ΛΙΣΤΕΣ

Deadpool: 9 πράγματα που θέλουμε να δούμε στα σίκουελ

Όταν ανακοινώνονται όχι ένα, αλλά δύο σίκουελ, το PopCode πιάνει δουλειά.

Δύο πράγματα απέδειξε φέτος το ‘Deadpool’. Πρώτον, ότι δε χρειάζεται να είσαι Υπερήρωας Που Βαριανασαίνει σε Τρέιλερ για να πετύχεις. Βλέπεις Batman και Superman να σφίγγουν δόντια, φρύδια και μπουνιές. Βλέπεις Captain America και Iron Man να παρακολουθούν βαθυστόχαστα κατεδαφίσεις στην τηλεόραση. Βλέπεις τους X-Men να κοιτάνε επιβλητικά τον ουρανό γιατί προμηνύεται Apocalypτικό κατακούτελο.

Και έρχεται το ‘Deadpool’ να ανοίξει με τίτλους που σου λένε ότι είναι μια Douchebag’s Film, με πρωταγωνιστή τον God’s Perfect Idiot, σε παραγωγή από Asshats και σκηνοθεσία Overpaid Tool που προβάλλεται στα Novacinema. Αν δεν το θυμάσαι ή δε μπορείς να πιστέψεις ότι μια υπερηρωική ταινία θα μπορούσε να ξεκινήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, βάζεις να το δεις στο Nova On Demand όπου είναι διαθέσιμο χωρίς καμία επιπλέον χρέωση και το βλέπεις μέχρι να το εμπεδώσεις. Ότι προσπαθεί να κάνει το Χόλιγουντ δηλαδή, εδώ και έναν σχεδόν χρόνο που θέλει να αποκωδικοποιήσει την επιτυχία της ταινίας.

Το δεύτερο που κατάφερε να αποδείξει είναι ότι μία ταινία που έχει μπει στην κατηγορία R, αυτή την ταμπέλα που ξορκίζουν τα στούντιο γιατί αναγκάζει οποιονδήποτε κάτω των 17 να συνοδεύεται από κάποιον ενήλικο, μπορεί να σου φέρει μια περιουσία. Το ‘Deadpool’ έκανε παγκόσμιο άνοιγμα ύψους 260 εκατομμυρίων δολαρίων, σπάζοντας το ρεκόρ για R-rated ταινίες, και όλα αυτά σε budget 58 εκατομμυρίων. Κάτω από το μισό δηλαδή που συνηθίζεται για τα υπερηρωικά. Δε σε χάλασε, Fox.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

‘Ηταν το καλοκαίρι του ’16 το χειρότερο κινηματογραφικό καλοκαίρι που έχουμε δει;

Κάποιοι αποδίδουν την επιτυχία στην πραγματικά αψεγάδιαστη διαφημιστική καμπάνια του στούντιο – αν μας πεις ότι σου άρεσε περισσότερο κι από την ίδια την ταινία δε θα μας κάνει και τόση εντύπωση – και άλλοι στον αυτοσαρκασμό του υπερηρωικού είδους που ίσως αποτελεί εξιλεωτικό μονόδρομο μετά τον κορεσμό. Όποια κι αν είναι η σωστή απάντηση πάντως, ο Deadpool θα επιστρέψει, όχι με μία αλλά με δύο επιβεβαιωμένες ταινίες, τον έναν εκ των δύο σκηνοθετών του ‘John Wick’(-αρου), David Leitch, και έναν εμμονικά αφοσιωμένο Ryan Reynolds που έτσι και του πεις κακή κουβέντα για τον Merc with a Mouth παίζει και να σε χαρακώσει.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι 8 καλύτερες viral κινηματογραφικές καμπάνιες

Αφού η ομάδα πετάει λοιπόν, έχουμε κι εμείς απαιτήσεις. Ή έστω προσδοκίες. Θα τις βρεις παρακάτω.

CABLE

Κλέβουμε λίγο γιατί η συμμετοχή του Cable επιβεβαιώθηκε στη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, αλλά δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Και δε θα μπορούσε να μην είναι και η πρώτη μας απαίτηση. Είδαμε ήδη πόσο πετυχημένος μπορεί να γίνει ο συνδυασμός του Deadpool με έναν straight man χαρακτήρα όπως αυτός του Colossus, αλλά η χημεία του με τον Cable είναι διαφορετική. Αυτός ο X-Man είναι ένας σκληροτράχηλος, κακοζωισμένος μεταλλαγμένος από το μέλλον, με μπόλικη attitude να μοιράσει και όπλα μεγαλύτερα κι από τον ίδιο τον Deadpool. Και μπορεί να μην το βλέπει πάντα κι αυτός έτσι, αλλά ο κακομοίρης ο Wade τον θεωρεί φίλο του. Nathan, μην τον απαρνιέσαι.

