<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Στο ‘Captain America: Civil War’ δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις

Σε ένα αποκλειστικό Q&A, οι σκηνοθέτες της ταινίας Joe & Anthony Russo μιλούν για την πολιτική διάσταση του μπλοκμπάστερ της χρονιάς.

Όταν ο Captain America πάει κόντρα στη σημαία που συμβολίζει, τα πολιτικά υπονοούμενα είναι πραγματικά κι ας προέρχονται από το πιο εμπορικό franchise της τελευταίας δεκαετίας.

To ONEMAN εξασφάλισε αποκλειστικές δηλώσεις των αδερφών Ρούσο, σκηνοθετών του 'Captain America: Civil War'.

***

Δεν πάει και τόσος καιρός που ο Μπρους Μπάνερ είχε αποκαλέσει την πρωτοβουλία των Εκδικητών ωρολογιακή βόμβα και, όπως φάνηκε από τη συνέχεια, δεν ήταν και πολύ εκτός θέματος. Η καινούρια ομάδα που συστάθηκε στο τέλος του ‘Avengers: Age of Ultron’ έμοιαζε ετοιμοπόλεμη, αλλά είχε μόλις προηγηθεί μία καταστροφική εφεύρεση του Τόνι Σταρκ, μία ολόκληρη χώρα σε έκτακτη ανάγκη εξαιτίας της κι ένας άμαχος πληθυσμός που εκτέθηκε -σε κάποιες περιπτώσεις ανεπανόρθωτα- σε κίνδυνο.

Κι αυτά χωρίς να λογαριάσουμε τις επιπτώσεις από το ξέσπασμα του πράσινου θεριού της παρέας ή όσα είχαν συμβεί μεμονωμένα στις προηγούμενες ταινίες του υπερηρωικού σύμπαντος της Marvel.

Ο Κρις Έβανς στο ρόλο του Captain America

Όλα αυτά καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στο ‘Civil War’, γιατί έχουν αρχίσει να κοιτάνε το εγχείρημα των Avengers με μισό μάτι. Έτσι, αποφασίζουν με μπροστάρη τον άσπονδο εχθρό του Μπάνερ, Στρατηγό Θάντεους Ρος, να τους προτείνουν την υπογραφή του “Συμφώνου της Σοκόβιας”. Το σύμφωνο πρόκειται να ακυρώσει πρακτικά την ιδιωτικής φύσεως υπόσταση της ομάδας, θέτοντάς την υπό τον έλεγχο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο κόσμος θα σταματήσει να τους φοβάται και οι αποστολές τους θα έρχονται με τη βούλα του πιο έγκυρου διακρατικού διπλωματικού οργανισμού στον κόσμο. Προσφορά που δε θα μπορέσουν να αρνηθούν θα σκεφτόταν κανείς. Ή μήπως θα μπορέσει ο πιο αντιπροσωπευτικός ήρωας του αμερικανικού ονείρου;

Είναι ενδιαφέρον να πηγαίνεις τον Cap πίσω στο Ευρωπαϊκό σκηνικό όπου ξεκίνησε ως εργαλείο της Αμερικανικής προπαγάνδας και μετέτρεψε τον εαυτό του σε ήρωα.

Αντίθετα με τον Τόνι Σταρκ που γίνεται γρήγορα ένθερμος οπαδός της ιδέας, ο Στιβ Ρότζερς δεν πείθεται. Το δικαίωμα της επιλογής που έχει η ομάδα να επέμβει εκεί που νομίζει αυτή καλύτερα και κυρίως η αποφυγή της μετατροπής τους σε κρατικά φερέφωνα και εντολοδόχους, είναι πιο σημαντικά για εκείνον από τις όποιες αμφιβολίες έχει αναπτύξει η κοινή γνώμη για τους Εκδικητές.

