NETFLIX

Veronica: Ο βαθύς τρόμος που γεννήθηκε στην Ισπανία

Εσύ θα αντέξεις να δεις ολόκληρη τη νέα μανία από το Netflix;

Ο τρόμος δεν έφυγε ποτέ. Ήταν και είναι η πιο σίγουρη επένδυση μεγάλων και μικρότερων στούντιο. Κοστίζουν λίγα και αποφέρουν πολλά.

Η αναγέννηση του είδους λοιπόν που πολλοί συζητάμε τα τελευταία χρόνια, δεν έχει να κάνει με εισπράξεις. Αυτές τις τσακίζει το σύμπαν του ‘Conjuring’ που έχει πια κερδίσει τη μάχη των ταμείων ως το πιο πετυχημένο franchise τρόμου όλων των εποχών, με άλλες επιτυχίες όπως το ‘Get Out’, το ‘It Follows’, το ‘Badabook’, το ‘10 Cloverfield Lane’, ή πιο πρόσφατα το ‘A Quiet Place’, να επιβεβαιώνουν τον χρυσό κανόνα. Αυτόν που λέει πως το κοινό, απ’ το βουβό ‘Train Pulling into a Station’ (1896) των πενήντα δευτερολέπτων μέχρι τα ορίτζιναλ τέρατα της Universal, έχει αποδείξει πως λατρεύει να τρομάζει με τα φώτα σβηστά.

Όχι λοιπόν, δεν είναι το box office που έφερε την αναγέννηση, παρότι η νέα δημιουργική φάση του είδους συμπίπτει με την αποστροφή του Χόλιγουντ για το ρίσκο – άρα χρηματοδοτούνται και περισσότερα πρότζεκτ, πιο εύκολα.

Είναι η φρέσκια, πιο ανοιχτή στον πειραματισμό σελίδα που έχει γυρίσει ο τρόμος σε σχέση με το περιεχόμενο, τη φόρμα, και το μήνυμά του. Είναι η ευκαιρία που δίνει το streaming σε ταινίες όπως το γαλλικό ‘Raw’ ή το ιρανικό ‘Under the Shadow’ να βρουν ζωή έξω από τα πάντα φιλόξενα στον τρόμο φεστιβάλ, σε χώρες όπου θα βρίσκονταν σε λιγοστές αίθουσες για ελάχιστες μέρες. Κι αυτό αν έβρισκαν διανομέα.

Το ‘Veronica’, η νέα τρομακτική ανακάλυψη που θα ξετρυπώσεις στο ελληνικό Netflix, είναι ένας ακόμα τέτοιος πρωταθλητής. Απ’ αυτούς που θα τερματίσουν πρώτοι φέτος στην παγκόσμια διοργάνωση, όταν άλλη χρονιά θα είχαν ήδη αποκλειστεί. Και έρχεται με περγαμηνές και γερά γονίδια.

Αυτά του ισπανικού horror.

Όταν προς το τέλος των 2000s η αμερικανική καλή συγκομιδή άρχιζε να λιγοστεύει, η Ισπανία απαντούσε με ‘Timecrimes’, ‘Orphanage’, ‘Julia’s Eyes’ και ‘REC’. Ο Paco Plaza, σκηνοθέτης του τελευταίου – ενός πολύ δυνατού ζόμπι θρίλερ – πήγε μέχρι το περσινό Φεστιβάλ του Toronto, έφυγε με τις καλές του κριτικές στη βαλίτσα, επέστρεψε στη χώρα του όπου κυκλοφόρησε από τη Sony με πολύ καλά αποτελέσματα, βρέθηκε στα βραβεία Goya με 7 υποψηφιότητες (ανάμεσά τους Καλύτερη Ταινία, Καλύτερος Σκηνοθέτης και Καλύτερη Νέα Ηθοποιός) και διανεμήθηκε στη Γαλλία με αξιοπρεπέστατα έσοδα. Εκεί κάπου θα τελείωνε ο κύκλος του υπό κανονικές, προ-streaming συνθήκες.

Τελικά ο κύκλος είχε μόλις αρχίσει να παίρνει μορφή.

Από τότε η ‘Veronica’ πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο ύψος ενός αμερικανικού streaming χιτ. Δεν αποκλείεται αυτό να σημαίνει και μελλοντική απονομή του καλτ στάτους. Με παράσημο τον τίτλο του τόσο τρομακτικού θρίλερ που οι χρήστες του Twitter δεν άντεχαν να τελειώσουν – τίτλο που εξάπλωσαν οι ίδιοι στην πλατφόρμα – η ταινία κέρδισε την προσοχή των αμερικανικών media και συνεχίζει να τη διατηρεί αμείωτη, με κριτικούς και γραφιάδες να δοκιμάζουν αν μπορούν να την τελειώσουν.

Η δική μου πρόβλεψη είναι πως αν έχεις εκπαιδευτεί στον τρόμο, θα την τελειώσεις τη ‘Veronica’. Και αν τα παραπάνω tweets δεν ανεβάσουν τις προσδοκίες σου για το τρομόμετρό της στο ψηλότερο ράφι, θα σου αρέσει κιόλας. Παρά την πολυδοκιμασμένη συνταγή της.

