ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ben Stiller: “Υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση απέναντι στην οικονομική κατάσταση”

Ο διάσημος κωμικός μιλάει για την ταινία “Πώς Να Κλέψετε Έναν Ουρανοξύστη” και τη σχέση της με τον αληθινό κόσμο.

Στην κωμωδία/heist movie “Πώς Να Κλέψετε Έναν Ουρανοξύστη”, μια ομάδα δουλευταράδων ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εκδικηθούν έναν κροίσο, σε μια κομπίνα του οποίου πέφτουν θύματα. Κεντρικούς ρόλους κρατούν ο Ben Stiller και ο Eddie Murphy, με τον σκηνοθέτη Brett Ratner (“Κόκκινος Δράκος”, “X-Men 3”) να προσπαθεί να προσφέρει δράση και ευχαρίστηση (η παρέα συνωμοτεί για να καταφέρει τη διάρρηξη ενός μεγαλεπίβολου ουρανοξύστη) δίχως όμως να χάνει το πάτημά στην πραγματικό κόσμο, εκεί όπου οι ισχυροί συνεχίζουν να πληγώνουν τους μικρούς.

Στη συνέντευξη του Ben Stiller που εξασφαλίσαμε για τους αναγνώστες του ΟΝΕΜΑΝ, ο διάσημος ηθοποιός μιλάει για το πόσο σημαντική είναι η αληθοφάνεια ακόμα και στις πιο τραβηγμένες σκηνές, για το πώς συνεργάστηκε με τον Eddie Murphy και -σε μια guest εμφάνιση από τον σκηνοθέτη της ταινίας, Brett Ratner- για το ποιο είναι το καλύτερο πράγμα του να ζεις (και να γυρίζεις ταινίες) στη Νέα Υόρκη.

Τι σε τράβηξε σε αυτή την ταινία;

Δεν είχα συνεργαστεί ποτέ με τον Eddie Murphy και ήταν κάτι που με εξιτάρισε. Κυρίως όμως, μου άρεσε η ιδέα. Δεν είχα κάνει ποτέ μια heist movie, είναι το είδος της ταινίας που μου αρέσει να βλέπει και μου θύμησε ταινίες που έβλεπα μεγαλώνοντας. Και μου άρεσε η ιδέα μιας παρέας ανθρώπων που προσπαθούν να πάρουν εκδίκηση από εκείνους που τους έκλεψαν.

Η οικονομία είναι σε άσχημη κατάσταση στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Νομίζω πως υπάρχει πολλή αγανάκτηση. Αυτό ισχύει, και από εκεί πηγάζει και το κίνημα Occupy Wall Street σαν έκφραση. Υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση απέναντι σε αυτή την οικονομική κατάσταση, και κατανοώ από πού προέρχεται.

Πώς ήταν η χημεία ανάμεσα στους κωμικούς, και πώς ήταν να δουλεύεις με ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να είναι “οι αστείοι” στις ταινίες τους;

Ειλικρινά δεν το βλέπω έτσι. Αυτό που με ενθουσίαζε σε αυτή την ταινία είναι πως ήταν ταινία πρώτα και κωμωδία κατά δεύτερο. Είναι καλή ιστορία. Μου αρέσει που έχει αυτή τη ρεαλιστική βάση. Η κωμωδία προέρχεται από τους χαρακτήρες, οπότε προσωπικά δεν κοίταγα πώς θα ήμουν πιο αστείος. Απλά ήθελα να είμαι αυτός ο τύπος στην ταινία, και φυσικά το να υπάρχει κι ο Eddie Murphy σε χαλαρώνει κάπως, οπότε χάρηκα που έπαιζε κι αυτός. Γενικά ποτέ δεν προσπαθώ να είμαι ο αστειότερος γιατί απλά δεν λειτουργεί.

Τι έρευνα έκανες για το ρόλο σου;

Ο Brett κι εγώ μιλήσαμε με αρκετούς διαχειριστές, κάτι που με ενθουσίασε. Μεγάλωσα στη Νέα Υόρκη, σε κτίριο που είχε άνθρωπο στην πόρτα, και βασικά πήγαμε κι αράξαμε στο σπίτι του στο Κουίνς. Μίλησα με τον διαχειριστή για ένα από τα κτίρια του Trump στην Ανατολική πλευρά. Πραγματικά έχουν πρόσβαση στα πάντα στο κτίριο. Είναι υπεύθυνοι για τα πάντα.

Άκουσες καμιά τρελή ιστορία από διαχειριστές πολυκατοικιών;

Άκουσα ιστορίες για εκδικόμενες, που έπρεπε ο άνθρωπος να τις καλύψει όταν έμπαιναν κι όταν έβγαιναν στο κτίριο. Για ένα σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης που άνοιγε όταν βάραγε ο συναγερμός και να πρέπει να προλάβεις να ξεκρεμάσεις τον Πικάσο από τον τοίχο. Ήταν το πρώτο ένστικτο για το τι θα σώσει από ένα διαμέρισμα, να σώσει τον Πικάσο. Γενικά αυτοί οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για πολλά πράγματα, ήταν φοβερό να βλέπεις τι κάνουν.