“Ο Κρις Έβανς έχει πάρει τον χαρακτήρα από κάποιον που έπαιρνε εντολές από ένα θεσμικό όργανο στην πρώτη ταινία σ’ αυτόν που τώρα δίνει εντολές σαν κάποιου είδους επαναστάτης. Είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα πορεία για κάποιον που ονομάζεται Captain America,” εξηγούν οι αδερφοί Ρούσο που ανέλαβαν την σκηνοθεσία του ‘Civil War’ αμέσως μετά τις δάφνες που έδρεψαν για το ‘Winter Soldier’. “Είναι ενδιαφέρον να πηγαίνεις τον Cap πίσω στο Ευρωπαϊκό σκηνικό όπου ξεκίνησε ως εργαλείο της Αμερικανικής προπαγάνδας και μετέτρεψε τον εαυτό του σε ήρωα. Ολοκληρώνεται το ταξίδι του χαρακτήρα κατά κάποιον τρόπο. Έχουν αλλάξει όλα κι έχει αλλάξει και ο ίδιος,” καταλήγουν.

Ο Ρότζερς, όμως, δεν είναι ο μόνος που έχει βάσιμα επιχειρήματα.

Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Κρις Έβανς στην πρεμιέρα της ταινίας

“Ο ρόλος του Ντάουνι Τζ. είναι φανταστικός. Πιθανώς ο πιο πολύπλοκος απ’ όλους τους ηθοποιούς στο σύμπαν της Marvel μέχρι στιγμής,” υποστηρίζουν οι Ρούσο. “Το ταξίδι που κάνει είναι οδυνηρό. Είναι συναισθηματικό και κατά τόπους ανταγωνιστικό. Αλλά σε τελική ανάλυση, είναι απόλυτα ανθρώπινο. Δεν μπορείς παρά να συμπάσχεις μαζί του στο τέλος της ταινίας.” Ο Σταρκ - και όσοι βρίσκονται στο πλευρό του - παίρνει τις αποφάσεις του βάσει μίας διαφορετικής ιδεολογίας από αυτής του Captain America, αλλά δεν παύει να έχει κι αυτός το ευρύτερο καλό ως απώτερο σκοπό. “Θέλαμε όλοι να είναι πρωταγωνιστές και ανταγωνιστές την ίδια στιγμή. Δε θέλαμε να βρούμε έναν εύκολο κακό ανάμεσα στους Εκδικητές. Οπότε ήταν πρόκληση σε επίπεδο αφήγησης να τους βάλουμε να συγκρουστούν στην κορύφωση της ταινίας και ταυτόχρονα να βρούμε έναν τρόπο να έχουν όλοι από λίγο δίκιο κι από λίγο άδικο. Είναι πολύ περίπλοκο και δύσκολο να αποφασίσεις ποιος είναι σωστός και ποιος λάθος”.

“Ο ρόλος του Ντάουνι Τζ. είναι φανταστικός. Πιθανώς ο πιο πολύπλοκος απ’ όλους τους ηθοποιούς στο σύμπαν της Marvel μέχρι στιγμής.”

Εκτός από τα θύματα που έχουν θρηνήσει οικογένειες με έμμεση ή και άμεση ευθύνη των Avengers βάζοντας τον Σταρκ σε σκέψεις, το επόμενο θέμα που πέφτει στο τραπέζι είναι η εθνική κυριαρχία των κρατών που καταπατούνται κάθε φορά που η ομάδα δεν παίρνει άδεια για να παρέμβει σε έδαφος εκτός των Η.Π.Α. Αρκετά ειρωνικό να ανακύπτει το συγκεκριμένο ζήτημα από τα γρανάζια του Χόλιγουντ, θα πει κανείς. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες μιας χώρας που έχει κατηγορηθεί όσο καμία άλλη στη σύγχρονη ιστορία για παρεμβατισμό σε ξένα πολιτικά συστήματα. Αυτό όμως δε φαίνεται να διέφυγε της προσοχής των αδερφών Ρούσο. Ούτε και ο παγκόσμιος διάλογος περί εθνικής κυριαρχίας που εκτυλίσσεται την τελευταία περίοδο.

“Η ταινία πατάει στο έδαφος. Είναι ρεαλιστική. Υπάρχουν πολιτικά υπονοούμενα σε ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μας. Προσπαθούμε να αντανακλούμε ζητήματα του πραγματικού κόσμου, έτσι ώστε η ταινία να έχει αμεσότητα στο κοινό,” εξηγούν. Αν κανείς αναρωτιέται για το αν οι πολιτικές ερμηνείες έχουν χώρο σε γυαλιστερά blockbuster δράσης, η δήλωση αυτή του σκηνοθετικού διδύμου δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση. Η πολιτικού τύπου μετάφραση της πλοκής είναι απόλυτα συνειδητή επιλογή τους.

