ΛΙΣΤΕΣ

Από ‘Batman Returns’ μέχρι ‘Mad Max’: 16 άγρια παιδιά του κινηματογράφου

Με αφορμή την κυκλοφορία του ‘Pete’s Dragon’, θυμόμαστε όλους τους παιδικούς χαρακτήρες του σινεμά που μεγάλωσαν με πολύ διαφορετικό τρόπο από τον δικό σου.

Από τον Ekindu μέχρι τον Ρωμύλο και τον Ρώμο, η ιστορία του άγριου παιδιού που μεγαλώνει μακριά από τον πολιτισμό αποτελεί έναν διαχρονικό θρύλο στη μυθολογία και την παράδοση, με διαφορετικό κάθε φορά αποτέλεσμα. Κάποιες φορές το παιδί αποφασίζει να εγκαταλείψει για πάντα τον κόσμο των ανθρώπων και άλλες φορές αναζητά την επανένταξή του. Το ίδιο συμβαίνει τις περισσότερες φορές και στον κινηματογράφο όπου αναπόφευκτα βρήκαν τον δρόμο τους τα παιδιά αυτά, συνήθως – αλλά όχι πάντα – για να μιλήσουν για την ζωώδη φύση του ανθρώπου ή αντίθετα για την ανάγκη κάθε πλάσματος να βρίσκεται εκεί που πραγματικά ανήκει.

Παράδειγμα τέτοιου παιδιού είναι ο Pete του ‘Pete’s Dragon’, της νέας live action ταινίας της Disney που έφτασε επιτέλους και σε μας αυτήν την εβδομάδα. Την οποία παρεμπιπτόντως να προσπαθήσετε να κάνετε γαργάρα τη μεταγλώττιση και να τη δείτε. Aν μπορείς με κάποιον τρόπο να χαρακτηρίσεις καλόγνωμη μια ταινία λες και είναι η αγαπημένη σου γιαγιά, το ‘Pete’s Dragon’ είναι ο ορισμός της. Ο Pete παίρνει κι αυτός τη δική του απόφαση λίγο πριν το τέλος, αλλά είναι ο τελευταίος σε μια σειρά από πολλούς παρόμοιους χαρακτήρες.

Μόγλης

Δεύτερος μόλις στη μοντέρνα πεζογραφία μετά τον Saturnin Farandoul του 1879, o Μόγλης έγινε ο πρωταγωνιστής στο διήγημα ‘In the Rukh’ του Rudyard Kipling το 1894 και τα υπόλοιπα τα έγραψε η ιστορία. Ο Μόγλης μεγάλωσε στην ινδική ζουγκλα σε μια αγέλη λύκων, με καλύτερους φίλους έναν πάνθηρα και μια αρκούδα. Η δημοφιλέστερη απ’ όλες τις εκδοχές του είναι αυτή του ‘67 από τη Disney, αλλά το φετινό live action ‘Jungle Book’ του ίδιου στούντιο ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. To 2018 θα δούμε και τι μπορεί να κάνει ο Andy Serkis και ο Christian Bale, με το δικό τους live action ‘Jungle Book’. 

Tarzan

O Ταρζάν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στη βουβή ταινία του 1918, ‘Tarzan of the Apes’, και έκτοτε δε μας έχει αφήσει σε ησυχία. Πιο πρόσφατα τον είδαμε στο φετινό ‘Legend of Tarzan’, νωρίτερα τον είχαμε στη μνήμη μας ως μακρυμάλλη Christopher Lambert σε μια ταινία που πήρε Όσκαρ Σεναρίου και το ‘99 η Disney μας έδωσε το animated wild child της καρδιάς μας. Ο Ταρζάν έμενε στη ζούγκλα με την οικογένεια πιθήκων που τον μεγάλωσε. Από τον πολιτισμό πέρασε για να τον αποκηρύξει τελικά και να γυρίσει πίσω σε μέρη πιο γνώριμα.

* Δε θα ξεχνούσα ποτέ τον George of the Jungle, για ποια με πέρασες; Να και η μνεία του.