Ποια είναι η στάση ζωής των Νεοϋορκέζων;

Ζούσα στο Λος Άντζελες για 20 χρόνια αλλά μόλις επέστρεψα στη Νέα Υόρκη. Αυτό που παρατηρείς στο Λος Άντζελες είναι ότι δεν χρειάζεται να παλεύεις με το περιβάλλον. Ο Jerry Seinfeld μου είπε πρόσφατα, “Μου αρέσει να ζω στη Νέα Υόρκη επειδή είναι δυσκολότερα”. Του αρέσει που πρέπει να αντιμετωπίσεις τον χειμώνα, και η ζωή είναι λίγο πιο ζόρικη και μες στα μούτρα σου. Αυτό πιστεύω πως σχηματίζει τον χαρακτήρα του τι είναι “Νεοϋορκέζος”. Είναι τόσοι πολλοί άνθρωποι σε ένα μέρος. Αυτό είναι κάτι καλό, το ότι άνθρωποι πρέπει να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε καθημερινή βάση.

Brett Ratner: Οι περισσότεροι που έρχονται στη Νέα Υόρκη για να γυρίσουν μια ταινία κάνουν το ίδιο μεγάλο λάθος. Καθαρίζουν το δρόμο και βάζουν εκεί δυο-τρεις extras στο δρόμο. Γυρίζαμε στο Columbus Circle και μου λένε, “Κλείσαμε το δρόμο για σένα Brett! Διώχνουμε τους πάντες!” Τους λέω, “Όχι, όχι! Μην διώχνετε τους ανθρώπους. Διώχτε τα αυτοκίνητα αλλά μη διώχνετε τους ανθρώπους από το δρόμο.” Γι’αυτό υπάρχει αυθεντικότητα στην ταινία, επειδή δεν αποκλείσαμε τους δρόμους και αφήσαμε τον κόσμο να περνάει.

Αυτό το γύρισμα στο Columbus Circle ήταν από τα δυσκολότερα πράγματα που κάναμε. Προσπαθούσαμε να δουλέψουμε με τον κόσμο να βγαίνει από το μετρό την ώρα αιχμής. Προσπάθησε να το κάνεις εσύ αυτό. Δεν είναι καθόλου εύκολο.

Πώς διατηρείς τον ενθουσιασμό σου όταν ανεβαίνει η αδρεναλίνη στη διάρκεια κάποιων stunts και ανησυχείς αν θα πάνε όλα καλά ή αν θα πέσεις;

Υπάρχει ένα επίπεδο πραγματικότητας όπου απλά σκέφτεσαι, “μήπως θα πέσω;” επειδή σε κρατάει στον αέρα απλώς ένα καλώδιο. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις στη ζωή αν το καλοσκεφτείς, αλλά τουλάχιστον είναι κάτι αληθινό. Βοηθάει στην ερμηνεία, αλλά δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό όταν το κάνεις όλη μέρα!

Υπάρχει κάποια πιο δύσκολη σκηνή στα γυρίσματα;

Brett Ratner: Έβαλα τους ηθοποιούς σε ένα αμάξι που κρεμόταν στην πρόσοψη ενός κτιρίου τεσσάρων ορόφων. Δεν τους άρεσε, αλλά αυτό φαίνεται και στην ταινία και γι’αυτό φαίνεται τόσο αληθινή σκηνή.

Πίστευα πως έπρεπε να έχουμε κανονικό πλάνο του αμαξιού να κρέμεται από το κτίριο αλλά ο Brett με έπεισε πως δεν χρειαζόταν, κάτι για το οποίο πείστηκα όταν είδα πώς βγήκε η σκηνή.

Brett Ratner: Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει τα πάντα σε CGI. Το φυσιολογικό θα ήταν να τους βάλουμε σε ένα αμάξι με green screen και να προσποιούνται πως κρέμονται από ένα κτίριο. Αλλά αυτό ποτέ δε μοιάζει αληθινό. Και αυτή η ταινία έπρεπε να μοιάζει αληθινή.

Αυτή η σκηνή πάντα με ανησυχούσε γιατί είναι μια ταινία βασισμένη στο ρεαλισμό, αλλά εκεί κάνει ένα μικρό άλμα ρεαλισμού επειδή, εντάξει, είναι ταινία. Νομίζω πως έκανες πολύ καλή δουλειά.

Brett Ratner: Ανησυχούσα κάπως, επειδή ο Ben μου έλεγε πολλές φορές στην διάρκεια της προετοιμασίας, “Πώς θα το κάνουμε αυτό;” και του έλεγα, “Θα δουλέψει, πίστεψέ με”. Προσπαθούσα να τα βρω κι εγώ αυτά τα πράγματα. Όταν το διάβασα στο χαρτί ομολογώ πως σκεφτόμουν κι εγώ, “Θα το καταφέρω αυτό; Ή θα καταστραφεί όλος ο τόνος της ταινίας;” Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το πώς λειτούργησε.

Ποια είναι η αγαπημένη σου σκηνή στην ταινία;

Μου αρέσουν οι σκηνές που είμαστε όλοι μαζί. Είναι τόσο διασκεδαστικό, όλη η ομάδα να προσπαθούμε να γίνουμε μια ομάδα εγκληματιών και απλά να μην τα καταφέρνουμε πολύ καλά.

H ταινία “Πώς Να Κλέψετε Έναν Ουρανοξύστη” κυκλοφορεί σε DVD & Blu-ray™ από τη Sony Pictures Home Entertainment Hellas και είναι διαθέσιμη προς πώληση.