Και δεν ήταν οι πρώτοι που το επιχείρησαν.

Το καστ στην 'διχασμένη' πρεμιέρα της ταινίας

Η βασική διαφωνία στην αντίστοιχη, ομώνυμη αντιπαράθεση στα κόμικ διέφερε αρκετά από την κινηματογραφική εκδοχή - οι ήρωες τότε δε συμφωνούσαν σε σχέση με την κατάργηση των μυστικών τους ταυτοτήτων - αλλά είχε λειτουργήσει κι αυτή ως πολιτικός σχολιασμός του συγγραφέα της, Μαρκ Μίλαρ. Το 2006, τη χρονιά που εκδόθηκε το ‘Civil War’, η Αμερική βρισκόταν ακόμα στους έντονους ρυθμούς της μετα-9/11 εποχής, ο νόμος Patriot Act που επέτρεπε τη νόμιμη στενή παρακολούθηση των Αμερικανών πολιτών με όλα τα μέσα ήταν σε ισχύ και η χώρα είχε εισβάλλει στο Ιράκ.

Τότε, ο Σκωτσέζος και αυτοπροσδιοριζόμενος ως αριστερός Μίλαρ, είχε προβληματιστεί από το βαθύ κλίμα αντιπάθειας του αμερικανικού έθνους για το πρόσωπο του τότε Προέδρου των Η.Π.Α., Τζορτζ Μπους, και έγραψε το ‘Civil War’ ως την “υπερηρωική εκδοχή” εκείνης της περιόδου.

Καρέ από το κόμικ 'Civil War'

Σύμφωνα με τον Μίλαρ, ο τρόπος που βλέπει κανείς τον εαυτό του από τη θέση του αναγνώστη, επηρεάζει άμεσα και την πλευρά που επιλέγει να στηρίξει. Εάν είσαι ένας από τους ήρωες στο σύμπαν αυτό, ταυτίζεσαι δηλαδή και συμμετέχεις ως ένας από αυτούς στην ιστορία, τότε εύλογα θα υιοθετήσεις την άποψη του Captain America. Εάν, πάλι, παρακολουθείς τις περιπέτειές τους ως απλός παρατηρητής και άρα είσαι κατά κάποιον τρόπο ένας συμπολίτης όσων έχουν υποστεί τις συνέπειες των αποστολών τους, τότε μάλλον θα βρεις τον εαυτό σου να συμφωνεί με τον Iron Man. Βγαίνοντας από την αίθουσα τις μέρες αυτές, το πιο πιθανό είναι πως η πλειοψηφία των θεατών θα βρεθούμε σε αυτούς ακριβώς τους ρόλους που είχε αναφέρει τότε ο Μίλαρ. Συνειδητά ή μη είναι μια άλλη ιστορία.

“We’re in this together now,” έλεγαν οι Nine Inch Nails στο κομμάτι που είχαν δανείσει στους Avengers για το πρώτο τους τρέιλερ. Πέντε χρόνια μετά, τα μέλη της πιο δημοφιλούς υπερηρωικής οικογένειας δεν μπορούν να είναι πια μαζί. Έχουν να λογοδοτήσουν στην κοσμοθεωρία τους. Κι εμείς μαζί τους.

***

Τι άλλο μάθαμε από τους αδερφούς Ρούσο

...για το πώς χωρίστηκαν οι ομάδες: "Η αλήθεια είναι πως ήταν μία εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία. Καθόμασταν σε ένα δωμάτιο για μήνες επί μηνών με τον Μάρκους και τον ΜακΦίλι (σσ. οι σεναριογράφοι της ταινίας) και τον Νέιτ Μουρ, και σκεφτόμασταν σενάρια για το ποιους θα βάλουμε μαζί. Ποιοι θα έχει ενδιαφέρον να βρεθούν αντιμέτωποι; Ποια είναι τα δύο άτομα που θα έκαναν εύκολα μια συμμαχία; Στην ουσία παίζαμε με όλους τους συνδυασμούς και κατόπιν βρίσκαμε πώς θα κατέληγαν στην ταινία. Δεν υπήρχε καμία συγκεκριμένη φόρμουλα πέρα από το γεγονός ότι θέλαμε να εκπλήξουμε τους εαυτούς μας και να βρούμε τι θα ήταν φρέσκο και καινούριο στην αφήγηση”.

