχρι τώρα, φαίνεται να είναι μια χαρά. Ωστόσο, στα original, πίσω στο 1982, είχαμε κανονική πανωλεθρία. Ξεκινώντας από την αγγελική μικρή ξανθιά πρωταγωνίστρια (εκείνη με την οποία επικοινωνούν τα πνεύματα) Heather O’Rourke που πέθανε εξαιτίας λανθασμένης διάγνωσης. Ενώ πιο βάναυση τύχη είχε η Dominique Dunne, που έπαιζε την αδελφή της, την οποία στραγγάλισε το αγόρι της. Συνολικά, για να μην τα πολυλογούμε, 4 ηθοποιοί πέθαναν μέσα σε 6 χρόνια από την κυκλοφορία της τριλογίας. Αιτία, σύμφωνα με κάποιους, η τσιγκουνιά των παραγωγών (μεταξύ των οποίων και ο Steven Spielberg) που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν αληθινούς σκελετούς για τα γυρίσματα επειδή ήταν πιο φθηνοί από τους πλαστικούς.

 

Εκεί που ο Αντίχριστος έβαλε σίγουρα την ‘όπλη’ του

Στο Omen οι κακοτυχίες ήταν τόσο πολλές και τόσο συχνές που ίσως το προληπτικό καθημερινό ευχέλαιο να μην ήταν κακή ιδέα. Συγκεκριμένα και ο Gregory Peck ( που ήταν σε κατάθλιψη καθώς του αυτοκτόνησε ο γιος μερικούς μήνες πριν) και ο σεναριογράφος και ο παραγωγός μπήκαν σε αεροσκάφη που χτυπήθηκαν από κεραυνό. Eπίσης, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο IRA βομβάρδισε -τυχαία- το ξενοδοχείο που έμενε ο σκηνοθέτης και το εστιατόριο που είχαν κλείσει τραπέζι για να φάνε, διάφορα μέλη του συνεργείου μπλέχτηκαν σε αυτοκινητιστικά, ο τύπος που κουμάνταρε την τίγρη σκοτώθηκε, οι μπαμπουίνοι τρελάθηκαν και πήγαν να μπουν μέσα στο αυτοκίνητο, το αεροπλάνο -που τελευταία στιγμή δεν έκλεισαν για τα γυρίσματα- έπεσε σκοτώνοντας τους πάντες και η βοηθός του διευθυντή ειδικών εφέ αποκεφαλίστηκε. Συγκεκριμένα αποκεφαλίστηκε κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος στην Ολλανδία. Στο σημείο του δρόμου που έγραφε Ommen, 66.6km.

 

Θα μου πεις και οι παραγωγοί του The Exorcist, που έφεραν κανονικά παπά ευχέλαιο, τι κατάλαβαν; To set τους κάηκε. Ηθοποιοί και τους τραυματίστηκαν (και η Burstyn και η Blair, που της κόπηκε το λουρί καθώς κοπανιόταν στο κρεβάτι) και τους πέθαιναν (ο Jack MacGowran από γρίπη, αφού είχε ολοκληρώσει τις σκηνές του). Βέβαια, εκεί που όλοι έκαναν τον σταυρό τους, ήταν όταν, κατά την διάρκεια της πρεμιέρας, ένας κεραυνός έπεσε πάνω σε μια γειτονική εκκλησία του 16ου αιώνα, ρίχνοντας τον σταυρό της φαρδιά πλατιά στο έδαφος.

 

Tι τα θες. Αυτά παθαίνεις άμα αρχίσεις να ανακατεύεσαι με του διαβόλου τις υποθέσεις. Όπως συνέβη στο Rosemary’s Baby όπου ένας παραγωγός πήγε από νεφρά, ένας από ανεύρυσμα και, λίγο μετά, ο σκηνοθέτης, Roman Polanski (ως γνωστόν) είδε την έγκυο γυναίκα του -και 4 άλλους- να δολοφονείται από την παρέα του ‘θέλω να γίνω Beatles και δεν με αφήνουν’ Charles Manson.

 

Οι αληθινές ιστορίες κουβαλούν τις κατάρες τις καλές

Ένας αστικός μύθος που δεν επιβεβαιώνεται από τις τρεις πιο γνωστές περιπτώσεις του είδους. Δηλαδή τα The Amityville Horror, The Conjuring και The Innkeepers. Στο πρώτο, το Amityville του 1979, σχετικά με την αληθινή ιστορία μιας οικογένειας που μετακομίζει στο στοιχειωμένο σπίτι όπου ο πατέρας έχει δολοφονήσει όλη την οικογένεια του, το μόνο που έχει γραφτεί είναι ότι o James Brolin δέχθηκε να παίξει μετά από ένα ατύχημα που τον έκανε να πιστέψει στην κατάρα. Τουλάχιστον το remake του 2005, με τον Reynolds, είχε περισσότερο ενδιαφέρον αφού και το πτώμα ενός ψαρά εμφανίστηκε μια μέρα στο set, και το set πλημμύρισε και o Reynolds (που δεν είναι ακριβώς Method actor) ξυπνούσε καθημερινά μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, ίδια ώρα με τον ήρωα που έπαιζε. Με άλλα λόγια, τρίχες.