Batman Returns

Ο Oswald Cobblepot ήταν τόσο παραμορφωμένος όταν γεννήθηκε που ούτε οι γονείς του δεν άντεχαν να τον κοιτάζουν. Όταν τον εγκατέλειψαν σ’ ένα ποτάμι σαν άλλο Μωυσή, οι πιγκουίνοι που τον βρήκαν και τον υιοθέτησαν, τον μεγάλωσαν σαν έναν απ’ αυτούς. Γιατί αυτό θα σου συμβεί λογικά αν σε ρίξουν σε ποτάμι, οπότε μη σκας. Η αλήθεια είναι ότι η κινηματογραφική βερσιόν του Penguin ήταν τόσο θλιμμένη και αξιολύπητη, που κάπου μέσα μας ευχόμασταν να είχε μπει στον σωστό τον δρόμο. Όσο παραμυθένιος κι αν γίνεται πολλές φορές ο Tim Burton όμως, κάποια πράγματα δε μπορούν να αλλάξουν.

Friday the 13th

Κάτι συμβαίνει με τα παιδιά που έχουν τραυματικές εμπειρίες στο νερό. Ο Penguin θέλησε να ανατινάξει πόλη ολόκληρη, ο Jason Vorhees έγινε ένας από τους ανθεκτικότερους κατά συρροή δολοφόνους του κινηματογράφου. Όλοι πίστευαν ότι πνίγηκε όταν ήταν 11 χρονών, αλλά εκείνος επέζησε και μεγάλωσε μόνος του στο δάσος. Αυτό μέχρι να σηκώσει κεφάλι και να αρχίσει να μακελεύει τους πάντες.

Nell

Η Nell δε μεγάλωσε στη φύση με τον τρόπο που μεγάλωσαν άλλοι χαρακτήρες στη λίστα, αλλά σε μια καλύβα μακριά από τον πολιτισμό μαζί με την ανδροφοβική μητέρα της. Η μητέρα μάλιστα υπέστη εγκεφαλικό που επηρέασε την ομιλία της κι έτσι η Nell έμαθε να μιλάει με έναν ιδιαίτερο τρόπο που βασιζόταν στον αφασικό λόγο της μαμάς της και στη μυστική γλώσσα που είχε αναπτύξει με την από χρόνια νεκρή αδερφή της. H ταινία βασίστηκε στο βιβλίο ‘Idioglossia’ του Mark Handley και η Jodie Foster που υποδύθηκε τη Nell κέρδισε δύο υποψηφιότητες Α΄ Γυναικείου ρόλου, για τα Όσκαρ και τις Χρυσές Σφαίρες αντίστοιχα.

Blue Lagoon

Η ιστορία των δύο παιδιών που πρέπει να μεγαλώσουν στο τροπικό νησί όπου ξεβράστηκαν μετά από ναυάγιο, κρατεί καλά από το 1908, οπότε και εκδόθηκε το ομώνυμο βιβλίο του Henry De Vere Stacpole. Οι δυο τους έχουν επισκεφτεί τη μεγάλη οθόνη τέσσερις φορές μέχρι στιγμής, με πιο δημοφιλή την ταινία του ‘80 με τη Brooke Shields και τον Christopher Atkins. Η πλοκή και η έκβαση της υπόθεσης αλλάζει σχεδόν κάθε φορά, αλλά μπορείς σίγουρα να επενδύσεις σε χτυποκάρδια και υπερcheesy σκηνικά.

Peter Pan

O Peter Pan δεν είναι απαραίτητα ο πρώτος χαρακτήρας που σου έρχεται στο νου σε μια τέτοια λίστα, αλλά η επιβεβαίωση έρχεται από το ‘Little White Bird’ του J.M. Barrie. Αφού πέταξε μακριά από το σπίτι του γιατί όπως όλα τα παιδιά είναι πουλί που δεν έχει ξεχάσει ακόμα να πετάει όπως όλοι εμείς οι υπόλοιποι, βρέθηκε σ’ ένα νησάκι όπου μεγάλωσε μαζί με άλλα πουλιά. Δυστυχώς η μητέρα του έπαψε να τον αναζητά, έκανε δεύτερο παιδί κι έτσι ο Peter έχασε για πάντα την ευκαιρία να γυρίσει σπίτι του.

PRINCESS MONONOKE

Η San ή αλλιώς Wolf Girl ή Princess Mononoke όπως αποκαλεί τον εαυτό της, μπορεί άνετα να πιάσει κουβέντα με ανθρώπους αν θέλει. Απλά δε θέλει. Προτεραιότητά της είναι η θεά των Λύκων Moro που της έσωσε τη ζωή, οι λύκοι που τη μεγάλωσαν και το δάσος που είναι το σπίτι της. Όταν η San έρχεται αντιμέτωπη με τα εγκλήματα των ανθρώπων ενάντια στη φύση, αποφασίζει να μην εγκαταλείψει ποτέ το δάσος της κι έτσι αναγκαστικά δεν ακολουθεί τον έρωτά της Ashitaka στον κόσμο των ανθρώπων.

