ΛΙΣΤΕΣ

Το αγαπημένο μου κινηματογραφικό bromance

Μερικές φιλίες είναι πιο ρομαντικές κι από τους μεγαλύτερους έρωτες.

Καλοί οι έρωτες, καλές οι ιστορίες αγάπης, ωστόσο λίγα πράγματα συγκρίνονται με μια αγνή, δυνατή ανδρική φιλία. Και τι είναι αυτό που κάνει μια ανδρική φιλία ακόμα πιο δυνατή; Τα ΚΟΝΕ φυσικά. Όπως το ΚΟΝΕ της Q, με το οποίο κερδίζεις 12 GB σε δεδομένα για κάθε φίλο ή φίλη που φέρνεις στην Q.

Μέχρι να κάνεις το ΚΟΝΕ, οι δημοσιογράφοι του Oneman θυμούνται το δικό τους αγαπημένο κινηματογραφικό bromance.

Buzz and Woody για τον Γιάννη Μπαϊρακτάρη

OUTNOW

Πριν καλά καλά μάθω τι είναι το bromance και τι σημαίνει αυτή η λέξη τέλος πάντων, έζησα τη μεγαλύτερη φιλία σε κινούμενα σχέδια. Woody και Buzz. Buzz και Woody. Εγώ και εσύ μαζί, που τραγουδούσαν φοβερά ο Τζίμης Πανούσης με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη σε μία από τις πρώτες ταινίες που είδα ως παιδί στα ’90s. Ο καουμπόι και ο ήρωας του διαστήματος. Αν και η σχέση τους δεν ξεκίνησε καθόλου μα καθόλου καλά, αφού ο Woody ζήλευε αφόρητα τον ερχομό ενός νέου, σύγχρονου παιχνιδιού στο δωμάτιο του Andy, ο φιγουρατζής Buzz αποδείχθηκε ψυχούλα και κάθε φορά που ο χαμογελαστός καουμπόι χρειάστηκε τη βοήθειά του, ήταν εκεί. Το ίδιο και ο Woody και τον φίλο του. Και όσο πέρναγαν και έφευγαν τα χρόνια, η φιλία τους έμενε αιώνια. Όπως και στις επόμενες ταινίες Toy Story που είδαμε στη συνέχεια. Οι δυο τους αχώριστοι και πάντα έτοιμοι να κάνουν θυσίες ο ένας για τον άλλο. Ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά bromance εκεί έξω.

Seth και Evan για τον Γιάννη Δημητρέλλο

Το Superbad έκανε ό,τι και το American Pie, αλλά με ακόμα περισσότερη ντομπροσύνη: Μίλησε για τις άβολες στιγμές της τραγικά άβολης εποχής που ο κάθε άντρας μεταβαίνει από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Ο Jonah Hill και ο Michael Cera ήταν νευρωτικοί στα όρια της παράκρουσης, αμήχανοι, έκαναν αμέτρητα λαθη πλησιάζοντας γυναίκες, είχαν να διαχειριστούν και το φαινόμενο McLovin που εμφανίστηκε ανάμεσα τους. Δοξάζουμε το “Superbad’ επίσης, γιατί είναι η ταινία που σύστησε την Emma Stone στο ευρύ κινηματογραφικό κοινό, γιατί το δίδυμο Seth Roghen – Evan Goldberg διηγήθηκε την ιστορία των εφήβων πρωταγωνιστών του, ρεαλιστικά, χωρίς διάθεση γελοιοποίησης των καταστάσεων και με την συνειδητοποίηση πως πάντα, προτεραιότητα έχει η φιλία. Καλά οκ, είδα τον εαυτό μου στον ρόλο του Michael Cera και σχεδόν ταυτίστηκα, αλλά αυτό τους χαρακτήρες που ταυτίζεσαι αμέσως μαζί τους, είναι μια άλλη, επική κουβέντα.