Οι δυο τους μάλιστα έχουν και ολόκληρη – και καλή – σειρά κόμικ που έχει πολλά να δανείσει στη μεγάλη οθόνη.

X-FORCE

Ξανακλέβουμε γιατί αφ’ ενός η X-Force ήταν στα σκαριά καιρό τώρα και η επιτυχία του R-rated ‘Deadpool’ θα της έδινε ούτως ή άλλως φόρα, αλλά κι αφ’ ετέρου επειδή έχει ήδη επιβεβαιωθεί για το 3ο σίκουελ. Η X-Force είναι κάτι σαν επιθετικό branch των X-Men που ξεκίνησε με αρχηγό τον Cable και ακολουθεί μια πιο extreme προσέγγιση στα προβλήματα των μεταλλαγμένων και των εχθρών τους.

Έχει αλλάξει μέλη αρκετές φορές τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, με πρώτη την εκδοχή που έγραφε/σχεδίαζε ο Rob Liefeld στα ‘90s. Και μπορεί ακόμα κι εσύ να ζωγραφίζεις καλύτερα από τον Liefeld (μα την Παναγία), αλλά η φαντασία του δε μας έδωσε μόνο τον Deadpool και τον Cable, αλλά και τη Domino που έχει επίσης επιβεβαιωθεί για το 2ο σίκουελ και την ψάχνουν τώρα που μιλάμε. Όταν είχαν πάρει στο καστ τη Morena Baccarin, πολλοί υποθέσαμε ότι την ήθελαν για τον ρόλο της Domino και όχι της Vanessa όπως έγινε τελικά, αλλά ούτως ή άλλως οι δύο γυναίκες διασταυρώνονται σε συναντήσεις που προς το παρόν λέμε να μη σποϊλεριάσουμε.

Η Domino είναι μία μεταλλαγμένη που συχνά πυκνά τη βρίσκει ο δρόμος της στους X-Men, με τραυματικό παρελθόν, ένοχο παρόν και πάντοτε αβέβαιο μέλλον. Η δύναμή της είναι ένα μυστήριο πράγμα που λίγοι ξέρουν να διαχειριστούν, γιατί άντε να γράψεις άνθρωπο που όταν βρίσκεται σε κατάσταση στρες, μπορεί να ζυγίζει τις πιθανότητες έκβασης μιας υπόθεσης – για παράδειγμα μιας μάχης – και να ακολουθεί όλα τα βήματα που θα φέρουν ένα πετυχημένο αποτέλεσμα. Η δύναμή της είναι ουσιαστικά η τύχη δηλαδή και την έχει σχεδόν πάντα με το μέρος της, οπότε αυτόματα μπορεί και κερδίζει το πάνω χέρι. Συνδέεται ρομαντικά με τον Cable και ίσα που ανέχεται τον Deadpool τις περισσότερες μέρες, οπότε το τρίο θα είναι ήδη δυνατό πριν έρθουν και οι υπόλοιποι (Boom Boom; Cannonball; Feral; Shatterstar; Warpath😉 για το 3ο σίκουελ.

UNCANNY X-FORCE

Η Uncanny X-Force είναι η τελευταία X-Force ομάδα που τίμησε ο Deadpool με την παρουσία του. Τη βάζουμε ξεχωριστά από την ορίτζιναλ ομάδα, αλλά θεού θέλοντος και Marvel επιτρεπούσης, θα μπορούσε να γίνει και μια ιδανική μίξη των δύο. Αναφέρουμε τη Marvel γιατί το πρόβλημα με τα δικαιώματα των χαρακτήρων, ακόμα και τώρα που το franchise των X-Men περνάει ζόρικα και δεν έχει ακόμα ξεκάθαρο μέλλον μετά την αποχώρηση του Bryan Singer και του παγώματος του ‘Gambit’, είναι πολύ ζωντανό και γεννάει συνεχώς νέες διαπραγματεύσεις. Άρα η Psylocke για παράδειγμα που είναι μέρος της ομάδας, πολύ πιθανό να πρέπει να απουσιάσει.

Αυτό που κερδίζει ο Deadpool από αυτήν την ομάδα είναι καταρχάς οι αλληλεπιδράσεις του με τον Wolverine, που δεν είναι μονάχα αστείες αλλά τεστάρουν και τα όρια της ηθικής του.

