ΛΙΣΤΕΣ

Οι κινηματογραφικές αποδράσεις που ‘κλείδωσαν’ το μυαλό μας

Από το ‘Shawshank Redemption’ ως τη ‘Μεγάλη Απόδραση των 11’, θυμόμαστε τις φορές που το σινεμά μας καθήλωσε αποδρώντας.

Υπάρχει κάτι καθηλωτικό στο να παρακολουθείς έξυπνους ανθρώπους να κατασκευάζουν πολύπλοκα σχέδια με στόχο να το σκάσουν από θεωρητικά απόρθητα φρούρια. Υπάρχει λόγος που το ‘Prison Break’ παιζόταν για τόσα χρόνια εξάλλου, και ομοίως υπάρχει λόγος που είναι τόσο πετυχημένη η ιδέα του Escape Room.

Γιατί όσο απολαυστικό είναι να βλέπεις άλλους να προσπαθούν να βρουν τρύπες σε τέλεια συστήματα, άλλο τόσο (και περισσότερο) είναι να είσαι εσύ ο πρωταγωνιστής της δικής σου απόδρασης. Να ενώνεις στοιχεία σαν τελείες, ώστε να καταφέρεις να το σκάσεις. Από δωμάτια σαν το Turkish Airlines EuroLeague Escape Room που προσφέρουν στους επισκέπτες την μοναδική εμπειρία της πρώτου προσώπου απόδρασης.

Μέρος της έμπνευσης όλων αυτών των δωματίων απόδρασης βρίσκεται φυσικά σε αυτό το πολύ απλό και βασικό μας ένστικτο της φυγής, συνδυασμένο με τις ίντριγκες ενός πολύπλοκου παζλ. Τι πιο συναρπαστικό μπορεί να υπάρχει από το να βλέπεις ανθρώπους να ξεγελούν τέλεια συστήματα, παρατηρώντας μοτίβα, αδυναμίες και φθορές;

Τίποτα, θα πούμε εμείς. Γι’αυτό θυμόμαστε μερικές από τις αγαπημένες μας ταινίες αποδράσεων, και περιμένουμε στα σχόλια και τις δικές σας.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΑΤΡΑΖ

Ίσως η κλασικότερη ταινία απόδρασης φυλακών, με τον Clint Eastwood να παίζει έναν διαβόητο πρωτο-Michael Scoffield, έναν άντρα διάσημο για το πώς αποδρά από ό,τι φυλακή τον βάλουν μέσα. Κι έτσι τον στέλνουν στο ‘The Rock’, που είναι το ίδιο σκηνικό με την ταινία ‘The Rock’ αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον The Rock. Όλη η ταινία είναι ένα απολαυστικό ντόμινο από ιδέες και κόλπα που έχουν σαν αποτέλεσμα την πιο πολύπλοκα διασκεδαστική απόδραση του σινεμά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΟΔΟΣ: ΡΙΤΑ ΧΕΪΓΟΥΟΡΘ

Το spoiler είναι εκεί στον τίτλο. Η ταινία του Frank ‘Walking Dead’ Darabont, που για πολύ κόσμο θεωρείται η καλύτερη όλων των εποχών έχει τον Tim Robbns στον κεντρικό ρόλο ενός άδικα φυλακισμένου άντρα και τον Morgan Freeman να κλέβει την παράσταση ως Red, να επιχειρούν να το σκάσουν από την φυλακή-κόλαση.

Ο ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

Όλη η ταινία είναι απλώς προετοιμασία για μια απόδραση καθώς ο Steve McQueen κι ο Dustin Hoffman, τρόφιοι σε μια γαλλική φυλακή, σκαρφίζονται έξυπνα σχέδια και εκμεταλλεύονται κάθε πιθανή υπόνοια διαφθοράς, ώστε να το σκάσουν.

Cube

Ποιος είπε ότι οι αποδράσεις πρέπει να γίνονται μόνο από παραδοσιακές φυλακές; Ζούμε σε έναν παράξενο κόσμο, όπου τα δωμάτια απόδρασης μπορούν να παίρνουν ένα σωρό διαφορετικές, συναρπαστικές μορφές, μέχρι και Euroleague θεματικής, άρα γιατί να περιορίσουμε τη φαντασία μας; Έτσι σε αυτό το cult φιλμ που μας ακολουθεί για χρόνια στους εφιάλτες μας, ένα γκρουπ αγνώστων βρίσκεται παγιδευμένο μέσα σε ένα μυστηριώδες κατασκεύασμα, δίχως λόγο, αιτία ή προφανή σύνδεση. Το ένα κυβικό δωμάτιο οδηγεί στο επόμενο, και όλα περιλαμβάνουν θανατηφόρες, αιματηρές παγίδες. Ποιος θα καταφέρει να βρει το φως του έξω κόσμου; Η ταινία είναι ακραία και καθηλωτική, αλλά αν σου φαίνεται too much τότε μπορείς πάντα απλώς να επισκεφθείς το Euroleague Escape Room για μια πιο ανθρώπινη εμπειρία απόδρασης.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΩΝ 11

Τι συζητάμε τώρα. Η ταινία που μετέτρεψε την απόδραση (και δη από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου) σε ένα απολαυστικό παιχνίδι ποδοσφαίρου, με αληθινούς σταρ σαν τον Pele και τον Bobby Moore να ανδρώνουν την ομάδα που κλήθηκε να αγωνιστεί εναντίον της ομάδας των φυλάκων τους, και τον Sylvester Stallone να αποκρούει το κρισιμότερο πέναλτι στη fictional ιστορία του ποδοσφαίρου.

ESCAPE PLAN

Και περίμενε, δεν τελειώσαμε με τον Sly. Πρωταγωνιστεί μαζί με τον Arnold Schwarzenegger σε αυτή την περιπέτεια του 2013, ως ένας ειδικός στην κατασκευή συστημάτων από τα οποία είναι αδύνατον να αποδράσεις. Όταν του φορτώνουν μια ψεύτικη κατηγορία, καλείται να αποδράσει από μια από τις τέλειες φυλακές του. Διασκεδαστικότατη b-movie, εξάλλου πώς είναι δυνατόν να βάλεις μαζί αυτούς τους δύο σταρ στην οθόνη και να μην περάσεις καλά;

Για να περάσεις ακόμα καλύτερα και να τεστάρεις τις δικές σου ικανότητες στην απόδραση, κάνε κράτηση σήμερα στο Turkish Airlines Euroleague Escape Room. Εμείς σου ευχόμαστε καλή τύχη και ένα θεαματικό happy end.

(Turkish Airlines Euroleague Escape Room, στο χώρο του Game Over, 1ος όροφος Village Shopping & more, Θηβών 22 & Παρνασσού, Άγιος ι. Ρέντης. Τηλ. 2104924072)