Ο Frodo και ο Sam για την Ιωσηφίνα Γριβέα

«Δεν μπορώ να κουβαλήσω [το Δαχτυλίδι] στη θέση σου, αλλά μπορώ να κουβαλήσω εσένα». Για κάθε ριψοκίνδυνη κορύφωση του ‘Lord of the Rings‘, υπάρχει και κάποιος διαφορετικός MVP. Εκτός από τον ίδιο τον Frodo όμως, ποιος αναγκάστηκε να βιώσει το βάρος του Δαχτυλιδιού περισσότερο από τον Sam; Αυτή γίνεται τελικά και η μεγαλύτερη αξία του, ότι καταλαβαίνει όσο μπορεί τη θυσία του φίλου του, τη σέβεται και δεν τον παρεξηγεί όταν ξεσπάει πάνω του. Η επανένωσή τους στα βιβλία αντίστοιχα, όταν ο Sam τον σώζει στον Πύργο των Ορκ στη Cirith Ungol, είναι ένα από τα πιο έντονα, συναισθηματικά αποσπάσματα της τριλογίας. Το ‘LotR’ είναι γεμάτο bromances, από τον Merry και τον Pippin ως τον Legolas και τον Gimli, ο Sam και ο Frodo όμως θα κερδίζουν πάντα την παρτίδα.

Butch και  Sundance Kid για τον Πάνο Κοκκίνη

O Maverick και ο Iceman από το Top Gun, ο Riggs και ο Martin από τα Lethal Weapon, o Bodhi και ο Johnny Utan από το Point Break. Όλες εξαιρετικές -και σίγουρα πιο ‘μοντέρνες’ και μοδάτες- επιλογές. Αλλά κανένας από αυτούς δεν θα υπήρχε αν δεν είχαν ανοίξει το δρόμο αυτά τα δυο αξιαγάπητα καθάρματα από το Φαρ Ουέστ. Γιατί η κινηματογραφική φιλία των Newman και Redford είναι πραγματικά αξεπέραστη. Τόσο κατά την ‘εγκληματική’ διάρκειά της, όσο, κυρίως, και για το υπέροχο τέλος της. Εκείνο που βλέπει τους δυο τους να ορμάνε σε μια χιονοθύελλα από καυτό μολύβι, χωρίς ομπρέλα, γαλότσες ή αντιανεμικό.

Ο Μπόντι κι ο Τζόνι Γιούτα στο «Point Break» για τον Θοδωρή Δημητρόπουλο

Βρίσκω πάντα κάτι το περίεργα ασφυκτικό στα bromance που φοβούνται να ξεστρατίσουν από τους αυστηρά straight κώδικες και γι’αυτό ετούτο ανάμεσα στον Κιάνου Ριβς και τον Πάτρικ Σουέιζι είναι τόσο σπουδαίο: η ματιά της Κάθριν Μπίγκελοου στη σκηνοθεσία κοιτάζει τους δύο αντιφατικούς ήρωές της με μια τόσο αναπολογητικά υγρή ματιά μόνιμου πάθους, ζωντανεύοντάς τους ως ανθρώπινα όντα με τρόπο που πιο αυστηρά, πανικόβλητα αντρουά ματιές δε θα μπορούσαν. Ο Μπόντι κι ο Τζόνι Γιούτα έρχονται από διαφορετικές πλευρές του νόμου αλλά γίνονται κολλητοί με όρους σχεδόν ερωτικούς. Η σύνδεσή τους δε βγάζει κανένα απολύτως αυστηρά λογικό νόημα. Δε θα έπρεπε να έχουν τίποτα κοινό, δε θα έπρεπε σε καμία των περιπτώσεων ο ένας να εμπιστεύεται τον άλλον, όμως εδώ μιλάμε για bromance κεραυνοβόλο, bromance με την πρώτη ματιά, και όταν μιλάει ο ηλεκτρισμός τότε η λογική σιωπαίνει. Ελκύονται επικίνδυνα και συναρπαστικά, μετατοπίζοντας ο ένας τα όρια του άλλου, ζουν το bromance τους στα όρια κόντρα στη λογική και το νόμο και την ίδια τους την καλωδίωση, πριν αυτός ο σύντομος, ορμητικός δεσμός καταλήξει στο τραγικό τέλος που αρμόζει σε κάθε ποιητικά καταδικασμένη σχέση.

 

 

Χρόνια μετά, μια από τις κορυφαίες buddy comedies των τελευταίων δεκαετιών, το «Hot Fuzz» απέδωσε φόρο τιμής στον Μπόντι και στον Τζόνι Γιούτα και στο συγκλονιστικό τους bromance. Ειλικρινά, πώς θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς;