ΛΙΣΤΕΣ

Οι 14 καλύτερες ερμηνείες σε υπερηρωικές ταινίες

Είδαμε τα τρέιλερ των εμφυλίων σε DC και Marvel, μια καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε ποιοι θα θέλουμε πάντα να κερδίζουν.

Στο σύμπαν της Marvel τα πράγματα έχουν φτάσει σε τόσο ακραίο σημείο που ήρωες θα τουφεκάνε ήρωες. Βάζοντάς μας έτσι στη θέση να πρέπει να διαλέξουμε αγαπημένη πλευρά ανάμεσα σε αγαπητούς χαρακτήρες και ηθοποιούς. Ένα δράμα ζούμε. Στη DC ακόμα δεν έχουν προλάβει τίποτα για να το γκρεμίσουν εμφατικά, αλλά ακόμα κι έτσι μια κόντρα Σούπερμαν εναντίον Μπάτμαν δε θα αφήσει πολύ κόσμο ασυγκίνητο.

Στο πνεύμα λοιπόν της γενικότερης μπαρουτοκαπνισμένης ατμόσφαιρας, μετράμε αντίστροφα τις 15 καλύτερες ερμηνείες των πολλών υπερηρωικών κόσμων του σινεμά, από τη μοντέρνα Marvel μέχρι τις πρώτες ’70s πτήσεις του Σούπερμαν, από καλούς ως κακούς κι από τσιράκια ως πρωτοπαλίκαρα.

14, Κρις Έβανς ως Κάπτεν Αμέρικα

Γιατί είναι εδώ: Ο Έβανς είναι ηθοποιάρα, κάτι που επιτέλους έγινε σαφές στους πάντες με το “Snowpiercer”. Είναι πολύ δύσκολο να βγάλει κάτι ουσιαστικό παίζοντας διαρκώς κάτω από μάσκα, αλλά μετά την απλή μετάφορά του poster boy ηρωισμού του “First Avenger”, με το “Winter Soldier” άρχισε πραγματικά να αναδεικνύει πτυχές του χαρακτήρα που θα παίξουν ρόλο στην επικείμενη σύγκρουση.

13, Κρίστιαν Μπέιλ ως Σκοτεινός Ιππότης

Γιατί είναι εδώ: Γιατί μιλάει έτσι.

12, Νίκολας Κέιτζ ως Big Daddy

Γιατί είναι εδώ: Ο Νίκολας Κέιτζ ήταν το καλύτερο πράγμα στο “Kick-Ass”. Έκανε την ταινία να βγάζει συναισθηματικό νόημα. Αυτός θα έπρεπε να παίξει στο “Birdman”. ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ.

11, Μάικλ Κίτον ως Μπάτμαν

Γιατί είναι εδώ: Α, μιλώντας για Birdman, ο αγαπημένος μου Μπάτμαν θα είναι για πάντα ο Μάικλ Κίτον και το αβίαστο κουλ που έφερε στο ρόλο, στο επίκεντρο ενός παρανοϊκού ποπ αρτ τυφώνα.

10, Πάτρικ Στιούαρτ ως Καθηγητής Χ

Γιατί είναι εδώ: Όταν βγήκε το πρώτο “X-Men” δεν ήμασταν πάρα πολύ συνηθισμένοι στις υπερηρωικές ταινίες οπότε είχε έξτρα βαρύτητα το ποιος θα αναλάμβανε έναν τόσο εμβληματικό ρόλο και ειλικρινά, μιλάμε για το τέλειο κάστινγκ. Ο Στιούαρτ έφερε την θεατρική του βαρύτητα σε ένα είδος εν τη γενέσει του.

9, Ίαν ΜακΚέλεν ως Μαγκνέτο

Γιατί είναι εδώ: Τα ίδια με τον Στιούαρτ αλλά ακόμα πιο κουλ.

8, Μαρκ Ράφαλο ως Χαλκ

Γιατί είναι εδώ: Κατάφερε να κάνει τον Χαλκ να δουλέψει, το οποίο δεν το λες και λίγο. Όπως γράφαμε στον ξεχωριστό μας ύμνο στον μεγάλο Μαρκ Ράφαλο, Στην πρώτη ταινία έφερε τον Μπρους Μπάνερ κάτω στη Γη, δίνοντας βαρύτητα και ανθρωπισμό σε έναν χαρακτήρα που εύκολα ξεγράφεις ως απομονωμένο τέρας, ενώ στο “Age of Ultron” έπαιξε, φλέρταρε, γέλασε, θύμωσε, απογοητεύτηκε, σε ένα από τα κρυφά πιο μεστά character arcs του υπερηρωικού σινεμά. Το “Ι’m always angry” εκτός από ήδη κλασική ατάκα έχει τον Ράφαλο να λέει αυτό που θα μπορούσε να είναι απλά ένα τυχαίο αστείο, με έναν τρόπο που μοιάζει ταυτόχρονα γεμάτος θυμό, αποδοχή και θλίψη. Και παραμένει cool και αστείο. Μόνο Ράφαλο γενικά.

