FESTIVALS

Η πρεμιέρα του 9ου Athens Open Air Film Festival

Η Ρωμαϊκή Αγορά θα φιλοξενήσει την έναρξη του Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου την Τετάρτη 5 Ιουνίου με την ταινία «Άμαρκορντ» του Φεντερίκο Φελίνι.

To 9ο Athens Open Air Film Festival κάνει πρεμιέρα σε μια ξεχωριστή τοποθεσία στο κέντρο της Αθήνας, με την ταινία «Άμαρκορντ» του Φεντερίκο Φελίνι. Η Ρωμαϊκή Αγορά θα φιλοξενήσει την πρώτη προβολή του Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας δίνοντας το σύνθημα για τη σινεφίλ έναρξη του καλοκαιριού.

Πριν την έναρξη της ταινίας, αξέχαστες κινηματογραφικές μελωδίες του Νίνο Ρότα θα ντύσουν τον χώρο από τα μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημήτρη Μίχα. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει party στο six d.o.g.s (Αβραμιώτου 6-8, Αθήνα), με την ευγενική χορηγία της Fischer.

Πληροφορίες για τη διάθεση των Δελτίων Εισόδου:

Η προβολή είναι με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ με δελτία προτεραιότητας: Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας και σεβασμού στον αρχαιολογικό χώρο, η είσοδος του κοινού στην πρεμιέρα θα γίνει μόνο μέσω αριθμημένων Δελτίων Εισόδου. Τα δελτία εισόδου θα διανεμηθούν την Τετάρτη, 5 Ιουνίου πριν την προβολή της ταινίας και συγκεκριμένα από τις 19:30 στην είσοδο του χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς (στην Πύλη της Αθηνάς Αρχηγέτιδος, επί της οδού Διοσκούρων) μέχρι εξαντλήσεώς τους.

Oι πόρτες ανοίγουν στις 20:45.

Η εκδήλωση ξεκινά στις 21:15.

Κάθε άτομο μπορεί να προμηθεύεται μέχρι δύο (2) ατομικά Δελτία Εισόδου.

Η ΤΑΙΝΙΑ:

Αμαρκορντ (Amarcord, 1973)

Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι

Πρωταγωνιστούν: Μπρούνο Ζανίν, Τζοσιάνε Ταντσίλι, Μαρία Αντονιέτα Μπελούτσι, Τσίτσο Ινγκράσια, Μαγκάλι Νοέλ, Αλβάρο Βιτάλι

Διάρκεια: 123’

Υπάρχουν θεμελιώδεις αποδεικτικοί λόγοι που η κριτική σκέψη μοιάζει να μυθοποιεί δημιουργούς και το «Άμαρκορντ» είναι ένας βασικός περί του Φεντερίκο Φελίνι. Το ζήτημα είναι, για να αποφεύγεται και η επανάληψη, να αποφεύγεται και ο εκφοβιστικός κριτικός βόμβος, να το δεις αδέσμευτος από τα «πρέπει» των άλλων. Να δεις μια πραγματική ιστορία να τέμνεται στα πραγματικά (ή και όχι τόσο) μικρά της επεισόδια, να αναφύεται το μυθικής σημασίας ουσιώδες μέσα από το βαρύ, συχνά ωραιοποιητικό, εκτόπισμα της μνήμης.

Άλλωστε Amarcord θα πει Θυμάμαι. Κι ο Φελίνι, στην τελευταία, και μεγαλύτερη, αναλαμπή μιας σημαδιακής για το ευρωπαϊκό σινεμά διαδρομής, θα γυρίσει στην δεκαετία του ’30 της χώρας του, θα αναμοχλεύσει αναμνήσεις, θα ανακατεύει εικόνες με αισθήματα, θα ονειρεύεται ποιώντας εκδοχές αλήθειας αλλά και θα στηλιτεύει πραγματικότητες απτές και κεφαλαιώδεις. Γιατί στο δικό του θυμητάρι, αυτό που κάμποσοι του καταλογίζουν επικριτικά (την ασπόνδυλη ποιητικότητα που μένει εν τέλει χτυπητά απολιτική) θα αναποδογυρίσει από τον ίδιο σ’ ένα φαντασμαγορικό σινεμά άπειρης ευρυμάθειας, συγκινησιακής ενατένισης και, ναι τελικά, βαθιά πολιτικής περίσκεψης.

Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, υποψηφιότητα Σκηνοθεσίας και Σεναρίου, ονειρώδεις συνδημιουργοί (ο Ρουτζέρο Μαστρογιάνι στο μοντάζ, ο Τζουζέπε Ροτούνο στην φωτογραφία, ο Νίνο Ρότα στη μουσική) για ένα έργο ηγεμονικής επίδειξης σκηνοθεσίας που όσο κομπάζει την ανωτερότητά της, άλλο τόσο επιβλέπει, περίπου τελεσίδικα, την δύση της, ως σήμερα, μεγάλης εποχής της ευρωπαϊκής κινηματογραφίας. Ηλίας Δημόπουλος

Η προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Sotto le stelle» σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Το 9ο Athens Open Air Film Festival πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) με προβολές, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Για περαιτέρω πληροφορίες συντονιστείτε στα www.cinemagazine.gr και www.aoaff.gr και στις σελίδες του φεστιβάλ σε facebook / twitter / instagram.