Human Nature

Ο Puff του ‘Human Nature’ αναγκάστηκε να μεγαλώσει στο δάσος όπου τον πήγε ο πατέρας του μετά το breakdown που υπέστη τύπου τι είναι η σύγχρονη ζωή, τι είναι ο σύγχρονος άνθρωπος. Όλη του τη ζωή πίστευε ότι ήταν πίθηκος, μέχρι που τον ανακαλύπτει η Lila (Patricia Arquette) και ο Nathan (Tim Robbins) που αποφασίζουν να τον εξανθρωπίσουν. Δεν τα πάνε και τόσο άσχημα μέχρι που τα πάνε και τόσο άσχημα.

Mad Max 2

Το πραγματικό του όνομα, αν ποτέ είχε αποκτήσει κάποιο, δεν το μάθαμε ποτέ. Ήταν απλά το Feral Kid που τα βρήκε με τον Mad Max στο sequel του ‘81. Δεν ξέρουμε αν ο μικρός μεγάλωσε μόνος του ή ανακατεύτηκε ποτέ και με ζώα, πάντως οι ήχοι που έβγαζε προσπαθώντας να επικοινωνήσει δεν απαγορεύουν τελείως το δεύτερο σενάριο. Ούτε και η ουρά που κρέμεται από την ενδυμασία του.

L’ Enfant Sauvage

Βασισμένο στο βιβλίο ‘A Historical Account of the Discovery and Education of a Savage Man’ που με τη σειρά του βασίστηκε στην υπόθεση ενός αληθινού αγοριού, ο Francois Truffaut έφτιαξε ένα καταπληκτικό ασπρόμαυρο φιλμ που δε μαρτυρά σε τίποτα τα χρόνια του. Ο Victor αντιπροσωπεύει ό,τι είναι καλό στον άνθρωπο, οπότε αν σου ξέφυγε, δες το μόνο και μόνο γι’ αυτό. Και για τον ίδιο τον Truffaut που υποδύεται τον γιατρό του μικρού.

The Adventures of Sharkboy and Lavagirl in 3-D

Ο Sharkboy είναι ένας μικρός μαχητής που έχασε πατέρα του στη θάλασσα και μεγάλωσε με καρχαρίες. Τη σχέση μου με τους καρχαρίες την ξέρουμε, αλλά υποθέτω υπάρχει και χειρότερη μοίρα από το να επιβιώσεις και να αποκτήσεις – φανταστικές έστω – υπερδυνάμεις.

Mama

Ο πατέρας της Victoria και της Lilly δολοφονήθηκε από το πνεύμα που τις μεγάλωσε στο δάσος. Η Victoria χωρίς τα γυαλιά μυωπίας της μπέρδεψε το πνεύμα με τη μητέρα της κι έτσι το αποκάλεσε Mama. Οι δύο αδερφές ανέπτυξαν συμπεριφορά ζώου και δική τους γλώσσα, μέχρι τη στιγμή που η ομάδα διάσωσης που τις ανακάλυψε προσπαθεί να τις εντάξει ξανά στον πολιτισμό. Το αποτέλεσμα είναι μία τραγωδία με γλυκόπικρη χροιά.

Pete’s Dragon

Στο μιούζικαλ του ‘77 ο Pete δεν είχε μεγαλώσει με τον δράκο του, αλλά στη φετινή βερσιόν του γίνονται αχώριστοι από τη στιγμή που ο Elliot, όπως τον ονομάζει ο μικρός, τον παίρνει μακριά από το θανατηφόρο αυτοκινητιστικό ατύχημα των γονιών του. Ο Pete είναι άφαντος για τα επόμενα 6 χρόνια μέχρι που τον βρίσκει η δασοφύλακας που υποδύεται η Bryce Dallas Howard. Αναμενόμενα ο Elliot βρίσκεται σε κίνδυνο όταν ανακαλύπτουν την ύπαρξή του οι άνθρωποι, αλλά ο Pete θα τον προστατεύσει ότι κι αν χρειαστεί. Στο μεταξύ όμως θα πρέπει επίσης να αποφασίσει αν η ζωή του θα συνεχίσει με τον δράκο του ή χωρίς.