ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία στους δρόμους της Αθήνας είχε και Ρένα Βλαχοπούλου

Η Αθήνα του 1956 και η Ρένα Βλαχοπούλου στην πρώτη της ταινία.

Είστε στην Αθήνα και είναι Αύγουστος; Τι καλύτερο από το να δείτε λίγη ακόμα Αθήνα! Δεν είστε στην Αθήνα και είναι Αύγουστος; Είστε στην Αθήνα και δεν είναι Αύγουστος, γιατί διαβάζετε αυτό το άρθρο μεταγενέστερα από την πρώτη δημοσίευσή του; Σε κάθε περίπτωση, τι καλύτερο από το να δείτε λίγο παλιά Αθήνα;

Οι ‘Πρωτευουσιάνικες Περιπέτειες’ του 1956 είναι η πρώτη, έγχρωμη ελληνική ταινία με σύγχρονο θέμα. Σκηνοθετήθηκε από τον Γιάννη Πετροπουλάκη και γράφτηκε από τον Ηλία Λυμπερόπουλο, σε παραγωγή του Λάμπρου Ουίλιαμ. Πρωταγωνίστρια ήταν η Ρένα Βλαχοπούλου, στον πρώτο της κινηματογραφικό ρόλο ως ηθοποιός. Τρία χρόνια πριν είχε εμφανιστεί τραγουδώντας μόνο -το ‘Θα σε πάρω να φύγουμε’- και στην ταινία ‘Ανατολίτικες Νύχτες’, τούρκικης παραγωγής, που δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Η Ρηνούλα, την οποία υποδύεται η Ρένα Βλαχοπούλου, είναι μια κοπέλα από την Κέρκυρα, που μετά από πρόσκληση του θείου της, έρχεται μαζί με την αδερφή της να τον επισκεπτούν στην Αθήνα. Ο θείος της όμως εν αγνοία της σκοπεύει να την παντρέψει με τον δύστροπο, πλούσιο συνεταίρο του. Η Ρηνούλα όμως ερωτεύεται τον Άγγελο, τον οδηγό του θείου της, ο οποίος είχε αναλάβει να ξενάγησει εκείνη και την αδελφή της στην Αθήνα. Όμως η Ρηνούλα, φοβούμενη ότι ο Άγγελος δεν την αγαπά, επιστρέφει στην Κέρκυρα, όπου θα την ακολουθήσουν ο Άγγελος κι ο θείος.

Ας κάνουμε και μία μικρή παρένθεση για την άξουαλ πρώτη, έγχωμη ελληνική ταινία. Ήταν επίσης του 1956 (για λίγο έφαγε τις ‘Πρωτευουσιάνικες Περιπέτειες’) και ήταν ο ‘Αγαπητικός της Βοσκοπούλας’ με πρωταγωνιστές τον πρωτοεμφανιζόμενο Δημήτρη Παπαμιχαήλ και την Καίτη Λαμπροπούλου. Ο ‘Αγαπητικός της Βοσκοπούλας’ ήταν τρελό χιτ της εποχής, αφού ένα χρόνο πριν είχε γυριστεί άλλες δύο φορές. Μία με πρωταγωνίστρια τη Βουγιουκλάκη και μία ακόμα που έπαιζε η Γεωργία Βασιλειάδου (η πρωταγωνίστρια ήταν η όχι και τόσο γνωστή Χριστίνα Σύλβα). Και όχι μόνο αυτά. Ο ‘Αγαπητικός της Βοσκοπούλας’ είχε γυριστεί και το 1932 και κατέχοντας πάλι πρωτεία, αφού του ’32 ήταν η πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία.

Και οι δύο πρώτες έγχρωμες ελληνικές ταινίες δεν είναι και πολύ ωραίες ταινίες. Γι’ αυτό και δεν έχουμε συνηθίσει να τις βλέπουμε και ποτέ. Άλλωστε όταν κάτι γίνεται για πρώτη φορά δεν χρειάζεται να έχουμε και πολλές απαιτήσεις. Ποτέ δεν είναι καλό! Το πρώτο βίντεο στο Youtube ήταν του ιδρυτή του (ενός από τους 3) να μιλά για 18 δευτερόλεπτα για τις προβοσκίδες των ελεφάντων. Στο πρώτο τηλεφώνημα που έγινε ποτέ ειπώθηκε η φράση “Mr. Watson. Come here. I want to see you” από τον Graham Bell προς τον βοηθό του, και όχι κάποια βαθιά συζήτηση με πολύ νόημα. Ενώ η πρώτη (γνωστή τουλάχιστον) φωτογραφία που τραβήχτηκε ήταν η θέα από το παράθυρο του σπιτιού του Nicéphore Niépce.

Οι ‘Πρωτευουσιάνικες Περιπέτειες’ όμως αξίζουν λίγο την προσοχή μας, περισσότερο ως μια ταινία ντοκιουμενταρίστικου ενδιαφέροντος. Η άφιξη της Ρηνούλας στην Αθήνα συνοδεύεται και με την περιπλάνησή της στην πόλη. Έτσι η ταινία έχει πολλές σκηνές της παλιάς Αθήνας -η οποία φυσικά τότε που γυριζόταν το 1956 θεωρούσε ότι υπάρχει ακόμα πιο παλιά Αθήνα, για αυτό και υπάρχει και πλάνο από αυτό το κέντρο που ονομάζεται ΠΑΛΗΑ ΑΘΗΝΑ.

Έτσι και εμείς που γράφουμε τώρα αυτό το άρθρο και θεωρούμε το τώρα σύγχρονο, σε λίγα χρόνια θα θεωρείται αυτό “παληά Αθήνα”. Χρόνος. What a concept…

Ας δούμε όμως τις ‘Πρωτευουσιάνικες Περιπέτειες’ και ας απολαύσουμε την παλιά Αθήνα. Εκτός από τους δρόμους, έχει και σκηνές της καθημερινής ζωής στην πόλη των 50s.

Και τώρα ας κάνουμε ένα ακόμα ταξίδι στον χρόνο, αυτή τη φορά με την Αθήνα των 90s και την Αθήνα των 10s, στο βίντεο που είχαμε κάνει πριν λίγες μέρες για την επέτειο από τα γυρίσματα των ‘Φτηνών Τσιγάρων’.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

O ορίτζιναλ Disaster Artist ήταν Έλληνας