Έπειτα, οι αποστολές της Uncanny τον έφεραν σε επαφή με κλασικούς χαρακτήρες όπως ο Nightcrawler του ‘Age of Apocalypse’.

Έβγαλαν μια πατρική πλευρά του που βλέπουμε πολύ σπάνια.

Και του έδωσαν, όπως λέει κι ο ίδιος ό,τι πιο κοντινό σε οικογένεια.

Και την αρτηρία του θα σου δώσει να φας ο Deadpool, αν έτσι θα σε σώσει.

X-MEN

Και εδώ προκύπτει το ίδιο πρόβλημα με τα δικαιώματα, αλλά μπορούμε να ονειρευόμαστε, ποιος θα μας σταματήσει; Ο Colossus και η Negasonic Teenage Warhead ήταν μια καλή αρχή, αλλά όσοι περισσότεροι X-Men, τόσο το καλύτερο.

Η σχέση του Wade με τους X-Men είναι τουλάχιστον ασταθής. Πότε εκείνος δε θέλει να μπει στον δρόμο τον σωστό και άρα τρώει Χ (pun not intended), πότε ζητάνε τη βοήθειά του γιατί μπορεί να λερώσει τα χέρια του. Σε γενικές γραμμές όμως, η δημοτικότητα του χαρακτήρα στον ίδιο του το σύμπαν είναι αντιστρόφως ανάλογη με αυτήν που έχει στους αναγνώστες του.

Για να μην είναι σίγουροι ούτε οι X-Men που μαζεύουν όποιον τους χτυπάει την πόρτα ότι τον θέλουν έτσι όπως είναι, ο Deadpool είναι πιο αουτσάιντερ κι από αουτσάιντερ και αυτό σημαίνει ότι όλες οι αλληλεπιδράσεις τους είναι χρυσός.

Άσε που η αδιάφορη φάση του Deadpool σε αντίθεση με τις πολιτικές συγκρούσεις ανθρώπων και μεταλλαγμένων, θα μπορούσε να δώσει μια ενδιαφέρουσα διάσταση.

ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ (ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ!)

Το πρώτο ‘Deadpool’ κατάφερε να στριμώξει κάμποσους από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες των κόμικ και δεν του το ‘χαμε κιόλας. Για την ακρίβεια η Blind Al και ο Weasel είχαν μερικές από τις καλύτερες σκηνές στην ταινία. (Να προτείνουμε sitcom με τους 2 τους και τη Megasonic βασικά;)

Τα σίκουελ μπορούν να έχουν ακόμα περισσότερες στιγμές με το καστ που περιβάλλει τον πρωταγωνιστή του και θα προτείναμε να δώσουν και λίγη παραπάνω σημασία στον χαρακτήρα του Bob που προσπέρασαν γρήγορα. Επειδή έχει γύρω στα 5 δευτερόλεπτα στην ταινία, τον εντοπίζεις με τη βοήθεια του screencap μας και της Nova και κάνεις παιχνίδι με Pause & Play και Rewind για να έχεις καλύτερη γνώμη.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, στο σύντομο cameo της εικόνας βλέπεις τον Bob, Agent of Hydra, έναν τύπο που στα κόμικ νομίζει ότι είναι φίλος του Wade, αλλά στην πραγματικότητα είναι το κατοικίδιό του.

Ο Bob είναι ένας δειλός αντιήρωας που μπήκε στη Hydra επειδή η γυναίκα του τον έκραζε ότι δε μπορούσε να κρατήσει μια δουλειά. Είναι ένας απλός άνθρωπος δηλαδή, που έμπλεξε σε ναζιστική οργάνωση επειδή του δίνουνε λεφτά. Τι μας λέει αυτό για το 2016-και-βάλε; Πες μας τι λέει, Deadpool Σίκουελ.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΙΣΤΑ

Ναι το ‘Deadpool’ είχε απείρως μεγαλύτερο θράσος από τις υπόλοιπες ταινίες της συνομοταξίας του, αλλά ήταν ακόμη ένα origins στόρι. Απλά με σεξ, αίμα και βρισίδια. Λογικό γιατί από κάπου έπρεπε να ξεκινήσουν με έναν χαρακτήρα που δεν είχε καθιερωθεί μέχρι τώρα στο ευρύτερο κοινό, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να πάμε σε επόμενο επίπεδο.

