ΛΙΣΤΕΣ

Οι 13 Καλύτερες “Καλύβα Στο Δάσος” Ταινίες Τρόμου

Με αφορμή το νέο “Evil Dead” που βγαίνει στις αίθουσες το Πάσχα, θυμόμαστε τις καλύτερες ταινίες με μόνα συστατικά μια καλύβα, ένα δάσος, και πολύ αίμα.

Αυτό το Πάσχα στις αίθουσες βγαίνει το ριμέικ του “Evil Dead”, της διασημότερης ταινίας του γνωστού υπο-είδους του σπλάτερ που περιγραφικά λέμε ‘Καλύβα στο Δάσος’. Δηλαδή: Μια παρέα νέων, ένα απομονωμένο σκηνικό συνήθως σε κάποια ερημιά τίγκα στο πεύκο, ένα αραχνιασμένο ξύλινο κατάλυμα, και Ένα Μεγάλο Κακό.

Το μοτίβο γενικά θέλει τους χαρακτήρες να χωρίζονται ανοήτως σε γκρουπ, να αρνούνται να εξαφανιστούν από το διαολεμένο μέρος, και στο τέλος την παρθένα να επιβιώνει. Ή κανέναν. Τελοσπάντων, δεν έχει σημασία, γιατί αυτό που μετράει είναι τα τινάγματα και το αίμα.

Τιμώντας το “Evil Dead” λοιπόν, θυμόμαστε τις 13 καλύτερες καλύβες στο δάσος, από την “Παρασκευή και 13” μέχρι τον θρυλικό Ας του Μπρους Κάμπελ Ό,τι πρέπει για να συνοδεύσεις το κοκορετσάκι τις άγιες τούτες μέρες (και νύχτες).

13, Wrong Turn

Δανείζεται από το “The Hills Have Eyes” και την όλη ιδέα των παραμορφωμένων hillbillies στο βουνό, αλλά ο λόγος που βάζουμε αυτό είναι πως, σόρι!, είναι πιο διασκεδαστικό. Κι έχει και την Ελίζα Ντούσκου.

12, Dead Snow

Όπου βέβαια το κακό εκεί γύρω από την καλύβα προκύπτει πως είναι κάτι θαμμένα Ναζί ζόμπι, αλλά ποιος είπε πως δε μπορούμε να σκεφτόμαστε δημιουργικά;

11, Tucker and Dale Vs Evil

Ακριβώς αυτός ο τύπος ταινίας, αλλά σε καφροκωμωδία από την οπτική των συνήθως περαστικών hillbillies. Πολύ αστείο.

10, Friday the 13th

Ουσιαστικά εδώ το είδος απέκτησε υπόσταση. Το συγκεκριμένο franchise ήταν πάντα το λιγότερο καλό από τους κλασικούς μπαμπούλες της εποχής (Φρέντι > Μάικλ Μάγιερς > Τζέισον) αλλά όταν λέμε καλύβα στο δάσος τι άλλο μπορεί να εννοούμε;

9, Pumpkinhead

Βασικά το “Friday the 13th” αν το είχαν σκεφτεί άνθρωποι την ώρα που κάναν ναρκωτικά. Κάτι τσογλάνια σκοτώνουν ένα πιτσιρίκι, πάνε και κρύβονται σε μια καλύβα, αλλά δεν υπολόγισαν ότι ο πατέρας θα είχε αναστήσει το γιο με τη βοήθεια μιας μάγισσας ως κολοκυθοκέφαλο τέρας (whaaaa). Ναι, καλή διασκέδαση.

8, I Spit On Your Grave

Όχι ακριβώς μες στο είδος, αλλά έστω και για το εν μέρει, θα το βάλουμε. Είναι απίστευτα σκληρή εμπειρία, αυτό το φιλμ του 1978 για την εκδικητική μανία μιας συγγραφέως που ένα μάτσο νταήδες βιάζουν και παρατάνε στο δάσος θεωρώντας τη νεκρή. “Σκάβουν, τους τάφους τους” όπως θα έλεγε κι ο μέγας Λεβέντης.