 

Αντίστοιχα στο The Conjuring, επίσης αληθινή ιστορία, το μόνο που είχαμε ήταν τον σκύλο του σκηνοθέτη να γαβγίζει σε αόρατες παρουσίες, κάτι ανεξήγητες νυχιές στον υπολογιστή της Farmiga, μια φωτιά που έκαψε το ξενοδοχείο που έμενε το cast και ένα παράξενο άνεμο (σε κλειστό set) που, με κάποιο τρόπο, έκανε την πραγματική ηρωίδα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το γύρισμα, να πέσει λιπόθυμη και να πάει στο νοσοκομείο. Τέλος στο Innkeepers του 2011, που γυρίστηκε σε ένα στοιχειωμένο ξενοδοχείο στο Connecticut, είχαμε τα κλασικά. Πόρτες, τηλεοράσεις και φώτα να κλείνουν και να ανοίγουν από μόνα τους. Και όλο το cast και τα μέλη του συνεργείου να βλέπουν εφιάλτες. Με άλλα λόγια, τρίχες και φθηνά κόλπα marketing.

 

Τι έχουν οι σταρ και μας πεθαίνουν

Η πιο γνωστή περίπτωση ‘καταραμένης’ ταινίας (κυρίως για τον πρωταγωνιστή της) είναι το Crow. Εκεί που μέλη του συνεργείου είδαν να τους κόβονται οι φλέβες από καλώδια και να τους τρυπιούνται τα χέρια από κατσαβίδια. Εκεί που όλο το set καταστράφηκε από καταιγίδα. Και, κυρίως, εκεί που ο Brandon Lee, συνεχίζοντας στην παράδοση του μπαμπά του Bruce, πέθαινε όταν τον πυροβόλησαν με όπλο που είχε μέσα κανονική σφαίρα.

 

Eξίσου γνωστές και διαβόητες είναι οι περιπτώσεις των Apocalypse Now, όπου ο Martin Sheen έπαθε καρδιακή προσβολή, του The Passion of Christ όπου έπεσε και χτύπησε κεραυνός δυο φορές των Jim Caviezel και, κυρίως, του Twilight Zone: The Movie όπου έπεσε ελικόπτερο και σκότωσε και τον star και τα δυο εξάχρονα αγόρια που και καλά υποτίθεται ότι σώνει. Αν και αυτά δεν είναι κατάρα, τουλάχιστον όπως την έχω εγώ στο μυαλό μου. Όπως δεν υφίσταται, κατά τη γνώμη μου, και η κατάρα του Superman που ‘στοιχειοθετείται’ από το γεγονός ότι ο 50’s Superman, George Reeves, δολοφονήθηκε, ο Christopher Reeve έμεινε παράλυτος, η Lois Lane του, Margot Kidder βρέθηκε να πάσχει από διπολική διαταραχή ή ότι ο Richard Pryor που, χρόνια μετά, διαγνώστηκε με πολλαπλή σκλήρυνση.

Αντιθέτως και βάση και ενδιαφέρον έχει ότι έχει συμβεί με το Atuk. Πρόκειται για μια κωμωδία, σχετικά με ένα Eskimo που έρχεται στην Νέα Υόρκη, που ποτέ δεν γυρίστηκε. Βασικά επειδή κάθε star που ήταν να πρωταγωνιστήσει σε αυτή, πέθανε. Ξεκινώντας από τον John Belushi, συνεχίζοντας με τον κωμικό Sam Kinison, που πήρε την σκυτάλη (πέθανε από αυτοκινητιστικό), τον John Candy που πήγε από καρδιά και, τελευταίο, τον Chris Farley.

Τι μένει για το τέλος; Μα φυσικά το The Conqueror. Πέρα από την γελοιότητα του να βάζεις τον John Wayne να παίξει έναν Μογγόλο στρατηλάτη, o Howard Hughes, γνωστός για τα φράγκα και την τρέλα του (βλέπε The Aviator), φρόντισε ώστε τα γυρίσματα να γίνουν, επί 13 εβδομάδες, στο ίδιο μέρος στην Γιούτα που ο Αμερικάνικος στρατός είχε μόλις δοκιμάσει 13 ατομικές βόμβες. Επιπλέον, όταν γύρισαν στο Χόλιγουντ, φρόντισε να πάρει μαζί και 60 τόνους μολυσμένου χώματος. Το αποτέλεσμα; 91 από τα 220 μέλη του συνεργείου έπαθαν καρκίνο τα επόμενα χρόνια. 46 από αυτούς πέθαναν, συμπεριλαμβανομένου του John Wayne, της πρωταγωνίστριας Susan Hayward και του σκηνοθέτη. Ενώ ένας από τους άλλους σταρ, ο Pedro Armendariz, αυτοκτόνησε όταν έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο.

 

Μπροστά σε αυτό το γεγονός τα υπόλοιπα, ότι δηλαδή, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ένας μαύρος πάνθηρας επιτέθηκε στην πρωταγωνίστρια ή ότι όλο το συνεργείο παραλίγο να πνιγεί (από μια ξαφνική πλημμύρα), προφανώς και δεν έχουν σημασία.