FESTIVALS

10 προβολές που δε θα χάσουμε στο En Lefko Film Festival

Από γιαπωνέζικα αντι-πορνό μέχρι drive-in κλασικό αμερικάνικο σινεμά στο Λυκαβηττό, ξεχωρίζουμε τις προβολές του 1ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εν Λευκώ που δεν πρέπει να χάσεις.

To 1o En Lefko Film Festival παρουσίασε χθες το πρόγραμμά του, το οποίο μπορείς να μελετήσεις με την ησυχία σου στο σάιτ της διοργάνωσης, όπου μπορείς επίσης να αγοράσεις και εισιτήρια για τις προβολές που σε ενδιαφέρουν και να μάθεις ό,τι άλλο σε ενδιαφέρει. Εμείς σου είχαμε παρουσιάσει πριν μερικές μέρες αναλυτικά τη δομή της διοργάνωσης και έπειτα παρουσιάσαμε σε αποκλειστικότητα όλο το πρόγραμμα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας τηλεοπτικής ενότητας, η οποία μέσα από μια πολυσυλλεκτική επιλογή, παρουσιάζει διαφορετικές εκφράσεις της δομής της τηλεοπτικής σειράς, στη μεγάλη οθόνη.

Σήμερα, έχοντας μελετήσει το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει 50 ταινίες και σειρές απλωμένες σε 7 μέρες, 2 σινεμά, και ‘events πόλης’, προχωράμε παρακάτω, και ξεχωρίζουμε 10 προβολές που δε θα χάσουμε με τίποτα.

Εδώ είναι η παρουσίαση του τηλεοπτικού τμήματος, οπότε εδώ θα εστιάσουμε στις καθαρά κινηματογραφικές επιλογές.

FREE FIRE

Ο ταλαντούχος Ben Wheatley (του ήδη καλτ ‘High-Rise’ και του ‘Kill List’) είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον σύγχρονο όνομα που συγχρόνως παραμένει για την ώρα κάτι σαν φεστιβαλική αποκλειστικότητα, καθώς οι ταινίες του συνεχίζουν να μη βρίσκουν το δρόμο τους προς τις αίθουσες της Ελλάδας. Η νέα του ταινία διαδραματίζεται στη Βοστώνη των ‘70s, έχει αντιμαχόμενες συμμορίες σε shootout σε μια εγκαταλειμμένη αποθήκη, και έχει Brie Larson και Armie Hammer στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τι άλλο να βάλει ο άνθρωπος σε μια ταινία για να τον δούμε στα ελληνικά σινεμά.

ANTIPORNO

O κορυφαίος ίσως Ιάπωνας δημιουργός αυτή τη στιγμή, Sion Sono, επιστρέφει στα ελληνικά Φεστιβάλ μετά από αρκετά χρόνια, με μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του. Ένα πορνό μέσα σε πορνό, με τις σχέσεις δύναμης ανάμεσα στις ηρωίδες να αντιστρέφονται διαρκώς και τα όρια να είναι θολά.

BONNIE AND CLYDE

Την έχετε δει την ταινία, αλλά όχι σε drive-in στο Λυκαβηττό. 50 χρόνια, μία βραδιά, πολλές προσκλήσεις. Κλείσε τις δικές σου.

HEADSHOT

Ινδονησιακή περιπέτεια με βία, ξύλο και εκδίκηση με τον πρωταγωνιστή του ‘The Raid’. Ειλικρινά αυτό μας φτάνει κάπως, αλλά για μπόνους πόντους ο μαν παίζει έναν άντρα με αμνησία του οποίου του παρελθόν έρχεται να τον στοιχειώσει, δηλαδή φτάνει μην πείτε άλλα, εκεί είμαστε ήδη.

MAELSTRÖM

Καλή ιδέα το αφιέρωμα στον Denis Villeneuve. Ο σκηνοθέτης της ταινίας που μας ξαπόστειλε όταν την είδαμε φέτος στη Βενετία είναι από τα πιο καυτά ονόματα δημιουργών στο μεταίχμιο της ανοδικής πορείας και του “είναι ήδη εκεί ψηλά”, αλλά οι πρώτες ταινίες του παραμένουν σχετικά άγνωστες στο ευρύ κοινό και αξίζει να τις ανακαλύψουμε. Αυτή είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα από όλες, φορμαλιστικά, αλλά εμείς θέλουμε να τις δούμε όλες.

SKINS

Αυτό το είδαμε στο Βερολίνο: “Η ταινία του Eduardo Casanova, που κρατά και έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, είναι ένα οπτικό αριστούργημα. Όλα μοιάζουν φτιαγμένα από ζάχαρη, με το ροζ και το μωβ να βρίσκονται σε κάθε εικόνα της. Το παράξενο, πολλές φορές in your face χιούμορ, το έντονο μελόδραμα και η σεξουαλικότητα του φιλμ χρησιμοποιούνται με σκοπό να περάσει στο θεατή το μήνυμα της διαφορετικότητας, σε μια από τις πιο body positive ταινίες που έχω δει,” έγραφε τότε ο Γιάννης Σαχανίδης. Στρημάρει ήδη στο Netflix αλλά είναι από τις ταινίες που η εμπειρία της αίθουσας σίγουρα θα δίνει πόντους.

LE PARC

Καλοκαίρι, πρώτο ραντεβού για δυο εφήβους, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι. Διστακτικά στην αρχή, έρχονται όλο τελικά όλο και πιο κοντά, και ερωτεύονται. Αλλά όταν πέφτει η νύχτα είναι η ώρα να χωριστούν… ΚΑΙ Η ΝΥΧΤΑ ΞΕΚΙΝΑ. OMG, έχω αγχωθεί από την περιγραφή ήδη. Επίσης χαρακτηρίστηκε γαλλική εκδοχή του ‘Tropical Malady’.

ALWAYS SHINE

H θεά Mackenzie ‘San Junipero’ Davis πρωταγωνιστεί στο θρίλερ με τις εκπληκτικότερες αφίσες της χρονιάς, για δυο φίλες που πάνε στην εξοχή για να συσφίξουν εκ νέου την τεταμένη φιλία του. ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Αυτές είναι οι περιγραφές των θρίλερ που θέλουμε να βλέπουμε.

SPOOR

Μια μεγάλης ηλικίας γυναίκα μένει μόνη της σε μια απομονωμένη περιοχή όπου διαπράττονται μια σειρά από μυστηριώδη εγκλήματα. Είναι βέβαιη πως ξέρει το δολοφόνο. Αλλά κανείς δεν την πιστεύει.

Εμείς, εμείς, εμείς. Εμείς την πιστεύουμε. Για πάμε.

AFTERLOV

Η ελληνική ταινία της φετινής άνοιξης. Τα είπαμε και πρόσφατα μιλώντας για το τρέιλερ.

*To 1o En Lefko Film Festival θα διεξαχθεί 26 Απριλίου ως 3 Μαίου. Περισσότερες πληροφορίες, πρόγραμμα και αγορά εισιτηρίων στο επίσημο σάιτ.

ΚΙ ΑΛΛΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Λάνθιμος, ‘Twin Peaks’ και τετραπλή Nicole Kidman στο Φεστιβάλ Καννών