<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

J.K. Simmons: "Η εμμονή δεν είναι υγιές πράγμα"

Σε ένα αποκλειστικό Q&A για το ONEMAN, ο J.K. Simmons μιλάει για τη μουσική, τα πάθη του και τον ρόλο που του χάρισε το Όσκαρ στο "Whiplash".

Στο "Whiplash" ("Χωρίς Μέτρο") το οποίο κυκλοφορεί τώρα σε DVD και blu-ray, ο Τζ. Κ. Σίμμονς έπαιξε έναν αυστηρό, στα όρια του σαδιστή, καθηγητή μουσικής σε σπουδαίο μουσικό κολέγιο, αλλά όταν συμφωνούσε να πρωταγωνιστήσει στο φιλμ του πρωτάρη σκηνοθέτη Ντέιμιεν Σαζέλ μάλλον δεν θα περίμενε τι σημείο σταθμό θα αποτελούσε για την καριέρα του.

Φυσικά τώρα ξέρουμε πώς εξελίχθηκαν όλα. Για τον ρόλο του ως Φλέτσερ, ο Σίμμονς κέρδισε σαρωτικά το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ανεξάρτητη ταινία της χρονιάς. Το "Whiplash" το είχαμε αγαπήσει εδώ στο ΟΝΕΜΑΝ, τοποθετώντας το μάλιστα μέσα στις ιστορικές ταινίες του Φεστιβάλ Σάντανς, και δημοσιεύοντας και ένα Q&A με τον πρωταγωνιστή Μάιλς Τέλερ.

Όμως όσο κι αν η σύγκρουση κοσμοθεωριών της ταινίας (για έναν μαθητή που θέλει να γράψει ιστορία κι έναν καθηγητή που δε τον νοιάζει τι θα θυσιάσει ώστε να τον φτάσει εκεί) είναι συναρπαστική και οι μουσικές σκηνές (σαν σκηνές δράσης κάποιας περιπέτειας) κόβουν την ανάσα με το νεύρο και το μοντάζ τους, είναι δύσκολο εν τέλει να απομακρυνθείς από το "Whiplash" χωρίς να θυμάσαι από αυτό, πρώτα και κύρια, τον Σίμμονς.

Βετεράνος καρατερίστας με ένα σωρό αξιομνημόνευτους ρόλους σε ένα κάρο ταινίες, ο Σίμμονς ήταν πάντα από τους κατεξοχήν "α! α! ο τέτοιος!!" ηθοποιούς, μέχρι που έφτασε στο πανάξιο Όσκαρ. Τώρα όλοι θα θυμούνται το όνομά του. (Θυμίζουμε πως η επόμενη ταινία όπου θα το δούμε είναι το επερχόμενο φιλμ του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.)

Το ΟΝΕΜΑΝ εξασφάλισε ένα αποκλειστικό Q&A με τον οσκαρικό ηθοποιό, με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας σε DVD και blu-ray όπου μιλά για τη μουσική, τον μεγάλο του ρόλο, και τον Τζίμι Χέντριξ.

 

Το ότι έχεις μουσικό background είχε να κάνει με την απόφασή να δεχτείς το ρόλο;

Το μουσικό background ήταν κάτι πολύ θετικό και εξέπληξε τον [σεναριογράφο/σκηνοθέτη] Ντέιμιεν Σαζέλ όταν πρωτογνωριστήκαμε. Ένα από τα πράγματα για τα οποία δεν ήθελε να ανησυχώ ήταν οι σκηνές που διευθύνω την ορχήστρα. Μου είπε, "Θα φέρουμε έναν ειδικό να σου μάθει μερικά βασικά για να μην ανησυχείς ότι θα σε ντροπιάσουμε καθώς κάνεις πως διευθύνεις την ορχήστρα." Και του λέω, "Κοίτα, έχω πτυχίο ως μαέστρος οπότε ελπίζω να τα καταφέρω."

Δεν είναι ότι ήξερα από τζαζ συγκεκριμένα, αλλά πολλά από αυτά που ήξερα ίσχυαν με σχετική ακρίβεια. Και ήταν το ίδιο και με τον Μάιλς Τέλερ. Ο Ντέιμιεν έγραψε το ρόλο με τον Μάιλς κατά νου και δεν έμαθε μέχρι πολύ αργότερα πως ο άνθρωπος έπαιζε ντραμς από όταν ήταν 15.

Πώς σου φάνηκε η συνεργασία με τον πρωτάρη σεναριογράφο/σκηνοθέτη;

Όταν διάβασα το σενάριο ήταν εμφανές πως ο Ντέιμιεν ήταν ώριμος και πολύ καλός σεναριογράφος. Όταν τον γνώρισα και είδα πως είναι ένα παιδί, ήταν για μένα ένα άλμα πίστης το να κάνω μια ταινία την οποία θα γύριζε ο ίδιος. Αλλά σκέφτηκα απλά πως, αν είναι τόσο έξυπνος, ίσως να μπορεί να σκηνοθετήσει κιόλας. Ήταν φοβερά, βασικά, έχοντας και την εμπειρία της σκηνοθεσίας του μικρού μήκους φιλμ που το γύρισε με όμορφο τρόπο και με πολύ καλή παρουσία στο σετ και στο δωμάτιο του μοντάζ. Και μετά, ένα χρόνο αργότερα, γυρίζαμε τη μεγάλου μήκους ταινία.