Η ιστορία της είναι κλασική κι αυτή είναι η γοητεία της. Το twist είναι ότι εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα, αλλά περισσότερα γι’ αυτό σε πολύ λίγο.

Η ταινία είναι τοποθετημένη στη Μαδρίτη το 1991 και σε πρώτη φάση ακολουθεί τη Veronica και δύο φίλες της. Τα κορίτσια αποφασίζουν να κάνουν μια σεάνς με Ouija board κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης (και μετά φταίνε τα πνεύματα), με αρχικό σκοπό να επικοινωνήσουν με το νεκρό αγόρι μιας απ’ τις κοπέλες της παρέας. Η Veronica που έχασε πρόσφατα τον πατέρα της και είναι πια υπεύθυνη για τα μικρότερα αδέρφια της όσο η μητέρα της εργάζεται όλη μέρα, επικοινωνεί τελικά με τον πατέρα της και χάνει τις αισθήσεις της.

Η συνέχεια περιλαμβάνει μεταφυσικές δυνάμεις, χαρακτηριστική μουσική, έξυπνα ηχητικά εφέ, μια διαταραγμένη πραγματικότητα που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι είναι αλήθεια και τι φαντασία, και μια τυφλή καλόγρια που καπνίζει μανιωδώς και θα σε φρικάρει. Φρικάρει και τη Veronica κάθε φορά που φυσάει τον καπνό στη μούρη της. Α, και φοβερές αντιδράσεις από όλο το εφηβικό/παιδικό καστ που πουλάνε και τα μεγαλύτερα κλισέ.

Όπως και με τα ‘Conjuring’, στην καρδιά της ιστορίας βρίσκεται το οικογενειακό δράμα και αυτό είναι που θα σε κρατήσει περισσότερο. Η Veronica είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα αδέρφια της. Με κάθε κόστος.

Και η αληθινή ‘Veronica’ είχε αδέρφια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsweek και το Bustle, ονομαζόταν Estefania Gutierrez Lazaro και ζούσε με την οικογένειά της στη Μαδρίτη τη δεκαετία του ‘90. Μέχρι που πέθανε σε νοσοκομείο της πόλης το ‘91 μετά από μήνες παραισθήσεων και κρίσεων. Επίσημη αιτία θανάτου δεν έχει καταγραφεί. Τουλάχιστον όχι κάποια που να έχει δημοσιοποιηθεί από τους γονείς της. Λίγο καιρό νωρίτερα, η νεαρή κοπέλα αρρώστησε στο σχολείο κατά τη διάρκεια μιας σεάνς που έκανε με φίλες της. Τη σεάνς είχε διακόψει μια καλόγρια που έσπασε τον Ouija board των κοριτσιών. Εκείνες υποστήριξαν ότι είχαν δει καπνό να βγαίνει από το στόμα της φίλης τους.

Ήταν η συνέχεια που ακολούθησε του θανάτου της Estefania, ωστόσο, που έδωσε διαστάσεις θρύλου στην υπόθεση (παρέα με τις απαραίτητες αφιερωματικές εκπομπές στην τηλεόραση). Και μάλιστα μέσα από αναφορές που κατέγραψαν αστυνομικοί στο σπίτι της οικογένειας Lazaro.

Ο επικεφαλής επιθεωρητής της Εθνικής Αστυνομίας, Jose Pedro Negri, και τρεις ακόμη αξιωματικοί ισχυρίζονται ότι είδαν την πόρτα μιας ντουλάπας να ανοίγει με αφύσικο τρόπο, και μια διακοσμητική φιγούρα του Ιησού να έχει διαχωριστεί από τον σταυρό της. Αυτά χώρια από μαρτυρίες των γονιών της για μυστήριους ψιθύρους, κινούμενα αντικείμενα, παράξενα φαινόμενα στον ηλεκτρισμό του σπιτιού και βροντερά χτυπήματα από πόρτες.

«Στην Ισπανία είναι πολύ δημοφιλής η ιστορία γιατί, όπως λέμε και στην ταινία, είναι η μοναδική φορά που ένας αστυνομικός έχει πει ότι έγινε μάρτυρας κάτι μεταφυσικού. Είναι γραμμένο σε αναφορά με επίσημη βούλα της αστυνομίας και είναι εντυπωσιακό όταν το κοιτάς», δήλωσε ο Plaza σε Q&A του στο Τορόντο πριν εξηγήσει ότι τα αληθινά γεγονότα δεν του στέρησαν τη δημιουργική του ελευθερία.

Οι γονείς της Estefania τελικά έφυγαν από το σπίτι τους. Το αν η Veronica και τα αδέρφια της θα ζήσουν για να φύγουν από το δικό τους, θα σε αφήσουμε να το διαπιστώσεις μόνος σου.

***

Απολαύστε το ‘Veronica’ και ακόμα περισσότερο πρωτότυπο περιεχόμενο του Νetflix με έως και 6 μήνες δώρο, ΜΟΝΟ με την WIND VISION.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Τα 20 καλύτερα βιβλία τρόμου
10 θρίλερ τόσο τρομακτικά που οι θεατές του Netflix δεν τα ολοκληρώνουν