7, Τομ Χίντλστον ως Λόκι

Γιατί είναι εδώ: Πήρε το κείμενο του Γουήντον για το πρώτο “Avengers” και το απογείωσε, πλάθοντας τον πιο γλετζέ και απολαυστικό κακό της μοντέρνας υπερηρωικής ιστορίας, ενώνοντας Γουίλιαμ Σαίξπηρ με Κρις Κλάρεμοντ και αποτελώντας το κερασάκι στην τούρτα μιας ταινίας-αγνή διασκέδαση.

6, Κρίστοφερ Ριβ ως Σούπερμαν

Γιατί είναι εδώ: Μας έκανε να πιστέψουμε πως ένας άνθρωπος μπορεί όντως να πετάξει.

5, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ως Iron Man

Γιατί είναι εδώ: Αποτυπώνοντας στην οθόνη μια ποπ μπλοκμπάστερ εκδοχή του εαυτού του, ως αλκοολικός έμπορος πολέμου Τόνι Σταρκ που αναζητά μια δεύτερη ευκαιρία και γίνεται Iron Man, ο Ντάουνι δεν δημιούργησε απλά έναν από τους πιο δημοφιλείς υπερήρωες όλων των εποχών, αλλά ουσιαστικά κουβάλησε με το χάρισμά του όλη τη γένηση του τιτάνα Marvel.

4, Τέρενς Σταμπ ως Ζοντ

Γιατί είναι εδώ: γονάτισε λέμε κι άσε τις ερωτήσεις

3, Τζ. Κ. Σίμμονς ως Τζ. Τζόνα Τζέιμσον

Γιατί είναι εδώ: ΓΙΟΛΟ. Όταν μιλάμε για το τέλειο κάστινγκ θα εννοούμε πάντα στον Σίμμονς ως Τζέιμσον. Το πόσο σκέτη απόλαυση ήταν στις ταινίες του Σαμ Ράιμι κάνει απολύτως δίκαιη την μετέπειτα αναγνώριση στο έργο του, όπως μετουσιώθηκε χάρη στο βραβείο Όσκαρ και στην ανάληψη ρόλου σε ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.

2, Ρον Πέρλμαν ως Hellboy

Γιατί είναι εδώ: Ο θρύλος λέει πως ο ντελ Τόρο κι ο Μινιόλα έγραψαν ταυτόχρονα σε ένα κομμάτι χαρτί ποιον φαντάζονταν στο ρόλο του Hellboy, και έγραψαν κι οι δύο τον Ρον Πέρλμαν. Νομίζω γενικότερα δεν υπάρχει άνθρωπος που θα έγραφε κάτι διαφορετικό, είτε πριν γυριστούν οι ταινία, είτε μετά. Ρόλος καριέρας, κι αυτό λέει πολλά για έναν ηθοποιό με το physique του Ρον Πέρλμαν, που έχει το χάρισμα να κάνει τους μισούς του ρόλους να μοιάζουν με ρόλους καριέρας.

1, Χιθ Λέτζερ ως Τζόκερ

Γιατί είναι εδώ: Είναι πάντα πολύ μεγάλος ο πειρασμός να θελήσεις να καταρρίψεις πράγματα που θεωρούνται ιερά, και γενικότερα στηρίζω πάρα πολύ αυτή την προσέγγιση γιατί μισώ τα κάθε είδους ιερά και βρίσκω πολύ πιο χρήσιμη την αμφισβήτηση παρά την επιβεβαίωση αλλά τώρα εδώ τι να πω, δεν ξέρω, έχω λόγια; έχει κανείς; υπάρχει τίποτα να πούμε; Ο Χιθ Λέτζερ ως Τζόκερ δεν είναι απλά μια μεγάλη ‘υπερηρωική’ ερμηνεία, είναι καθοριστικό δείγμα ηθοποιίας μεθόδου στο απόλυτό της άκρο. Σημείο αναφοράς.