Πώς ήταν να δουλεύεις με τον Μάιλς Τέλερ;

Ο Μάιλς είχε ήδη κάνει κάποιες αξιοσημείωτες ταινίες, το "Rabiit Hole", το "Spectacular Now", αλλά δεν πολυβγαίνω οπότε δεν τις είχα δει (σσ. γελάει). Με το που μου είπε ο Ντέιμιεν ότι ο Μάιλς θα έπαιζε τον πρώτο ρόλο, προτίμησα να μη δω καν τις προηγούμενες δουλειές του. Ήθελα να τον δω απλά ως Άντριου. Και τα βρήκαμε κατευθείαν, βρήκαμε κατευθείαν έναν βολικό τρόπο να δουλεύουμε μαζί και να διασκεδάζουμε ανάμεσα στις λήψεις. Είναι πολύ καλός συνδυασμός νεαρού αστέρα σε άνοδο και εκπαιδευμένου ηθοποιού που παίρνει τη δουλειά του πολύ σοβαρά. Και είναι πολύ καλός σε αυτήν.

Έχεις παίξει μια σειρά πολύ έντονων ρόλων στην καριέρα σου. Πώς ήταν πρόκληση για σένα αυτός ο συγκεκριμένος;

Ήταν πρόκληση με διάφορους τρόπους. Σίγουρα, υπάρχουν κάποια μέρη στα οποία μπορείς να πας συναισθηματικά και ψυχολογικά σε αυτή την ταινία. Και υπήρχαν και τεχνικές προκλήσεις κιόλας, όπως το να μάθω όλη τη μουσική. Υπάρχει πολύ περίπλοκη μουσική την οποία θα έπρεπε να γνωρίζω πολύ καλά. Και το να παίζω το πιάνο, κάτι που δεν ξέρω στην πραγματικότητα. Τα χέρια μου δε λειτουργούν με πολύ μουσικό τρόπο οπότε, παρόλο που ήταν ένας απλός μουσικός σκοπός, ήταν πρόκληση για μένα να τον βγάλω πέρα.

 

Ήσουν εσύ που έπαιζες όντως μουσική στο κλαμπ;

Ναι, εγώ ήμουν. Και όλες οι σκηνές διεύθυνσης της ορχήστρας είναι προφανώς εγώ επίσης. Και τελικά έμαθα όντως τις μουσικές! Στην αρχή όταν ήμουν στο σετ με όλους αυτούς τους επαγγελματίες μουσικούς ένιωθα κι εγώ κι ο Μάιλς ένα μικρό δέος. Αλλά με το που κατάλαβαν πως ξέρω τι κάνω και ότι μπορούσαν ας πούμε να χρησιμοποιήσουν καθαρά τεχνική μουσική ορολογία, και είδαν ότι κι ο Μάιλς τα έπαιρνε πολύ καλά, όλα κύλησαν τέλεια. Η μουσική ήταν γενικά το πιο συναρπαστικό κομμάτι της ταινίας για μένα. Το να παίζω αυτές τις σκηνές... εννοώ, είναι πολύ μεστές σκηνές και υπέροχες σκηνές και είχα έναν πολύ καλό ερμηνευτικό σύντροφο για να δουλέψω μαζί του... αλλά πραγματικά, όλα τα κομμάτια της μουσικής ήταν κάτι που δεν έχω την ευκαιρία να κάνω συχνά.

Θυμάσαι το πρώτο κονσέρτο στο οποίο πήγες ποτέ;

Ο πατέρας μου ήταν μαέστρος και καθηγητής μουσικής και, όταν ζούσαμε στο Ντιτρόιτ, εκείνος κι η μητέρα μου τραγουδούσαν στην κοινοτική χορωδία. Δηλαδή εκείνος ήταν μαέστρος κι η μητέρα μου τραγουδούσε. Και θυμάμαι να πηγαίνω σε αυτά τα κονσέρτα και να μαθαίνω το σαβουάρ βιβρ τους, το πότε δε μπορείς να μιλάς, και όλα αυτά. Ήμουν κάτι σαν πέντε, έξι, εφτά χρονών και πραγματικά απολάμβανα να βλέπω τη μητέρα και τον πατέρα μου εκεί πάνω, αλλά επίσης απολάμβανα και τη μουσική.

Θυμάσαι την πρώτη μουσική που αγόρασες;

Ο πρώτος δίσκος που πήρα ποτέ μου πρέπει να ήταν το "Are You Experienced" του Τζίμι Χέντριξ.

Κι ο Μάιλς λέει ότι ακούει πολύ Τζίμι Χέντριξ.

Δεν γίνεται να βρεις και πολύ καλύτερα από τον Τζίμι.

Τέλος, αυτή η ταινία είναι για την εμμονή και το πάθος. Υπάρχει κάτι εκεί έξω για το οποίο αυτή τη στιγμή έχει εμμονή ή είσαι πολύ παθιασμένος;

Δεν παθαίνω εμμονές. Υπάρχουν πράγματα για τα οποία είμαι πολύ παθιασμένος, τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου, το να κάνω καλές ταινίες, αλλά εμμονή; Η εμμονή δεν είναι υγιές πράγμα.

 

*Το "Whiplash" / "Χωρίς Μέτρο" κυκλοφορεί τώρα σε DVD και blu-ray από την Feelgood.

ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • 24MEDIA NETWORK

ΣΙΝΕΜΑ