Ας σπάει περισσότερο ο τέταρτος τοίχος για παράδειγμα. Συνέβη και στην πρώτη ταινία, αλλά όχι όσο θα μπορούσε και όχι με τη maximum επίδραση. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν – με φειδώ – ακόμα και τα κίτρινα/λευκά bubbles που θα βρεις μόνο στα κόμικ του Deadpool. Ο Wade είναι ο μόνος χαρακτήρας που απευθύνεται στον αναγνώστη του συνέχεια και μάλιστα βλέπει τις κομιξικές φούσκες που τον περιβάλλουν και τους απαντάει.

Τέτοιες μικρές λεπτομέρειες θα μπορούσαν πάρουν το ‘Deadpool’ από την ‘Kick-Ass’ πραγματικότητά του και να το πάνε σε ακόμα πιο αυθεντική meta περιοχή. Θα βοηθούσαν κι άλλα στοιχεία βέβαια για να γίνει αυτό, απλά δεν τα λες και λεπτομέρειες. Δηλαδή:

ΟΧΙ BIGGER, ΑΠΛΑ BETTER VISUALS

Fox, ήρθε η ώρα να βάλεις το χέρι στην τσέπη. Δεν εννοούμε να χαθεί η low-budget γοητεία της πρώτης ταινίας. Δίνει και κάτι παραπάνω στην αλητεία του χαρακτήρα.

Όπως όμως ο έντυπος Deadpool σχολιάζει και παίζει πολύ με την ίδια τη γλώσσα των κόμικ (βλ. το παραπάνω πάνελ), ο κινηματογραφικός Wade θα μπορούσε να παίξει με τη γλώσσα του σινεμά με τρόπους που μπορεί να μη μπορούμε καν να φανταστούμε απαραίτητα. Τρόπους που ίσως θα είχαν κάτι να κερδίσουν από λίγα εκατομμύρια παραπάνω στα χέρια του τύπου που έφτιαξε το ‘John Wick’.

DEADPOOL VS. SUPERHEROES

Δε ζητάμε να βάλουν τον Deadpool να σκοτώσει όλη τη Marvel όπως τον είδαμε να κάνει στα κόμικ. Βασικά δε θα αποκτήσουν ποτέ όλα τα δικαιώματα που πρέπει για να το κάνουν αυτό, αλλιώς θα το ζητούσαμε.

Κάποιες από τις καλύτερες στιγμές της πρώτης ταινίας όμως, ήταν αυτές που έκραζαν το ‘Green Lantern’ ή τα πρησμένα timelines των X-Men. Γιατί να μείνουμε εκεί όμως;

Οι δυνατότητες είναι αμέτρητες. Από τους κενούς, προχειροφτιαγμένους κακούς και τις ολικές καταστροφές τους, μέχρι το hero vs. hero trend του ‘16 και τη σκοτεινίλα που έχει χτυπήσει το είδος, ο Deadpool είναι ο χαρακτήρας που θα μπορούσε να τα σατιρίσει όλα δείχνοντάς τα με το δάχτυλο. Θα μπορούσε να σατιρίσει ακόμα και τα tropes της συνταγής που χρησιμοποίησε ο ίδιος στην πρώτη του ταινία, γιατί superhero flick ήταν κι αυτός, νόμιζε πως είχε κάποιους κανόνες να ακολουθήσει.

Μιας που λέγαμε για όνειρα όμως, να πιάσει και λίγο Spider-Man ο κυρ Στέφανος;

ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

Δεν υπάρχει λίστα, δεν υπάρχουν κανόνες, είναι όλα στη φαντασία μας. Ένας Deadpool δε μπορεί να φέρει την επανάσταση, αλλά μπορούμε να τον αφήσουμε να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Δηλαδή ό,τι του έρθει στο κεφάλι.

Μιλάμε για έναν χαρακτήρα που, από George Washington μέχρι Ronald Raegan, έχει σκοτώσει όλους τους Προέδρους της Αμερικής. Όταν αυτοί αναστήθηκαν ως ζόμπι.

Είναι pansexual.

Έχει πάρε-δώσε με την Death, τον Θάνατο στον κόσμο της Marvel, και ψάχνει τρόπο να πεθάνει για να είναι μαζί της. Να αυτοκτονήσει θέλει βασικά και νομίζει ότι έχει ερωτευτεί.

Έχει θηλυκό ισοδύναμο σε παράλληλο σύμπαν, τη Ladypool ή αλλιώς Wanda Wilson.

Και τον Dogpool, σκύλο με ακριβώς τις δυνάμεις.

Γιατί να έχεις κανόνες, όταν μπορείς να μην έχεις κανέναν;

***

Εσύ τι περιμένεις περισσότερο από τα σίκουελ του Deadpool;