7, Sleepaway Camp

Αυτή η ταινία είναι ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ. Δεν έχει κάτι ιδιαίτερο από πλευράς concept, είναι εντελώς βασικό Καλύβα στο Δάσος 101 υλικό, κοπέλα που τη στέλνουν σε summer camp, εκεί αρχίζουν οι φόνοι κλπ. Αλλά βασικά είναι η ταινία σου αν θα ήθελες η “Παρασκευή και 13” να είναι όντως τρομακτική. Α ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ. Δε λέμε τίποτα άλλο.

6, Cabin Fever

Από τα πρόσφατα κλασικά του είδους, το φοβερό ντεμπούτο του Ιλάι Ροθ είναι μια απόλυτα διασκεδαστική, αστεία, τρομακτική, πολύ αηδιαστική, απολαυστικά self-aware μετα-ταινία τρόμου. PANCAKES, PANCAKES!

5, The Blair Witch Project

Άσε το ότι είναι από τις επιδραστικότερες ταινίες ever- η πραγματική μαγκιά είναι ότι η διασημότερη των found footage ταινιών τρόμου, τουλάχιστον στην κορύφωσή της, είναι αυθεντικά τρομακτική. Ένα απίστευτο, σοκαριστικό φινάλε, στην πιο διαφορετική καλύβα σε δάσος που έχουμε δει ποτέ.

4, The Texas Chainsaw Massacre

Όσα ριμέικ και σίκουελ και πρίκουελ και 3D και δε-ξέρω-γω-τι-άλλο κι αν του έκαναν, εκείνη η πρώτη επαφή που είχαμε ποτέ με τον Leatherface παραμένει εκείνη που ακόμα και 40 χρόνια μετά παραμένει απίστευτα ανατριχιαστική και τρομακτική. Hills Have Eyes και Friday the 13th μαζί.

3, Evil Dead

The hills are alive! Απλά ξέρεις, όχι με τον ευχάριστο, τραγουδιστό τρόπο. Ένα παραλήρημα αίματος, φόνων, καρτουνίστικα αηδιαστικού μεταφυσικού τρόμου, ορισμός του καλτ, με τον Μπρους Κάμπερλ και τον Σαμ Ράιμι να χτίζουν την καριέρα τους πάνω σε αυτό το θεμελιώδες φιλμ για το είδος. Επί της ουσίας παραμένει και το σημαντικότερο, καθώς οι δύο μόνες ταινίες που το ξεπέρασαν ήταν βασισμένες σε αυτό. Δηλαδή:

2, The Cabin in the Woods

Η ιδιοφυής σπουδή του είδους από τους μελετητές-φανς-geek gurus Τζος Γουήντον και Ντρου Γκόνταρντ είναι ουσιαστικά ένας πολύ αστείος όσο και τραγικός στοχασμός πάνω στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του φιλμ τρόμου, του σινεμά, και κατ’επέκταση ακόμα και της κοινωνίας μας. Από τις σημαντικότερες ταινίες (γενικώς) των τελευταίων ετών, ένας ουμανιστικός γρίφος που θέτει το γνώριμο σκηνικό της καλύβας στο δάσος στο πλαίσιο ενός τεχνο-μεταφυσικού πλαισίου κατευθείαν μέσα από το “Truman Show”, με διαρκή -πικρό- σχολιασμό από μια ομάδα επιστημόνων/παρατηρητών με μοναδική αποστολή να συνεχίσουν να ταϊζουν το κοινό αυτό που θέλει. Ειλικρινά, μετά από αυτή την ταινία δεν ξέρω πώς ξεκινά κανείς να γυρίσει ξανά φιλμ με καλύβα στο δάσος αν δεν έχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κάτι νέο να πει.

1, Evil Dead 2

Αλλά το καλύτερο-καλύτερο όλων; Το υστερικό σίκουελ/επαναπροσέγγιση του αρχικού “Evil Dead”, που είναι όλα όσα ήταν εκείνο, αλλά χωρίς απολύτως τίποτα περιττό ή ατελές. Η τέλεια cabin in the woods ταινία- κι όποιος διαφωνεί πως είναι ανώτερο του πρωτότυπου, τότε πείτε στον Ας να βάλει ένα χεράκι για να του εξηγήσετε μαζί πού κάνει λάθος.