... για τη συγκίνηση στο σετ: "Ήταν φοβερό να είσαι εκεί και να τους παρακολουθείς όλους στα κουστούμια τους να τρέχουν ο ένας πάνω στον άλλον και να σκέφτεσαι το ταξίδι που έχεις διανύσει απ’ όταν ήσουν δέκα χρονών στην πίσω βεράντα του φίλου σου και διάβαζες το ‘Secret Wars’ μέχρι σήμερα. Είχαμε κι άλλους φαν των κόμικ στο συνεργείο που δάκρυζαν. Είναι φοβερό να βλέπεις τον αντίκτυπο που έχει αυτή η μυθολογία στους ανθρώπους που μεγάλωσαν με αυτή, γιατί αποδίδουν πολύ συγκεκριμένα συναισθήματα στους χαρακτήρες αυτούς. Αντιπροσωπεύουν κάτι πολύ σημαντικό".

... για τα γυρίσματα που έκαναν σε πραγματικό αεροδρόμιο: "Η Ευρώπη είναι υπέροχη γιατί οι άνθρωποι κάνουν προσπάθεια με τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμιά τους. Έχουν εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, πολύ δυνατή αισθητικά, χρυσός για σκηνοθέτες. Το να πάμε σε αυτό το Γερμανικό αεροδρόμιο και να έχουμε αυτή την εξαιρετική τοποθεσία εκπληκτικής υφής ήταν τέλειο, γιατί ψάχναμε ακριβώς αυτό. Η σκηνή του αεροδρομίου δεν ήταν απαραίτητο ότι θα λάμβανε χώρα σε αεροδρόμιο, αλλά χρειαζόμασταν ένα μέρος για μία μεγάλη σκηνή μάχης. Κοιτάξαμε τα πάντα. Υπολογίσαμε τα πάντα. Και το αεροδρόμιο κατέληξε να είναι η πιο ιδανική παιδική χαρά για έναν αγώνα μεταξύ υπερηρώων που μπορούσαμε να βρούμε".

...για τον Μαύρο Πάνθηρα, κατά κόσμον Τσάντγουικ Μπόζμαν: "Ο Τσάντγουικ είναι φοβερός. Ο Πάνθηρας πρέπει να έχει μία πραγματική ενέργεια που να κινείται στα άκρα. Αυτό είναι όλο δικό του (του Μπόζμαν). Είναι εκπληκτικός στο να εκφράζει συναίσθημα χωρίς πολλά λόγια, μέσω της κίνησής του. Δεν είναι εύκολο να εισέρχεσαι σε μια ιστορία, αλλά αυτός έχει χαράξει με καταπληκτικό τρόπο την πλοκή του Μαύρου Πάνθηρα σε μία περίπλοκη ταινία γεμάτη κόσμο".

... για το πώς ο Κρις Έβανς θυμίζει τον Στιβ ΜακΚουίν: "Ο Κρις έχει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του κι αυτά μεταφράζονται στον χαρακτήρα. Η υπερδύναμη του Captain America είναι η ηθική του, η αυτογνωσία του, η δύναμη και η εμπιστοσύνη που έχει στον εαυτό του. Δε μετακινείται από ό,τι θεωρεί ειλικρινές και αληθινό. Ο Κρις το αντιπροσωπεύει όλο αυτό με έναν φανταστικό τρόπο, έναν λεπτό τρόπο, και με μία ένταση που θυμίζει τον Στιβ ΜακΚουίν".

*To 'Captain America: Civil War' βγαίνει στις αίθουσες στις 5 Μαΐου από τη Feelgood.

ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • 24MEDIA NETWORK

ΣΙΝΕΜΑ